Auteur Topic: MSM 38 "KIS"  (gelezen 20543 keer)

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
MSM 38 "KIS"
« Reactie #45 Gepost op: 12 december 2005, 20:13:50 pm »
Als je daarna het wissel met de hand omzet, is er geen juiste stand aanduiding meer. Dat zei ik onder andere ook.

Wim.
 

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 6.362
  • Voornaam: Johan
MSM 38 "KIS"
« Reactie #46 Gepost op: 12 december 2005, 21:47:23 pm »
Als je bedoelt dat je het wissel omzet met de hand na het opzetten van de spanning heb je gelijk. Maar wie zet nu zijn wissels met de hand om als ze electrisch aangesloten zijn?
Expert in non-working solutions.

n/a

  • Gast
MSM 38 "KIS"
« Reactie #47 Gepost op: 14 december 2005, 21:28:00 pm »
Wim

Ik zou jouw oplossing (schakeling geplaatst op 11 dec: wisselspoel met monostabiel relais) best ook eens willen proberen - maar uit het schema is het me niet duidelijk hoe ik het monostabiele relais aan moet sluiten. Kan je dit verduidelijken ?
Overigens - als ik het goed begrijp staat het monostabiele relais altijd 'aan' als de wissel in een bepaalde stand staat. Er moet dan ook altijd een spanning op staan (gestuurd vanuit de wisselspoel ?) Dit kan soms een uur aan een stuk zijn! Brand er dan niets door (bv. relais of wisselspoel ?)
P.S. ik heb ook Fleischmann wissels
P.S.2 ik ben geen electrospecialist, en weet zeker niet hoe zo'n wisselspoel werkt.

Dank voor een verduidelijking op je schema

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
MSM 38 "KIS"
« Reactie #48 Gepost op: 14 december 2005, 21:45:09 pm »
citaat:
Geplaatst door Havoc

Als je bedoelt dat je het wissel omzet met de hand na het opzetten van de spanning heb je gelijk. Maar wie zet nu zijn wissels met de hand om als ze electrisch aangesloten zijn?



Ik, want ik wil onder alle omstandigheden de juiste informatie hebben. En niet afhankelijk zijn van flip-flops.

Wim.


 

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
MSM 38 "KIS"
« Reactie #49 Gepost op: 14 december 2005, 23:02:24 pm »
citaat:
Geplaatst door Martijn

Wim

Ik zou jouw oplossing (schakeling geplaatst op 11 dec: wisselspoel met monostabiel relais) best ook eens willen proberen - maar uit het schema is het me niet duidelijk hoe ik het monostabiele relais aan moet sluiten. Kan je dit verduidelijken ?
Overigens - als ik het goed begrijp staat het monostabiele relais altijd 'aan' als de wissel in een bepaalde stand staat. Er moet dan ook altijd een spanning op staan (gestuurd vanuit de wisselspoel ?) Dit kan soms een uur aan een stuk zijn! Brand er dan niets door (bv. relais of wisselspoel ?)
P.S. ik heb ook Fleischmann wissels
P.S.2 ik ben geen electrospecialist, en weet zeker niet hoe zo'n wisselspoel werkt.

Dank voor een verduidelijking op je schema





Hopelijk is deze tekening duidelijker.
Angst voor het doorbranden van de relaisspoel hoef je niet te hebben, het relais is daar juist voor ontworpen.
Ook de wisselspoel zal niet doorbranden.

Wim.
 

n/a

  • Gast
MSM 38 "KIS"
« Reactie #50 Gepost op: 14 december 2005, 23:31:01 pm »
Pol

Inmiddels heb ik zowel de schakeling uit MSM37 als uit MSM38 nagebouwd. In "MSM37" is er direct contact tussen -A en -E. In "MSM38" niet. Ik wil nu graag MSM37 en MSM38 parallel in mijn modelbaan inbouwen. Omdat -A en -E via MSM37 direct contact hebben, zou dit via deze omweg voor de MSM38 ook het geval zijn. Is dit een probleem ? Zo ja, hebt u enig idee hoe dit op te lossen ?

Mijn MSM38 schakeling lijkt te werken (dwz de wissel wordt aangestuurd) - het kostte me wel twee avonden mede omdat ik de BC547b's verkeerd had geplaatst. Het valt me nu op dat de LED die 'niet onder spanning staat' toch een beetje brandt, misschien op <1/4 van de sterkte - dit geldt voor beide standen van de schakeling. Enig idee of dat normaal is ?

Tenslotte - naar aanleiding van de suggestie van Wim stel ik mij de vraag wat het voordeel is van de schakeling van MSM38 boven zijn schema (ik heb ook Fleischmann wissels). Ik was begonnen aan de MSM38 omdat ik ook een optocoupler of monostabiel relais tezamen met de wissel wilde aansturen. Ik vrees dat ik als leek uw reactie op zijn suggestie niet kon volgen. Kan u verduidelijken wat het voordeel is van de MSM38 ? Of lees ik dit in MSM45 ?

Dank voor uw reactie op deze lijst vragen !.....

n/a

  • Gast
MSM 38 "KIS"
« Reactie #51 Gepost op: 15 december 2005, 22:23:34 pm »
Pol

Juist zag ik dat u mijn eerste vraag al had beantwoord (gepost bij de knipperlichten). Dank daarvoor - en ook op voorhand voor een reactie op mijn tweede en derde vraag.

Offline Pol De Bard

  • Forumlid
  • Berichten: 161
  • Voornaam: Pol
MSM 38 "KIS"
« Reactie #52 Gepost op: 18 december 2005, 09:18:35 am »
Martijn,
heb je MSM 44 al? daar staat in hoe je een relais kan aansturen met de flipflop.
Wat die optokoppelaar betreft, wacht daar nog wat mee tot je beter vertrouwd bent met de materie, jongen!
Om op de rest van je post terug te komen:
1)In MSM 38 staat dat de MINNEN -A en -E wel degelijk aan mekaar moeten, maar dan wel ALLEEN aan de voeding. Met ??n schakelingetje zal je nergens last van hebben, maar als het er een hoop worden gat het fout. De voeding moet in "ster" bedraad worden. Ik kom daar nog op terug.
2)Gevoelige leds lichten inderdaad wat meer op dan oudere, ook in de tak die "uit" staat. De reden is dat we een vrij grote basisstroom sturen naar de tor die "open" moet, en die loopt door de....gedoofde led. Vandaar dat we die leds alleen gebruiken voor een kontrole van de goede werking van de FF, en niet voor terugmelding. Het staat zo slordig, zeggen de Hollanders[;)][;)][;)]
3) In dit systeem gaat het voor alles over het bedienen van WISSELSTRATEN via een diodematrix (Ja Wim!) want we hebben een stroomspaartruuk. Ieder zijn eigen voeding (of toch ongeveer) en de schakelstroom hoeft niet door de matrix te gaan.
Ook moet het systeem werekn met ALLLEEES wat er in de handel is. Eindafschakeling of niet, stroomvreter of zuinig als een Schot (of toch een Hollander?[;)]), motor of geheugendraad, spoor Z of 15", wissel-of gelijkstroom, DCC of FMZ of Mfx of, of, of....Live Steam!

Kortom, dit is een oud systeem dat ik dertig jaar geleden pionierde (en anderen samen met me, steeds in dezelfde optiek), net voor het verschijnen van de digitale boel. En waarvoor nog steeds enorm veel belangstelling bestaat, want slechts weinigen willen een computer bij de spoorbaan. Of een gebruiksonvriendelijk systeem.
Voor weinig geld, en met wat tijd en wat moeite maak je het. Zelf!
Pol De Bard

poldebard@yahoo.com

n/a

  • Gast
MSM 38 "KIS"
« Reactie #53 Gepost op: 18 december 2005, 13:28:07 pm »
Juist deze morgen heb ik MSM44 gelezen, en daarin worden inderdaad vragen beantwoord die ik had gesteld (ook het punt van de brandende LED die 'uit' staat).
Alleen heb ik een algemene vraag van MSM44. Als ik het goed begrijp dient de schakeling op pag. 80 alleen om een terugmelding te geven? Is dit juist ?
Zo ja - dan neem ik aan dat de schakeling van pagina 80 dient te worden gecombineerd met die uit MSM38. Is het wellicht te veel gevraagd om een volledig schema te maken waarin de twee samen worden getoond ? Ik begrijp namelijk niet helemaal hoe dit te doen (bv.in MSM44 pag 80 gaat de 'In' via twee weerstanden van 47k; in MSM38 via 10k en 47k.

Algemene vraag - wellicht heeft iemand een idee - is er een eenvoudige schakeling waarmee een (Fleischmann) wissel in een default stand wordt gezet wanneer de baan wordt aangezet ? Dit kan via de MSM38 schakeling, maar is hier ook een andere manier voor ?

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
MSM 38 "KIS"
« Reactie #54 Gepost op: 18 december 2005, 22:20:02 pm »
Martijn,

Waarom moet een wissel in een default stand gezet worden. Hier zie ik nu absoluut geen enkel voordeel van laat staan dat ik hier het nut van zie. Als je op je bedieningspaneel namelijk een indicatie van de wisselstand hebt, kun je zien, of het noodzakelijk is om het wissel eventueel om  te zetten.

Een bijkomend probleem, wat denk je wat het aan stroom kost als je b.v. 50 wissels hebt en die staan toevallig allemaal  in de verkeerde stand. Waarschijnlijk gaat er dan iets in rook op.


Als je met wisselstraat schakelingen, gaat of wil werken, is er al helemaal geen nut. Zo maar wat bedenkingen en vragen van een modelspoorder.

Wim.
 

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
MSM 38 "KIS"
« Reactie #55 Gepost op: 21 december 2005, 15:17:23 pm »
citaat:
Geplaatst door kiss

Kortom, dit is een oud systeem dat ik dertig jaar geleden pionierde (en anderen samen met me, steeds in dezelfde optiek), net voor het verschijnen van de digitale boel. En waarvoor nog steeds enorm veel belangstelling bestaat, want slechts weinigen willen een computer bij de spoorbaan. Of een gebruiksonvriendelijk systeem.
Voor weinig geld, en met wat tijd en wat moeite maak je het. Zelf!



Ook zonder computer, kan iemand met zijn tijd meegaan, zonder te blijven hangen in oude techniek. Soms zijn dingen nog eenvoudiger op te lossen.

Wim.
 

n/a

  • Gast
MSM 38 "KIS"
« Reactie #56 Gepost op: 24 december 2005, 09:06:13 am »
Deze week heb ik Wim's schakeling nagebouwd (terugmelding van stand Fleischmann wissels). Dit werkt inderdaad bij mij. Ik ben nu in het stadium dat ik twee systemen (KISS en Wim) door elkaar zou gaan gebruiken - en begin me te realiseren dat dit me dat vast niet lukt (door gebrek aan electronica kennis bouw ik schakelingen na zonder ze te begrijpen). Ik ben gecharmeerd door Wim's terugmelding (snel te maken tov. MSM38) maar ook van de schakeling van MSM37.

Bovendien - de schakeling van Wim werkt bij mij niet meer wanneer ik in de voeding een 100 Ohm weerstand en condensator plaats (zie MSM37). Alleen een condensator (geen weerstand) werkt wel. Wellicht nemen 100 Ohm weerstand en de LED van Wim's terugmelding zo veel stroom en/of spanning weg dat de condensator niet genoeg over heeft om de wissel om te schakelen.

Wat nu te doen ? Weerstand en condensator weglaten voor Wim's schakeling ? Alleen weerstand weglaten ? Of toch de MSM38 schakeling gebruiken met weerstand en condensator ?

Ik lees graag alle constructieve ideeen die leiden tot een discussie waar iedereen aan kan bijdragen.

Dank voor een lichtend idee

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
MSM 38 "KIS"
« Reactie #57 Gepost op: 24 december 2005, 11:00:00 am »
citaat:
Geplaatst door Martijn

Bovendien - de schakeling van Wim werkt bij mij niet meer wanneer ik in de voeding een 100 Ohm weerstand en condensator plaats (zie MSM37). Alleen een condensator (geen weerstand) werkt wel. Wellicht nemen 100 Ohm weerstand en de LED van Wim's terugmelding zo veel stroom en/of spanning weg dat de condensator niet genoeg over heeft om de wissel om te schakelen.


Dat is ook niet meer dan logisch. De Led verbruikt energie, en daar door zal de condensator ontladen, of in ieder geval niet laden, dat is een onderdeel van de schakeling, die beveiligd de wisselspoel als er geen eindafschakeling is in de wisselspoel, en er constant een omschakelpuls gegeven blijft worden.


citaat:

Wat nu te doen ? Weerstand en condensator weglaten voor Wim's schakeling ? Alleen weerstand weglaten ? Of toch de MSM38 schakeling gebruiken met weerstand en condensator ?



Dus het antwoord is als een wissel eindafschakeling heeft, is de weerstand en  de condensator, voor de beveiliging niet nodig, de eind afschakeling zorgt namelijk voor de beveiling van de wisselspoel. Voorwaarde is wel dat je gewone drukknopjes gebruikt (momentcontacten). In een eerder bericht heb ik al aangegeven dat de schakeling van Pol Kis niet nodig is. Als je het op de door mij aangegeven manier aansluit.

Wim.
 

n/a

  • Gast
MSM 38 "KIS"
« Reactie #58 Gepost op: 24 december 2005, 12:53:52 pm »
Wim

Inderdaad werkt je schakeling voor momentcontacten - maar mijn vraag was (ook) voor permanente contacten (de 'MSM37' schakeling). Afhankelijk van de functie van de wissel heeft die soms mijn voorkeur. Is jouw schakeling ook met permanente contacten te combineren ?

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
MSM 38 "KIS"
« Reactie #59 Gepost op: 24 december 2005, 13:02:51 pm »
citaat:
Geplaatst door Martijn

Wim

Inderdaad werkt je schakeling voor momentcontacten - maar mijn vraag was (ook) voor permanente contacten (de 'MSM37' schakeling). Afhankelijk van de functie van de wissel heeft die soms mijn voorkeur. Is jouw schakeling ook met permanente contacten te combineren ?



Diepe zucht, zelfs een hele diepe zucht. Probeer het gewoom zal ik zeggen.

Maar het antwoord op je vraag is, ja het werkt ook met een normale aan/uit schakelaar.

Het beste is overigens om het altijd via een drukknopje (momentcontact) te doen. Is goedkoper.

Wim.