Nieuws:

Nu in MSM 251 REPORTAGE: Smalspoormodelbouwdagen 2024

Hoofdmenu

Eend met whiskey, receptje voor me kerstavond??

Gestart door PietB, 13 december 2019, 18:41:11 PM

PietB

Een tip voor zij die nog niet weten wat ze gaan eten met de komende eindejaarsfeesten.
Een echt recept voor een topgerechtje:

Eend met whiskey, receptje voor me kerstavond??
Benodigdheden:
- Een eend van 3 kg.
- 2 flessen Schotse Whisky naar smaak
- Spekreepjes.
- Olijfolie.
Bereidingswijze:
De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden.
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.
De whisky genietend opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven.
De eend op een vuurvaste schaal leggen en een tweede glas whisky inschenken.
Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten.
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glaven vullen met whisky.
De glaven opdiinken en de scherven van et eeiste glav oplaapen.
Nog en nief glav insjenke en opdlinke.
De hoven opedoen om deend te sjekkn.
Blantwondezalf in de padkamer ganaale en op de povenkand van de linkerand toen.
Denove nen sgop geve.
Twee glave wiskiinsjenke en tmiddeste glaf leegdwinke.
De nove opedoen naadattet eerste glaf leeggis en de sjotel vastpakke.
De blantwondezalf op de binnekand van de regtehantoen en deent oprape.
Deent noggis oprape em met nen nantdoek de bwantwondesaiv van deent vege.
Ze hande ontvette met viskey en de tupe ssalf veeroprape.
Tkapotte glazzopvege endeent terug in de hove toen.
Deheent oprape en dove eers opedoen.
De twwwiede fles biski pedoen en overeindzette.
Opstaan van de vjoer ent vetssspek ondrde kas vege.
Noggis opstaan van de vjoer en tochma blijve zitte.
De flesjch op de grondzette.
Uide flesjch drinke wande glave sijn op
Den'ove afsjette, deooge sluite en omvalle.
De volgende late voormiddag de eend in stilte en met de nodige eerbied in de tuin begraven.
De hele rest van de middag en de vroege avond de rotzooi in de keuken opruimen en de wanden en plafond schoonmaken.
Glasscherven en lege flessen naar de glasbak brengen en op de terugweg aspirine kopen.

Paulogic

mvg,
Paul(ogic)

Klaas Zondervan

Piet, je beschrijft het alsof je het zelf hebt meegemaakt.

BR-59

Vanwaar uw voorliefde voor Amerikaanse whiskey? Geef mij maar een Schotse single malt whisky.

Peter

Liever een lekkere Japanse Whiskey
Niet echt goedkoop, maar wel fijn van smaak.
Met vriendelijke groeten
Peter

Havoc

Toch ongeloofelijk dat die elk jaar terugkomt in een andere vorm.  Er moet dan toch meer dan een beetje realiteit inzitten ;)
Met vakantie voor onbepaalde duur.


BR-59


erik de noorman

De Belgische van het Anker en de Nederlandse Sculte zijn ook niet te versmaden.

Erik.

BR-59


celtjan

#10
Het kunst van het distilleren komt uit het verre oosten.
Ierse monniken brachten het mee naar het westen en gingen in 'the south-east' of Ireland voor het eerst in onze contreien aan het stoken.

Geef ons dus maar de real stuff: Whiskey!

Sláinte!
(Slawn-che)

(als desertje)
Een winterdag liep ik in Galway

Het regende, wat was het koud.
Dus duwde ik een herberg open, en vroeg de waard om een glas Stout.
Zei me die kastelein: "dat kan wel maar 'k heb iets beters dan bier.
Wellicht kent U geen Irish Coffee?
Leer hem dan kennen nu en hier.
Ik had dat vocht wel horen noemen, als Godendrank, Iers Ambrozijn.
Maar nooit geproefd; m'n ogen blonken... en daar kwam weer die kastelein.
Ik zag het schenkbord:
koffie en 't vuurtje, wat suiker, whiskey en ook room, een kannetje, een glas een lepel...
Voor een verkleumde man een droom.
De waard nam suiker, twee, drie klontjes, ...en liet ze glijden in het glas, die manlijk sterk in geurig was.
Hij greep de fles met Ierse Whiskey, goot in en pan neen glas of twee,
warmde dat snel op 't olievuurtje, verdronk er dan de suiker mee.
Toen goot hij zacht de hete koffie, tot 't glas voor drie kwart was gevuld...
de geur deed mij al watertanden...
Maar hij zei: "nog even geduld"...
Hij liet de room over de lepel glijden in 't glas als schuim op het bier...
en drink ik sinds ooit Irish Coffee,
ben ik in Galway bij die Ier...


Voorgedragen ter gelegenheid van 20 jaar Nonkel Bob
op 16/04/1975 in het Veilinghof te Kampenhout.

Paulogic

Beam Me Up Scotty (s whiskey).

Ik drink zelden alcohol, medische oorzaak, maar de geur en smaak van een goede Whiskey, jawel mag er zijn.

Mijne Pa (✝︎ 1992) dronk er af en toe eentje en dan mocht ik, klein Polleke,  soms een vingertje "dopen" en proeven.
"Goe tege de vallinge die komt " zei hij dan. Vandaar mijn interesse...

En ik dacht hierdoor als kind dat Johannes een dronkaard was, ah ja, Johannes den doper...  ;D
mvg,
Paul(ogic)

Johnnytrein

Ik mocht van oma heel soms een petit beurre koekje in haar cognac dopen en lekker dat het was  :)
groetjes Johnny

oh lord, help me to shut my big mouth, until I know what im talking about

dani

ik ben niet aan de alcohol, zeker niet aan de sterke dranken.
In mijn leven al genog emiserie mee gemaakt als gevolg van alcoholgebruik.... ik pas ...

Een lekker eendje daarentegen,  mals en sappig bereid, daar zeg ik geen  "neen" tegen.
De kruik is te water gegaan...
De kruik is niet meer.

Metpetergaathetbeter

#14
en op tonen van deze klassieker. Iers volkslied uit de 17de eeuw en al vele malen door velen op de plaat gezet maar deze vind ik nog steeds de leukste https://www.youtube.com/watch?v=e8Q-LY_x8tM