Nieuws:

Modelspoormagazine, 100% modelspoor

Hoofdmenu

locomotief als gip

Gestart door gjvdz, 27 juli 2011, 13:32:56 PM

gjvdz

hallo allemaal, volgend schooljaar zit ik in hat zesde jaar humaniora, dit betekent dat ik een geintegreerde proef moet maken, ik zou iets willen doen met de werking van een kleine locomotief maar ik twikfel nog of dit niet te ingewikkeld is. Zou ik het dan beter houden bij analoge sturing of zou da digitale sturing interessanter zijn?
Mvg Giel-Jan

Johan Poelmans

Een digitale sturing laat je in ieder geval wat vrijer om zelf electronica te gaan bouwen ;)

Maar, wat richting doe je? IW, electronica, EM, ..? Daar hangt een beetje vanaf waar je de accenten kan leggen he. Mechanisch of electronica...

En veel hangt uiteraard af van hoeveel ze verwachten van je GIP. Ik weet nog dat ik bij mijn GIP de werking van een platenspeler 'losjes' heb behandeld, en dat dat goed was, terwijl die van EM een bandwerkmachine hebben moeten bouwen een hele hoop pneumatica, mechanische onderdelen, en de nodige electronische sturingen. Ik geloof dat het iets was om dingen in dozen in te pakken. Dus in het eerste geval zou je een locomotief kunnen uitleggen, in het 2de geval zou ik gaan voor een eigen seindecoder ontwikkelen of zoiets geinigs. Hebben wij er ook nog wat aan! [:D]
 

loco

Beste gjvdz

Kan je zeggen welke richting je precies volgt.
Ik vermoed dat jij een geintegreerde proef moet maken voor eens studierichting in het TSO of het BSO. Of voor een zevende jaar?

Als je in de richting elektriciteit (elektrische installaties BSO of TSO) zit, dan kan je niet anders dan een digitaal model kiezen. Anders gaan ze je gip niet meer ernsttg nemen. Per slot van rekening moet je hier in het 7de jaar specialistatie ook PLC's kunnen programmeren. Hetzelfde geldt voor de elektronisch richtingen.
Spreek er anders eens met je leraar over. Maar moest ik je leraar zijn, dan zou ik niet tevreden zijn met een analoog model. Ik zou wel een strenge leraar zijn.

Laat eens weten welke richting je volgt.


TimT

Misschien kan je een belgische seindecoder maken :D is altijd leuk :D

cyberbeast

En mss een nog betere raad: probeer er niet nodeloos je hobby erbij te sleuren. Het kan het veel moeilijker maken dan het is.
 

gjvdz

Ik doe IW, 6e jaar en ik zou m'n hobby erbij sleuren om iets over dit gedeelte ervan en dus ook digitale techniek te leren. Dit zou me ook over de andere digitale bouwstenen kunnen helpen deze echt te begrijpen. Waarschijnlijk moet er ook iets mechanisch inzitten, dus misschien de ontwikkeling van een locomotiefkap.
Mvg Giel-Jan

loco

beste gjvdz,
Als je nu in het laatste jaar IW zit (of gaat), dan heb je van alles een beetje en eigenlijk niets geleerd. Ik vind het dan ook vreemd dat je voor een teoretische doorstroomrichting IW een gip moet maken, omdat immers verondesteld wordt dat je later naar het hoger onderwijs gaat en niet naar de arbeidsmarkt.
Maar ja, je moet je toch met iets bezig hoeden, nietwaar? Is het geen wiskunde en andere moeilijke vakken dat je moet leren, dan moet het maar een eindwerkje zijn. Het onderwijs is in al die jaren blijkbaar nog niet veranderd, alleen de benamingen zijn gewijzigd. Nu noemen ze het een gip.
Als ik jou was, zou ik nog steeds voor digitaal gaan, maar dan voor een theoretische benadering van de digitale treinbesturing. Hierin zitten zoveel uitdageingen dat je er een dik boek over kunt schrijven. Probeer in mensentaal uit te leggen wat een digitale treinbesturing is, en hoe je als leek die niets kent van digitale besturingen een trein digitaal kunt laten rijden en hem bovendien ook nog zegt hoe hij een decoder kan plaatsen en programmeren voor diverse doeleinden, dan heb je het verder gebracht dan wat in de meeste boekjes staat.
Reken wel dat je dit een cent gaat kosten. Je hebt immers je materiaal nodig (tenzij je het in bruikleen hebt). Steek misschien ook een filmpje in je (digitale) gip. Maar volgens mij moet het accent wel op de theoretische benadering liggen en niet op het praktische (dat laatste is voor een finaliteitrichting).
Enfin, 't is maar mijn gedacht. Ik ken intussen niets meer over het onderwijs. Ik ben bijna alles  vergeten en zou eigenlijk terug naar de schoolbanken moeten gaan.

Johan Poelmans

Mja ok, ik heb ook IW gevolgd indertijd, en daar was die platenspeler op van toepassing ;)

Het klopt wat loco zegt: je leert vanalles en eigenlijk niets, maargoed, laat dat je niet tegenhouden. Als je in je GIP kan laten zien dat je zelfstandig iets kan bijleren, dan is het opzet voor een richting IW geslaagd.

Koudweg opsommen welke digitale onderdelen er bestaan lijkt me wat kort door de bocht

Ik zou dan zoiezo voor digitaal gaan, maar leg bijvoorbeeld uit hoe DCC op de rails zit. Hoe zien de paketjes eruit, en leg bijvoorbeeld uit hoe dat het zit met een loc voor een sein te laten stoppen met een assymetrische railaansluiting (of hoe zat dat ook weer). Stiekem zit hier wel wat digitale techniek in.
Ook de PWM sturing van de motor, daar is wat over te vertellen. Eerst en vooral PWM ja, maar dan zit je nog met die 3 parameters die op de meeste decoders zitten, en die doen effectief wel iets, maar wat precies? Hoe komt het dat mijn roco 8061 met schokjes rijd?

Mogelijkheden genoeg, maar bespreek uiteraard met je leraren.
 

gjvdz

oke, bedankt voor alle ideetjes, ik ga nog eens kijken wat ik kan gebruiken, ik zou bijvoorbeeld naar een winkelier kunnen stappen met de vraag of hij geen decoders heeft uit omgebouwde loc's die anders weggegooid worden. Ik zou ook iets moeten ontwerpen,maken. Hier had ik gedacht aan een loc ombouwen naar digitaal en aan de hand hiervan uitleggen hoe alle onderdelen werken en waar ze voor dienen. Ik gz waarschijnlijk voor 3rail want ik heb geen enkele 2rail loc. Ik hoop hieruit veel te leren over iets waar ik uiteindelijk niets van weet. Maar eerst mijn leraren maar eens hun gedacht vragen in september. Ik had al een infobundel bij mijn raport zitten met de vraag om dit te lezen en een idee te vormen tegen september.
Mvg Giel-Jan

gjvdz

hoi allemaal, de eerste schooldag zit er al weer op en ik heb ondertussen al wat uitleg gekregen over mijn gip. Nu vraag ik me af waar ik aan info kan geraken over dit onderwerp. Indien ik hierover genoeg info kan verzamelen ga ik ermee verder. Bestaan hierover boeken en of sites? En misschien nog belangrijker, zijn er mensen, maar dat weet ik wel al, die hierover meer weten? Als dat zo is zou je dan kunnen reageren want alle beetjes helpen. Alvast bedankt.
Mvg Giel-Jan

loco

Ik zou beginnen met googelen. Je zal snel merken dat er enkele hoofdspelers zijn in Belgi?. E?n ervan is M?rklin met zijn specifiek protocol en ESU die hoofdzakelijk de NMRA standaarden volgt. Er zijn nog andere spelers en zeker geen slechte maar wel minder prominent aanwezig in Belgi? (Zimo, Lenz, ...)
En nu is het aan jou, anders gaan wij je gip moeten schrijven. Waarschijnlijk ga je minimaal ??n loc met een (geluids)decoder of eventueel geluidsmodule moeten aanschaffen. Krijgen ga je dit waarschijnlijk niet. Daarnaast heb je ook een digitale centrale nodig en een programmeertool. Dit ga je ook een cent kosten. Ik hoop dat je een goede sponsor hebt of iemand die je kan helpen. Anders ge je een ander onderwerp moeten zoeken.
Het kan altijd goedkoper, maar ik denk dat je minimaal op 500 euro moet rekenen. Heb je daar al bij stil gestaan.

gjvdz

Ik wil met wat ik heb, een control unit en ongeveer 18 loc's iets proberen uit te werken, ik vroeg me af of er boeken bestaan over het motorola protocol. Ik beschik ook over een interface waarmee ik met koploper de baan stuur maar ik zoek met dit stukje niet echt iets te doen. Het gaat me vooral om de informatie stromen en hoe de loc dit leest en omzet in bv een versnelling of een geluid. En als laatste zou ik graag nog een hoofdstuk maken over hoe de ontvangen info dan omgezet wordt in de werkelijke beweging. Ik ga sowiso een loc moeten kopen die ik helemaal kan openhalen en daarvoor ga ik eens opzoeken op 2ehands ofzo. Ik zou eerst eens moeten kijken of ik boeken vind over dit concept van sturing.
Mvg Giel-Jan

Johnnytrein

Weet je dat er van M?rklin 3 verschillende locomotieven hebben bestaan die een volledig doorzichtige kap hebben. Misschien is dat wat om te gebruiken in je gip.
groetjes Johnny

oh lord, help me to shut my big mouth, until I know what im talking about

gjvdz

Goed idee, als ik een sponsor vind [:D] anders zullen het locomotieven zonder kap worden daar zie je evenveel in. Ik ga eens wat handelaars contacteren met de vraag of ze nog decoders liggen hebben uit omgebouwde locomotieven en of ze hier nog informatie over hebben zoals welk deel van de decoder welke stap van de ontvangst en omzetting doet.
Mvg Giel-Jan