Auteur Topic: Loc gebruikt veel stroom  (gelezen 931 keer)

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 6.004
  • Voornaam: raf
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #15 Gepost op: 14 mei 2022, 19:10:42 pm »
Johan Lees eens wat ik schrijf
De ring leiding dikke draad dan naar de sporen dunnere.
Normaal bevind zich maar 1 lok in een blok en als je BV blokken van 3 meter hebt zoals ik dan heb ik dus 3 feeders hangen naar de ring leiding .
Nu gaan ze niet echt naar de ringleiding maar door de detectie diode's maar vandaar wel naar de ringleiding .
Dus de dikte van de normaal verkochte rolletjes door de gekende merken zijn meer dan voldoende van dikte voor de feeder kabels naar de rails.

Gr raf
If I make mistakes in "spelling"
Remember it's the pen, that's bad
Don't lay the blame on me.

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 7.858
  • Voornaam: Johan
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #16 Gepost op: 14 mei 2022, 23:03:11 pm »
Johan Lees eens wat ik schrijf
De ring leiding dikke draad dan naar de sporen dunnere.
Normaal bevind zich maar 1 lok in een blok en als je BV blokken van 3 meter hebt zoals ik dan heb ik dus 3 feeders hangen naar de ring leiding .
Nu gaan ze niet echt naar de ringleiding maar door de detectie diode's maar vandaar wel naar de ringleiding .
Dus de dikte van de normaal verkochte rolletjes door de gekende merken zijn meer dan voldoende van dikte voor de feeder kabels naar de rails.

Gr raf

Als je het zo bedoeld hebt, dan geef ik je gelijk. Ik dacht dat je bedoelde op de draden van de booster naar de sporen/ringleiding. Maar inderdaad, van de ringleiding naar de sporen, dat moet geen hele dikke draad zijn. Je doet dat toch op regelmatige/korte afstanden. Zelf zet ik 2 feeders per stuk rail. Kwestie van mijn soldeerkunsten niet te overschatten...
Expert in non-working solutions.
Komt alleen nog tijdens het weekend.

Offline rgp

  • Forumlid
  • Berichten: 1.893
  • Voornaam: Roland
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #17 Gepost op: 15 mei 2022, 09:16:39 am »
Johan, raf,
Het helpt ook om mekaar te begrijpen om de juiste woorden te gebruiken, feeder, ringleiding, aansluitingsdraden, …
Roland

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.411
  • Voornaam: Hugo
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #18 Gepost op: 15 mei 2022, 09:34:06 am »
...maar het ging hier over het stroomverbruik van die loc..
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.411
  • Voornaam: Hugo
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #19 Gepost op: 15 mei 2022, 09:47:23 am »
300 tot 450 mA verbruik schijnt zowat normaal te zijn voor een grote loc op volle kracht, hoe die centrale dat vertaalt in percenten zul je eens aan de ontwikkelaars moeten vragen. Volgens wat ik meet is die 8% vrij juist.
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline Dirk

  • Forumlid
  • Berichten: 307
  • Voornaam: Dirk
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #20 Gepost op: 15 mei 2022, 11:08:44 am »
300 tot 450 mA verbruik schijnt zowat normaal te zijn voor een grote loc op volle kracht, hoe die centrale dat vertaalt in percenten zul je eens aan de ontwikkelaars moeten vragen. Volgens wat ik meet is die 8% vrij juist.

Albert, hoe meet jij dan het effectieve verbruik van een loc(trein)?
2-rail digitaal, Digikeijs DR5000, Loconet van Digikeijs en Rosoft, Peco code 100

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.411
  • Voornaam: Hugo
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #21 Gepost op: 15 mei 2022, 12:13:32 pm »
300 tot 450 mA verbruik schijnt zowat normaal te zijn voor een grote loc op volle kracht, hoe die centrale dat vertaalt in percenten zul je eens aan de ontwikkelaars moeten vragen. Volgens wat ik meet is die 8% vrij juist.

Albert, hoe meet jij dan het effectieve verbruik van een loc(trein)?
Mijn centrale geeft dat aan, verbruik direct in mA
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline svvander

  • Forumlid
  • Berichten: 3.103
  • https://www.de-locloods.be/
    • De Locloods
  • Voornaam: Sven
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #22 Gepost op: 15 mei 2022, 13:16:35 pm »
De mijne soms 300mA aan en soms 600mA bij een rijdende loc (ik reken gemiddeld dus op 450mA). Een stilstaande meestal iets van een 30mA. Bij de rijdende moet ik wel een kanttekening maken: een lange sleep en lichte helling t.o.v. een kleine loc, zonder rijtuigen op een vlak stuk en zonder functies aan, geeft soms al een verschil van 180mA bij hetzelfde merk. Ik vermoed ook dat het type decoder, het merk, de leeftijd, het onderhoud van de loc, de sporen... allemaal zullen meespelen.
Sven Vandersmissen HO - AC - Belgisch (en al wat op het Belgische net verschijnt) - Tijdperk IV - V -VI
Virtuele Modelspoorclub De Locloods (https://www.de-locloods.be/) - info@de-locloods.be

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.411
  • Voornaam: Hugo
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #23 Gepost op: 15 mei 2022, 13:28:53 pm »
De mijne soms 300mA aan en soms 600mA bij een rijdende loc (ik reken gemiddeld dus op 450mA). Een stilstaande meestal iets van een 30mA. Bij de rijdende moet ik wel een kanttekening maken: een lange sleep en lichte helling t.o.v. een kleine loc, zonder rijtuigen op een vlak stuk en zonder functies aan, geeft soms al een verschil van 180mA bij hetzelfde merk. Ik vermoed ook dat het type decoder, het merk, de leeftijd, het onderhoud van de loc, de sporen... allemaal zullen meespelen.
Juist!
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline Dirk

  • Forumlid
  • Berichten: 307
  • Voornaam: Dirk
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #24 Gepost op: 15 mei 2022, 13:50:40 pm »
maar welke centrale gebruiken jullie dan? Blijkbaar is de DR5000 niet zo accuraat, % zegt niet zoveel vermoed ik, en de verbruiksmeldingen komen ook maar langzaam binnen, of niet constant. Is er een meter die voor modelspoor kan dienen? Of hou zou ik het kunnen meten?

Dirk
2-rail digitaal, Digikeijs DR5000, Loconet van Digikeijs en Rosoft, Peco code 100

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.411
  • Voornaam: Hugo
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #25 Gepost op: 15 mei 2022, 14:05:08 pm »
maar welke centrale gebruiken jullie dan? Blijkbaar is de DR5000 niet zo accuraat, % zegt niet zoveel vermoed ik, en de verbruiksmeldingen komen ook maar langzaam binnen, of niet constant. Is er een meter die voor modelspoor kan dienen? Of hou zou ik het kunnen meten?

Dirk
Ecos
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 2.411
  • Voornaam: Hugo
Re: Loc gebruikt veel stroom
« Reactie #26 Gepost op: 15 mei 2022, 14:09:18 pm »
Met JMRI gaat het ook in combinatie met een Arduino, met andere centrales ook, maar daar heb ik geen ervaring mee. Misschien ook met koploper?
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D