Auteur Topic: opto couple inplaats van relais  (gelezen 653 keer)

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 5.940
  • Voornaam: raf
opto couple inplaats van relais
« Gepost op: 08 februari 2022, 13:39:31 pm »
Hoi

Ik zat te denken of een triac opto coupler niet het relais zou kunnen vervangen bij een rem module .
Het zou minder stroom verbruiken en het klikt niet.
Maar het dcc signaal moet er wel door kunnen gaan dus daarom word het meeste een relais gebruikt
Ik zou de moc 3021 gebruiken omdat ik die in huis heb
Deze kan 1 A aan wat meestal voldoende is voor een blok
iemand een idee of dit gaat werken ???
gr raf
If I make mistakes in "spelling"
Remember it's the pen, that's bad
Don't lay the blame on me.

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 7.830
  • Voornaam: Johan
Expert in non-working solutions.
Komt alleen nog tijdens het weekend.

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 6.421
  • .
  • Voornaam: Dani
Re: opto couple inplaats van relais
« Reactie #2 Gepost op: 08 februari 2022, 14:48:33 pm »
Raf,  zou een  "solid state relais"  geen alternatief kunnen zijn ???

Hoewel ik dit mar gewoon "opgooi" wan tik heb momenteel niet veel tijd om de specificaties en spanningen en zo te checken...    Just an idea :-)

https://www.reichelt.com/be/nl/ontwikkelaarspanelen-2-weg-solid-state-relais-5v-240v-2a-debo-relay-2way-p282535.html?PROVID=2812&gclid=Cj0KCQiAxoiQBhCRARIsAPsvo-z7JGRJ3MbPqiIxIdMgNJEUVQtb6NB_o1FtYBzh9S56WyadGljrXH0aAp2PEALw_wcB
De kruik is te water gegaan...
De kruik is niet meer.

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 5.940
  • Voornaam: raf
Re: opto couple inplaats van relais
« Reactie #3 Gepost op: 08 februari 2022, 15:30:41 pm »
Johan omdat ik die ik heb ga gebruiken in een kraan .
Ik moet met een decoder 3 motoren sturen en dus heb ik deze besteld
En daar een decoder maar 1 motor kan sturen heb ik het dus anders opgelost

En solid state nog nooit mee gewerkt dus ???
Ook wat tijd gebrek LOL
Gr raf
If I make mistakes in "spelling"
Remember it's the pen, that's bad
Don't lay the blame on me.

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 7.830
  • Voornaam: Johan
Re: opto couple inplaats van relais
« Reactie #4 Gepost op: 08 februari 2022, 15:42:13 pm »
Die "solid state relais" van Dani is hetzelfde als wat ik gelinkt heb, enkel voor hogere spanning en vermogen en op een printje gezet. Wat het ermee werken betreft, dat is gewoon hetzelfde als elke andere opto-dinges: ledje sturen doet aan-uit gaan. Alleen zijn dat mosfets die zo geschakeld zijn dat ze ook AC doen. Werkt echt als een relais, maakt niet uit of je AC of DC er door stuurt. Wel een grotere weerstand dan een echt relais.

Waar je wel altijd rekening mee moet houden (zeker als je 230Vac schakelt), zo'n relais is geen onderbreking van de kring.
Expert in non-working solutions.
Komt alleen nog tijdens het weekend.

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 5.940
  • Voornaam: raf
Re: opto couple inplaats van relais
« Reactie #5 Gepost op: 08 februari 2022, 16:14:38 pm »
Johan het gaat over de relais die de diode's overbrugt in de baan vakken
Er moet dus een DCC signaal dooheen kunnen gaan
 http://www.holleman.demon.nl/treinen/diodebrug.jpg

Het gaat dus hier over RL 01

gr raf
If I make mistakes in "spelling"
Remember it's the pen, that's bad
Don't lay the blame on me.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 6.386
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: opto couple inplaats van relais
« Reactie #6 Gepost op: 08 februari 2022, 16:28:13 pm »
Je kunt ook met een gewone opto de diodeketen D2 tot D5 overbruggen. D1 blijft dan in functie voor de andere stroomrichting.

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 5.940
  • Voornaam: raf
Re: opto couple inplaats van relais
« Reactie #7 Gepost op: 08 februari 2022, 16:46:44 pm »
ja maar die gewone opto kan de stroom niet aan die de lok's trekken
deze die ik nu hier heb kan 1 amp aan
gr raf
If I make mistakes in "spelling"
Remember it's the pen, that's bad
Don't lay the blame on me.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 6.386
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: opto couple inplaats van relais
« Reactie #8 Gepost op: 08 februari 2022, 16:51:21 pm »
Je kunt een gewone opto versterken met een transistor.

Maar ik zie het bezwaar van een relais niet zo. Je hebt maar zo'n klein relais nodig. Het klikt wel, maar als de treinen rijden hoor je daar niks van.

Offline patrick smout

  • Forumlid
  • Berichten: 242
  • Voornaam: patrick
Re: opto couple inplaats van relais
« Reactie #9 Gepost op: 08 februari 2022, 21:06:51 pm »
Deze kan 1 A aan wat meestal voldoende is voor een blok
iemand een idee of dit gaat werken ???
gr raf
Dag Raf,

Met een power rating van 300mW en een spanningsval van 1,2 tot 1,5V kan je max 200mA schakelen. De 1A is een piekwaarde ( repetitive, 1ms lang, 120 keer per seconde)

Het kan maar in praktijk ben je er niet veel mee.

Mvg, Patrick
Met vriendelijke groeten,

Patrick Smout

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 5.940
  • Voornaam: raf
Re: opto couple inplaats van relais
« Reactie #10 Gepost op: 09 februari 2022, 08:34:44 am »
Patrick ik ging uit van max 1 A maar trekt een lok met wagons met led verlichting wel 1A

Aan de baan zelf meten zou ik kunnen maar dan moet de dr5000 omgewisseld worden van de grote baan naar de module baan en dat is een pak sloop werk

De module baan werkt met roco mause namelijk
Mij ging het voornamelijk om het verbruik en de magnetiche storing van de relais te elimineren .
Omdat ik storingen kreeg die ik niet kon verklaren .
Maar toen ik dus ging zoeken kwam ik mijn eigen topic tegen van een paar jaar geleden waar ik de oplossing gevonden had toen .
Maar door mijn infarcten was ik gewoon weg vergeten hoe ik het gedaan had daar het niet zichtbaar is bij de geplaatste modules .
Daarom dacht ik van "hé als ik die relais weg haal is het misschien opgelost"
Terwijl het eigenlijk gewoon met een condesator op te lossen is
gr raf
If I make mistakes in "spelling"
Remember it's the pen, that's bad
Don't lay the blame on me.