Modelspoor, Algemeen en H0 > Algemeen

Stoom type 53

(1/4) > >>

geert desc:
Kan iemand mij vertellen of bevestigen dat een stoomlocomotief van de reeks 53 niet enkel werd gebruikt voor het rangeren maar bv ook als lokale bediening van stations met goederentreinen. Ik heb wel enkele boeken maar steeds zie ik daar foto’s in die meer aangeven dat deze rangeren in grote stations .

Metpetergaathetbeter:
Ze verschenen in 1904 en maakten het mogelijk om de (overvloed)locomotieven van het type 51 , gebouwd van 1864 tot 1902, evenals verschillende series die werden geërfd van particuliere bedrijven, te verdrijven . Ze werden aanvankelijk ingezet voor de manoeuvres van de zwaarste treinen, maar ook, in enkele of dubbele tractie, voor konvooien van goederen op korte afstanden en voor het duwen van de treinen op de oude hellende vlakken van Luik tot begin jaren 1920.

stefanic:
Heeft er iemand trouwens detailfoto's van zo'n loc, en dan bedoel ik van de diverse zijden, bovenkant, details aan de ketel etc. dit met het oog op het verder afwerken van een schaal I messing model. Alternatief is een keertje naar Treignes gaan maar ik heb al gezien (van beschikbare foto's van het exemplaar daar staat), dat de interessante onderdelen (bv. opgeplaatse bedieningsstangen aan de rechterkant van de ketel) aan de 'verkeerde' kant zitten om deze goed te kunnen zien (publiekskant is de linkerzijde...).
Nog een volgende stap (in het digitaliseringsproces) zou zijn om een soundfile van deze loc te kunnen bekomen, voor inladen in een XL-decoder...

Jappy:
Volgens de stoombijbel van Dambly werden ze in Henegouwen na de oorlog ook wel ingezet voor lichte goederentreinen en zelfs enkele passagiersdiensten. Lijkt me dus zeker plausibel dat dit wel vaker voorkwam en ook elders op het net.

RUNE:
Geert, zelfs met rijtuigen werd hij ingezet.  Bij opzoekingswerk voor de baan Tongeren 1940 ben ik op een foto gestoten van een 53 met enkele rijtuigen achter bij het buitenrijden van het station van Tongeren richting Luik ter hoogte van het voetbalplein, op de foto zie je ook duitse soldaten die aan het sjotten waren. Zal dus 1940... geweest zijn.  De foto staat op de schijf van mijn oude vastgelopen lap-top.  Heb deze nog niet kunnen recupereren.  Zal eens op zoek gaan of ik hem nog ergens kan vinden.
Tijdens de aanval van 10 mei 1940 door de Duitsers op het station van Tongeren werd er een passagierstrein naar Luik beschoten, meen te weten dat deze getrokken werd door een 53, maar hier ben ik niet helemaal zeker van.
Ik houd je op de hoogte als ik wat vindt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie