Auteur Topic: kleuren  (gelezen 4091 keer)

Bert Ossevoort

 • Gast
kleuren
« Reactie #15 Gepost op: 08 november 2004, 19:05:38 pm »
Hallo schilders ,

even een opmerking over de kleur groen als men die zoekt neem gewoon revell 62 is de rall kleur 6005 mosgroen ,revell verf is over het algemeen ook dunner ,dan de humbrol met de pigment klont [dit is mijn ervaring].wat betreft industiele lakken probeer eens een lokale verfmenger welke autolak mengt op ralkleur ,die van mij mengt ral kleuren vanaf 100ml,en deze zijn goed te mixen met de enamel verfen uit de hobby winkel dus niet de verven op waterbasis mengen met de thinnerbasis want dan is al het werk voor niets geweest.
Over de prijs ben ik het niet eens dat het duurder is want een kwart liter is +/-16 euro kan ik 5 bijna 6 potjes revell kopen met een inhoud van 15 ml is 90 ml en geen 250ml!
succes verder aan alle schilders

Offline tonycabus

 • Forumlid
 • Berichten: 2.992
 • Voornaam: Tony
kleuren
« Reactie #16 Gepost op: 08 november 2004, 20:01:02 pm »
Ik ben net nog eens op de site van MSCM "De Pijl" geweest en wat zien ik?

TIPS OVER VERVEN !

Ik heb de site meteen in de "links" gezet en daarnaar verwezen.
In de zijdelingse menubalk staat o.a. "gazet". En daar vind je de kleuren van de NMBS,van de hand van ene "Pedro".

Tony
Tony, De Bompa van 't forum, A.E.L.M.E. (Arm en lelijk maar eerlijk)
...Model Railroading is MAGIC ;-)

Offline guy holbrecht

 • Forumlid
 • Berichten: 508
 • Voornaam: Guy
kleuren
« Reactie #17 Gepost op: 08 november 2004, 21:03:42 pm »
Voor de schilders.

Ik werk al jaren met het kleurenpalet van Tamiya, kwestie van gewoonte. Tamiya maakt acrylverf, dus in principe te verdunnen met water. Dit geeft echter geen goed resultaat (o.a: lange droogtijd en af en toe een fijne waterduppel, heel onaangenaam). Sinds ik enkele jaren geleden mijn Tamiya verf verdun met isopropanol, heb ik wel goede resultaten. Isopropanol verdunt niet alleen goed (ik gebrruik 1/1), maar vervliegt ook vrij snel. Een gespoten model kan na enkele minuten reeds vastgenomen worden omdat tijdens het spuiten een groot gedeelte van de isopropanol verdampt. Je zorgt dan wel best voor wat verluchting. Anderzijds is het zo dat isopropanol niet zo'n vervelende stank nalaat zoals andere synthetische verdunners. Het is dus wat aangenamer om te spuiten alhoewel het ook niet volledig onschadelijk lijkt te zijn. Mijn apotheker raadde alvast een goed verluchte ruimte aan om te spuiten.
Om nu voor elke verf deze isopropanol te gebruiken als verdunner, daar stel ik mij toch vragen bij. In principe is isopropanol enkel te gebruiken bij acrylverven dien je andere verven met thinners te verdunnen (Humbrol, Jocadis-verf,Roco-verf...)
Nog veel spuit- en schilderplezier.

Offline tonycabus

 • Forumlid
 • Berichten: 2.992
 • Voornaam: Tony
kleuren
« Reactie #18 Gepost op: 12 november 2004, 14:30:49 pm »
D??r kan ik w?l inkomen!

Dank je, Guy, voor deze verheldering. Inderdaad, isopropanol (of isopropyl-alcohol) lijkt me een geschikte verdunner voor verven of lijmen op "waterbasis".
Tussen aanhalingstekens, omdat de basis geen water is eigenlijk. De samenstelling is z? uitgedokterd dat je die produkten met water kan aanlengen en je gerief met water poetsen.
Gewoon om minder solventen te gaan gebruiken, ivm uitwasemingen.
Isoprodinges is een alcohol en dus vrij onschuldig, proef maar eens ;-). (Ben je g?k??)
En dat weten we nu dus ook weer!
Tony, De Bompa van 't forum, A.E.L.M.E. (Arm en lelijk maar eerlijk)
...Model Railroading is MAGIC ;-)

Offline locomotion

 • Forumlid
 • Berichten: 344
 • Voornaam: onbekend
kleuren
« Reactie #19 Gepost op: 18 november 2004, 20:24:48 pm »
Bert,

Ik denk dat je gelijk hebt. Ik heb vroeger ook verf laten maken in een winkel gespecialiseerd in auto-onderdelen en autoverven. Maar toen moest ik het doen met ??n liter verf, en niet met zo'n kleine hoeveelheden waarover jij spreekt. Het was tweecomponentenverf (met verharder) en uitsluitend met koolstofmasker te gebruiken. Deze liter verf voor cockerill goederenwagen van Dacker was wel heel duur. Maar ik geloof best dat momenteel deze verven ook weer veranderd en vebeterd zijn.
Wil je het adres geven van de verfhandel waar jij je verven hebt laten maken. Het interesseert mij ten zeerste. Maken zij ook verf op basis van een geschilderd staal. Sommige NMBS kleuren zijn niet in verfpotjes van Humbrol, revell of Jocadis te vinden en zelf kan ik geen kleuren mengen. Bvb goederenwagenrood!!!

Locomotion
 

Bert Ossevoort

 • Gast
kleuren
« Reactie #20 Gepost op: 28 november 2004, 21:31:50 pm »
Locomotion,
Wat betreft de firma waar ik mijn verf laat mengen is Van Bodegom BV en wel uit Den-Haag [nederland].
Denk echter dat er bij jouw in de buurt ook wel een verfmenger zit die 1-laags autolak zal mengen .Dat 1-laags is belangrijk zoals je zelf al aangeeft heeft het werken met 2-componenten lak niet z'n voordelen.De 1-laags lak [autoflex] is gelijkwaardig aan de enamel verven van de bekend modelbouw verven en wel op thinner bassis.
Wat als er geen ral kleur beschikbaar is ,bij van Bodegom hebben ze zoals hij zelf zegt een telefoonboek voor de verfmengen elke kleur met al z'n nuances in vierkantjes [ongeveer 2x2 cm]op een bladzijde ,in de vierkantjes een gaatje ,dus foto mee met de door jouw gewenste kleur en zoeken .Op deze wijze heb ik mijn eigen elektrisch blauw voor de E-lokken uitgezocht.
En de hoeveelheden ral vanaf 100ml en sommige mengkleuren vanaf 250ml ,dus even informeren ,succes er mee.