Auteur Topic: schakelvermogen van een functieuitgang  (gelezen 936 keer)

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 1.475
  • Voornaam: Hugo
schakelvermogen van een functieuitgang
« Gepost op: 18 december 2020, 10:29:48 am »
Hoe verhoog je op een simpele  manier het schakelvermogen van een functieuitgang?
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 6.040
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #1 Gepost op: 18 december 2020, 10:37:29 am »
Simpel antwoord: met een transistor.
Voor een vollediger antwoord is het nodig de toepassing te kennen.

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 1.475
  • Voornaam: Hugo
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #2 Gepost op: 18 december 2020, 10:46:24 am »
Simpel antwoord: met een transistor.
Voor een vollediger antwoord is het nodig de toepassing te kennen.
Wel, ik wil een motortje aansturen, gewoon aan/uit in een loc, meer dan 500mA gaat dat niet trekken.
Het zou ook handig zijn als ik de snelheid kon begrenzen. Het is een 9V motortje, als ik het van de railspanning voed gaat dat vliegen.
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Online bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.789
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #3 Gepost op: 18 december 2020, 10:49:31 am »
al gedacht aan een minirelais ?
groetjes,salutations,greetings,grüße , Johnny

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 1.475
  • Voornaam: Hugo
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #4 Gepost op: 18 december 2020, 10:54:32 am »
al gedacht aan een minirelais ?
Ja, maar zie mijn bezwaar hiervoor: 9V
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Online bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.789
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #5 Gepost op: 18 december 2020, 10:55:32 am »
kan je toch een weerstand of een schakelingetje in die kring zetten.
groetjes,salutations,greetings,grüße , Johnny

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 1.475
  • Voornaam: Hugo
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #6 Gepost op: 18 december 2020, 10:58:43 am »
kan je toch een weerstand of een schakelingetje in die kring zetten.
Een 9v spanningsregelaar? Maar hoe stuur je die aan?
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline eve

  • Forumlid
  • Berichten: 4.383
  • Voornaam: Erik
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #7 Gepost op: 18 december 2020, 11:01:39 am »
Transistor en uitgang dimmen.

Mvg, Erik

Online bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.789
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #8 Gepost op: 18 december 2020, 11:04:42 am »
je relais schakelt on en off en in de kring waar je het motortje mee voed zet je gewoon die regeling net zoals je een weerstand in serie zet met een led.
groetjes,salutations,greetings,grüße , Johnny

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 7.082
  • Voornaam: Johan
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #9 Gepost op: 18 december 2020, 11:27:26 am »
Een transistor die geschakeld is als stroombron lijkt me eenvoudigste. Dan regelt de transistor zelf de spanning en toerental is afhankelijk van stroom. Enig mogelijk probleem is dat die transistor dan wel heet kan worden, afhankelijk van hoe sterk er moet geregeld worden.
Expert in non-working solutions.

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 5.222
  • Voornaam: raf
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #10 Gepost op: 18 december 2020, 11:34:39 am »
een opto tussen zetten en die een 7809 of 7805 laten schakelen
denk er aan die 780X kunnen maar een max spanning aan van 18 volt

als je de voeding van de 78XX schakelt met de opto dan kun je de motor aan en uit zetten .
een 78XX kan ongeveer 1 amp aan de smd iets minder
Na 5 herseninfarcten kan het raar zijn wat ik schrijf .Dat is niet mijn fout maar je bril kuisen kan helpen en eens twee keer overlezen .Versta je het nog niet kan ik altijd de Ierse versie er nog van geven die leest misschien iets makkelijker

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 6.040
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #11 Gepost op: 18 december 2020, 11:56:13 am »
Een transistor die geschakeld is als stroombron lijkt me eenvoudigste. Dan regelt de transistor zelf de spanning en toerental is afhankelijk van stroom.
Nee, het toerental is afhankelijk van de spanning.
Simpele oplossing is nog steeds een transistor, en dan de uitgang dimmen om aan de gemiddelde spanning van 9 volt te komen.
Maar je hebt dan nog wel een brugcel nodig om het motortje te voeden, anders ga je de brugcel in de decoder te zwaar belasten.

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 7.082
  • Voornaam: Johan
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #12 Gepost op: 18 december 2020, 12:08:02 pm »
Een transistor die geschakeld is als stroombron lijkt me eenvoudigste. Dan regelt de transistor zelf de spanning en toerental is afhankelijk van stroom.
Nee, het toerental is afhankelijk van de spanning.
Simpele oplossing is nog steeds een transistor, en dan de uitgang dimmen om aan de gemiddelde spanning van 9 volt te komen.
Maar je hebt dan nog wel een brugcel nodig om het motortje te voeden, anders ga je de brugcel in de decoder te zwaar belasten.

Klopt, iets te snel geweest. Het is het koppel dat met de stroom geregeld wordt.
Expert in non-working solutions.

Offline Alberke

  • Forumlid
  • Berichten: 1.475
  • Voornaam: Hugo
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #13 Gepost op: 18 december 2020, 12:22:15 pm »
Aparte gelijkrichter voor de motor, dacht ik ook.
Dan een regeling om de 9V te krijgen.
Schetsje iemand?
Ja, ik ben de plezantste thuis, als de vuilbak buiten staat! ;D

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 6.040
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: schakelvermogen van een functieuitgang
« Reactie #14 Gepost op: 18 december 2020, 12:40:47 pm »
Die 9 volt bereik je door de uitgang te dimmen. Dat gebeurt bij de motor van een loc ook. Die motortjes zijn standaard 12 volt, terwijl de digitale spanning wel 20 volt kan zijn.
Schetsje kan ik maken, maar niet meteen. Heb eerst andere dingen te doen.