Auteur Topic: twee wissels schakelen  (gelezen 6937 keer)

Offline watman

  • Forumlid
  • Berichten: 76
  • Voornaam: Bart
twee wissels schakelen
« Gepost op: 15 november 2007, 19:33:22 pm »
Hallo,
Mijn bedoeling is om een trein van spoor a naar spoor b te laten rijden zoals op deze foto.

IMGhttp://i141.photobucket.com/albums/r70/tram2make/trambaan/Afbeelding040.jpg/IMG

Ik heb voor elke wissel de schakeling uit msm 37 gebouwd.  Nu wil ik dat beide wissels tegelijkertijd schakelen, zodat de trein ofwel rechtdoor gaat, ofwel veranderd van spoor.  Ik maak gebruik van een enkelpolige schakelaar.  Echter is er maar 1 wissel die schakelt.  Met 2 schakelaars  werken de wissels wel.  Gebruik ik misschien een verkeerde schakelaar ? Of moet er iets anders gebeuren ?

Bart
           

 

Offline doomslu

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 12.252
  • Voornaam: Luc
twee wissels schakelen
« Reactie #1 Gepost op: 15 november 2007, 20:15:17 pm »
Misschien ook eens een eenvoudig schemaatje hier plaatsen ? Hoe heb je dat aangesloten ? Ik ben zeker dat de specialisten je dan onmiddelijk zullen kunnen helpen.
luc    * MODEL RAILROADING IS FUN *

Offline ysbeer

  • Forumlid
  • Berichten: 5.057
  • Voornaam: wim
twee wissels schakelen
« Reactie #2 Gepost op: 16 november 2007, 00:03:49 am »
In theorie moet dit eenvoudig gaan,het kan zijn dat de voeding geen 2 wisels tegelijk kan schakelen.
Maar in dat geval zou toch eerst de eerste, en als die zich zelf heeft uitgeschakeld,de tweede moeten gaan.
Ik denk dat je ergens een aansluitfout hebt gemaakt.

zet dus even een schematje
Oja met een drukknop zal het moeizamer werken als je hem te kort indrukt

wim ysbeer
IMGhttp://i29.photobucket.com/albums/c280/ysbeer/kleinlokje.jpg/IMG
NU NIEUWE FOTOS OP http://s29.photobucket.com/albums/c280/ysbeer/
Kijk ook eens naar de baan van mijn zoon: http://www.mijn-rhb.com/Sertig/sertig_nl_foto.htm

Offline ysbeer

  • Forumlid
  • Berichten: 5.057
  • Voornaam: wim
twee wissels schakelen
« Reactie #3 Gepost op: 16 november 2007, 00:06:55 am »
Ik zie nu pas dat je die condensator schakeling hebt gebouwd.
Die kan geen twee wissels tegelijk schakelen.

wim ysbeer
IMGhttp://i29.photobucket.com/albums/c280/ysbeer/kleinlokje.jpg/IMG
NU NIEUWE FOTOS OP http://s29.photobucket.com/albums/c280/ysbeer/
Kijk ook eens naar de baan van mijn zoon: http://www.mijn-rhb.com/Sertig/sertig_nl_foto.htm

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.538
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
twee wissels schakelen
« Reactie #4 Gepost op: 16 november 2007, 00:18:07 am »
Ysbeer, waarom zou die condensatorschakeling geen twee wissels kunnen schakelen? Als de wissels eindafschakeling hebben, en de condensator is van voldoende capaciteit, dan zou het toch moeten lukken.

Bart, het is misschien toch wel handig als je iets meer laat zien van de schakeling die je hebt gemaakt, en als je aangeeft wat voor soort wisselaandrijvingen je hebt.

Offline watman

  • Forumlid
  • Berichten: 76
  • Voornaam: Bart
twee wissels schakelen
« Reactie #5 Gepost op: 16 november 2007, 07:44:54 am »
Ik heb dus twee maal de wisselschakeling ( voor elke wissel ??n) uit msm nagebouwd.  Daarna deze voor elke wissel aangesloten zoals aangegeven : de minpool van de elco naar de wisselvoeding, de draadbrug naar de minpool van de electronicavoeding, de twee uiteinden van de wisselspoelen elk aan een transistor, de gemeenschappelijke draad van de  spoel aan de pluspool van de elco. De pluspool van de electronicavoeding  naar de loper van het schakelaartje.  De ene pool van het schakelaartje werd verbonden met telkens een draad naar aansluitpunt SA, de ander met  SB.  De schakelingen werken allebei uitstekend appart, alleen willen ze niet samen werken.
Ik maak gebruik van Peco-wisselaandrijvingen.
De voeding is deze zoals in msm.  
Hopelijk is dit genoeg info
Bart
 

Offline belair

  • Forumlid
  • Berichten: 1.316
    • http://belairhelifreakhelispace.spaces.live.com
  • Voornaam: Luc
twee wissels schakelen
« Reactie #6 Gepost op: 16 november 2007, 08:39:22 am »
Jongens, ik wil mijn neus er niet insteken want van electronica ken ik ook niet veel, dat weet Wim ook van mij. Maar er is ook een groot verschil voor het schakelen tussen een Peco PL10 en een PL10W.
mvg [;)]
Luc
IMGhttp://www.trainweb.org/railmation/images/proceedsk2.gif/IMG All aboard!

Offline Gerolf

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 20.340
    • Marche-en-Bières
  • Voornaam: Gerolf
twee wissels schakelen
« Reactie #7 Gepost op: 16 november 2007, 11:48:55 am »
Ik vermoed dat je elco te weinig capaciteit heeft. Mogelijk gaat ??n wisselspoel met alle stroom lopen.
Het lijkt me raadzaam om in deze omstandigheden het deel rond de elco en zijn oplaadweerstand dubbel te bouwen.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Offline ysbeer

  • Forumlid
  • Berichten: 5.057
  • Voornaam: wim
twee wissels schakelen
« Reactie #8 Gepost op: 16 november 2007, 12:23:40 pm »
citaat:
Geplaatst door Klaas Zondervan

Ysbeer, waarom zou die condensatorschakeling geen twee wissels kunnen schakelen? Als de wissels eindafschakeling hebben, en de condensator is van voldoende capaciteit, dan zou het toch moeten lukken.




Uiteraard ja,maar de condensator ontlaad zich over de wissel,en alleen als je hem bijzonder groot maakt kan hij na elkaar twee wissels aan.
Dubbel bouwen lijkt mij beter en sneller.

wim ysbeer
IMGhttp://i29.photobucket.com/albums/c280/ysbeer/kleinlokje.jpg/IMG
NU NIEUWE FOTOS OP http://s29.photobucket.com/albums/c280/ysbeer/
Kijk ook eens naar de baan van mijn zoon: http://www.mijn-rhb.com/Sertig/sertig_nl_foto.htm

Offline just4fun

  • Forumlid
  • Berichten: 1.224
    • Boureguatte
  • Voornaam: Paul
twee wissels schakelen
« Reactie #9 Gepost op: 16 november 2007, 12:41:11 pm »
citaat:
Geplaatst door Gerolf_Peeters

Ik vermoed dat je elco te weinig capaciteit heeft. Mogelijk gaat ??n wisselspoel met alle stroom lopen.


Ik denk niet dat dat het probleem is want:
citaat:
Geplaatst door watman

Ik heb dus twee maal de wisselschakeling ( voor elke wissel ??n) uit msm nagebouwd.


Ik maak uit die post op dat er per wissel een schakeling (dus ook per wissel een elco) gebruikt wordt.
Een getekend schemaatje zou duidelijker zijn.
Paul

Offline watman

  • Forumlid
  • Berichten: 76
  • Voornaam: Bart
twee wissels schakelen
« Reactie #10 Gepost op: 16 november 2007, 15:55:26 pm »
Heb geprobeerdt om mijn gemaakte schakeling in schema weer te geven.  Sorry als het wat te rommelig overkomt.  Maar op deze wijze heb ik alles verbonden.



Hopelijk ziet iemand wat er mis kan gelopen zijn.Heb vandaag nog eens alle verbindingen nagegaan en nog eens proberen te schakelen.  Slechts 1 maal werkten beide wissels samen, daarna werkte er slechts 1 meer, ook niet na tijdje wachten om elco te laten opladen.

Groeten Bart

Aanvulling : heb gemerkt dat er twee verschillende elco gebruikt zijn. 4700?F/63V en 4700?F/35V.  Zou dit een probleem kunnen zin ?
 

Offline Gerolf

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 20.340
    • Marche-en-Bières
  • Voornaam: Gerolf
twee wissels schakelen
« Reactie #11 Gepost op: 16 november 2007, 17:32:54 pm »
Het schema lijkt me correct. Het verschil in maximumspanning van de elco's zou geen verschil mogen maken.
Apart werken ze steeds, en samen werken ze zelden of nooit? Vreemd.

Het lijkt me dat er ergens onvoldoende stroomdoorvoer is. Slechte soldeerlas? Niet goed aangedraaid kroonsteentje? Gedeeltelijke draadbreuk?
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Offline belair

  • Forumlid
  • Berichten: 1.316
    • http://belairhelifreakhelispace.spaces.live.com
  • Voornaam: Luc
twee wissels schakelen
« Reactie #12 Gepost op: 16 november 2007, 19:02:05 pm »
Misschien vinden jullie dit dom maar kijk eens of de gaatjes waar de aandrijfstang van de wisselmotor door komt ruim genoeg zijn. Ik heb het al voor gehad dat ze niet willen schakelen door te hoge wrijving op de aandrijfstang. Voor ??n zal er al wat stroom nodig zijn maar voor twee met te veel wrijving niet genoeg.
Kunt het maar proberen, kost je niks.
mvg [;)]
Luc
IMGhttp://www.trainweb.org/railmation/images/proceedsk2.gif/IMG All aboard!

Offline watman

  • Forumlid
  • Berichten: 76
  • Voornaam: Bart
twee wissels schakelen
« Reactie #13 Gepost op: 16 november 2007, 22:06:44 pm »
zal morgen eens de soldeerlassen en aansluitingen op de kroonsteentjes nazien.  Als dit geen oplossing geeft de gaatjes voor de aandrijfstang wat ruimen.  En anders kan ik nog altijd het veertje verwijderen, zal wel zien.  Laat zeker weten wat weten als het werkt.
Dank alvast voor mogelijke oplossingen.
Bart
 

Offline tonycabus

  • Forumlid
  • Berichten: 2.992
  • Voornaam: Tony
twee wissels schakelen
« Reactie #14 Gepost op: 19 november 2007, 01:04:14 am »
Diodetjes van schakelaar naar punten SA en SB zetten zal helpen.
De 'streepjes' op de huls aan SA boven en SA onder verbinden, de andere eindjes naar de lip van de schakelaar. Doe hetzelfde met SB boven en onder, in totaal 4 diodes van een cent. Wedden???
Geschikt type is 1N4148.
Schetsje volgt!
Tony, De Bompa van 't forum, A.E.L.M.E. (Arm en lelijk maar eerlijk)
...Model Railroading is MAGIC ;-)