Nieuws:

Nu in MSM 244 REPORTAGE: De Nederlandse Modelspoordagen * A4 Dioramawedstrijd * Virtuele Messe 2024

Hoofdmenu

Station Hoboken Polder vraag

Gestart door Peter, 23 mei 2022, 18:36:54 PM

stefanic

Inderdaad, de aansluiting naar de goederenkoer begint net aan het einde van de terreinen van Hoge Beuken (in het verlengde van het lange rechthoekige lichtgekleurde veld kant Schelde.
En ongeveer op dezelfde plaats begint ook een wijkspoor kant Schelde, voor de aansluiting naar het industriecomplex aan de Schelde. Er lijkt zelfs een rijtje goederenwagens te staan. Die aansluiting buigt dan af net voorbij de overweg.
Op de postkaart van Peter gaat het echter over mogelijke sporen kant Hoge Beuken, dus ik vermoed dat dat gewoon het einde van de koer is. Het wijkspoor naar de industrieaansluiting is niet te zien (als dat er toen al was). Dat had dan moeten gelegen zijn achter de reizigers op het einde van het perron...
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

Peter

Ik kan verkeerd zijn maar niet vergeten dat we over 1914 e.d.spreken. Op enkele oude foto's zie ik de sporen op het einde een bocht naar rechts nemen in de richting van wat nu de Emiel Vloor straat is en zo verder doorlopen naar het voormalige Antwerpen Zuid station en de uitgebreide rangeersporen daar.

Hierbij alvast een foto waarop de overweg te zien is op het eind van de Sint Bernardse stwg, het oude seinhuis en de rechts bocht naar de Silvertoplaan.

fba1d88eee33bfc3ec37941d72cce544 by Peter Verlooy, auf Flickr

Met vriendelijke groeten
Peter

evan

Peter,

De sporen op je postkaart zijn gewoon de sporen van de goederenkoer die aftakken van de hoofdlijn.  Hoboken polder had een behoorlijk grote en lange goederenkoer naast de Hoge Beuken.  Nu ligt er het fietspad, behoorlijk wat groen en wat nieuwbouw.

Er heeft lang links (kijkend richting Antwerpen) ook een doodspoor gelegen dat parallel liep met lijn 52 vanaf antwerpen Kiel tot aan de perrons van Hoboken polder.  Dit doodspoor diende voor toegang naar een Metaalverwerkendbedrijf en later ook petroleum gerelateerde industrie en dat spoor ligt nog steeds in het poldergebied met restanten van gebouwen.  U wel gekend.
Dat parallel doodspoor ligt er trouwens ook nog steeds en is bovendien geƫlektrificeerd maar is ingekort tot aan de voetgangersbrug waar vroeger ook het wissel zat om naar die industrie af te wijken.
Ik heb lang geweten als manneke van 12 dat er op dat lange doodspoor op woensdagmiddag een HLR 84 kwam parkeren na zijn dienst in de ochtend op Antwerpen Kiel.  Ik heb toen ook geregeld meegereden.  Dat zijn nog steeds mooie herinneringen.

De Lijn 52 richting Antwerpen liep vroeger rechtdoor ter hoogte van de Krugerbrug en liep via de Emiel Vloorstraat en de Kolonel Silvertoplaan zo via de Kielse vesten naar Antwerpen Zuid.   Lijn 52 is nadien verlegd in functie van de JFK Tunnel, ring etc...  en loopt nu vanaf de krugerbrug in een boog langs het vormingsstation Antwerpen Kiel zo naar het huidige Antwerpen Zuidstation.

Hierbij een fraaie foto van de oude L52 ter hoogte van de Emiel Vloorstraat waar nu de ESSO is en Depannage 2000 aan de nieuwe brug over Lijn 52.

https://www.pinterest.com/pin/tr19650924201046-antwerpenzuid--553028029235977634/


Naar de andere kant toe richting Boom zat er wel een vertakking voorbij de Overweg met de Kapelstraat en deze gaf verbinding aan de lijn richting Mortsel via het Schoonselhof. 

er was daar vroeger veel te beleven qua spoorwegverkeer   :)


Beter een lelijke trein in een mooi landschap dan een mooie trein in een lelijk landschap.

Peter

Inderdaad Evan, daar was vroeger heel veel te beleven. Nadat wij terug naar Belgie gekomen zijn woonden mijn ouder op de Desguinlei en toe reed er nog steeds stoomloks van Antwerpen Zuid richiting Kiel en was de militaire kazerne er ook nog. Kort daarna zijn ze naar de schansstraat (aan fort 8) verhuisd en toen reden daar ook nog de dieselloks naar Wilrijk en verder door naar Mortsel, om nog maar te zwijgen over de rangeer ritten naar de metalurgie net voorbij het seinhuis aan de kapelstraat
Wat is het nu toch heeeeeel stil geworden  Spijtig, spijtig
Met vriendelijke groeten
Peter