Auteur Topic: Normaalspoor en meterspoor in een rail  (gelezen 599 keer)

Offline eddy

  • Forumlid
  • Berichten: 1.382
  • Voornaam: eddy
Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Gepost op: 25 december 2021, 11:51:05 am »
Er is aan ons gevraagd door de heemkring van Mol om een baantje met de zandtram te maken.
Dit was de tram op meterspoor en de wagons op normaalspoor.
Nu onze vraag is hoe zouden we best deze gecombineerde rail maken? Welke railprofielen, misschien een  mal maken? Alle tips zijn welkom.
Alvast bedankt,groeten eddy,Msc de Kempen.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 6.421
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #1 Gepost op: 25 december 2021, 12:07:50 pm »
Shinohara heeft sporen met 3 railstaven voor 2 spoorwijdtes. Kan het alleen niet zo gauw terugvinden.
Je kunt ook standaard sporen nemen en daar een derde railstaaf in aanbrengen.

Offline eddy

  • Forumlid
  • Berichten: 1.382
  • Voornaam: eddy
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #2 Gepost op: 25 december 2021, 12:11:58 pm »
Het is niet 3 rail maar 4 rail.Tillig heeft 3 rail in zijn gamma.

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 7.872
  • Voornaam: Johan
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #3 Gepost op: 25 december 2021, 12:13:00 pm »
Tillig? Die hebben zeker zo'n wissels: https://www.tillig.com/Gleissysteme-Seite-9.html

Beste lijkt me voor de 3 rails hetzelfde profiel en een mal lijkt een absolute noodzaak. Handlaidtrack heeft mallen voor drie-rail wissels: https://www.handlaidtrack.com/fixtures-ho-dual-gauge Die hebben misschien al mallen.
Expert in non-working solutions.
Komt alleen nog tijdens het weekend.

Offline eddy

  • Forumlid
  • Berichten: 1.382
  • Voornaam: eddy
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #4 Gepost op: 25 december 2021, 12:17:24 pm »
Het zijn 4 sporen in een.Dus 2 Ho en 2 Hom.

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 7.872
  • Voornaam: Johan
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #5 Gepost op: 25 december 2021, 12:21:25 pm »
Dan is het simpel, je gaat zelf aan de slag moeten :D Alle 4 rails hetzelfde profiel lijkt het eenvoudigste en zeker een mal.
Expert in non-working solutions.
Komt alleen nog tijdens het weekend.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 6.421
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #6 Gepost op: 25 december 2021, 12:39:04 pm »
Het is niet 3 rail maar 4 rail.Tillig heeft 3 rail in zijn gamma.

Het zijn 4 sporen in een.Dus 2 Ho en 2 Hom.
Je haalt spoor en rail door elkaar. Het is handiger als je de woorden zuiver gebruikt. Een rail is 1 staaf. Een spoor is het samenstel van dwarsliggers en 2 of meer rails.

Maar waarom moeten het 4 rails zijn? Je kunt 1 rail gezamenlijk gebruiken voor de normaalspoorvoertuigen en de meterspoorvoertuigen. Dan is 3 genoeg. Zo doen ze het in het echt ook meestal.

Offline Dirkh

  • Forumlid
  • Berichten: 2.003
  • Voornaam: dirk
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #7 Gepost op: 25 december 2021, 12:44:22 pm »
Ik denk dat Eddy zoiets bedoeld


Offline eddy

  • Forumlid
  • Berichten: 1.382
  • Voornaam: eddy
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #8 Gepost op: 25 december 2021, 12:53:15 pm »
Inderdaad Dirk, zo was het.

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 7.872
  • Voornaam: Johan
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #9 Gepost op: 25 december 2021, 12:53:21 pm »
Maar waarom moeten het 4 rails zijn? Je kunt 1 rail gezamenlijk gebruiken voor de normaalspoorvoertuigen en de meterspoorvoertuigen. Dan is 3 genoeg. Zo doen ze het in het echt ook meestal.
Omdat het een "historisch" display moet zijn. Als het origineel 4-rail was, dan moet de baan nu eenmaal ook 4-rail zijn.
Expert in non-working solutions.
Komt alleen nog tijdens het weekend.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 6.421
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #10 Gepost op: 25 december 2021, 13:06:44 pm »
Ik vond nog deze van Shinohara met 4 rails. Maar blijkbaar niet meer leverbaar en Shinohara is 3 jaar geleden gestopt.

Het wordt dus zelfbouw en daarvoor blijft mijn advies: neem standaard sporen en leg daar zelf de derde en vierde rail in.

Offline Dirkh

  • Forumlid
  • Berichten: 2.003
  • Voornaam: dirk
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #11 Gepost op: 25 december 2021, 13:13:47 pm »
Aangezien het een zandspoor is, zie je niets of weinig van de dwarsliggers, ik zou gewoon twee extra rails op de dwarsliggers van het normaalspoor lijmen.
eventueel de dwarsliggers een beetje infrezen.
Mits een malletje te maken kan je die dan correct positioneren.
De wissels zal een andere zaak worden.
Succes ermee.

Offline Kautenbach

  • Forumlid
  • Berichten: 2.713
  • Voornaam: Wim
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #12 Gepost op: 25 december 2021, 13:29:37 pm »
Zelf maken kan heel eenvoudig, smalspoor bielzen mat en normaalspoor bielzenmat lossnijden, en als het wate om en om een normaal en smalspoor biels ...ik heb het zo ook gedaan op n stuk voor 3 rail, werkt perfect

Offline evan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.405
  • Voornaam: Evan
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #13 Gepost op: 25 december 2021, 14:58:53 pm »
Eddy,

Hier een wetransfer link met foto's van hoe ik het gedaan heb...  https://we.tl/t-rSVdNNlR69

Groeten
Beter een lelijke trein in een mooi landschap dan een mooie trein in een lelijk landschap.

Offline eddy

  • Forumlid
  • Berichten: 1.382
  • Voornaam: eddy
Re: Normaalspoor en meterspoor in een rail
« Reactie #14 Gepost op: 25 december 2021, 15:18:56 pm »
Bedankt,welke code rails is er gebruikt?