wlk type ketelwagon doet vervoer van Glucose?

Gestart door BD1701, 23 december 2020, 22:00:02 PM

BD1701

Weet er soms iemand als de ketelwagons die het vervoer doen van Glucose tussen Aalst en Nesle beschikbaar zijn in model? Het zijn volgens mij allemaal gelijke wagons, maar ik weet niet welk type het is. Dus mocht iemand daar eventueel foto's van hebben is dit altijd welkom. Ze hebben o.a. gereden met de G2000, Traxx, Reeks 13 volgens mijn weet.
Alvast bedankt
 

philippe

De ketelwagens die in Aalst te zien zijn bestaan (nog?) niet in model... Er bestaat wel een ketelwagen van Hornby/Jouef HJ6020 met opschrift 'Amylum Group', maar behalve het logo is die niet conform enig model in gebruik bij Amylum (nu Tereos Syral). De in Aalst te bekijken ketelwagens zijn korte; geknikte modellen. Lang geleden waren die mooi blinkend zilverkleurig, nu vuilbruin met nog slechts sporen van het logo... Eventjes zoeken via Google naar "NMBS reeks 57" levert foto's op van de glucosetrein Aalst-Nesle(F) met die ketelwagens. Onder meer: http://www.diebahn.be/Nederlands/NMBS/HLD/57/57J.php. Een video op Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=FVzcU9r8608&ab_channel=SuperBostyn, mooie beelden vanaf 02':15" en 04':15".  Ik ken niet direct een modelspoorfirma die dat model ketelwagen in assortiment heeft om er eventueel de Amylumversie van te maken. En nieuw ontwikkelen zal er wel nooit inzitten...
PS:
voor de geïnteresseerden: de firma NME produceert in HO en N het type donkerblauwe graanwagen van VTG dat nu dagelijks naar Aalst komt (oa: https://www.bol.com/nl/p/nme-graanwagen-102m-bl-vtg-6-n/9200000122033108/) Modellen nog wel te vinden aan ongeveer 45,-€ per stuk - dat wordt een dure trein!

BD1701

Dank je voor de uitleg Philippe, hopelijk komt er misschien wel eens zo'n model van ketelwagon op de markt, t'is dan weer eens iets anders. Wat die graanwagons van MTE betreft, dit zijn heel mooie wagons.
 

oebr

m'n ouwe pleisterplek. Lang geleden lag er geen straat langs het emplacement, alleen woestenij en een ouwe spoorwegbrug (Leirekensroute). Veeeeel uren doorgebracht daar, en vaak met buikpijn van het braambessen eten.
Was toen een zeer druk emplacement met hoppers van het ouwe type voor de aanvoer van maïs, glucose werd toen vooral in camions afgevoerd dus ketelwagens zagen we er niet veel. Wel veel colliwagentjes voor de toen nog actieve pakjesdienst en platte wagens voor de koer waar later een tweede batterij silotorens is gebouwd.
On East Belgian Rails - sporen in de provincie Luik zo rond 1992