Davy,
Het probleem is dat de kunststof na verloop van tijd door verdamping zijn weekmakers verliest en daardoor sprok wordt. Op zich is dat niet zo erg, maar als deze onderdelen onder mechanische spanning staan gaan ze barsten.
Hoelang ze gereden hebben heeft er niets mee te maken.
Zelfs nieuwe loks die uit de winkelschabben komen hebben ervan. Het is enkel de tijd na de fabricage die een rol speelt !!!!!!
In dit geval bij de 55-ers zijn de assen er onder druk in geperst anders gaan ze doorslippen.
Er zijn inderdaad ook bij andere merken gevallen bekend: oa Gützold en Mehano gebruiken dit dubieus ontwerpprincipe bij hun diesel- en eloks. Zelfs bij een stoomlokmodel van Trix Fine Art (een H0-model met een prijskaartje van 4 cijfers) is dit verschijnsel in de tandwielkast al opgetreden.
Misschien is het mogelijk het ontwerp te behouden, MAAR dan zouden de wisselstukken uit een andere kunststof moeten bestaan die beter tegen dit verschijnsel bestand is. Bij wisselstukken uit dezelfde kunststof treedt het verschijnsel uiteraard opnieuw op.
Zelf heb ik bij enkele modellen van Gützold de tandwielen op de aandrijfassen vervangen door messing exemplaren van Weinert.
Deze zijn wel smaller en moeten dus met onderlegringetjes op de assen op hun plaats blijven waarbij de tandwielen bij het verschuiven tegenover hun aandrijftandwiel niet mogen uit elkaar komen. De brede tussentandwielen hebben geen last van dit kunststof-verschijnsel opdat ze los op hun asje zitten en dus niet onder druk gemonteerd zijn.
Bij de loks van Gützold waren de assen uit één stuk van metaal en dus één van de wielen erop geïsoleerd.
Bij de B-Models staan de wielen ongeïsoleerd op de as, maar is deze in twee delen in het kunststof middendeel geperst. Voor een 3-rail systeem zou je dus ééndelige assen kunnen gebruiken met daarop een messing tandwiel geperst. De wielen zelf hoeven dan niet van elkaar geïsoleerd te zijn.
Bij 2-rail zou je dus bij een doorlopende as aan één kant het wiel moeten isoleren met een kunststof busje, of de originele tweedelige as in de midden van een kunststof bus moeten voorzien waarop je dan het messing tandwiel perst. In elk geval mag het aandrijftandwiel niet gaan doorslippen op de as, anders valt de tractie weg.
mvg