Etsen door externen

Gestart door EddyK, 13 februari 2022, 07:54:18 AM

Floris

Citaat van: EddyK op 13 februari 2022, 13:53:04 PM
Citaat van: Floris op 13 februari 2022, 12:26:36 PM
Ok, mochten er meer mensen zijn die etsplannen hebben kan ik hier weleens een verhaaltje neerzetten over hoe ik etswerk ontwerp, maar alleen als er concrete plannen zijn want t kost mij knutseltijd om zo'n verhaaltje te maken, zegmaar.
Beste Floris,
Hartelijk bedankt voor uw aanbod. Dat is superboeiend. Doet u het etswerk ook zelf? Is het voordeliger om dit zelf te doen?
Ikzelf ben nu in een fase waar ik kijk hoe ik mijn 3d-prints kan voorzien van stukjes die wat steviger zijn dan het hars van zéér fijne 3d-prints.
Bv; armpjes aan lantaarn, smeedwerk,... Maar ik wacht nog om die ofwel kleine stukjes of unieke stukjes te kunnen combineren met grotere (meerdere) stukken om het materiaalverbruik efficiënter te laten verlopen. Dus eerst nog wat plannen en uittekenen.
Dus tenzij het forum u massaal oproept om een tutorial op te stellen, kom ik graag later nog eens op uw aanbod terug als dat nog geldig mocht zijn.
Ik heb er natuurlijk alle begrip voor dat uw knutseltijd terecht kostbaar is.
Alvast hartelijk bedankt en vriendelijke groetjes,
Edward
Nou, helemaal U zeggen vind ik wel weer ver gaan, hoor.  :P
Maar eigen laser en 3D-printwerk, dat klinkt of het tekenwerk in elk geval geen probleem gaat zijn, dat scheelt. De 3D-ervaring is dan helemaal mooi omdat je je etsontwerp ook meteen 3D in elkaar kunt zetten, dan vis je er vaak nog allerlei foutjes uit en is de kans dat de eerste poging al prima bruikbaar is (bijna geen enkel etsontwerp is de eerste keer perfect, maar "goed bruikbaar" is een prima streven) al vrij groot.
Ik ets niet zelf, ppd doet dat prima en heb zelf weinig behoefte om naast al het geviespeuk dat hier al plaatsvindt ook nog met etsspullen te gaan lopen kliederen. Zelf doen is vast goedkoper als je een beetje een productielijn kwijt kunt, maar aangezien ik alles via werk bestel kost het me sowieso niet veel, dus dan valt die reden ook weg. Het is vooral een afweging van ruimte, zin en geduld (want zelf etsen is natuurlijk sneller dan op PPD wachten)

Wat ik aan het spuitbus op plaat-verhaal mis is dat je een plaat normaal gezien aan twee kanten belicht, voor en achterkant moeten precies goed uitgelijnd zijn ten opzichte van elkaar. Zal best lukken met die lasermethode maar tis niet helemaal evident dat dat goed gaat. Weet ook niet of het wegbranden van verf zo fijn gaat als het film-printwerk dat ik van PPD gewend ben, of dat vervolgens een probleem is is natuurlijk weer een andere zaak, voor wat industriehekken of parkbankjes zal het allemaal wel, bij een fabrieksplaatje met leesbare lettertjes in 1:87 uit 0,15mm-plaat komt het een stuk nauwer.

Havoc

Citaat van: EddyK op 13 februari 2022, 16:46:21 PM
Ik heb eens iets tegengekomen op Youtube waar ze het hele belichtingsproces overslaan. Ze maken hun artwork digitaal. Ze spuiten met een spuitbus zwarte verf op de plaat. Vervolgens laseren ze de verf weg met een goedkope LED laser. Aangezien een laser niet door het metaal raakt wordt de verf haarfijn weggelaserd. Daarna de hele boel in de etsvloeistof en daarna enegelengezang en een mooie ets.
Nog niet geprobeerd... Maar het kietelt om mijn laser eens hiervoor te gebruiken.
Als ik aan het materiaal geraak, in de eerstvolgende vakantie onderaan het lijstje te zetten (eerst de lijst van de vrouw hé...  ;) )

Klinkt interessant. Heb alleen geen laser bij de hand....
Met vakantie voor onbepaalde duur.

vlummens

Jan Vlummens  (http://www.vlummens.net/)
- HO 2rail, analoog en digitaal met IB, NMBS & USA
- Live Steam 7"1/4 184mm
- Lid Lierse Modelspoorwegen en Stoomgroep Turnhout

EddyK


Gerolf

https://www.gerolf.be/meb/debouw/materialen/netsen.htm
Dit staat al een tijdje op mijn webstek, mijn verhaal over zelf etsen

Voor alle duidelijkheid: dit is geen aanbod om voor anderen te etsen.
Mijn modelbouwtijd is immers te beperkt (sinds 2 jaar nog een stuk minder)
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw