Nieuws:

Modelspoormagazine, 100% modelspoor

Hoofdmenu

Bush Feldbahn

Gestart door svvander, 03 augustus 2019, 13:57:03 PM

steamdriven

Citaat van: svvander op 07 augustus 2019, 18:44:19 PM
Zojuist dit gevonden... lijkt me ook wel leuk: https://www.locosnstuff.com/

Ferme link, Sven. Deze kleinfabrikant kende ik nog niet. Maakt mooie dingen precies.

Citaat van: Ronald op 07 augustus 2019, 12:22:57 PM
Citaat van: Peter op 04 augustus 2019, 11:15:18 AM
Zou Roco smalspoor geen beter alternatief geweest zijn? En weet iemand wat er van de Egger bahn smalspoor gebleven is?

Egger bestaat niet meer, 2e hands nog wel te koop. Ruud Wittekoek is Egger-specialist. Minitrains is een beetje de opvolger momenteel en heeft heel mooi spul. Egger en Minitrains rijdt op 9 mm.

Ik vind het super wat Minitrains tegenwoordig aanbiedt. Ik heb er al heel mooie diorama's van gezien. Ik ben er ook quasi zeker van dat wat ze produceren waarschijnlijk minder storingsgevoelig rijdt dan het Busch materiaa op 6,5mml. Dankzij het 9mm hOe spoor natuurlijk.
Probleem is dat ik me er niet echt kan overzetten dat het dus niet helemaal op schaal is maar net zoals Egger vroeger eerder een goeie impressie.
Planning Officer Diensttabel Besturing Brussel en Ex-Jockey Bestuurder HST Brussel Zuid-Vorst IBRU.
LMS Lierse Modelspoorwegen info@liersemodelspoorwegen.be
Saint-Ivar, mijn shelfbaantje in opbouw:
https://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,30414.0.html

svvander

#16
Is het schaalverschil zo "fout". (Ik heb daar dus geen idee van...) maar ik vermoed als je de echte maten herrekend naar schaal dat het wel iets of wat scheelt. Maar is dat niet bij het meeste van ons materiaal?
Sven Vandersmissen Aan het afbouwen om iets anders op te bouwen. Elk einde is een nieuw begin.

Havoc

Och, hangt er allemaal van af hoe erg je wil miereneuken. Smalspoor materiaal was al een heel brede reeks aan maten. Je hebt 381mm, 400mm, 500mm, 597mm, 600mm, 603mm, 610mm, 686mm, 710mm, 724mm, 750mm, 760mm, 762mm, 800mm, 838mm, 891mm, 900mm, 914mm en nog meer. Je kan altijd wel iets op de "goeie" schaal vinden.

Minitrains materiaal is net als Egger Bahn ontworpen rond enkele standaard aandrijvingen. En daardoor wordt er wat gefoefeld met de maten. Maar ik eerlijk gezegd, in smalpoor valt dat allemaal niet zo op. Vooral omdat veel materiaal héél lang meeging, verbouwd werd, aangepast aan andere spoorbreedtes of andere beperkingen in fabriek/baan/toepassing. Men zag er niet tegen op om de cabines te vermaken, stukken tussen te lassen, er tussen uit te zagen etc.
Met vakantie voor onbepaalde duur.

svvander

Juist da laatste maakt het dan weeral zo interessant.  :o
Sven Vandersmissen Aan het afbouwen om iets anders op te bouwen. Elk einde is een nieuw begin.

steamdriven

Citaat van: svvander op 07 augustus 2019, 20:53:00 PM
Is het schaalverschil zo "fout". (Ik heb daar dus geen idee van... maar ik vermoed als je de echte maten herrekend naar schaal dat het wel iets of wat scheelt. Maar is dat niet bij het meeste van ons materiaal?

Ik heb me wat verkeerd, laat ons zeggen 'onduidelijk' uitgedrukt hier.
Inderdaad, ook bij het gewone materieel zijn er steeds in meerdere of mindere waarden maatwijzigingen t.o.v. het origineel. En zoals Johan aantoont, doorheen de geschiedenis zijn er talloze spoorbreedten voor industriespoor/veldspoor.

Ik heb absoluut geen problemen met het uitzicht van het materiaal. Het is vooral de spoorbreedte waar ik op doel. Omdat we in België wonen. h0e spoor is ongeveer 760mm in werkelijkheid en dus al neigend naar echt breed smalspoor. Tot nu toe heb ik van het gebruik van dit Bosnisch smalspoor geen enkele Belgische referentie gevonden. Je vond hier eerder 600mm. En ik vind dat spijtig want het zou me véél meer mogelijkheden geven om met een Belgisch smalspoortafereel te komen. Iemand tips misschien?
Planning Officer Diensttabel Besturing Brussel en Ex-Jockey Bestuurder HST Brussel Zuid-Vorst IBRU.
LMS Lierse Modelspoorwegen info@liersemodelspoorwegen.be
Saint-Ivar, mijn shelfbaantje in opbouw:
https://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,30414.0.html

Havoc

Ja, dat is een ander verhaal, als je absoluut Belgisch wil werken dan is 750-760 niet zo courant hier. Was nochtans veel gebruikt in bvb Saxen. Langs de andere kant als je een fabrieksspoor wil nabouwen wat houdt er je tegen? Of je kan naar Belgisch Congo gaan, daar was 765mm! St-Leonard heeft er zelfs Garratts voor gemaakt alhoewel die als 750mm in het boek staan.
Met vakantie voor onbepaalde duur.

svvander

Ok, dit wordt met de post interessanter... Ik kan mij best inbeelden dat er industrie is geweest die andere standaardnormen gebruikten, niet? Die Garratts ken ik ook nog niet... gaan we eens opzoeken. (Misschien wel een leuk lokje om zelf te bouwen?). Nu ik begrijp dat de meeste van deze locjes voor bos- en/of mijnbouw werden gebruikt. Mijnen in België, da kan ook he. Ik zie legio mogelijkheden. Van slag is er een setje besteld.  :o 8)
Sven Vandersmissen Aan het afbouwen om iets anders op te bouwen. Elk einde is een nieuw begin.

BR-59

@ svvsander: Bij de buren is FritsT hier ook mee doende.

Jappy

Ik ken eigenlijk maar weinig van Belgisch 60cm smalspoor. Dat was dan vooral industriespoor zeker? Bestaat daar info of een naslagwerk over?

Ik meen mij ook een artikel in 'Op de baan' te herinneren over een 900 of 800mm brede tandradspoorlijn voor het afvoeren van gesmolten ijzer en slakken ergens in het Luikse. Over een origineel onderwerp gesproken...

Wie Belgische Garratts wil zien, er zijn er heel wat gebouwd op 600mm smalspoor om dienst te doen in Zuid Afrika. Een aantal daarvan rijden nu op de Welsh Highland Railway in Wales. Garratt n°87 daar is gebouwd door Cockerill. En as je écht iets bijzonders wil, zoek eens 'Golwe locomotive' op... ;)
Schaal H0, vooral schaal N. Liefhebber van stoom, diesel en alles wat obscuur en moeilijk te verkrijgen is...

Stoker bij de Miljoenenlijn

svvander

Ga ik zeker doen. Naslag werk is niet evident (toch niet online). Voorlopig zijn het losse stukjes, met heel weinig uitleg dat ik vond. Maar van Moës is wel een leuke site en blijkbaar ook een museum. Maar veel fotomateriaal over Belgische industrielocjes smalspoor?
Sven Vandersmissen Aan het afbouwen om iets anders op te bouwen. Elk einde is een nieuw begin.

Ferdi

Misschien eens kijken bij Chemin de Fer de Sprimont:

http://cfs-sprimont.be/onewebmedia/PatrimoineCFS%20(1).pdf

http://www.cfs-sprimont.be

met vriendelijke groeten,
Ferdi

Decauville_nl

Er is op het gebied van Belgisch industriesmalspoor zeer weinig gedocumenteerd. In tegenstelling tot landen als Nederland en Duitsland is er geen "standaard" boekwerk te vinden over het gebruik van industrieel smalspoor in België. Voor mijn Moës website en museum ben ik al jaren ook op het internet op zoek en er is maar mondjesmaat wat historische informatie te vinden.

Uiteraard zijn er allerlei uitzonderingen maar standaard spoorwijdte voor industrie smalspoor in België (en in heel veel delen van de wereld is 600mm. In Nederland is dat apart genoeg overigens 700mm.
Veelal werden in België de 600mm spoortjes gebruikt bij steenbakkerijen, aannemers en wegenbouwers (publieke werken), kolenmijnen (ondergronds en bovengronds), (steen)groeves, houtzagerijen, staalindustrie, industrieterreinen algemeen, etc.... Ook een zeer interessant thema zou kunnen zijn de militaire 600mm lijnen aangelegd in de eerste wereldoorlog.

Het Busch smalspoor op 6.5mm is een mooie basis voor dergelijke smalspoortjes in 1:87. Minitrains maakt onder andere prachtige WO1 locomotieven op 9mm spoor. Een overweging zou dan zijn om schaal 1:76 te kiezen, een schaal die ook beter past bij de grootte van de Minitrains locjes.

Arnoud Bongaards

https://www.moteurs-moes.net
https://www.facebook.com/Moteurs-Moësnet-1657249607924759/

Peter

Arnoud,

In Duitsland zijn er zeer veel kleinere bedrijfjes/merken die feldbahn modellen produceren
Op het Stummi forum (zie onderstaande link) is er een zeer uitgebreid forum over smalspoor en feldbahnen.
Misschien dat je daar uitgebreidere info vind.

https://www.stummiforum.de/viewforum.php?f=50
Met vriendelijke groeten
Peter

Decauville_nl

#28
Dag Peter,

Dank voor je reactie. Maar ik zelf ben niet op zoek naar informatie over smalspoor modellen, dat was de topic starter. Mijn post was bedoeld als bijdrage aan zijn zoektocht. In jouw link staat zeker interessante info voor hem.

Groeten, Arnoud

https://www.moteurs-moes.net

Decauville_nl

Hier staan wat foto's van Moës locomotiefjes in bedrijf, mischien nuttig als voorbeelden van een paar inzetgebieden van smalspoor en ter inspiratie:

https://www.moteurs-moes.net/moës-in-bedrijf-moës-in-service/

gr. Arnoud

https://www.moteurs-moes.net