Dank, mannen! zag zojuist dat in t filmpje dat ik als eerste postte bij de meest linkse paal de witte lamp het wel doet, dat was me eerst niet opgevallen. Hoop gedoe om niks dus.
Goed, nog meer gedoe, zo'n busch-schakelingetje verleiden om te doen wat ik wil. Nou heb ik letterlijk geen enkel benul van electronica (electra gaat wel, maar ik haak af als een onderdeel meer dan 2 pootjes heeft) , dus zo'n schakelingetje dat bij die overweglichtjes zit is een soort toverdoosje waar ik dan eens mee ga zitten klooien om te kijken of ik het wat andere dingen kan laten doen dan de bedoeling is. Het is een heel dom knipperlichtding waar verder niks aan zit, dus voor en overweg wat mij betreft wat karig. Met een zelf toe te voegen schakelaartje kun je kiezen tussen om en om knipperende rode lichten en een enkel geel licht, dat bij de beide palen om en om knippert in plaats van tegelijk.
Heb je een overweg met aan beide kanten van t spoor 1 paal dan is dat geen probleem want je ziet beide gele lichten (die eigenlijk wit moeten zijn, grrr.) toch nooit tegelijk, maar in ougree hangt links en rechts van de weg een set lichten dus de gele moeten tegelijk knipperen en wit en langzamer (de knipperschakeling heeft maar 1 snelheid, de gele lichten gaan dus even neurotisch tekeer als de rode.
Eerste experiment: beide gele lichten aan 1 uitgang knopen. Dat werkt niet, dan heeft ie wat tegengewicht nodig op de andere uitgang anders wordt er niet geknipperd. Weerstand over de andere uitgang, bij de originele gele leds een heel trosje weerstandjes dat ik hier had liggen parallel en toen deed ie het. Leuke bijkomstigheid: door een wat hogere of lagere weerstand te nemen kun je de knipperfrequentie van de gele lichten beïnvloeden. Dat was dus gelukt, gele lichten die tegelijk en langzamer knipperen. Daarna nog wat door klooien, verzinnen hoe die constructie straks aan te sluiten, schakeltechnisch vrij inefficient want ik zou er drie contacten op een relais voor nodig hebben. Ondertussen de gele leds vervangen door witte smd-ledjes, die heb ik gewoon achterop de bestaande gele leds gezet, het gele plastic van die leds dempen het wit mooi een beetje. Nog wat klooien, verschillende manieren van aansluiten proberen, ondertussen waren de witte ledjes alweer geploft en wat ik helemaal apart vond, het schakelingetje had inmiddels ook de rode leds geroosterd terwijl ik daar niks raars mee gedaan had. Beetje link ding dus... Goed, alle leds dus maar vervangen, de rode door gelijkaardige als erin zaten, de witte kregen een extra weerstand mee, en om een omschakelaar uit te sparen bij het vervangen van de leds meteen de bedrading van 1 paal wat aangepast, 1 extra draad toegevoegd en nu is ie met 1 enkelvoudige omschakelaar te bedienen net als bij het originele schema.
Wat nu nog erg apart is is dat de rode lichten nogal langzaam op gang komen, maar als ze eenmaal wakker zijn gaan ze gewoon zoals t hoort. Vast wel iets aan te doen als je verstand hebt van electronica maar voor mij blijft t hier maar bij.
Hier het schema zoals het uiteindelijk geworden is, de draadkleuren zie je in het setje nauwelijks maar ik heb ze maar zo aangehouden als ze in de gebruiksaanwijzing staan. De groene draad is zelf toegevoegd.
busch overweg 5968 by
Floris Dilz, on Flickr
En nu waar t echt om gaat: filmpje van t hele spul! (klik op plaatje hieronder). Let niet op lichtlekkage en ruimschoots felle witte lichten en zo, een halve pot humbrol-zwart later hoor je daar nooit meer iemand over.

busch overweg 5968 video by
Floris Dilz, on Flickr
Goed, ik kan zo tevreden mn nest in, iets voor elkaar krijgen zonder dat je enig idee hebt waarom het werkt of wat je eigenlijk aan het doen bent is ook weleens grappig. Alleen een beetje irritant dat ik die overwegdingesen kant en klaar koop om iets te hebben dat gewoon werkt zonder gezeik en ik dan toch weer een avond zit te klooien voor het ongeveer doet wat t moet doen. Ach ja...