Auteur Topic: GPS op de modelbaan  (gelezen 3368 keer)

Offline eve

  • Forumlid
  • Berichten: 4.173
  • Voornaam: Erik
GPS op de modelbaan
« Gepost op: 29 januari 2010, 18:38:08 pm »
De deense firma Gamesontrack stelt in N?rnberg een systeem voor dat de positie van loks (of rijtuigen) tot op 10 mm nauwkeurig bepaald.
De data worden op een computerscherm afgelezen. Het geheel werkt op basis van ultrasound met een zendertje in de lok.
Geen terugmelders, kontakten en kontaktmelders of ge?soleerde rails meer.
Meer informatie : urlwww.gamesontrack.com/url

Erik

Offline cyberbeast

  • Forumlid
  • Berichten: 448
  • Voornaam: Fabrice
GPS op de modelbaan
« Reactie #1 Gepost op: 29 januari 2010, 19:55:23 pm »
Dit lijkt wel heel handig. Nog even afwachten of het wel goed werkt en wat het kost.
 

Offline Greg

  • Forumlid
  • Berichten: 2.676
    • http://s105.photobucket.com/albums/m240/marklinhobaan/
  • Voornaam: Greg
GPS op de modelbaan
« Reactie #2 Gepost op: 29 januari 2010, 22:04:58 pm »
Idd hier hetzelfde. Ziet er erg goed uit op het eerste zicht[;)]
Afwachten wat er in de praktijk van komt[;)]
Greg

Märklin H0, digitaal via Central Station.

                       IMGhttp://i105.photobucket.com/albums/m240/marklinhobaan/HerschaaldekopievanHerschaaldekopie.jpg/IMGIMGhttp://i105.photobucket.com/albums/m240/marklinhobaan/HerschaaldekopievanHerschaaldeko-2.jpg/IMGIMGhttp://i105.photobucket.com/albums/m240/marklinhobaan/HerschaaldekopievanDSC01690.jpg/IMGIMGhttp://i105.photobucket.com/albums/m240/marklinhobaan/HerschaaldekopievanHerschaaldeko-3.jpg/IMG

Offline conducteur

  • Forumlid
  • Berichten: 6.018
  • As a finishing touch, God created the dutch!
    • http://www.treinbaanrian.be
  • Voornaam: Rian
GPS op de modelbaan
« Reactie #3 Gepost op: 30 januari 2010, 10:51:01 am »
Wat is dat voor dure onzin? Ik zou echt in geen honderd jaar weten waarom ik dit zou aanschaffen! Ik blijf bij reedcontactjes, dat werkt tenminste erg betrouwbaar.
Rian 2-Rail DCC NMBS TPIII
Grote Modeltreinruilbeurs Blankenberge Pasen 2016
Zaal Forum

Offline Jurgen

  • Forumlid
  • Berichten: 6.625
    • Fietssporen
  • Voornaam: Jurgen
GPS op de modelbaan
« Reactie #4 Gepost op: 30 januari 2010, 11:00:29 am »
Ik denk dat het wel iets handig kan zijn voor een grote modelbaan.

Een doorsnee modelbaan die bij de doorsnee man thuis staat is meestal niet zo groot en dan is het misschien beter om met bloksecties te gaan werken.

Museumbanen zoals in Hamburg of bij Railz zouden dit systeem misschien wel kunnen gebruiken.
Mvg, Jurgen
De trein, da's altijd een beetje wachten.
Fietssporen, fietsen over oude sporen.

Offline dikken

  • Forumlid
  • Berichten: 446
    • http://www.modelspoorhobby.be
  • Voornaam: bart
GPS op de modelbaan
« Reactie #5 Gepost op: 30 januari 2010, 11:29:13 am »
citaat:
Geplaatst door conducteur

Wat is dat voor dure onzin? Ik zou echt in geen honderd jaar weten waarom ik dit zou aanschaffen! Ik blijf bij reedcontactjes, dat werkt tenminste erg betrouwbaar.



duur weet ik niet, maar als ik de reclame zo lees lijkt mij dit betrouwbaarder dan alle andere contacten die ik ken.

ff afwachten en het eens in praktijk zien. lijkt mij wel wat.
greeeetz, Bart
imghttp://www.marklin-users.net/upload/Community/Misc/dikken/002_21.jpg/img
urlhttp://www.modelspoorhobby.be/url
---------------------------------------------------------

Offline doomslu

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 12.104
  • Voornaam: Luc
GPS op de modelbaan
« Reactie #6 Gepost op: 30 januari 2010, 12:47:22 pm »
citaat:
Geplaatst door conducteur

Wat is dat voor dure onzin? Ik zou echt in geen honderd jaar weten waarom ik dit zou aanschaffen! Ik blijf bij reedcontactjes, dat werkt tenminste erg betrouwbaar.

Ik heb zo m'n twijfels over de betrouwbaarheid van reedcontactjes, maar ik kan mis zijn.

Als het aangekondigde systeem betrouwbaar is en niet te duur zou dat een behoorlijke besparing op kabels kunnen zijn, bij digitale banen.
luc    * MODEL RAILROADING IS FUN *

Offline Greg

  • Forumlid
  • Berichten: 2.676
    • http://s105.photobucket.com/albums/m240/marklinhobaan/
  • Voornaam: Greg
GPS op de modelbaan
« Reactie #7 Gepost op: 30 januari 2010, 13:00:33 pm »
citaat:
Geplaatst door conducteur

Wat is dat voor dure onzin? Ik zou echt in geen honderd jaar weten waarom ik dit zou aanschaffen! Ik blijf bij reedcontactjes, dat werkt tenminste erg betrouwbaar.



Staan er dan al prijzen online, en staan er al ervaringen online van gebruikers/testen?
Voor zo ver ik weet niet...
Greg

Märklin H0, digitaal via Central Station.

                       IMGhttp://i105.photobucket.com/albums/m240/marklinhobaan/HerschaaldekopievanHerschaaldekopie.jpg/IMGIMGhttp://i105.photobucket.com/albums/m240/marklinhobaan/HerschaaldekopievanHerschaaldeko-2.jpg/IMGIMGhttp://i105.photobucket.com/albums/m240/marklinhobaan/HerschaaldekopievanDSC01690.jpg/IMGIMGhttp://i105.photobucket.com/albums/m240/marklinhobaan/HerschaaldekopievanHerschaaldeko-3.jpg/IMG

Offline conducteur

  • Forumlid
  • Berichten: 6.018
  • As a finishing touch, God created the dutch!
    • http://www.treinbaanrian.be
  • Voornaam: Rian
GPS op de modelbaan
« Reactie #8 Gepost op: 30 januari 2010, 13:10:21 pm »
Je moet je reedjes juist plaatsen, en de magneetjes zo laag mogelijk.
Nog noooit een reed gehad die niet wil schakelen.
Ze zouden eerst eens moeten een nieuw systeem bedenken dat goedkoper en betrouwbaarder werkt voor het schakelen van wissels en toebehoren.
Ik denk bv. aan een systeem met een netwerkkabel en logische poorten.
Dat zijn dan 2 (logisch 1 of 0)^8ste macht(er zitten 8 kabeltjes in een netwerkkabel)=256 mogelijke combinaties=256 uitgangen. Daar kan ik al een redelijk grote baan mee maken.
(nee, ik ga geen waarheidstabel maken[;)])
Rian 2-Rail DCC NMBS TPIII
Grote Modeltreinruilbeurs Blankenberge Pasen 2016
Zaal Forum

Offline ERVIN

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 6.537
  • Voornaam: ERWIN
GPS op de modelbaan
« Reactie #9 Gepost op: 30 januari 2010, 13:28:13 pm »
Hier zou zo'n GPS systeem anders wel goed van pas komen denk ik.[:I]

Ik ga hier alvast meer info over zoeken.[:p]

Offline janjozef

  • Forumlid
  • Berichten: 6.178
  • Voornaam: Jan
GPS op de modelbaan
« Reactie #10 Gepost op: 30 januari 2010, 14:20:04 pm »
Ik heb het nut van GPS nog niet ingezien, zie het nut van zulk een systeem helemaal niet in op een modelbaan, behalve voor hen die computergestuurd rijden,

jan
MTD treinenclub vzw
Omer Van Ommerplein 15
 2650 Edegem

Offline ruben13

  • Forumlid
  • Berichten: 427
    • http://www.modeltreinenenco.tk
  • Voornaam: ruben
GPS op de modelbaan
« Reactie #11 Gepost op: 30 januari 2010, 14:26:56 pm »
ik weet niet of dat die GPS de hoogte kan registeren , anders zit je met een probleem

Offline ysbeer

  • Forumlid
  • Berichten: 5.057
  • Voornaam: wim
GPS op de modelbaan
« Reactie #12 Gepost op: 30 januari 2010, 15:00:34 pm »
Leuk maar betrouwbaar?????
Ik heb zo mijn bedenkingen,hoe met de onzichtbare delen (schaduw station).
En wat doe je met een beeld op het computerscherm???
En als je over de baan leunt wat dan?????????
Ook een zender in elke lok (duur)(geen plek)
Nee ik ben het met conducteur eens ,stroom detectie of reedcontacten werkt goed koper(waarschijnlijk)en zeer betrouwbaar
wim
IMGhttp://i29.photobucket.com/albums/c280/ysbeer/kleinlokje.jpg/IMG
NU NIEUWE FOTOS OP http://s29.photobucket.com/albums/c280/ysbeer/
Kijk ook eens naar de baan van mijn zoon: http://www.mijn-rhb.com/Sertig/sertig_nl_foto.htm

Offline Paulogic

  • Forumlid
  • Berichten: 2.165
  • Kleinserie Fabrikant
    • http://www.c-traccs.be
  • Voornaam: Paul
GPS op de modelbaan
« Reactie #13 Gepost op: 30 januari 2010, 18:07:13 pm »
Hmmm TPS (Train Positioning System)
Lijkt mij een goed idee maar : wat met interferenties en
dergelijke. Meer en meer mensen hebben wireless internet in huis en
bijna iedereen heeft meer dan ??n gsm al dan niet met bleutooth in
het gezin.
Dan nog een draadloze telefoon of 2 enz enz. Hopelijk en
vermoedelijk hebben ze hier allemaal rekening mee gehouden.
Op zich, heel leuk, inventief en origineel...als het werkt en
betaalbaar is. Natuurlijk wat je uitspaart aan decoders voor
blokken en bezetting kan je investeren in dat systeem. Maar of
het haalbaar gaat zijn om iedere lok en zeg iedere laatste wagon in
een ram te voorzien van zo'n ultrasoon systeem ???

Hopelijk trekt het geen vleermuizen aan... het systeem is hun
natuurlijke manier van positionering... [:D][:D]

We zullen ze eens een mail moeten sturen dat ze zo'n set eens naar
MSM sturen ter test. Het voicesysteem dat ze presenteren lijkt mij
alvast enorm gadget-achtig. (mijn vrouw luistert nog niet naar mij
verre van die treinen... [:D][:D][:D])
mvg,
Paul(ogic)

Offline Gerolf

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 20.172
    • Marche-en-Bières
  • Voornaam: Gerolf
GPS op de modelbaan
« Reactie #14 Gepost op: 30 januari 2010, 20:37:48 pm »
Voor interferentie met gsm's en andere radiogolf-gestuurde dingen hoeven we geen schrik te hebben. Ultrasoon zit daar ver vandaan.
De plaatsbepaling is volgens de site bedoeld voor r/c models zoals (vracht)wagens, bootjes, ...
Voor treinen heb je een potentieel probleem met meerdere (hoogte-)niveau's in je baan.

Anderzijds is exacte plaatsbepaling niet zo noodzakelijk voor ons, tenzij bij ontkoppelaars, waterkolommen, containerterminals, ...
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw