Nieuws:

Nu in MSM 241 PRAKTIJK: Quibery, seinhuisje en goederenloods * Rosebecq, de afwerking * Emmanuel Nouaillier * Gevelde bomen langs het spoor * Bescheiden verwering van de HLE 2302 * Een Pistoiesi-restauratierijtuig in N

Hoofdmenu

beginnersvragen

Gestart door Kiwi_Ed, 09 juli 2007, 10:45:14 AM

Kiwi_Ed

Hallo beste forumgebruikers,

Al enige dagen lees ik (tussen de bedrijven door op mijn werk 8D) met veel plezier dit forum. Wat een weelde aan ideeen en prachtig werk.

Ik wil na jaren mijn modelspoorhobby weer eens oppakken. Als kind heb ik altijd gespeeld met Marklin in HO, maar heb besloten dat ik nu graag opnieuw wil beginnen in schaal N. Dit vanwege de bij jullie vast bekende voordelen, met name qua ruimte.

Ik heb op dit moment helemaal geen materiaal, geen rails en geen trein om er op te laten rijden. Ik zie dit zelf wel als een voordeel, aangezien ik nu van het begin af aan goed kan beginnen.

Ik heb een ruimte tot mijn beschikking van ca. 2.90m bij 1.50m waarin ik langs drie wanden een baan kan bouwen.

Wat ik graag zou willen is een doorgangsstation met twee perrons met liefst een derde spoor tussen de perrons zodat sneltreinen door kunnen rijden zonder te hoeven wachten op stilstaande treinen. Daarnaast wil ik graag wat kunnen rangeren met goederen en zie ik het liefste een (kleine) draaischijf met bijbehoren. Bovendien wil ik er nog het liefst een paradespoor in verwerken zodat ik ook gewoon treintjes op volle (model-)snelheid voorbij kan zien razen. Graag gebruik ik voor dit alles Peco finescale code 55 rails.

Maar goed, hoe nu te beginnen. Ik heb Winrail downgeload en kan daar redelijk mee prutsen om te kijken hoeveel ruimte een aantal sporen inneemt e.d.

Maar toch heb ik nog een aantal vragen waar ik maar moeilijk antwoord op kan krijgen:
- Hoe lang zou een perron moeten zijn in schaal N.
- Hetzelfde voor een rangeerspoor bij bijv. een goederenloods

- Hoe krap kan een bocht gelegd worden (vooral in het onzichtbare gedeelte), de kleinste straal van de peco rails is 265mm, maar ik dacht toch dat andere merken veel krappere bochten hadden.

Soms zie ik prachtige baanplannen, maar als ik het dan probeer na te tekenen krijg ik het nooit op hetzelfde oppervlakte.

Ik hoop dat iemand mij een beetje kan helpen met deze vragen. Ideeen voor een baanplan zijn ook graag welkom.

Bedankt alvast!

Edwin

 

Gerolf

Perron- en rangeerspoorlengte: zeker langer dan de langste trein die je er wil laten stoppen. Dit is niet zo moeilijk om uit te rekenen, denk ik.
Een boog: steeds zo ruim mogelijk. In N zou ik - ook onzichtbaar - toch zeker niet scherper gaan dan een straal van 25cm, liever 35cm als minimumstraal.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw