Modelspoor, praktijk > KISS en andere simpele elektronica

Arnold 2515 motorprobleem

(1/2) > >>

Jappy:
Ik heb onlangs een compleet nieuw motortje gekocht voor mijn Arnold NMBS type 81. Ik merk echter dat dit motortje niet wil starten. Als ik er twee kabeltjes mee verbind doet die niks, maar als ik eens met m'n vinger tegen de centrale as duw, dan schiet hij wel in gang. Is dit mijn onervarendheid en moet hij slechts inlopen, of is er meer aan de hand? Wie kan me hier mee helpen?

Klaas Zondervan:
Met onervarenheid heeft het niets van doen. Als je spanning zet op zo'n motortje hoort hij meteen te gaan draaien.
Als hij in gang schiet, blijft hij dan ook doordraaien? Dan kun je hem eens een half uurtje laten draaien en dan kijken of hij wel wil starten.

Jappy:
Als het motorje eenmaal in gang is, blijft hij wel draaien ja.

Alberke:
En heeft die dat altijd of soms?
Welke spanning zet je er op?
Er is altijd een bepaalde spanning waarbij de motor aanloopt, als die te laag is, en je geeft de as een duwtje, dan start die toch, dat is normaal.
Als de spanning hoog genoeg is, en de motor start soms wel, soms niet, dan is er een dood punt en is de motor eigenlijk defect.

Jappy:
Momenteel is het probleem continu. Ik zet er stroom op met een simpele handregelaar van Fleischmann. Als ik er de volle spanning opzet wil hij niet bewegen, tenzij ik hem in gang duw. Eenmaal draaiende, vertraagt hij wel als ik de spanning terugdraai.

Ik vrees dus dat ik een miskoop heb gedaan...

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie