Modelspoor, praktijk > Gereedschappen en materiaalverwerking

Laser cutter lasergraveermachine laser engraver

(1/2) > >>

henry:
Ben aan het rond kijken voor een laser cutter.

Wie heeft hier ervaring mee en wil dit delen.

Is dit lastig met het computer gebeuren wat betreft ontwerp en aansturing naar de laser cutter.

Snobby Crash:
Beste Ik heb een Chinese K40 sinds ongeveer 1 jaar. Gekocht via internet bij een Duitse firma... kan je de gegevens wel mailen of hier plaatsen, maar moet daar even naar op zoek. Je kan deze K40 kopen in twee uitvoeringen, namelijk de oudere versie, waarmee je het vermogen van de laser regelt met een potentiometer ofwel een nieuwere waarmee je digitaal de sterkte regelt. Mij is verteld dat degene met pot meter makkelijker te regelen zou zijn, maar van clubleden hoor ik dat dit hetzelfde zou zijn. Je moet wel nog een en ander aanpassen hoor... de afzuiging van de rookgassen Kan je best voorzien van een stevige flexible afzuig buis ipv de bijgeleverde korte buis. Tevens moet je de laser koelen met water, dus moet je ook voorzien in een opvangbak voor gedestilleerd water. Gebruik geen kraantjeswater. Doordat je laser hout moet snijden of graveren ontstaat er ook een vlam, deze kan je best dmv lucht erop te blazen verkleinen, zodat je een mooiere snijlijn krijgt, en ook minder kans dat er iets in brand vliegt. Dus, best een luchtpomp gebruiken. Ik gebruik hiervoor een intex luchtpomp om zwembaden op te pompen. Mijn ervaring met de K40 was dat hij op een maandagmorgen in elkaar was gezet. De spiegels moest ik nog volledig regelen, bedrading heb ik moeten nakijken en fatsoeneren, en na enkele uren gelasterd te hebben moest ik de gekartelde band stappenmotor opnieuw uitlijnen want deze was naast het tandwiel gelopen, met als gevolg dat de kop voor het branden stil bleef staan. Gelukkig was ik bij de k40, anders had ik zeker brand gehad. Conclusie de K40 is een goede laser, maar je moet toch eerst heel wat aanpassingen doen. Je mag je laser tijdens de werking niet alleen laten omdat er soms iets mis kan gaan en je wil natuurlijk geen brand. Het laseren en snijden doet hij perfect. Ik heb met deze laser het station van onze nieuwste expobaan “Braives” gemaakt. Dit is binnenkort te bewonderen op expo’s. Ook zijn er met deze K40, van andere clubleden van MSC Het Spoor verschillende gebouwen gemaakt op de baan Sint-Gillis-Waas, waaronder het stationsgebouw. Greetz... Geert

gardevil:

--- Citaat van: henry op 06 april 2022, 20:39:24 pm ---Ben aan het rond kijken voor een laser cutter.

Wie heeft hier ervaring mee en wil dit delen.

Is dit lastig met het computer gebeuren wat betreft ontwerp en aansturing naar de laser cutter.

--- Einde van citaat ---
Ik heb een "goedkope" laser van de chinees. Afhankelijk wat je ermee wil doen is dat voldoende.
Graveren gaat perfect in bv. houtkarton of hout.
Snijden gaat in houtkarton ook perfect, maar afhankelijk van de kracht van je laser (mijne is maar 5W) zal je de beweging verschillende keren moeten herhalen.

Meestal is een programma bijgeleverd, maar voor enkele € koop je een goed programma (bv. Lightburn)
Tekenen doe ik meestal in Adobe Illustrator (gaat ook perfect in Lichtburn) wat rechtstreeks in Lightburn geïmporteerd kan worden.

Verder is het een kwestie van veel oefenen, experimenteren en noteren wat je deed om een bepaald resultaat te halen.
Eenmaal alles onder de knie kan je nog altijd naar een ander (duurder, beter, ....) toestel overschakelen.

Voor 150€ heb je al een doenbaar exemplaar. Niet zo uitgebreid als dat van Snobby Crash, maar ook met veel minder rompslomp. ( afzuiging is gewenst, maar een venitalor die de rookgasssen door een open raam blaast werkt ook prima, geen water nodig voor koeling, .........)


 

rojema:
Wij hebben met de club onlangs een TT laser 5,5 w gekocht bij Amazon . Ongeveer 320 € .  Eenvoudig te monteren . Via een you tube filmpje .
Stuurprogramma  GRBL laser gratis gedownload .
Tekeningen gemaakt met Inkscape in SVG bestand en dit wordt door GRBL direct ingelezen . Heel simpel .
Als je wat meer uitleg wil , kom gerust eens langs naar de Club van LMS De Geit. We hebben er al heel mooie projectjes mee gemaakt.
Er zijn trouwens reeds enkele artikels van des gelijkende projectjes in MSM verschenen die zeer goed uitgelegd zijn.

dani:

--- Citaat van: rojema op 07 april 2022, 15:57:01 pm ---Wij hebben met de club onlangs een TT laser 5,5 w gekocht bij Amazon . Ongeveer 320 € .  Eenvoudig te monteren . Via een you tube filmpje .
Stuurprogramma  GRBL laser gratis gedownload .

--- Einde van citaat ---
Ik heb een gelijkaardige setup van bij BangGood  (200€)

De laserkop is 30 Watt    (maar de effectieve output aan licht is 6 a 7 Watt).
Daarmee kan je nog net Balsahout van 1,5 mm doorsnijden.   Op andere materialen blijft het bij "graveren"  ofte inbranden.
Plexi  en metalen kan je er al helemaal niet mee laseren  wegens de laserlicht frekwentie (envermogen)  daar het om een   halfgeleider laser gaat.

Ik ben wel blij met het toestel als  "gadget maker" maar om er echt mee te gaan snijden op dagelijkse basis  dat lijkt me niet echt ideaal.
Voor de prijs moet je het niet laten natuurlijk, zeker omdat het "werkopperrvlak ongeveer 40 x 40 cm is).

Ook ik gebruik LaserGrbl als stuurprogramma en dat werkt heel goed, zelfs met  jpg  of bmp^input bestanden...


Zoals Frank zegt : het is een kwestie van oefenen, testenen uitproberen.

EN zeker ook de ROOK afzuiging niet vergeten.   Ik  "laser" meestal buiten of in de veranda met de deur open  (met de laptop aan de lasercutter)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie