Je weet nooit wat je mag verwachten bij het opwerken van een modelloc. De vorige eigenaar kan je vertellen van een “vitrinemodel”, “amper gereden”, “nooit uit de doos geweest”, “erfenis van mijn vader”, "van mijn kinderen gekregen", "miskoop op een ruilbeurs", "volgens de verkoper doet ie het", …
Open schroeven die handel en zelf kijken is de boodschap.
Na het ontleden in zijn factoren en het ontvetten met wasbenzine begin ik steevast met de motor. Bedoeling van een loc is toch rijden en trekken van een sleep wagons. En volgens mij is de motor daar een van de cruciale elementen.
In dit geval is de motor een Roco 0913N (latere productnummer 85009).
De as met de hand draaien gaat vlot, dus hang ik hem aan de voeding om te testen of hij nog goed is.
Hij loopt aan bij 2,6 V en vraagt daarbij 160 mA. Dat zijn geen waarden om te beginnen juichen, maar hij doet het tenminste.
Volgende stap is een drupje olie op de aandrijfas laten lopen, links en rechts van de kunststof schaalplaten.
Laat de motor nu een minuutje draaien bij een gemiddelde spanning, 8 V bijvoorbeeld.
En nu ga ik opnieuw op zoek naar de aanloopspanning : 1,1 V en 90 mA.
Wat een drupje olie vermag !

by Erik Verleysen on Flickr
Omdat de motorbehuizing uit metaal bestaat en de bedoeling is om er een nieuwe PCB boven te monteren, heb ik ervaren dat een isolatielaagje op het kortsluiting gevende metaal gunstige invloed heeft op de algehele goede werking.
Een beetje schuren dus ( het oog moet ook wat) en een stripje Kapton-tape* kleven en de motor is klaar voor zijn werk.

by Erik Verleysen on Flickr
* Kapton-tape kan van -269 tot 400° Celsius aan. Bij solderen in de buurt is hij niet onder de indruk. Voor 20 jaar heb ik daar eens 25 meter van gekocht. Daar heb ik nu nog 24,72 meter van. Maar niet te koop bij mij.
Mvg, Erik.