Ik moet m'n ei kwijt

Gestart door Iebor, 10 juni 2006, 13:11:54 PM

Iebor

Sinds enige tijd, een maand of drie ben ik begonnen met digitaal treinen. Gelukkig is er dan een forum waarop je de problemen die je meemaakt tijdens de opbouw van je spoortje kan melden in de hoop dat er iemand een suggestie weet om je probleem te helpen oplossen. Ik heb al velen bedankt voor hun goede bruikbare suggesties en nogmaals dank daarvoor. Helaas zijn er ook enkele spoorcollegae bezig op het forum die schijnbaar snel last van een kort lontje hebben. Ik weet ook dat niet op elke vraag een standaard antwoord is te krijgen. Ooit is iedereen als beginner begonnen. Wat ik dan wel jammer vind is dat er een paar mensen zijn die ook al hebben ze geen oplossing toch een oplossing bieden bestaande uit een neerbuigende oplossing. Ik zou denken of je helpt iemand of je laat het. Is het niet zo dat ervaring een opsomming is van eerder begane stommiteiten. Als je niets doet, gaat er ook niets mis. Door mijn praktijkervaring in mijn werk heb ik geleerd dat er geen stomme vragen zijn maar wel stomme antwoorden. Ik hoop dat ik ooit zo ver ben dat ik ook vraagstellers op dit forum kan helpen met zaken die mij ook ooit zijn overkomen.

quf

Gelijk heb je Rob!

Frank

ysbeer

De beste weg om dit soort zaken te bestrijden is direct reageren als iets je niet bevalt.
Sorry dat het zeg maar met achter af gepruttel maak je alle goed wilende ook verdacht.
Ik weet ook wel dat niet iedereen zo taktvol reageerd,maar je moet natuurlijk ook zien dat niet iedereen gelijk is.
Wat voor de een een normale manier van converseren is ,zal voor de ander al ruw of stotend overkomen.
Zo is de mens
Maar nogmaals reageer direct,dat geeft ook de ander de kans om zich te veronschuldige of zijn standpunt nader uit te leggen.
Ik hoop niet dat je me dit kwalijk neemt,want het is absoluut niet rot bedoeld

wim

Iebor

Nee, Wim ik scheer niet iedereen over een kam. Ik heb ook aangegeven dat de meeste spoorcollegae o.a. mij goed hebben geholpen, waaronder jij. Maar ik kan met mijn problemen waar ik nu mee zit, dus ook niet naar een ander forum, zoals je wel weet. Je hebt overigens gelijk, dat ik gelijk had moeten reageren maar ik schrok zo van een gegeven antwoord dat ik even heel erg beduusd en van het pad af was. Toen zag ik dit deel van het forum over eieren, spuug en gal en dacht.....

ysbeer

Leg je probleem nog een keer op tafel met zoveel mogelijk info.
Daar moet toch uit komen zijn,al valt dat soms niet mee om dat voor veel mensen die iets weten het onbegrijpelijk is dat ander dat niet weten.
soms onbewust maak je daar aan schuldig (ik ook soms)
Oke probleem kom op

wim

Iebor

Eigenlijk moet het wel in een andere draad geloof ik maar goed daar ga ik dan. Het betreft de wisseldecoder van Tams en wel de WD-5. Bij de opbouw van de wisseldecoder merkte ik dat een component niet de waarde heeft die in de beschrijving staat. OK1 heeft in het boekje de aanduiding PC827 en het IC heeft de aanduiding PC817. Ik hoop dit dat dit geen fatale gevolgen heeft maar het kan ook een drukfout in het boekje/IC zijn. Nadat ik mijn wisseldecoder heb opgebouwd, heb ik het uitgetest. De boekjes van de decoder en het Twin-center doorgenomen en ja hoor in teststand (met het drukknopje)doet de wissel het. Hij schakelt mooi heen en weer. Eenmaal aangesloten op het systeem, dus voeding uit de Fleischmann 6811 trafo op X3, een aftakking uit de rails voor de sturing op X2 en een wissel op de eerste drie aansluitingen R1/G1 en de zwarte draad van de Fleischmann profi wissel op de middenaansluiting. Maar na de virtuele gemaakte instellingen op het Twin-center (VAdd=1, DAdd=1, uit = 1, DF = D) gebeurt er niets met de wissel. Ook de overige adressen heb ik voor de volgende drie (nog niet aangesloten wissels als volgt ingesteld:

VAdd = 1, DAdd = 1, uit = 1, DF = D
VAdd = 2, DAdd = 1, uit = 2, DF = D
VAdd = 3, DAdd = 1, uit = 3, DF = D
VAdd = 4, DAdd = 1, uit = 4, DF = D

Ook met deze instellingen doet het dingetje het niet. Tevens geprobeert het stuursignaal direct uit het Twin-center te halen, dus die aansluiting die naar de rails gaat maar helaas helpt dit ook niet. Overigens wil ik nog wel vertellen dat ik op de hoogte ben van elektrostatische ontlading en dat ik dus een ESD-mat en polsband heb gebruikt bij het solderen en plaatsen van de ESD-gevoelige componenten. Het soldeerstation is er een van Weller met een 30 Watt bout, ook ESD veilig. Ik heb nog voor de zekerheid gegevens opgezocht over de bewust IC en beide zijn dit opto-couplers, dus eigenlijk zou dat geen probleem mogen zijn daar de functie van beiden gelijk is (dacht ik). Ik hoop dat je hiermee wat kunt en als je het niet weet hoor ik het wel. Dank je alvast.

Rob


Havoc

Eventjes gaan zoeken naar de datasheet van de PC827 en PC817. Dat zijn inderdaad optocouples zoals je zelf zegt (van Sharp).

Het verschil tussen de PC817 en PC827 is dat de 817 ??n optocoupler is, en dat de 827 tw?? optocouplers in 1 behuizing zijn. Voor de rest zijn ze electrisch gelijk. Daardoor heeft de 827 acht pinnen en de 817 slechts vier pinnen. Dus als de chip in kwestie op je bord past, dan is er niets aan de hand. Electrisch is er geen enkel verschil.

Kan je zelf eens bekijken hier: http://www.idt.mdh.se/kurser/cl0020/mekatronik1_datablad/optokomponenter/pc817-pc847.pdf

Wat hoogst waarschijnlijk gebeurd is, is dat bij het aanmaken van de component voor het tekenpakket gewoon de 827 naar de 817 is gecopieerd als symbool en de tekst niet aangepast. Voor iemand die die spullen kent geen probleem. Voor iemand die niet in electronica thuis is op zijn minst verwarrend.
Met vakantie voor onbepaalde duur.

Havoc

Trouwens, alles weten we hier ook niet h?. Anders zouden we met de lotto spelen :)
Met vakantie voor onbepaalde duur.

Iebor

Ja maar dat je alles niet weet is niet erg maar stuur betrokkene dan niet het bos in. Tenslotte en dan moeten we deze draad maar sluiten is alles toch nog goed gekomen.

Havoc

Met vakantie voor onbepaalde duur.

Gerolf

Wel, Iebor, knap van je.
Ik heb je een aantal vragen weten stellen, meestal over digitale onderwerpen. Dat is jammer genoeg niet het soort vragen waar ik je persoonlijk mee van dienst kon zijn.
Ik vind het goed dat je van specialisten terzake 'info' kreeg, maar ik kan ook begrijpen dat niet elk antwoord even "gezellig en gemoedelijk" overkwam.  
citaat:
Ik hoop dat ik ooit zo ver ben dat ik ook vraagstellers op dit forum kan helpen met zaken die mij ook ooit zijn overkomen.
Dat is voor mij - voor dit forum - eigenlijk de les uit je verhaal:
Beginners zijn er. Laten we hen helpen groeien: zodat ze ons, en onze 'volgelingen' die info nodig hebben, later ook kunnen helpen.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Tom

Als ik me goed heriner was het wel INFO die een tijdje geleden zwaar onder vuur lag, maar tegenwoordig wel digitale vragen helpt te beantwoorden.
Tom

Kedeng Kedeng

citaat:
Geplaatst door Tom

Als ik me goed heriner was het wel INFO die een tijdje geleden zwaar onder vuur lag, maar tegenwoordig wel digitale vragen helpt te beantwoorden.

Daar moet ik je gelijk in geven, mij heeft ie ook geholpen met mijn 77.

En als iemand iets niet begrijp schiet hem dan niet dood h? (door met allemaal hoofd letter te reageren en zo)

Iebor

Eerlijkheidshalve moet ook ik iets rechtzetten. Dat iemand soms heftig reageert op zogenaamde "stomme" vragen is niet goed te praten op een mooi forum als dit (wie het ook betreft) Onnozelheid van de vraagsteller kan in dit geval de basis zijn geweest voor heftige reacties. In mijn geval was het gewoon dat ik niet verder heb gekeken in de beschrijving dan wat voor mij belangrijk was op dat moment. Nu heb ik bijvoorbeeld de tekst van het boek behorende bij het Twin-center eens goed doorgenomen en blijkt dat ik sommige vragen niet had hoeven stellen omdat deze duidelijk worden beantwoord. In deze context kan ik mij voorstellen dat de adviesgever even "door het lint gaat" Daarvoor bied ik mijn excuses aan.

Klaas Zondervan

citaat:
Geplaatst door Iebor

.... Dat iemand soms heftig reageert op zogenaamde "stomme" vragen is niet goed te praten op een mooi forum als dit

Iebor,

eerlijk gezegd vond ik de reactie van INFO waar het hier om gaat helemaal niet zo heftig. Hij was gewoon een beetje wanhopig omdat jij kans ziet om vragen op een zodanige manier te stellen dat elke deskundige met de handen in het haar zit.
Ik kom ook wel eens vragen tegen waarvan ik denk: die gozer begrijpt er zo weinig van dat elk antwoord wat ik geef tot nieuwe verwarring leidt.
Mijn beleid is om er dan gewoon niet op te reageren.
Voor jou zou de les uit dit gebeuren kunnen zijn dat je eerst de gebruiksaanwijzing goed leest. Kom je er dan niet uit dan kun je vragen stellen. Maar dan is het minstens zo belangrijk dat je de antwoorden ook goed tot je laat doordringen.
Zie het niet als een persoonlijke aanval, maar er zijn hele volksstammen die blijkbaar geen kans zien om hun probleem exact te formuleren zodat ik me wel eens afvraag wie er nou eigenlijk abnormaal is, hunnie of ikke. En dat gevoel heeft Wim Info volgens mij ook regelmatig.