Nieuws:

Nu in MSM 249 PRAKTIJK: Beladen van ouderwetse goederenwagens: buizen en langsliggers * Terminus: de baan, deel 4

Hoofdmenu

shapeways failliet ?

Gestart door 59erke, 02 augustus 2024, 12:42:21 PM

raf

ik denk ook dat er gedacht word dat vele kleintjes gemakkelijker te vangen zijn en minder moeite kosten dan een grote
maar vele kleintjes maken ook een grote hé
gr raf
If I make mistakes in "spelling"
Remember it's the pen, that's bad
Don't lay the blame on me.

Ed ten Dam

Citaat van: janieburton op 06 augustus 2024, 13:32:31 PMJa, je hebt gelijk er moeten wetten en regels zijn maar er is een verschil tussen iemand die iets klein "produceert" als hobby en iemand die er echt zijn beroep van wil maken en er serieus geld wil aan verdienen.

Daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. Een goed voorbeeld hiervan is de verpakkingsbelasting in Oostenrijk. Als je als ondernemer (groot of klein) levert aan consumenten dan moet je een contract afsluiten met een firma die jouw verpakkingen recycled (in Duitsland is dit ook zo en diverse andere landen volgen spoedig).

In Oostenrijk moet je dit laten vastleggen via een notaris. Omdat de kosten hiervan fors zijn, zijn veel leveranciers gestopt met het leveren naar Oostenrijk. Oostenrijkse Modelspoorders klagen dat ze niet meer bij kleinere leveranciers kunnen bestellen.

De enige manier om niet langs een notaris te hoeven is door gebruik te maken van een dealer in Oostenrijk (B2B transactie). De Oostenrijkse dealer is verplicht om in zijn land een overeenkomst te hebben voor de inzameling van de verpakkingsmaterialen. Hier zit de kern van het probleem om kleinere leveranciers niet een deel van hun winst willen delen met een Oostenrijkse dealer.

Regels en wetten gelden voor grote fabrikanten en voor hobby-leveranciers. Wil je niet aan de regels voldoen, dan moet je ook niets leveren. Ook de boetes voor ondernemers die bijvoorbeeld leveren aan Duitse consumenten zonder registratie in het verpakkingsregister zijn tot € 200000. Een onderneming (groot of klein) moet je niet starten zonder een gedegen (en financieel onderbouwd) plan. Daarnaast moet je per land kijken naar de geldende wetgeving, want ook al hebben we één EU er zijn heel veel specifieke regeltjes waar je an moet voldoen. (verpakkingsbelastingen, WEEE = Recycling van materialen, CE, etc)

Ed

SuSke

Citaat van: janieburton op 06 augustus 2024, 13:32:31 PMJa, je hebt gelijk er moeten wetten en regels zijn maar er is een verschil tussen iemand die iets klein "produceert" als hobby en iemand die er echt zijn beroep van wil maken en er serieus geld wil aan verdienen.
...

Je kunt stellen dat het om kleine dingen gaat, maar hoe aanlokkelijk wordt het wanneer je dingen via de sociale media opgepikt worden om toch meer te gaan doen dan wat "hobbywerk". Hoe ga je dat "hobbywerk" definiëren en aflijnen.
Daar ligt het kalf gebonden. Daarom zijn de regels voor iedereen dezelfde.
En dat de "kleine garnaal" geviseerd wordt is louter perceptie. Die worden ook in de gaten gehouden en daar zijn de fiscale diensten van de Europese landen al ettelijke jaren (als het al geen decennia zijn) mee bezig. En dat doen ze zowel via de dienstverleners aan die "hobby-commerçanten" als via steekproeven via andere wegen.
Frans - 2R digitaal (tpIII-IV Belgisch - TPV&VI de vrije markt) en wat eigenaardigheidjes :-)
lid van MTD treinenclub vzw Edegem - www.mtdtreinenclub.be - Tentoonstelling MODELSPOOR by MTD - Hangar 27, Edegem op 19 & 20 Oktober 2024
De trein rijdt nooit op tijd, maar altijd op sporen.

Boemeltrein

Je kan in feite gewoon stellen dat die Oostenrijkse en Duitse regels in feite plat protectionisme zijn onder het mom van milieu en dat daardoor de Europese doelstelling van vrij verkeer compleet ondergraaft wordt. En om de boel compleet te maken, ik als in Zwitserland wonende Belg kan nu goedkoper kopen in het Verenigd Koninkrijk dan elke inwoner van de E.U. Ik betaal 20 chf of 19€ douane en de Zwitserse btw 8.1 % Wie zegt dat de E.U. het goedkoper maakt voor de consument als men in de E.U. de btw steeds hanteert rond de 20 %!! is een liegebeest, vanaf grotere bedragen haal je met het verschil in btw de kost er direct uit. Onlangs nog iets gekocht in de UK , omdat het onder de 60 chf was geen douanekosten en het item was de helft van de prijs tegenover "on the continent" :o

janieburton

#19
De website van Shapeways werkt nog steeds( maar wordt zeer traag geladen)

Suske,

Ik begrijp het standpunt en ik geef je gedeeltelijk gelijk maar wat met de mensen die honing verkopen als hobby (ik weet zo iemand die dat doet in de Brusselse rand want ik heb er al zelf gekocht), wat met hobby telers die een stuk grond hebben en de groenten verkopen aan "kostprijs", enz...?

Citaat van: SuSke op 06 augustus 2024, 21:02:31 PMHoe ga je dat "hobbywerk" definiëren en aflijnen.


Door misschien een maximum bedrag in (bijverdienste)verkoop op te leggen.

Een volledig gepensioneerde(65jaar en/of 45jaar) kan als zelfstandige in bijverdienste zijn en als hij, als ik me niet vergis, niet boven een bepaald bedrag gaat moet hij bepaalde regels niet volgen. (als ik mij niet vergis geen BTW aangifte doen en nog een aantal zaken)

@Ed

Als ik het begrepen heb als iemand met een handelsregister en alle regels volgt en is klein serie fabrikant als hobby die kan niet uitvoeren naar Oostenrijk zonder een contract af te sluiten met een Oostenrijkse firma die dan instaan voor terugwinnen/herwinnen van het verpakkingsmateriaal?

Volgende stap gaat dan misschien zijn dit ze dit dan ook invoeren voor particulieren verkopers op Ebay en andere verkoop sites.

Waar is dan het vrij verkeer van goederen in de EU?(zoals Boemeltrein opmerkt) Dat is ooit zo gepromoot door diezelfde EU als een van de voordelen van de EU.

Citaat van: SuSke op 06 augustus 2024, 21:02:31 PMEn dat de "kleine garnaal" geviseerd wordt is louter perceptie.

Misschien is dit wel de perceptie maar die "kleine garnalen" hebben het geld niet om gespecialiseerde advocaten en juristen te betalen die de achterpoortjes opzoeken in de wet en die "kleine garnalen" zijn voor de belastingen de "sitting duck" of de zeer gemakkelijk te pluimen kleine zelfstandigen.

Even off topic

Suske, je stelt de vraag: waar en hoe definieert men dan bijverdienste?(of "hobbywerk")

Dit is hetzelfde met gepensioneerden, die mogen ook onbeperkt bijverdienen als ze volledig op pensioen zijn mits volledige loopbaan van 45jaar en nog andere voorwaarden. (ik ken iemand die is op 17 of 18 jaar beginnen te werken en werkt nog steeds voltijds en is sinds hij 63 jaar is volledig op pensioen (loopbaan 45jaar) en de clou is zijn werkgever weet niet dat hij op pensioen is).

Is zijn pensioen de bijverdienste of zijn voltijdse baan? Of is zijn voltijdse baan zijn hobby of is zijn pensioen zijn hobby,  ::)  )
 

SuSke

Citaat van: janieburton op 07 augustus 2024, 00:52:30 AM...
Even off topic

Suske, je stelt de vraag: waar en hoe definieert men dan bijverdienste?(of "hobbywerk")

Dit is hetzelfde met gepensioneerden, die mogen ook onbeperkt bijverdienen als ze volledig op pensioen zijn mits volledige loopbaan van 45jaar en nog andere voorwaarden. (ik ken iemand die is op 17 of 18 jaar beginnen te werken en werkt nog steeds voltijds en is sinds hij 63 jaar is volledig op pensioen (loopbaan 45jaar) en de clou is zijn werkgever weet niet dat hij op pensioen is).

Is zijn pensioen de bijverdienste of zijn voltijdse baan? Of is zijn voltijdse baan zijn hobby of is zijn pensioen zijn hobby,  ::)  )

Als je gaat kijken op mypension.be dan krijg je daar de volledige uitleg over.
En vermits ik zelf bijna op de pensioengerechtigde leeftijd zit, heb ik me daar ook even in verdiept.
Het is heel eenvoudig:
De man in kwestie heeft geen bijberoep dat als hobby gecatalogeerd kan worden. Beide zijn bekend bij de fiscus.

Als gepensioneerde mag je vanaf je pensioengerechtigde leeftijd (65j momenteel) bijverdienen zoveel je wil. Wil je vanaf je vroegste pensioendatum, dus voor je 65j bijverdienen, dan zijn daar beperkingen op.
Je moet deze inkomsten sowieso volledig aangeven in je belastingsaangifte. De fiscus bepaalt dan, in funcite van je leeftijd en inkomsten, welke belastingen je zal betalen op dat 'gezamelijke' inkomen. Of je deze inkomsten aangeeft is volledig je eigen verantwoordelijkehid, maar hou er rekening mee dat de fiscus veel meer informatie bij elkaar krijgt dan je zelf zou denken, dit dank zij de automatisering van de kruispuntbank. Zelfs vrijwilligerswerk is zo gekend bij de fiscus en dientengevolge ook of je daar een vergoeding voor krijgt en hoe groot die is.

Het stopzetten van je lopende arbeidsovereenkomst moet je zelf voor zorgen, of je werkgever zorgt ervoor. Dit heeft niets te maken met je 'op pensioenstelling'. Als je een contract van onbepaalde duur hebt, blijft dit juridisch lopen tot je er letterlijk bij dood valt als geen van beide partijen het verbreekt. Ook de fiscus trekt zich daar niets van aan en belast je volledige inkomen (inkomsten uit arbeid en pensioen) zoals hij dit kent uit je fiscale fisches 218.
Als je dus blijft verder werken als je pensioen krijgt, zorg er dan voor dat je meer verdient op je arbeidsplaats dan het surplus aan belasting op je inkomen uit arbeid en de verhoogde heffing op je pensioen.

Daarnaast is er nu ook het systeem van de pensioenbonus, maar dat is een heel ander verhaal.
En Flexwerkers, die krijgen een loonfiche waarvan de fiscus ook een kopij ontvangt, dus passeer je langs de belastignen als je een vastgelegd maximum overschrijdt.

Dus wat de duiding betreft wat onder welke defintie valt: het zijn beide belastbare inkomsten die aangegeven moeten worden in de personenbelasting.
Wil je daar aan ontsnappen dan moet je een eigen vernnootschap oprichten en daar je "hobby" in beoefenen. Dan kan je beide zaken apart houden en apart belastingen betalen.
Als alternatief kan je ook een deel van je inkomsten verzwijgen, maar accepteer dan ook het verlies als de fiscus daar op een of andere manier achter komt.
Frans - 2R digitaal (tpIII-IV Belgisch - TPV&VI de vrije markt) en wat eigenaardigheidjes :-)
lid van MTD treinenclub vzw Edegem - www.mtdtreinenclub.be - Tentoonstelling MODELSPOOR by MTD - Hangar 27, Edegem op 19 & 20 Oktober 2024
De trein rijdt nooit op tijd, maar altijd op sporen.

rgp

Suske,

Een prachtige en juiste samenvatting.

Typisch Belgisch is dat steeds de randjes opzoeken en als het misloopt het grote slachtoffer spelen.

De regels zijn duidelijk in vele zaken, maar men moet ze willen lezen en begrijpen; en dat kost een beetje moeite.  Het is dus bullshit dat je daarvoor een advokaat nodig hebt.

Of je nu verkoop aan kostprijs of 1000% winst maakt, speelt geen rol: je drijft handel.

Idem voor feitelijke verenigingen en vzw's/ men doet alsof een vzw beheren een bovenmenselijke inspanning vraagt. Eenmaal opgestart, heb je jaarlijks enkel je belastingsbrief in te vullen, wat voor de meeste verenigingen (diegene die geen eigen lokaal hebben) 15 min werk is.

Roland

janieburton

#22
Suske,

Mij maak het niet uit, ik doe niks bij, produceer niets.

Maar het stoort mij enorm dat men het mensen die willen bijverdienen via hun hobby en de kleine zelfstandigen als "crimenelen" behandeld en de de grote bedrijven die miljoenen verdienen en weinig of geen belastingen betalen quasi ongemoeit laat.

Een werkgever is verplicht in een normale situatie het arbeidscontract te stoppen als iemand 65 wordt(vanaf 01 januari 2025 is de pensioenleeftijd 66,vanaf 01/01/27 wordt het 67)  maar het kan in onderling overleg gewoon laten doorlopen, indien de werknemer niets zegt is hij verplicht het contract te verbreken zonder opzegtermijn of vergoeding op de laatste dag van de maand waarin de werkgever 65 of vanaf volgend jaar 66 wordt.
Er zijn veel bedrijven die deze regel toepassen en niet willen dat iemand langer dan de pensioenleeftijd werkt.

Als je pensioen boven een bepaald bedrag komt(het juiste bedrag ben ik kwijt, ik dacht €18000) wordt je sowieso belast op het volledige bedrag en niet op de schijf die boven de de belastingsvrijstelling is. Pensioen wordt niet(lage pensioenen) of wel volledig belast, belastingschijven bij pensioenen bestaan niet zoals bij loontrekkers.
 

Boemeltrein

Natuurlijk worden die grote bedrijven gerust gelaten, vele politici hengelen naar een zitje in één of andere raad van bestuur , kwestie van ook bij te verdienen naast hun salaris-amper-belast. De show konden we meemaken in Antwerpen, de burgemeester liet zijn invloed gelden zodat de Vlaamse regering borg ging staan voor 500 miljoen moest Ineos (Sir Ratcliffe) zijn project geen vergunning krijgen, ondertussen investeerde diezelfde Sir Ratcliffe 1,5 miljard in de aankoop van een britse voetbalploeg!! moet er nog zand zijn?

rgp

Janie,

Je zegt: "en de de grote bedrijven die miljoenen verdienen en weinig of geen belastingen betalen quasi ongemoeit laat." Heb je hier bewijzen van ? Of is het afgunst en gewoon napraten wat wat men in de kantine zegt (waar sowieso de "grote" experten zitten) ?

Ik pleit al heel lang dat een bedrijf AL ZIJN BELASTINGEN EN TAXEN deelt per werknemer en dit informatief op zijn loonfiche zet. Dan is die discussie direct gesloten.

Pensioenen worden WEL per schijf belast, het is namelijk een vervangingsinkomen zoals stempelgeld, ziekteuitkering, ..... en dit alles aan dezelfde tarieven als wedde en lonen maar met een vermindering van 6% (percentage ben ik niet zeker)

Roland

SuSke

Citaat van: janieburton op 07 augustus 2024, 17:53:49 PM...
Maar het stoort mij enorm dat men het mensen die willen bijverdienen via hun hobby en de kleine zelfstandigen als "crimenelen" behandeld en de de grote bedrijven die miljoenen verdienen en weinig of geen belastingen betalen quasi ongemoeit laat.
...

Er is niemand die je verbied om dezelfde achterpoorten te gebruiken als de grote bedrijven. Zo zou je ook 'minder' belastingen kunnen betalen, maar dat vraagt veel studiewerk en een gedegen kennis fiscaliteit.

Wat betreft die belasting: enkele van mij collega's werken door met een contract en die betalen gewoon op het geheel belastingen...  ???
Frans - 2R digitaal (tpIII-IV Belgisch - TPV&VI de vrije markt) en wat eigenaardigheidjes :-)
lid van MTD treinenclub vzw Edegem - www.mtdtreinenclub.be - Tentoonstelling MODELSPOOR by MTD - Hangar 27, Edegem op 19 & 20 Oktober 2024
De trein rijdt nooit op tijd, maar altijd op sporen.

Thommy

Citaat van: janieburton op 06 augustus 2024, 13:32:31 PM
Citaat van: SuSke op 05 augustus 2024, 20:34:59 PMEen logische reactie van beide firma's. Zij draaiden op voor de risico's en nu worden die terug naar de verdiener gelegd.
Bovendien was er een secundaire economie ontstaan die zeer sterk begon te lijken op een zwarte economie, en daar doet nu de wetgever wat aan.
Dus ja, als je iets verkoopt, ben je 'de facto' een ondernemer en moet je voldoen aan alle regel(tje)s van de wet.

Ja, je hebt gelijk er moeten wetten en regels zijn maar er is een verschil tussen iemand die iets klein "produceert" als hobby en iemand die er echt zijn beroep van wil maken en er serieus geld wil aan verdienen.

Ik heb soms de indruk dat de men soms gemakelijkshalve "jacht" maakt op kleine "garnalen" en de "walvissen", waar men dan veel meer geld kan halen laat verder doen omdat dat veel werk kost omdat die firma's met gespecialiseerde advocaten werken en dat die advocaten het de financiën moeilijk maken.

Het grote probleem is, net zoals bij andere verkoopsites oa. Vinted/Bricklink/..., dat je professionelen hebt die hun gerief verkopen als 'particulier' en zo dus zwart geld in omloop komt, zoals Suske aanhaalde. Je boekt het enerzijds af als onverkochte stock od maar verkoopt het dan wel door via een andere site. Ken er persoonlijk ook die via deze weg zaken verkopen, en dan 5-10 accounts hebben om zo een waas te creëren

Ik weet dat er bepaalde sites zijn die effectief vanaf je over een bepaald aantal verkopen gaat dit overmaken aan de overheid omdat je dan als "verkoper" aangezien wordt. En het zijn er niet zot veel, zeker als je bv kinderkleren verkoopt op iets als vinted. Hoe snel zit je niet aan 20-30 stuks.

Over Bricklink zelfde hoor. Een mens die opeens mail kreeg van hen om z'n btw-nummer door te geven enz. Die mens had dat ook niet. Nu niet erg dat ze die eruit filteren, zijn deze die altijd alle Lego-loten opkopen om ze nadien duur terug te koop te zetten (ken er ook zo).

dusja, iemand die een deel van z'n collectie verkoopt ofzo wordt op die manier ook snel gezien als verkoper.

Nu prints voor hobby zet ik normaal op thingiverse, net zoals Floris hier. Dan heeft iedereen er iets aan, stonden ook deel op shapeways (nooit iets voor gehad maar dat moest ook niet) voor mensen die geen (nauwkeurige) printer hebben thuis.
Greetz

Thommy

janieburton

Hoi Thommy,

En daardoor zijn de "goede" weer gestraft omdat sommige de regels niet volgen
 

janieburton

#28
Citaat van: SuSke op 07 augustus 2024, 20:53:11 PMEr is niemand die je verbied om dezelfde achterpoorten te gebruiken als de grote bedrijven. Zo zou je ook 'minder' belastingen kunnen betalen, maar dat vraagt veel studiewerk en een gedegen kennis fiscaliteit.



Suske,

De achterpoorten die grote bedrijven hebben kunnen de particulieren loontrekkers niet gebruiken, soms ook zelfs zelfstandigen en KMO's niet.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2013/01/28/_arcelormittal_betaalde4jaarlang14belastingen-1-1535237/

Het is wel een oud artikel maar als dat zo toen was zal dat nu nog zo gebeuren want de notionele intrestaftrek zal nog gretig worden gebruikt en er zijn nog andere artikelen te vinden hierover en dit door gevestigde media, zoals Knack/Trends, enz...; en niet door volkse media zoals VTM, HLN en co. die niet (en voor de duidelijkheid ik ben zeker geen linkse rakker)

Nu is blijkbaar de notionele intrestaftrek (tijdelijk) opgeheven sinds 31 december 2023.

Als loontrekkende kan je ook buiten de woonbonus(die is ondertussen afgeschaft voor nieuwe aankopen), pensioensparen, giften, en nog een aantal andere zaken die je in mindering mag brengen niet veel "aftrekken" van de belastingen.
 

janieburton

Citaat van: rgp op 07 augustus 2024, 18:30:10 PMJanie,

Je zegt: "en de de grote bedrijven die miljoenen verdienen en weinig of geen belastingen betalen quasi ongemoeit laat." Heb je hier bewijzen van ? Of is het afgunst en gewoon napraten wat wat men in de kantine zegt (waar sowieso de "grote" experten zitten) ?

Ik pleit al heel lang dat een bedrijf AL ZIJN BELASTINGEN EN TAXEN deelt per werknemer en dit informatief op zijn loonfiche zet. Dan is die discussie direct gesloten.

Pensioenen worden WEL per schijf belast, het is namelijk een vervangingsinkomen zoals stempelgeld, ziekteuitkering, ..... en dit alles aan dezelfde tarieven als wedde en lonen maar met een vermindering van 6% (percentage ben ik niet zeker)

Roland


Roland,

het is een oud artikel:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2013/01/28/_arcelormittal_betaalde4jaarlang14belastingen-1-1535237/

Nu is blijkbaar de notionele intrestaftrek (tijdelijk) opgeheven sinds 31 december 2023.

Op mijn loonfiche staat wat mijn werkgever betaald aan RSZ aan de staat bovenop mijn loon.

Betreffende het pensioen heb ik het niet goed uitgelegd ik geef de link van de VRT(toch een media die wel te vertrouwen is) wat ik bedoelde staat in punt 6.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/21/belastingen-pensioen-wonen-in-buitenland-geen-taks-betalen-loon/

een pensioen tot 18.290 euro is belastingvrij, omdat je een basisvermindering en een aanvullende vermindering krijgt. Maar zodra je meer pensioen krijgt, betaal je niet alleen belastingen op alles wat daarboven ligt, maar ook op die 18.290 euro. Dan wordt plots je volledige pensioen belast."

Het komt er op neer dat je dan gewoon belast wordt op je hele pensioen aan het tarief van boven die 18.290 euro en je geen belastingvrije som hebt zoals bij de loon- en weddetrekkers