Nieuws:

Nu in MSM 246 PRAKTIJK: Terminus: de baan, deel 2 * Het beladen van ouderwetse goederenwagens, aflevering 3 * Het ombouwen van goedkope open goederenwagens * Zwitsers smalspoor in 4 maanden, deel 1 * Laseren voor dummies: een hooikar * Het modelleren van jonge bomen

Hoofdmenu

gevestigde waarden??

Gestart door ERVIN, 07 april 2007, 17:26:52 PM

Havoc

Amaai, er zijn er hier die alles ineens en wel liefst gisteren willen...

citaat:
Over de manier van vragen stellen nog even het volgende voor de anderen die dit ook lezen.

Een vraag kan op vele manieren gesteld worden maar zeker NIET DOM.


Hierover even verder, want daar is veel aan gelegen. Een vraag goed stellen is ook een kunst. Dat begint al met een goeie titel voor je vraag. Daarmee maak je dat iemand die misschien weet waarover het gaat ernaar kijkt. Gewoon een titel van "help..." doe ik gewoon niet eens open "help...hoe sluit ik een condensator aan" die zal ik wel bekijken.

Ook genoeg info meegeven van het begin is essentieel. Wat wil je juist doen, wat heb je al geprobeerd, wat loopt er juist mis. Maar ook wat werkt er wel! Problemen oplossen vanop afstand is niet gemakkelijk. Anders beland je in een vraag en antwoord spelletje waarbij 1 van de 2 de interesse verliest.

citaat:
Toen ik wilde leren fietsen zij hun vader toch ook niet; "Kijk maar op de plaatjes"?


Neen, maar dit is internet. Sommige vragen zijn hier niet eenvoudig te beantwoorden. Niemand kan je hier leren fietsen. Het internet is geen vervanging van sociale contacten. Dat moet de jongere generatie ook eens leren.

citaat:
Ook dacht ik op een forum terecht te zijn gekomen waar je niet werd aangekeken als beginner, uitgenomen dan deze personen die mij wel een fatsoenlijk antwoord of een verwijzing gaven, maar als er wordt gesteld dat;

citaat:

Als iemand praat over een condensator en je eerst antwoordt is "wat is een condensator" dan moet je stoppen met vragen te stellen over electronica en eerst electronica gaan studeren. Zo is het dikwijls op dit en veel andere fora. Dit heeft niets met nieuw of gevestigd te maken, dit heeft te maken met zelfkennis. Je moet eigenlijk veel van een onderwerp kennen om te kunnen een serieuze vraag te stellen, en dikwijls ontbreekt het hier bij de vraagstellers aan.dan vergaat mij een beetje de lust en zakt mij de moed in de schoenen.
Hoe moet ik het dan leren?
Nu klooi ik maar een beetje aan zonder kennis van zaken. Ik probeer van dit forum kennis te halen maar de schroom om een vraag te stellen wordt wel groot.


Dat is een probleem, toegegeven. Veel hangt ervan af hoe de vraagsteller in dat geval reageert. Als hij beseft dat hij voor zijn hobby iets meer nodig gaat hebben van kennis dan in eerste instantie gedacht dan zijn er verschillende wegen:
1) opgeven
2) beseffen dat er werk aan de winkel is en de raad opvolgen en bijstuderen
3) doorzagen tot iemand anders het komt oplossen en hij zelf niet meer moet nadenken
(- als hij veel geld heeft iemand betalen om het op te lossen)

Nummer 1 is jammer maar komt voor. Nummer 2 verdient alle steun. Maar spijtig genoeg lopen er heel wat nummers 3 rond en die roepen veel harder dan de nummers 2.

Toen ik 20 jaar geleden met treinen begon had ik er ook geen idee van dat ik nu achter een draaibank zou staan om stukken te maken. Ik ken daar ook nog niks van en leer iedere keer bij. Dat daar timmeren, verven, plaaster, allerlij soorten lijm etc aan te pas ging komen wist ik ook nog niet. Van landschappen maken heb ik nog altijd geen verstand (en nog veel andere dingen ook niet).

Maar ik heb tijd want dit is maar een hobby...
Met vakantie voor onbepaalde duur.

Treinist

Dag Havoc;

Even mijzelf als voorbeeld.
Ik ben niet iemand die alles liefst gisteren voor niets wilde. Ook ben ik niet iemand die alles van een ander wil. Ik koop mij suf aan boeken en bladen over de modelspoorbaan om er uit te leren. En tijd? Ik ben al blij als ik per dag een uurtje aan de baan kan werken, erover kan nadenken of aan een baanplan werken.
Maar...

Er is zoveel te leren dat af en toe door de bomen het bos niet meer is te zien en ik toch ook niet achter de feiten aan wil lopen.
Vandaar ook mijn recentelijke vraag of het mogelijk is en zo ja hoe, een analoge baan voor te bereiden op digitaal.

Maar dit even terzijde.

Zoals al gezegd ben ik misschien een beetje te fel van leer getrokken en heb mensen voor het hoofd gestoten. Dat was absoluut niet de bedoeling.

En voor wat betreft het juist stellen van de vraag zit hem daar inderdaad net de moeilijkheid.
Mijn eerste topic luidde Hellup ik ben nieuw en snap het niet.
Misschien een beetje vaag? De reacties kwamen al snel en met veel geduld heeft men mij uitgelegd wat een hondebeen is. Zoweinig weet ik ervan.
Als ik niet weet hoe iets wordt genoemd probeer ik het te omschrijven. Als daar verwarring over ontstaat is dat inderdaad de schuld van de vrager, maar valt hem dat aan te rekenen? Want wat je niet weet kun je alleen maar vagelijk omschrijven.

Ik hoop niet dat ik nu in ongenade ben gevallen bij leden van het forum.

Zo ja....

Laat het mij dan weten.
Ik ben niet te beroerd om boos te zijn maar zeker niet om te zeggen sorry.

vriendelijke groet

Gerrit (Treinist)

Havoc

citaat:
Ik koop mij suf aan boeken en bladen over de modelspoorbaan om er uit te leren. En tijd? Ik ben al blij als ik per dag een uurtje aan de baan kan werken, erover kan nadenken of aan een baanplan werken.


Je bent niet alleen als je dat kan troosten. Achter me staat een kast met modelbouw, orgels, opnametechnieken, akoestiek, electronica en woordenboeken. Meters tijdschriften opgeborgen in dozen. En al veel meer bijgeleerd -toevallig op een open deur dag- door iemand bezig te zien en uitleg te vragen. Het gaat niet met boeken en internet alleen.

citaat:
Mijn eerste topic luidde Hellup ik ben nieuw en snap het niet.


Toeval dat ik dat als voorbeeld gekozen heb [B)]. Maar het komt veel voor dat je noodkreten hoort zonder te weten wat er gaande is. Als je "help" roept en ze sturen de politie ben je niet geholpen als je de brandweer nodig had.

citaat:
Misschien een beetje vaag? De reacties kwamen al snel en met veel geduld heeft men mij uitgelegd wat een hondebeen is. Zoweinig weet ik ervan.


Dat bedoel ik met direct menselijk contact: zo uitgelegd op een bierkaartje... (voor de geheelonthouders een briefomslag)

citaat:
Ik hoop niet dat ik nu in ongenade ben gevallen bij leden van het forum.


Wat mij betreft geen probleem.

PS: wat opgeven betreft, dat is geen schande. Ben ook al aan projecten begonnen om dan na wat studiewerk tot de conclusie te koment dat opgeven de beste weg is. Als je al voor je begint de frustratie ziet aankomen kan je beter stoppen voor het echt frustratie wordt. Veel gezonder.
Met vakantie voor onbepaalde duur.

Treinist

Johan;

Bedankt voor je uitleg.
Ennuh, bedankt voor je voorbeeld. Heb ik eindelijk een voorbeeldfunctie.[:D]

Opgeven? Geen optie.

Ooit heb ik tot het edele ras van Verkenners Reg. HvB in het Nederlandse leger behoort en die staan bekend om de eigenwijze vasthoudende manier van doen en leven.
Toen en nu nog steeds.

Dus... Nooit.

Mensen bezig zien? Ik ben druk doende een netwerkje op te bouwen, maar door tijdgebrek gaat dit langzaam. Maar ik kom er wel.
Alleen moet ik wel eerlijk toegeven dat ik dolgraag door wil.[:I] Het gaat mij te langzaam. [:p]

Maar uh... Orgels?
Klassiek, modern? Drukwind? Zuigwind? Elektronisch, kerkorgels?
Je bent een veelzijdig mens.
Daar is veel in te doen.
Heb een link voor je van een oude vriend.
http://www.harmoniums.com/
Deze man is knotsgek maar een absolute heer en meester op het gebied
van orgels.

Gerrit


Havoc

Ik ga je een PM sturen, want anders gaat de op-topic-blijven-politie er zich mee moeien... [}:)]
Met vakantie voor onbepaalde duur.

Treinist


Bundesbahnfreak

Zouden we voor de electronicaleken onderons geen apart Forum "electronica en electriciteit" maken?  Ik ben zelf technieker met opleiding electronica, ik ga zeker niet zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb, maar als ze een vraag stellen over deze materie wil ik proberen een oplossing te zoeken.  
Ik veronderstel dat ik niet alleen ben, maar dat er nog genoeg technisch geschoolden op dit forum rondspoken!

Vroeger was er een liedje "We zijn al op de wereld om mekaar te helpen niet waar"[8D]

Groeten[;)]


Havoc

citaat:
Wat ik dus nooit zou doen is verantwoording af leggen betreffende mijn instelling of mening.


Misschien dat je daar in het leger ver mee komt tot daar aan toe maar jij ben aardig op weg om van h??l hoog te vallen kerel. Iemand die niet kan verantwoorden waarom hij een bepaalde stelling inneemt, die heeft geen wijsheid of kennis. Dit kletst er maar wat uit en door die stoere positie in te nemen tracht hij anderen te overbluffen met zijn onkunde.

Met die post heb je jezelf helemaal bloot gegeven. Het past ook perfect bij je geroep en getier. Sorry man, maar van mij ga jij niet veel meer moeten verwachten. Maar dat had je waarschijnlijk al lang door...
Met vakantie voor onbepaalde duur.

Bundesbahnfreak

Foert dit was ook mijn laatste bijdrage

Saluut

krispy

Jongens toch,

Wat een geklaag en verwijten geslinger, hiermee wordt er niets opgelost hoor , men maakt het alleen erger.[:(!]

Ik ben een herbeginner ( hou met reeds van mijn 6de met treintjes bezig ), maar ben er enkele jaren tussenuit geweest ( mijn apejaren )
Ik volg dit forum ruim een jaartje en ben zelf slechts enkele maanden actief lid.
Ik moet zeggen dat ik al heel wat heb opgestoken op dit forum [;)] , maar als het zo verder gaat , ga ik zelfs geen vragen meer durven stellen [:(]
Wat betreft het gaan opzoeken via de zoekfunctie ( pas ik zoveel mogelijk toe ipv de  vraag te stellen ), geeft dit  meestal niet het  gewenste resultaat[V]. Soms ( meestal ) is het beter om de vraag nog eens te vragen [:o)]( als men vastzit en snel verder wil )want anders kan men soms lang zoeken ( al meerdere keren meegemaakt )
Ik hoop van harte dat iedereen het stilletjes bijlegd [:X] en dat alles weer zijn normaal gangetje kan gaan , zodat het forum niet te dode is opgeschreven.Ik zou graag nog veel bijleren [:p] want een modelbouw hobby is iets wat leefd en nooit gedaan is [:)]

Groeten aan iedereen
MVG
Kispy
Modelbouw Foto-album op flicker
https://flic.kr/s/aHsmTwwZ6m

Ludwig

Ik snap er zo stil aan niets meer van [V]
Ludwig
Groeten
Ludwig

3 rail k rails, Ecos 2

Bundesbahnfreak

Ik heb soms de indruk dat als sommige iets zeggen, men daar met jan en alleman opspringt, als andere iets te zeggen hebben wordt er bijna niet gereageerd en gaat men gewoon verder met wat men bezig was.
Ik ga me zeker niet profileren als zijnde DE grote specialist, maar ben wel al sinds 1982 met deze materie bezig, ken veel over de DB in de 4? periode, zowel historsch als technisch.  Ben sinds 1993 werkzaam als techieker dieseltractie in een tractiewerkplaats.
Ben zoals gezegd technisch geschoold (zoals veel andere hier).
nu stel ik voor om een forum over technische zaken op te starten. Maar nee hoor men gaat gewon verder ruzie maken.

Jongens we zijn al met zo weinig die deze hobby uitoefenen, luister ??ns naar elkaar en niet naar je eigen.

Klaas Zondervan

Bundesbahnfreak, waarom zou er een apart forum moeten komen voor technische vragen? In alle bestaande rubrieken is toch ruimte voor technische vragen? Volgens mij lost het niet de onderlinge wrijvingen op die zo af en toe opduiken, en het lijkt mij dan ook een beetje overbodig. Maar ik laat me graag overtuigen van het nut.

Gerolf

Er valt wel iets te zeggen voor een topic-groep "elektronica". Er is natuurlijk de KIS-rubriek, maar die is ge?nt op een artikelenserie in MSM.
Er bestaat op dit forum een groep "modelspoor digitaal", maar er zijn ook heel wat analoge rijders (waaronder mezelf).
Men zou een topicgroep "elektronica-algemeen" of "besturing-algemeen" kunnen opzetten, want vele oplossingen zijn voor beide besturingssytemen bruikbaar.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

ERVIN

Als ik had geweten dat men hier op deze manier zou reageren, dan had ik wellicht deze vraag nooit gesteld.
Maar dit is,nog maar eens, het bewijs dat sommige mensen geen fatsoenlijke discussie kunnen voeren, waarom moet er altijd met verwijten naar iemands hoofd geworpen worden?
Ik vraag mij ook af hoe deze bepaalde personen in het dagdagelijkse leven zijn, een dicussie voer ik dagelijks op mijn werk, als ik telkens moet beginnen roepen en tieren, dan krijg ik s'avonds als ik thuis kom niets meer gezegd.
Waarom kunnen wij nu niet op een volwassen manier met mekaar omgaan,ik begrijp maar al te goed dat er hier bepaalde mensen zijn die de ballen verstand hebben van bvb. electronica,maar waarom die man dan niet gewoon verder helpen met hetgeen hij vraagt,ook al is die vraag niet zo duidelijk, is het nu zo'n grote moeite om eens even te vragen wat hij precies bedoelt, niet iedereen heeft letters gegeten, niet iedereen heeft vanuit de wieg dat technisch inzicht meegekregen waarover andere wel beschikken.
Jullie "techneuten"hebben het toch ook allemaal moeten leren, net als ik(opleiding vliegtuigtechnieken)heb mij jaren moeten bijscholen om de geheimen van de scheikunde en het leidinggeven onder de knie te krijgen.
Ook ik zal toen wel eens een domme vraag gesteld hebben aan mijn profs, maar zijn die toen beginnen roepen en tieren, nee hoor, met veel geduld en liefde voor het vak hebben ze mij alles naadloos uitgelegd.
En dat is hetgeen ik hier eigenlijk ook verwacht, dat men mij en al de andere vraagstellers met respect een goed antwoord kan en wil geven.
Dit moest even van mijn hart, en hopelijk kunnen we nu terug op een fatsoenlijke manier over de treintjes gaan praten.[;)]