Auteur Topic: Analoog circuit bord voor in locomotief  (gelezen 2161 keer)

Offline EddyK

  • Forumlid
  • Berichten: 34
  • Voornaam: Edward
Analoog circuit bord voor in locomotief
« Gepost op: 21 december 2021, 13:42:09 pm »
Hallo,
Ik ben nieuw hier maar toch een liefhebber van treinbanen en al wat er rond komt kijken. Mijn vader had een mooie oude Marklin baan en daar ben ik dan vroeger ook mee ingerold.
Ik heb na een lange winterslaap mij terug beginnen bezig houden maar dan geen Marklin maar met Amerikaanse merken.
Ik heb een heleboel oude analoge treinen waar eens aan gewerkt/upgrade moet worden.
Ik wil vooral de lichtjes aanpakken en dus met LEDs voorzien.
Hiervoor wil ik een pcb laten maken maar ik ken er bijna niets van.
Ik weet dat ik weerstandjes moet voorzien en ik meen capacitators. Maar LEDs krijgen naar mijn weten stroom via een vaste plus en min, en deze kunnen niet omgewisseld worden.
Dus ik zoek ook iets dat de stroom altijd gelijk houdt en ervoor zorgt dat de lichtjes altijd blijven branden en niet flikkeren.
Het is niet direct de bedoeling om hier decoders op te kunnen bevestigen. Gewoon een simpel pcb waar ik uniform LEDs en stroomtoevoer kan op regelen.
Hebben jullie weet van een site of hier binnen dit forum waar iets dergelijks al eens gemaakt werd?
Alvast hartelijk bedankt om te willen meedenken.

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 5.937
  • Voornaam: raf
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #1 Gepost op: 21 december 2021, 14:57:20 pm »
ja er zijn reeds een paar mensen die zo iets gemaakt hebben waaronder ik
die ik gemaakt heb zijn eigenlijk voor in wagons bedoelt en als sluitlicht
maar een andere print moet perfect te doen zijn met analoge marklins
gr raf
If I make mistakes in "spelling"
Remember it's the pen, that's bad
Don't lay the blame on me.

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.367
  • Voornaam: Hugo
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #2 Gepost op: 21 december 2021, 14:59:28 pm »
Verschillende Amerikaanse en Canadese handelaars bieden zo'n vervangbordjes aan, ze zijn vrij standaard in de (niet te ) oude locomotieven.
Bijvoorbeeld: http://www.ovrtrains.com/Athearn-Genesis-G63868-HO-DCC-Adapter-Board-1.html
Enigerlei soldeerkennis is wel een vereiste  ;)
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 5.937
  • Voornaam: raf
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #3 Gepost op: 21 december 2021, 15:19:22 pm »
pffffffffff 20 euro plus import kosten

gr raf
If I make mistakes in "spelling"
Remember it's the pen, that's bad
Don't lay the blame on me.

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.367
  • Voornaam: Hugo
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #4 Gepost op: 21 december 2021, 15:39:16 pm »
Verschillende Amerikaanse en Canadese handelaars bieden zo'n vervangbordjes aan, ze zijn vrij standaard in de (niet te ) oude locomotieven.
Bijvoorbeeld: http://www.ovrtrains.com/Athearn-Genesis-G63868-HO-DCC-Adapter-Board-1.html
Enigerlei soldeerkennis is wel een vereiste  ;)
correctie: je hoeft ze zelfs niet te solderen!
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.367
  • Voornaam: Hugo
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #5 Gepost op: 21 december 2021, 15:44:21 pm »
pffffffffff 20 euro plus import kosten

gr raf
Pardon, Canadese $ ; da's iets van een 12 euro
Maar die invoerrechten zijn in euro, en inderdaad niet van de poes, maar bij AAT en andere importeurs kan je ze ook vinden
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.367
  • Voornaam: Hugo
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #6 Gepost op: 21 december 2021, 15:58:17 pm »
En als je analoog rijdt gaan de lichtjes altijd aan en uit samen met de rijstroom.
Er zijn trucjes om het te omzeilen, zo kun je een hoogfrequente spanning aansluiten, hierop rijdt de loc niet, maar de lichten branden WEL
Ik heb zelf zo'n paar van die "Blue Box" loc's  omgebouwd, je hebt hier niet bepaald een print voor nodig, alleen een beetje handigheid.
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline EddyK

  • Forumlid
  • Berichten: 34
  • Voornaam: Edward
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #7 Gepost op: 21 december 2021, 18:36:17 pm »
Hartelijk bedankt voor de reacties.
De bedoeling is om ze zelf te maken, dus geen kant en klare.
Ik vind het vooral tof om bij te leren.
Kan ik een led gewoon aansluiten in een analoge trein? Wisselen de - en de + niet van plaats bij vb achteruit rijden waardoor de led niet meer werkt?
Bestaat er zoiets als een chip die de stroom altijd hetzelfde houdt?

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.367
  • Voornaam: Hugo
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #8 Gepost op: 21 december 2021, 19:14:50 pm »
Hartelijk bedankt voor de reacties.
De bedoeling is om ze zelf te maken, dus geen kant en klare.
Ik vind het vooral tof om bij te leren.
Kan ik een led gewoon aansluiten in een analoge trein? Wisselen de - en de + niet van plaats bij vb achteruit rijden waardoor de led niet meer werkt?
Bestaat er zoiets als een chip die de stroom altijd hetzelfde houdt?
Niet bij analoog gebruik
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 6.386
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #9 Gepost op: 21 december 2021, 20:53:58 pm »
Kan ik een led gewoon aansluiten in een analoge trein? Wisselen de - en de + niet van plaats bij vb achteruit rijden waardoor de led niet meer werkt?
Hangt er vanaf wat de functie van de led is. Als het om de front- en sluitseinen gaat dan is het logisch dat ze uitgaan als je de andere kant op rijdt.
Als het om de binnenverlichting van rijtuigen gaat, dan moet er een gelijkrichter tussen om te zorgen dat ze in beide richtingen blijven branden.

Wat het circuitbord betreft, als het nodig is dan maak ik ze zelf van baantjesprint.

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 5.937
  • Voornaam: raf
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #10 Gepost op: 21 december 2021, 21:25:29 pm »
edward spreekt over marklin ???
we hebben nog niets gehoord over 2 rail
dus kunnen we er van uitgaan dat hij 3 rail analoog AC rijd

of ik moet er over gelezen hebben

dan edward wat is je kennis wat solderen aan gaat ???
is een smd led 0402 gemakkelijk of heb je zo eentje nog nooit gesoldeerd
wat is je kennis qua electronica ???
gelijkrichter ok
condensator ok maar welke
weerstand ????? welke of moeten er twee in

indien marklin een probleem want daar heb je geen plus of min het is AC en je ehebt dus motoren met een veldwikkeling
en zo zijn er nog wel wat zaken waar ik nu eventjes niet op kom

gr raf

If I make mistakes in "spelling"
Remember it's the pen, that's bad
Don't lay the blame on me.

Offline Rangeerduivel

  • Forumlid
  • Berichten: 7.132
  • Voornaam: Rudy
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #11 Gepost op: 21 december 2021, 22:10:55 pm »
Je hebt er inderdaad over gelezen Rafke!!

Hier nog een herkansing... ::)


Ik heb na een lange winterslaap mij terug beginnen bezig houden maar dan geen Marklin maar met Amerikaanse merken.

 ;)

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 6.386
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #12 Gepost op: 21 december 2021, 22:29:59 pm »
Op mijn spoorbaan gebruik ik een zelf ontwikkeld systeem dat er voor zorgt dat ook bij stilstand van de trein de lichten blijven branden. Een beschrijving van het systeem staat op mijn website onder de naam Permaloog.

Offline EddyK

  • Forumlid
  • Berichten: 34
  • Voornaam: Edward
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #13 Gepost op: 21 december 2021, 23:04:51 pm »
edward spreekt over marklin ???
we hebben nog niets gehoord over 2 rail
dus kunnen we er van uitgaan dat hij 3 rail analoog AC rijd

of ik moet er over gelezen hebben

dan edward wat is je kennis wat solderen aan gaat ???
is een smd led 0402 gemakkelijk of heb je zo eentje nog nooit gesoldeerd
wat is je kennis qua electronica ???
gelijkrichter ok
condensator ok maar welke
weerstand ????? welke of moeten er twee in

indien marklin een probleem want daar heb je geen plus of min het is AC en je ehebt dus motoren met een veldwikkeling
en zo zijn er nog wel wat zaken waar ik nu eventjes niet op kom

gr raf

Dag Raf,
Hartelijk bedankt voor uw reactie. Alsook aan alle anderen.
Ik kan mijn wel behelpen met solderen. SMD geen probleem...
Mijn kennis van electronica is vrijwel nihil. Ik kan een weerstand berekenen op het internet.
Mijn electronica projectjes zijn zaken die goed gedocumenteerd zijn of met een handleiding. Mooi uitgewerkte projectjes van het internet.
Maar ik ben niet bang om te leren.

En inderdaad het gaat over 2 rail modellen.

Het gaat er mij om om meerdere lichtjes voor en achteraan te kunnen aansluiten op een stroompcb. Deze had ik graag voorzien van weerstandjes, gelijkrichters, condensators,... Zodat alles vloeiend verloopt.
De Leds zouden idd 0402 zijn.

 :)

Offline janieburton

  • Forumlid
  • Berichten: 3.125
  • Voornaam: Janie
Re: Analoog circuit bord voor in locomotief
« Reactie #14 Gepost op: 22 december 2021, 00:17:46 am »

Bestaat er zoiets als een chip die de stroom altijd hetzelfde houdt?

Bedoel je een bruggelijkrichter?