Nieuws:

Nu in MSM 244 TEST: B-MODELS NMBS reeks 51

Hoofdmenu

verschaling grote gebouwen en torens

Gestart door perk, 11 februari 2023, 20:56:44 PM

perk

Vraagje,

stel je wil een hoog gebouw of toren naar H0 omzetten maar dit zou nog steeds een (zeer) groot gegeven blijven.
Zijn daar bepaalde richtlijnen of goede manieren voor?

Is er zoiets als een ondergrens (1/60?) voor H0? 
Of is het een kwestie van de deuren en ramen in 1/87 te houden en de rest van de afmetingen wat terug te dringen.

Het gaat trouwens over een voorgrond gebouw.

Patrick

Klaas Zondervan

Citaat van: perk op 11 februari 2023, 20:56:44 PM
Is er zoiets als een ondergrens (1/60?) voor H0?
1/60 is juist groter dan 1/87.
Je noemt zelf het belangrijkste: deuren en ramen op de juiste maat houden. Een simpele methode is het aantal etages te verminderen. Verder zie ik niet zo gauw hoe je een gebouw geloofwaardig kunt verkleinen.

janieburton

Dan zal je een compromis moeten doen.

Ik verwijs naar wat Klaas schrijft

Citaat van: Klaas Zondervan op 11 februari 2023, 21:01:56 PM
Verder zie ik niet zo gauw hoe je een gebouw geloofwaardig kunt verkleinen.

Voorbeeld als je het Atomium in HO wil dan zal dat nog 1,17m(102/87=1,1724) hoog zijn.(zelfs dit in N schaal is dit 63cm hoog en dan is er ook de breedte)

Ander voorbeeld: de Boerentoren die 87,5m is dit zou dan in HO 1m zijn; in N schaal zou dat 0,5468m of 55cm zijn

 

Gerolf

Citaat van: Klaas Zondervan op 11 februari 2023, 21:01:56 PM
Verder zie ik niet zo gauw hoe je een gebouw geloofwaardig kunt verkleinen.

Stel dat je een gebouw verkleind (schaal 1/100 of 1/120 of ...) dan dient de "omgeving" ook kleiner te zijn: Ook de preiserkes, auto's, andere gebouwen, ...
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Floris

Een klein beetje rommelen vind ik wel kunnen (heb t ook gedaan met de hoogovens, omdat alles wat dichter op elkaar staat zijn ze wat verkleind naar 1:95 ofzo. Hielp ook dat in 1:95 allerlei ronde onderdelen toevallig ineens de maat hadden van makkelijk verkrijgbare pvc-buis) maar maak t niet te gek. Het maakt ook uit of een object iets is dat een duidelijk waarneembare schaal heeft (deuren, vensters) of een soort raar ding is dat een soort los staat van de omgeving. Een atomium dat maar half zo groot is als t zou moeten zijn, ik weet niet eens of dat nou zo raar overkomt. (nouja los van of een atomium ooit niet raar overkomt, natuurlijk.)

RUNE

Zoals Floris ook zegt is rommelen met de afmetingen geen probleem, zolang je in het achterhoofd houd dat het realistisch en natuurlijk oogt. Ik zou soms ook aanbevelen om van de correcte maten af te wijken om een natuurlijk ogend model te verkrijgen. vb een electrische leiding tegen de muur, als je die op correcte schaal gaat aanbrengen zie je ze bijna niet (als je al zo een dunne draad vindt). Dus verkleinen/vergroten is soms nodig.  En dan ook nog staat het op de voorgrond of de achtergrond (kleiner - groter).
Als je bij Terminus alles zou nameten zul je zien dat er heel veel afwijkingen zijn en zo zal het bij de meeste banen zijn, zelfs bij de staalindustrie ?  :D of heb ik het mis.

Alan On Track

Het is wat je kunt noemen de modelbouwparadox, pas door iets te verkleinen merk je pas hoe groot het eigenlijk is...

Veel hangt volgens mij af van wat voor gebouw je wil maken. AIs het iets is waarvan je niet echt een perceptie van grootte hebt kan je met veel wegkomen. BIjna niemand gaat zien dat Floris´ hoogovens niet op schaal zijn, omdat dit nu eenmaal iets is wat maar weinig mensen de precieze grootte van kennen. Hetzelfde gaat op voor fabrieksschoorstenen/gebouwen, bekolingsinstallaties, mijntorens, kerktorens enz. Je moet dan alleen zien dat je de omgeving daar ook aan aanpast, zoals Gerolf al zei. Het gaat niet opvallen als je fabrieksgebouw wat te klein is, tenzij je er een woonhuis naast zet dat wél op schaal 1/87 is. Het moet allemaal een beetje in verhouding blijven.
Ik zou ook aanraden verkleinde gebouwen meer vanachter op de baan te plaatsen. Dan krijg je een illusie van perspectief, waardoor het nog minder gaat opvallen dat een gebouw eigenlijk te klein is.

Op de voorgrond zoals jij wil doen moet je meer opletten, omdat het kan het beginnen opvallen dat een gebouw te klein is wanneer er een trein naast of voor staat. Dan kan je wel gewoon gaan spelen met het aantal verdiepen, de oppervlakte van het gebouw enz. Opnieuw: veel hangt af van wat je wil bouwen.  Generaties modelbouwers heben gebruik gemaakt van Faller gebouwtjes die eigenlijk niet op schaal waren, maar er toch prima uitzagen.

Soms is het ook een kwestie van moeilijle keuzes maken. Als een gebouw echt té groot is en het te veel zou opvallen om het te verkleinen is het soms aangewezen om te zien of het niet kan worden weggelaten of er een alternatief vervangen kan worden. Ik wilde op Doublenghien bijvoorbeeld graag een dorpskerk zetten. Tot ik er achter kwam dat een gemiddelde Belgische kerk op schaal al gemakkelijk groter en hoger is dan de breedte en hoogte van mijn modules. Verkleien zou opvallen, gezien er veel gewone huizen rond staan. Daarom heb ik geopteerd voor een bescheiden kapelletje. De kerk zelf heb ik dan maar op de achtergrond geschilderd.

Ik weet niet wat voor gebouw je wil plaatsen dus het is moeilijk om met zekerheid te zeggen wat voor jou mogelijk is.

Modelbouw is een kunst

perk

Bedankt voor de tips.

Het gaat over een ouderwetse windmolen, maar het is een idee dat aan het rijpen is.   De hoogte van de toren valt nog mee, maar de span van de wieken is ferm.
Je spreekt hier over 25 cm heel dicht bij grondniveau.

Ons baanplan heeft ook een kapel of kleine kerk (hoe kan het anders in Belgie) en wellicht ook een fabrieksschoorsteen.

Ik begin nu (weer) door te hebben dat plannen en werkelijkheid nogal eens anders uitvallen van de moment dat de sporen er liggen.  En met wat rond te surfen kom je dan op leuke ideeën.
Vrijdag zijn ze in de buurt van Laakdal naar een paar standaardmolens gaan kijken.  Dat is een type met houten kast die geheel meedraait met de wind maar ze zijn ferm groot.  https://www.meerhout.be/prinskensmolen , of misschien kennen jullie de Zepposmolen nog ? https://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=188

Een deze weken ga ik eens naar deze kijken : https://my.matterport.com/show/?m=tyooUt9XFEQ   Dit is een molen met ietsje afwijkende  bouwvorm.
Normaal zijn ze breder onderaan, zoals deze : https://www.stenenbergmolen.be/fotos.html

Het zijn elementen die veel plaats vragen, maar het zou goed passen bij mijn vrouw haar plattelandsthema.


SuSke

Een molenkap en wieken zou ik durven verschalen naar 1/95, het molenhuis zelf niet zo ver en het gelijkvloers, waar toegangsdeuren en poorten in zitten, helemaal niet. Daar spelen, je Preisers de hoofdrol en dat moet kloppen.
Verder zijn er weinig mensen die zich nog een idee kunnen maken van de grootte van zulke molens. Dat maakt het lichtjes aanpassen mogelijk.
Bovendien zijn de herinneringen van mensen die naar zo'n molen kijken ook vanuit kikvorsperspectief, terwijl je op je baan vanuit een ander perspectief kijkt. De kop kleiner maken valt daardoor nog minder op.
Frans - 2R digitaal (tpIII-IV Belgisch - TPV&VI de vrije markt) en wat eigenaardigheidjes :-)
lid van MTD treinenclub vzw Edegem - www.mtdtreinenclub.be - Tentoonstelling MODELSPOOR by MTD - Hangar 27, Edegem op 19 & 20 Oktober 2024
De trein rijdt nooit op tijd, maar altijd op sporen.

Herwig

#9
   
    Of ge bouwt een klein standerd- of staakmolentje na .
    Dit is geen schaalmodel of zo, maar gewoon een kleiner type. Ben er 'n paar keren bovenin geweest. Binnenwerk werd ondertussen gerestaureerd.
    Hubert-wipkorenmolen van Wenduine aan 't zeetje.
    https://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=852

    - - - - - - -

    Het Tilly-H0-model van een stenen stellingmolen is  35 cm H.
    https://tillymodels.nl/categorieen/product/174-87033-stellingmolen
    Zie ook de échte "Bakkers"-molen van Wildert.  Ook altijd de moeite voor een (fiets)uitstap.
    http://bakkersmolen.be/wordpress/molen/

perk

inderdaad, een kleiner model namaken zou ook een optie zijn.
Die Hubertmolen is ook wel iets speciaals.

Ongelofelijk hoeveel molens er eigenlijk nog staan, ik had dat nooit verwacht in Belgie.

Ik heb ook wat zitten kijken naar de commercieel verkrijgbare modellen, en ik heb zo het gevoel dat ze ook telkens de wieken kleiner gemaakt hebben.


Alan On Track

Ik denk dat een molen zeker valt onder de categorie gebouwen waarvan het niet zou opvallen als ze in een kleinere schaal zijn. Ik denk dat de optie die Frans geeft inderdaad de beste is.
Modelbouw is een kunst

mahtoska1

Zijn er eigenlijk plannen beschikbaar van molens?

perk

Ik heb er nog geen gevonden online.   De molenaar die ik dit weekend gesproken had vertelde me dat ze wellicht bestaan van zijn molen maar dat hij ze niet heeft.

Floris

#14
Geen plannen te vinden? Van specifieke molens niet misschien, maar als je op molentypen zoekt vliegen ze je om de oren...
google maar eens op "wipmolen tekening":
https://beeldbank.zaanschemolen.nl/beelden/detail/3d9253f6-29f3-11e5-b6e4-eb865eafca10
https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rce-mediabank/detail/34501b8b-8921-6cdb-6995-1cd12438262e

standerdmolen
https://www.dbnl.org/tekst/_fra001198001_01/_fra001198001_01_0010.php

staakmolen
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fplannen.onroerenderfgoed.be%2Fplannen%2F1056%2Fbestanden%2F6806&psig=AOvVaw3i1brA_ZiNYnxQW3oldvOo&ust=1676363413591000&source=images&cd=vfe&ved=0CAMQjB1qFwoTCJihm7-Kkv0CFQAAAAAdAAAAABAK

etc...

Ze gingen destijds niet voor elke molen de molen opnieuw uitvinden, dus vind je een tekening van het juiste type molen dan zul je vaak redelijk in de buurt zitten van de molen die je wilt qua algemene vorm, je kan dan de details aanpassen waar nodig.

maar denk eerst maar eens na hoe je de molen gaat maken. Ga je bestaande wieken gebruiken? dan legt dat t formaat al wel vast. Nouja, dat soort overwegingen dus, zegmaar.