Nieuws:

Nu in MSM 244 BAAN: Boulevard du Fort

Hoofdmenu

Huisjes voorzien van licht

Gestart door hapkin, 03 maart 2021, 00:45:31 AM

bollen neus

Steve, hou het simpel en betrouwbaar, gebruik gewoon schakelaartjes en je kan laten oplichten wat jij wilt. Hier op de baan in O schaal is ook alles met schakelaars gedaan en je kan zelf bepalen hou je de sfeer wilt laten overkomen. Tis natuurlijk mijn gedachte gang en niet van al die "geleerde proffessors" hunnen uitleg alhier, trouwens, jij moet het zelf beslissen wat je wil en wat er zelf in jou bouwmogelijkheden zit. Zo simpel kan het leben zijn. Hou zeet den engelse da "less is more" 8)
Den Eric.

Dirky

Ik heb me daarnet een paar uurkes beziggehouden met de Arduino's:

Een Arduino kost iets meer dan 10€ (kan zeker goedkoper maar soit, da's voor de China-lovers)
Werkt op 7 tot 12V. Dergelijke voedingskes vind je op elk containerpark.
Met heel laag-drempelige programmering laat ik 12 LEDs oplichten en uitgaan volgens een voorafbepaalde volgorde. Ik ben geen geleerde professor dus zal er zeker een snellere manier zijn, een korter programma. Maar wat ik doe, begrijp ik!
Blijkbaar zou je er 20 kunnen aansturen. Dat heb ik iets te laat gelezen...

de sequences zien er ongeveer zo uit maar kunnen helemaal naar wens uitgeschreven worden door de beginnende professor!

sequences by Dirky dyniMo, on Flickr

Mocht je het willen proberen... zie ander draadje dat wel één dezer dagen opgestart wordt.



Karel A.J.

#17
Mooi werk, Dirk, en ik ben zeker met u akkoord dat eenieder maar moet doen wat haar/hem bevalt. Blijkbaar zijn er die het zelfs prettig vinden zich een punthoofd te denken, tsja, denk ik dan, ieder diertje zijn pleziertje.
Enkel wat nevenbedenkingen:
* ja, Arduino is een mooi compromis voor sommigen; ik raad wel aan de "nano"-versie te gebruiken want die is goedkoper en past op standaard gaatjesprint. Ik hoor verhalen als ware dat bij het ontwerpen van de "standaard" Arduino Uno ook de bedoeling maar dat er daar een stomme vergissing gebeurd is - en dat er intussen zoveel aanbod is van hulpstukken-aanvulbordjes dat die vergissing nog moeilijk kan teruggedraaid worden. En jawel, ik heb altijd al Chinese clones gebruikt van de Nano, en ik weet best dat er daarbij bedenkingen mogelijk zijn. Het leven zit vol van compromissen.
* 20 ledstrengen aanstuurbaar? dat wijst ook op een Arduino Uno, de Nano kan er minder aan. Wil men echt vanuit een enkel bordje heel veel ledstrengen aansturen dan kan men de mega2560 overwegen, die moet er een goeie 30-40 aankunnen.
* voedingskes volop aanwezig in het containerpark? dat zal zeker wel zo zijn, maar krijgt men ze daar nog buiten ook? Alhier heb ik er ooit om gevraagd, maar kreeg een beleefde maar erg duidelijke "njet" voor antwoord. Wel hoor ik dat ze ook in de kringloopwinkels vlot en goedkoop te vinden zouden zijn maar daarmee heb ik geen ervaring.
* hoe fraai ik uw werk ook vind, het zou nog veel fraaier kunnen door meer te doen dan alleen maar aan/uit. Stel u maar voor dat zo'n gele blok van u verandert in een trapke op en/of een trapke af? Maar ja, men kan blijven "verbeteren" natuurlijk, en het belangrijkste is - zoals u ook stelde - om iets te maken dat men zelf overziet en beheerst.

Misschien relevanter voor wie nieuw is in de materie: waarom heb ik het over ledstrengen?
Omdat alles wat 1 led kan aansturen er ook meerdere kan aansturen, in serie geschakeld. Met nochtans 1 belangrijke beperking: de voedingsspanning moet hoog genoeg zijn. Stel maar men wil gele leds gebruiken met een voorwaartse spanning van 2,0 volt, en de beschikbare voeding levert 5V=. Dan kan men er 2 in serie zetten, en er blijft nog 1 volt over voor de serieweerstand. Gebruikt men een 12V=voeding, dan kunnen er al vijf in serie en er blijft nog 2v voor de serieweeerstand. Grosso modo is de voorwaartse spanning afhankelijk van de kleur (het minst voor rood, geel en groen tussenin, blauw en wit het hoogst) maar het beste kan men keer op keer meten/uitproberen hoeveel het is voor de bepaalde leds die men wil gaan toepassen.

Dirky

Steve zoekt iets om LEDjes aan en uit te zetten.
Ik maak iets om LEDjes aan en uit te zetten.

Perfect match zou ik zeggen!  :)

Karel A.J.

Plus est en vous! zegde een bekend Nederlands politicus, enkele eeuwen geleden :)

hapkin

Dag allemaal

Heel wat reacties, die ga ik allemaal effe moeten bekijken en eens over nadenken
Maar ik moet zeggen dat ik wel wat mogelijkheden zie in Arduino, automatisch, dimbaar , lichteffect enz ...

CiteerGrosso modo twee opties: ofwel manueel ofwel vanuit automatisatie
@Karel AJ ik denk dat ik voor automatisatie wil gaan

Citeer.Om even af te wijken van je vraag , dat zien er prachtig mooie huisjes uit Steve.  ;)
@Ervin bedankt, ik heb er ook heel wat werk ingestoken en best tevreden met wat het geworden is
           En het was niet zonder vallen en opstaan ... ::)
20210303_141056 by Steve, onFlickr

CiteerEn om in te spelen op de post van Erwin: graag een wat grotere foto van die huisjes.  ;)
@doomslu hier enkele foto's luc, vergeet niet dat dit op foto veel groter is dan in het echt he ...

20210303_140711 by Steve, on Flickr
20210303_140658 by Steve, on Flickr
20210303_140953 by Steve, on Flickr


Citeerheb op mijn baan een paar van deze printjes Steve (https://www.modelbouwled.nl/contents/nl/d14_led_verlichting_huijes_schraal_n_h0_modelspoor.html) en die werken perfect. Per uitgang staan bij mij 5 leds verdeelt over mijn baan
Citeer
@Pierre dat lijkt me een zeer goed systeem, enkel de prijs stel dat ik voor een bouwkit ga, dan is het 9,5 euro per huis (ik wil in elke ruimte een led )
  1 huisje ok ... 10 huisjes, 20 huisjes ... mmm ik hoop dat het mer Arduino wat goedkoper kan  ;)

hapkin

@ 59erke
Citeerniet een klassiek velleman printje of iets dergelijks van bij de Chinees, eenvoudig in gebruik en doeltreffend ?
https://www.amazon.com/Velleman-K8044-10-Channel-Low-Voltage-Chaser/dp/B000TA57T0/ref=sr_1_10?dchild=1&keywords=led+chaser&qid=1614786784&sr=8-10
Zeker goed... maar ook weer duur? 35euro voor 10 leds ...

@Gerolf
Citeerheb daar al verschillende printjes voor gemaakt, zelfgemaakte Arduino's als het ware.
- In een 3...8 x 8 matrix = 24 ... 64 leds
- elk led heeft zijn eigen brandeigenschappen: gloeilamp, kapotte TL, kaars, ...
- Leds kunnen in groepen gezet worden (bvb voor een traphal, grote kamer, stukje straat, ...
- centraal aangestuurd of met een intern programma
... maar dat is natuurlijk een ietsje complexer programmeerwerk  ::)
Zeker goed Gerolf, maar dat gaat er voor mij niet inzitten

@ Bollen Neus
CiteerSteve, hou het simpel en betrouwbaar, gebruik gewoon schakelaartjes en je kan laten oplichten wat jij wilt. Hier op de baan in O schaal is ook alles met schakelaars gedaan en je kan zelf bepalen hou je de sfeer wilt laten overkomen. Tis natuurlijk mijn gedachte gang en niet van al die "geleerde proffessors" hunnen uitleg alhier, trouwens, jij moet het zelf beslissen wat je wil en wat er zelf in jou bouwmogelijkheden zit. Zo simpel kan het leben zijn. Hou zeet den engelse da "less is more" 8)
Eric dat ga ik waarschijnlijk doen als al de rest is mislukt  ;D ;D ;D ;D

hapkin

@ Dirky
CiteerMocht je het willen proberen... zie ander draadje dat wel één dezer dagen opgestart wordt.

Ga ik zeker Volgen Dirky

Karel A.J.

Citeerik denk dat ik voor automatisatie wil gaan
Okee, dan is de volgende vraag hoever men daarin wil gaan. Keuzes, keuzes, keuzes...

* ofwel vanuit een centraal systeem, bv. DCC, met gepaste decoders. Dan liggen alle wegen open maar die decoders zouden duur kunnen zijn, duurder dan een (Chinese) Arduino.
* zoniet is Arduino voor de hand liggend, één of meerdere. Hier kan men stapsgewijs opbouwen: eerst een vast programma, zoals in het fraaie voorbeeld hogerop; later misschien meerdere programma's waaruit men kan kiezen met een knopje aan de Arduino, en nog later zou men de Arduino's kunnen aansturen vanuit een of ander centraal punt maar dat is al niet meer zo simpel.
* een alternatief zou kunnen zijn om geen Arduino te gebruiken maar wel ESP8266 of de opvolger ERM32, die zijn per WiFi aanstuurbaar; maar ik heb er (nog) geen ervaring mee. Zie bv.
https://www.aliexpress.com/item/32665100123.html
https://www.aliexpress.com/item/4000603524128.html


Havoc

Je kan ook "old school" gaan met een NE555, een teller en een eprom... :D Kan je tegelijk je schuiven leegmaken en de oude rommel opruimen. ;)
Met vakantie voor onbepaalde duur.

Karel A.J.

Jawel @Johan, dat kan ook al. Men moet dan wel in die oude schuiven ook nog een programmer vinden voor die eprom, de mijne is kwijt sedert de voor-vorige verhuizing...
Hardware-freaks kunnen een SRAM gebruiken ipv EPROM, dan is het programma aanpasbaar - maar het is een dure manier om dat te realiseren.

Klaas Zondervan

Helemaal old school kan het met de 4017, bijgenaamd looplichtschakeling. Daarvan kun je er meerdere in cascade schakelen zodat je meer stappen krijgt.
Klokpuls kies je dan heel langzaam, b.v. 1 maal per 5 minuten. Per stap kies je dan via een diodematrix welke lampen er dan aan zijn.

Peter_66

Opletten dat de maximum stroom van de Arduino niet wordt overbelast.
Zelf gebruik ik 74hc595 om 8 extra uitgangen te maken. Er kunnen er meerdere in serie worden geschakeld om 16/24/32 ... uitgangen te maken
Of de MAX 7219 die 64 leds aanstuurt met 3 uitgangen. Matrix vervangen door aparte leds. Geen weerstanden nodig.
https://playground.arduino.cc/Main/MAX72XXHardware/

Karel A.J.

CiteerOpletten dat de maximum stroom van de Arduino niet wordt overbelast.
Dat is inderdaad een belangrijk punt. Daarom ook dat ik het over serieweerstanden heb. Met sommige gespecialiseerde hardware zijn die niet nodig, maar dat wordt dan wel een beetje specialistisch.

Voorzover ik het publiek hier kan inschatten zullen de meesten liefst een "zwarte doos" kopen en zich verder geen vragen stellen, ook niet over de kostprijs. Een kleine minderheid aan het andere eind maakt sowieso alles zelf  en heeft daarmee geen probleem. Op de grenslijn zijn er misschien lieden die overwegen om over te stappen, en precies voor deze groep heeft Dirk zo'n fraaie instap aangeboden. Daarna zijn verfijningen nog altijd mogelijk, tot aan de hemel.

hapkin

CiteerCitaat
ik denk dat ik voor automatisatie wil gaan
Okee, dan is de volgende vraag hoever men daarin wil gaan. Keuzes, keuzes, keuzes...

* ofwel vanuit een centraal systeem, bv. DCC, met gepaste decoders. Dan liggen alle wegen open maar die decoders zouden duur kunnen zijn, duurder dan een (Chinese) Arduino.
* zoniet is Arduino voor de hand liggend, één of meerdere. Hier kan men stapsgewijs opbouwen: eerst een vast programma, zoals in het fraaie voorbeeld hogerop; later misschien meerdere programma's waaruit men kan kiezen met een knopje aan de Arduino, en nog later zou men de Arduino's kunnen aansturen vanuit een of ander centraal punt maar dat is al niet meer zo simpel.
* een alternatief zou kunnen zijn om geen Arduino te gebruiken maar wel ESP8266 of de opvolger ERM32, die zijn per WiFi aanstuurbaar; maar ik heb er (nog) geen ervaring mee. Zie bv.
https://www.aliexpress.com/item/32665100123.html
https://www.aliexpress.com/item/4000603524128.html

Een centraal systeem bv DCC lijkt me een beetje overkill, ik zou eerder voor Arduino willen gaan zonder zonder WiFi enz...
Het zal nu al een heel leerproces voor mij zijn  ;D

Maar ik zat eerder te denken om de (nacht)verlichting van heel mijn baan te automatisch aan laten te gaan als ik de baanverlichting dim.
Ik dacht dus alles te laten beginnen met een lichtsensor
En dan elk huisje random verlichten...


CiteerJe kan ook "old school" gaan met een NE555, een teller en een eprom... :D Kan je tegelijk je schuiven leegmaken en de oude rommel opruimen. ;)

@ Havoc Een modelbouwer heeft geen schuiven vol rommel... dat zijn allemaal dingen die we nog ooit nodig gaan hebben en dan niet meer vinden  ;D ;)
              We zullen old school maar laten voor wat het is he...