Modelspoor, praktijk > Weatheren, vervuilen

MSM 39 artikel C-rails realistischer maken

(1/4) > >>

Steven86:
Ik heb net het artikel in MSM 39 over het realistischer maken van C rails gelezen. Leuk artikel, maar ik heb toch een ernstige bedenking die ik iedereen die zijn C rails op die manier wil behandelen niet wil onthouden.

De stap waarin de C rails met grondverf worden behandeld waarna vervolgens met een schuurpapier/railgom de rails weer moeten blank gemaakt worden, is volgens mij echt geen goede stap.
Als je de rails (en puko's) met schuurpapier/railgom behandelt, breng je kleine krasjes aan op het railoppervlak waardoor ze sneller zullen vervuilen.

Voor wie het wil naproberen zou ik adviseren de grondverf met een borstel aan te brengen en de rails meteen schoon te vegen met een vodje, al dan niet gedrenkt in verfverdunner.

Ik vraag me overigens af of het echt nodig is de C rails in grondverf te zetten. Ik heb dit niet gedaan toen ik mijn C rails heb realistischer gemaakt en het maakt geen verschil wat mij betreft.

Een laatste bedenking nog: het tijdrovende schilderen van de bielzen kan volgens mij ook vermeden worden door a) geen grondverf te gebruiken op de bielzen en b) de bielzen in hun bestaande bruine kleuren te droogborstelen met wat vuilwitte verf (zie MSM artikels over weatheren). Door die grondverf behandeling, verliezen de bielzen immers hun bruine kleur en moeten ze dus achteraf met de hand weer bruin geschilderd worden...

55erke:

Als ik mijn C-rail verouder gebruik ik ook geen railgom of zoiets ,rails verven en meteen weer proper maken met vodje. werkt goed en ook iets sneller.

bartie:
Ik heb ook geen grondverf gebruikt. Met borstel de rails in roestkleur van Modelmaster geschilderd, daarna met isopropylalcohol de bovenkanten schoongemaakt. De bielzen met verdunde 'dirt' van Polly Scale verweerd en nadien met natuursteenslag van Heki alles begrind.

Bart.

Steven86:
Bart, die natuursteenslag heb ik niet aangebracht. Ik twijfel nog [:)].

Heb jij soms een foto van het resultaat. Ik ben erg benieuwd...

jean-luc:
Hallo,

Kijk eens op www.dwarsliggers.be en klik op de link Doe-Het-zelf.
Daar bespreken we kort hoe je c-rails kunt vervuilen.

Jean-Luc

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie