Nieuws:

Nu in MSM 244 TEST: B-MODELS NMBS reeks 51

Hoofdmenu

Transformator

Gestart door bumper, 10 oktober 2008, 15:37:19 PM

Klaas Zondervan

Een trage zekering is in dit geval altijd beter. Maar de vraag blijft openstaan waarom dat in trafo's die je in de handel koopt nooit gedaan wordt. Ik heb het antwoord al gegeven, maar kennelijk willen jullie daar niet aan.

bumper

Hallo mannen,
Laten we het zekeringprobleem even zijn gang gaan.
Klaas ik dacht dat een wisselspanning van 12 V gelijkgericht uitkwam op ongeveer 17 volt gelijkspanning(12V/0.6 - 2?3Volt) en dus wou ik een spanningsregelaar toepassen van het type LM317 met de nodige condensatoren en weerstanden volgens het schema gegeven op de technische fiche.En om op Wim zijn voorstel te antwoorden, ik dacht dat 5 Volt zowat de laagst toepasbare spanning was om een zo laag mogelijk benodigd vermogen te hebben.Het gaat hier zoals klaas zegt over een kleine transfo waar ik zoveel mogelijk tracht uit te halen. Als de spanning goed gestabiliseerd is kan ik die toch ook nog gebruiken om andere schakelingen te voeden.
Groeten.
Ludo.
 

Gerolf

Die spanningsregelaar hoeft toch niet voor wat ledjes ...
Je gelijkgerichte spanning (inderdaad ongeveer 17v) is goed voor 5 tot 8 ledjes in ??n seriekring. Dezelfde stroom door al die leds - dan haal je het meest uit je trafo.
Met een stabilisator wordt het teveel aan energie in warmte omgezet - verlies dus.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Klaas Zondervan

Nog even een toevoeging: de gelijkgerichte spanning wordt inderdaad ongeveer 17 volt, maar alleen als je die afvlakt. Vlak je niet af dan blijft de effectieve spanning 12V.
En ik ben het met Gerolf eens dat je beter die hoge spanning kunt houden. Dan kun je nl. meer leds in serie zetten, en produceer je minder nutteloze warmte.

bumper

Hallo,
Bedankt reeds voor de diverse toelichtingen.Ik dacht van ieder ledje van een sein overeenstemmend met de kleur de aangepaste weerstand te geven en allemaal op dezelfde spanning aan te sluiten.Dan kan ik toch elk mogelijke combinatie maken en elke led heeft steeds de juiste stroom.Ik zie niet hoe je die ledjes van verschillend seinen in serie kunt zetten en steeds de juiste stroom door die dingen kunt laten lopen. De seinbeelden op een te rijden traject kunnen toch zeer verschillen zijn, van groen naar groen-geel vertikaal en twee geel naar rood.Ook de vijf ledjes van een sein in serie gaat toch ook niet. Sorry jongens maar ik ben helemaal geen electronica specialist, al hetgeen ik nu ken is verkregen door zelfstudie het laatste halfjaar. Het zal dus regelmatig voorkomen dat ik er kompleet naast zit, maar ik blijf verder studeren.Ik hoop dat jullie dat niet al te vervelend vinden.
Dank en groeten.
 

Gerolf

Voor seinen ligt het inderdaad niet voor de hand om leds in serie te zetten Had je nu eerder geschreven dat het voor seinen was ...
Evengoed: die spanningsregelaar hoeft niet per s?. Elke led krijgt zijn eigen serieweerstand maar de waarde ervan moet alleen wat hoger zijn.
Om voorliggende elektronica niet te beschadigen kan een buffertrapje (met een transistor) nuttig zijn.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

bumper

Gerolf,
In mijn derde reaktie heb ik geschreven waarvoor ik die transfo wilde gebruiken. Misschien een beetje verwarrend. Of moet ik hiervoor een ander onderwerp opstarten?
Dank en groeten.
Ludo.
 

Gerolf

Daar had ik blijkbaar over gelezen. Mijn excuses. [:I]
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw