Auteur Topic: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.  (gelezen 1689 keer)

Offline PietB

  • Forumlid
  • Berichten: 4.976
  • Voornaam: Pieter
Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Gepost op: 04 februari 2019, 21:05:35 pm »
Hallo allemaal,
Ik heb een zestal Rosoft S88-n massa detectie terugmelders, nog uit de 3-rail tijd.
Inmiddels ben ik bezig met de omschakeling naar tweerail.
Zijn er van jullie die ook dat traject hebben doorlopen en hun S88-n hebben aangepast voot stroomdetectie?

grt Piet.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.394
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #1 Gepost op: 04 februari 2019, 21:17:14 pm »
Je moet stroomdetectors hebben die je kan koppelen aan je s88-n. Deze dus: http://www.rosoft.info/SD16.html
Even contact opnemen met Wim Ros lijkt mij de kortste weg.

Offline PietB

  • Forumlid
  • Berichten: 4.976
  • Voornaam: Pieter
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #2 Gepost op: 04 februari 2019, 22:09:12 pm »
Je moet stroomdetectors hebben die je kan koppelen aan je s88-n. Deze dus: http://www.rosoft.info/SD16.html
Even contact opnemen met Wim Ros lijkt mij de kortste weg.
Ja dat weet ik Klaas, al gedaan maar die wil geen zaken doen.

Offline anne w

  • Forumlid
  • Berichten: 251
  • Voornaam: Anne
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #3 Gepost op: 04 februari 2019, 23:33:51 pm »
Beste Piet,

Je hebt Win toch niet echt boos gemaakt?, losse bezetmelders die je aan een S88 detectiemelder kunt hangen hebben bestaan, maar ik denk dat er geen vraag meer naar is, Tams heeft ze nog, de GBM-1 en GBM-8

Groet, Anne W
Raptor, Edits booster 10A, 4 Ma decoders 27 staps, 9 MFX decoders, waarvan 4 ESU,  (5 met geluid, waarvan 1 ESU), MFX decoder rijdt op 28/27 stappen, automatisch bedrijf met de Raptor, voor baan en landschap zie http://forum.3rail.nl/index.php?topic=6647.

Offline PietB

  • Forumlid
  • Berichten: 4.976
  • Voornaam: Pieter
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #4 Gepost op: 05 februari 2019, 01:20:17 am »
Beste Piet,

Je hebt Win toch niet echt boos gemaakt?
Geen flauw idee krijg geen reaktie op emails.
grt Piet.

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.795
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #5 Gepost op: 05 februari 2019, 10:41:59 am »
zou dat echt zo moeilijk zijn om zelf te maken ??

https://people.zeelandnet.nl/rosoft/Bezetmelding2R.html

https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Bezetmelding


enkele diodes, een optocoupler of zelfs een transistor, een weerstandje hier of daar …   klaar !

Hoeveel heb je er nodig ?
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline anne w

  • Forumlid
  • Berichten: 251
  • Voornaam: Anne
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #6 Gepost op: 05 februari 2019, 11:04:29 am »
Beste Piet,

Wim is ook lid van dit forum, dus wellicht strijkt hij met de hand over zijn hart....

Groet, Anne W
Raptor, Edits booster 10A, 4 Ma decoders 27 staps, 9 MFX decoders, waarvan 4 ESU,  (5 met geluid, waarvan 1 ESU), MFX decoder rijdt op 28/27 stappen, automatisch bedrijf met de Raptor, voor baan en landschap zie http://forum.3rail.nl/index.php?topic=6647.

Offline loebaske

  • Forumlid
  • Berichten: 8.395
  • www.miaa.be
  • Voornaam: eric
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #7 Gepost op: 05 februari 2019, 11:40:44 am »
zou dat echt zo moeilijk zijn om zelf te maken ??

https://people.zeelandnet.nl/rosoft/Bezetmelding2R.html

https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Bezetmelding



enkele diodes, een optocoupler of zelfs een transistor, een weerstandje hier of daar …   klaar !

Hoeveel heb je er nodig ?


Is dit dan ook bruikbaar voor DCC Dani?? Hoeveel ik er nodig heb...euh een 30 tal

Offline SuSke

  • Forumlid
  • Berichten: 6.398
  • Gelukkig voor mij zit de laatste gek nog niet vast
    • MTD - Edegem
  • Voornaam: Frans
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #8 Gepost op: 05 februari 2019, 13:36:08 pm »
Waarom zou dat voor DCC niet te gebruiken zijn Eric?

Ik dacht dat Michiel zijn baan (Bxl-Lux) volstak met dit soort bezetmeldingen.
Frans - 2R digitaal (tpIII-IV Belgisch - TPV&VI de vrije markt) en wat eigenaardigheidjes :-)
lid van MTD treinenclub vzw Edegem - www.mtdtreinenclub.be - Tentoonstelling MODELSPOOR 2019 - Hangar 27, Edegem op 19 & 20 Oktober 2019
De trein rijdt nooit op tijd, maar altijd op sporen.

Offline Michiel

  • Forumlid
  • Berichten: 9.562
  • Niets is verkeerd, zolang het maar plezeert
    • Brussel-Luxemburg anno 1920
  • Voornaam: Michiel
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #9 Gepost op: 05 februari 2019, 14:10:10 pm »
Dus is juist, Frans. Ik gebruik de S88-opto modules van Rosoft. Dat zijn de S88-n modules maar met een opto-coupler ingang. Ik heb dan enkel een diodeschakeling nodig als stroomdetector. Om Piet's S88-n modules te kunnen gebruiken voor stroomdetectie heb je dus de klassieke diodeschakeling nodig, EN een extra opto-coupler om een contactsignaal te hebben dat je kan aanbieden aan de S88-n module.


(bron: people.zeelandnet.nl)

Zelf maken kost haast niets behalve wat moeite. De SD16 modules van Rosoft (praktisch identiek aan het schema hierboven) zijn wel erg handig om snel verder te kunnen.

De diodeschakeling en opto-coupler zoals hierboven zijn bruikbaar voor zowel een analoge ALS een digitale baan, want werkt in beide stroomzinnen.  ;)
groetjes, Michiel ...een modelbaan bouwend: het station Brussel-Luxemburg in 1:160, een paar videos.
TPIe - Belgische Staatsspoorwegen - DCC(Lenz) - Koploper - N(1:160) - code55(Peco) - zelfbouwer(50%)

Offline bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.303
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #10 Gepost op: 05 februari 2019, 15:26:46 pm »
groetjes,salutations,greetings,Johnny

Offline PietB

  • Forumlid
  • Berichten: 4.976
  • Voornaam: Pieter
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #11 Gepost op: 05 februari 2019, 21:42:58 pm »
enkele diodes, een optocoupler of zelfs een transistor, een weerstandje hier of daar …   klaar !
Hoeveel heb je er nodig ?
Niet voor zo'n krak als jij Dani, maar ik heb twee 70 jaar oude bibberhandjes.
En als je je geroepen voelt ik heb 6x16 voudige S88's, dus als je je geroepen voelt? (geintje)

grt Piet.

Offline PietB

  • Forumlid
  • Berichten: 4.976
  • Voornaam: Pieter
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #12 Gepost op: 05 februari 2019, 21:54:41 pm »
Beste Piet,

Wim is ook lid van dit forum, dus wellicht strijkt hij met de hand over zijn hart....

Groet, Anne W
Geloof het niet Anne

Offline Geert

  • Forumlid
  • Berichten: 1.634
    • Homepage
  • Voornaam: Geert
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #13 Gepost op: 06 februari 2019, 08:37:21 am »
maar ik heb twee 70 jaar oude bibberhandjes.

Is dan overschakelen van H0 naar N dan wel een goede keuze Piet  ;)

Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet In/Output

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.795
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #14 Gepost op: 06 februari 2019, 09:43:39 am »
maar ik heb twee 70 jaar oude bibberhandjes.
Is dan overschakelen van H0 naar N dan wel een goede keuze Piet  ;)
die vraag heb ik me een tijd geleden ook al gesteld maar er nog niets over gezegd...   
En om te antwoorden op Piet :    of ik me geroepen voel ?   Wie weet, als je luid genoeg roept ….   96 stuks, dat is  "serieproductie"
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !