Nieuws:

Nu in MSM 244 REPORTAGE: De Nederlandse Modelspoordagen * A4 Dioramawedstrijd * Virtuele Messe 2024

Hoofdmenu

weerstandssolderen

Gestart door Dirky, 20 oktober 2009, 14:09:53 PM

Dirky

Waar begin ik te zoeken naar info om zelf iets te maken. Stromen, spanningen, in functie van materiaal...? Van die dingen.

thx

den T

#1
Dirk

in een van de oude edities van spoorwegjournaal staat een gans artikel over weerstand solderen en de constructie van dergelijk toestel gescheven door Ger Moes. Ik ben er eens vlug door gelopen maar vind 't niet dadelijk terug. Deze avond heb ik wat meer tijd.
P.S. Ger Moes schreef meerdere artikelen in zijn "vakwerk" oa over de modellokomotief : motorisatie, drijfwerk, tandwieloverbrenging enz

Julien

adrievans

#2
Dirky,
Typ in google de naam ger moes en als eerte hit vindt je modelspoormagazine waarin gerolf in 2006 bijna hetzelfde vraagt.
By the way:het is spoorwegjournaal 19
Als je voeten ruiken en je neus loopt ben je ondersteboven gebouwd.

Peter

#3
Volgens mij verkoopt Paul Bellon van PBMessingmodelbouw zo'n soldeerset. Ik heb hem er een paar keer mee zien werken aan die messing treinstellen die hij verkoopt en dat gaat toch vrij vlot.
Dacht dat Gerolf met zoiets bezig was (artikel te maken ??)
Met vriendelijke groeten
Peter

jacques timmermans

#4
Dirky,

Het weerstandssolderen is hier op het vaste land niet zo bekend en wordt derhalve niet frequent gepraktiseerd. Jaren geleden heb ik eens met een speciaal pincet hiervoor, dat een bekende mee uit Amerika gebracht had, enkele messing ketelventielen op een ketel gesoldeerd. Het resultaat was wel naar behoren, maar als verwoede vlam soldeerder, kon en kan mij ook nu noch deze techniek niet bekoren. Het is maar wat je gewend bent!

Voor gespecialiseerd gereedschap kun je je het beste op de Amerikaanse markt bewegen; waarschijnlijk zijn de kosten ook nog wat lager dan hier op het vaste land; de wederverkopers alhier moeten deze spullen ook overzee bestellen.

Verder kan ik je nog mededelen, dat ik toen een 24 volts transformator (250 VA) met bruggelijkrichter en een daarachter geschakelde afvlak elco als voedingsbron gebruikte. Let wel, deze voedingsbron regelde ik primair met een regeltransformator opdat niet de volle uitgangsspanning gebruikt werd. De kunst van dit solderen is het juist instellen van het vermogen ten opzichte van de delen die je wilt solderen.

Een ideale spanningsbron lijkt mij een transformator met gescheiden wikkelingen en een secundaire uitgangsspanning van ca. 10 volt (ca. 120 - 150 VA) met een zes- tot achttal aftakkingen, zodat je de uitgangsspanning direct aan de transformator kunt instellen. Voorgeschakelde dimmers om de secundaire spanning variabel te maken raad ik omwille van de bedrijfszekerheid en veiligheid af, omdat er door de grote plotse stroomveranderingen in de secundaire wikkeling van de transformator deze volgens de wikkelverhouding ook in de primaire wikkeling zullen optreden met alle gevolgen van dien als de componenten niet 100 % op elkaar zijn afgestemd!

Jacques Timmermans

Gerolf

#5
Ik heb me intussen een WSA gemaakt, en 'k ben bezig om dit te verwerken in een artikel voor ons lijfblad [;)]
Zoek het voorlopig nog niet op mijn webstek [}:)]

Een WSA is g??n antwoord op "al uw soldeerproblemen", maar is in een aantal situaties wel een schitterend stuk gereedschap. Ik heb er alvast geen spijt van dat ik zo'n ding gebouwd heb.
Vooral als je meerdere soldeerlassen op een beperkte oppervlakte wil maken, of er is een ander "smeltrisico" in de buurt, kan het een oplossing zijn.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

marc goovaerts

#6
Sorry jongens, maar voor een onnozole leek is dit draadje nog steeds 'They're talkin' the secret language', zoals regelmatig wanneer de 'cracks' onder elkaar beginnen te chatten. Kan het iets simpeler ?

Dirky

#7
gewoon een andere manier om te solderen Marc. je werkt er veel plaatselijker mee.

Ik wil het gewoon nekeer proberen als ik hier de geschikte trafo's vind in mijn verzameling recup-materiaal.

heb inmiddels al enkele schema's toegestuurd gekregen, waarvoor dank...

Dirky

#8
OK! toestelleke werkt goed! bedankt voor de info!