Nieuws:

Nu in MSM 244 PRAKTIJK: Een kasteeltje uit Forex * Een diorama uit de mouw schudden: een tutorial door Evan Daes

Hoofdmenu

'ontcijferen' printplaat

Gestart door Jean, 25 mei 2008, 14:58:52 PM

Jean

Ik heb hier een 2-rail gelijkstroom "Cigarre" stuurwagen van NPE (artikel 22002) :p welke ik wil voorzien van een functiedecoder zodat seinverlichting (wit en rood) en binnenverlichting apart zijn aan te sturen.

De geleidende baantjes en attributen op de print kan ik echter onvoldoende ontcijferen om er zeker van te zijn dat ik de decoder correct aansluit.

Hieronder heb ik een paar foto's geplaatst. De printplaat wordt van spanning voorzien via de 2 afgeknipte snoerkes (zwart en blauw) aan de bovenzijde. Op de onderzijde zijn de smd leds geplaatst.  

http://i73.photobucket.com/albums/i203/Jean_Hoogstad/Ombouw/Digitalisering/bovenzijde1.jpg

http://i73.photobucket.com/albums/i203/Jean_Hoogstad/Ombouw/Digitalisering/bovenzijde2.jpg

http://i73.photobucket.com/albums/i203/Jean_Hoogstad/Ombouw/Digitalisering/bovenzijde3.jpg

http://i73.photobucket.com/albums/i203/Jean_Hoogstad/Ombouw/Digitalisering/onderzijde1.jpg

Benieuwd of iemand mij in de goede richting kan duwen.  
Groeten, Jean
   

Klaas Zondervan

#1
Jean, aan de foto's heb ik te weinig houvast om te zien hoe het in elkaar zit. Maar ik denk dat het helemaal niet nodig is om dat uit te zoeken.
Ik neem even aan dat het hele spulletje werkt op basis van poolwisseling. Dus b.v. zwarte draad is plus en blauwe is min, dan branden de witte lichten, andersom branden de rode lichten.
Als dat zo is, dan kun je er een functiedecoder van Lenz voor zetten, de LF100XF of de LF101XF. Dan zet je de blauwe en de zwarte draad aan de witte en de gele aansluiting van de decoder (of andersom). Meer is het niet. De decoder zorgt zelf voor de poolwisseling, dus vooruit geeft wit=plus en geel=min, dat geeft witte lichten, andersom geeft rode lichten.
Ik raad je aan om de handleiding van deze decoders eens te bekijken, daar staat deze aansluitmogelijkheid in.

Jean

#2
citaat:
Geplaatst door buckfast_beekeeper

Ik denk dat het Jean zijn bedoeling is om ook de verlichting aan en uit te kunnen schakelen. Dan komen we er met gewoon aansluiten op de huidige draden niet.
.....



Dat is idd. de bedoeling, daarom gaat er een decoder in.
De decoder is een Lokpilot Fx V3.0 (functiedecoder) Met het bijbehorende schema heb ik geen probleem, dat snap ik wel.

Ik wil echter, als het even kan, gebruik maken van de printplaat omdat daarin de front- en sluitverlichting en de binnenverlichting is ge?ntegreerd en dit een onderdeel vormt van deze bijwagen.

De printplaat is opgebouwd voor analoog gebruik. Dus als de bijwagen op de digitale baan staat, brandt alle verlichting. (Er is geen NEM 651/652 of andere stekkerdoos ingeplaatst, dus er moet gesoldeerd worden. Wellicht moet ergens een baantje doorgesneden worden en/of wat attibuutjes verwijderd worden)

Met een correcte aansluiting worden de snoeren van de decoder als volgt aangesloten:
-rood: rechter stroomafname (cabine achter)
-zwart: linker stroomafname (massa)
-wit: naar rode sluitverlichting
-geel: naar witte frontverlichting
-groen: (AUX1) naar binnenverlichting  
-blauw: (U+) retoursnoer  

Zoals gezegd, de geleidende baantjes op de printplaat zijn lastig te volgen (ook met de multimeter) en ik herken niet alle attributen die op de print zijn geplaatst. De leds zijn van miniformaat (SMD). Ik herken niet de anode, danwel de cathode aansluiting.

Ik zal de foto's van boven- en onderzijde omzetten in een functionele tekening. Wellicht kan het juiste advies dan gegeven worden.
Helemaal mooi is het als iemand de bijwagen (BR 817 602-6) zelf heeft en reeds heeft gedigitaliseerd.

De bijwagen is te vinden op:
http://www.npe-modellbau.de/produkte.php#trfa

Groeten, Jean  




Klaas Zondervan

#3
Sorry, ik had er even overheen gekeken dat je de binnenverlichting ook wilde schakelen. Het is een lastige klus om zo'n printplaat uit te pluizen. Ik heb het zelf een paar keer gedaan door de plaat op groter formaat (b.v. 2x) na te tekenen. De printsporen op de bovenkant tekende ik dan in zwart en de sporen op de onderkant in rood, alsof je door de plaat heen kijkt.  Let er ook op dat er hier en daar verbindingen kunnen zijn door de plaat heen die sporen boven en onder met elkaar verbinden. Als je het eenmaal op papier hebt staan blijkt het makkelijker te zijn om een overzicht te krijgen. Je kunt er dan ook aantekeningen bij plaatsen.

Jean

#4
Grote dank heren. Met deze adviezen kan ik zeker wat. Met mijn bevindingen zal ik komen zodra ik weer even tijd aan de hobby kan besteden.
Wordt vervolgd.  

Jean