Auteur Topic: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.  (gelezen 1272 keer)

Offline Michiel

  • Forumlid
  • Berichten: 9.269
  • Niets is verkeerd, zolang het maar plezeert
    • Brussel-Luxemburg anno 1920
  • Voornaam: Michiel
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #15 Gepost op: 06 februari 2019, 09:52:02 am »
Overstappen naar schaal N is steeds een goede keuze! Een diode blijft een diode, een transistor blijft een transistor... toch? ;D ;)

groetjes, Michiel ...een modelbaan bouwend: het station Brussel-Luxemburg in 1:160, een paar videos.
TPIe - Belgische Staatsspoorwegen - DCC(Lenz) - Koploper - N(1:160) - code55(Peco) - zelfbouwer(50%)

Offline PietB

  • Forumlid
  • Berichten: 4.825
  • Voornaam: Pieter
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #16 Gepost op: 06 februari 2019, 10:07:21 am »
Is dan overschakelen van H0 naar N dan wel een goede keuze Piet  ;)
De tijd zal het leren Geert ;)

En om te antwoorden op Piet :    of ik me geroepen voel ?   Wie weet, als je luid genoeg roept ….   96 stuks, dat is  "serieproductie"
Nee joh het was als grap bedoeld.
Ik ga zelf wel klooien, maar ik was benieuwd of er iemand hier op het forum al door het zelfde 'dal' was gegaan waar ik nu voor sta.

grt Piet.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.270
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #17 Gepost op: 06 februari 2019, 10:40:39 am »
Ik ben niet door een dal gegaan, maar ben al ongeveer sinds mijn 10e met elektronica bezig. In de loop van de tijd al tientallen stroomdetectors in elkaar gesoldeerd. Ben nu ook al de 70 voorbij, maar gelukkig trillen de handjes nog niet. Het geheim: niet roken, niet drinken en geen pindakaas eten. :D
Dit is geen aanbod om ze voor je te gaan maken, ben op het moment te druk met mijn eigen spoorbaan aan de praat te krijgen en nog een heleboel andere dingen.
Aangezien je 16-voudige  terugmeldmodules hebt ligt het voor de hand om ook 16-voudige stroomdetectors te bouwen, oftewel 16 stuks op 1 printplaat.

Offline Geert

  • Forumlid
  • Berichten: 1.612
    • Homepage
  • Voornaam: Geert
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #18 Gepost op: 06 februari 2019, 12:05:11 pm »
Zelfbouw op strokenprintje:


Stroomdetector op gatenprint
by Geert Giebens, on Flickr

Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet In/Output

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.750
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #19 Gepost op: 06 februari 2019, 12:30:07 pm »
** LIKE **  knop gebruikt voor Geert !
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline Geert

  • Forumlid
  • Berichten: 1.612
    • Homepage
  • Voornaam: Geert
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #20 Gepost op: 06 februari 2019, 12:34:08 pm »
Even bovenstaande schema uitgerekend per melder: 0,31935€/meldingang  (zonder connectors, je kan voor eentje gaan met gouden contacten om de prijs wat op te drijven  ;) )

Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet In/Output

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.270
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #21 Gepost op: 06 februari 2019, 13:15:46 pm »
Wat Geert tekent had ik ook in gedachten, maar geen tijd om het uit te werken. Als je er zo geen 4 maar 16 naast elkaar zet past het precies op de breedte van een standaard Eurokaart van 16 bij 10 centimeter. En je hebt maar de halve lengte nodig, dus je haalt er 2 uit een kaart.

Offline Geert

  • Forumlid
  • Berichten: 1.612
    • Homepage
  • Voornaam: Geert
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #22 Gepost op: 06 februari 2019, 13:43:59 pm »
Voor Klaas  ;)


Stroomdetector op gatenprint 16
by Geert Giebens, on Flickr

Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet In/Output

Offline SuSke

  • Forumlid
  • Berichten: 6.102
  • Gelukkig voor mij zit de laatste gek nog niet vast
    • MTD - Edegem
  • Voornaam: Frans
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #23 Gepost op: 06 februari 2019, 14:21:13 pm »
 ;) ;)

leuke info en goed bruikbaar. bedankt
Frans - 2R digitaal (tpIII-IV Belgisch - TPV&VI de vrije markt) en wat eigenaardigheidjes :-)
lid van MTD treinenclub vzw Edegem - www.mtdtreinenclub.be - Tentoonstelling MODELSPOOR 2019 - Hangar 27, Edegem op 19 & 20 Oktober 2019
De trein rijdt nooit op tijd, maar altijd op sporen.

Offline stoomlokje

  • Forumlid
  • Berichten: 527
  • Voornaam: saskia
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #24 Gepost op: 06 februari 2019, 14:44:34 pm »
Gert , bedankt voor dat prachtige opbouwschema ,
Dan kan ik mijn indertijd fout aangekochte melders ( toen nog onwetend ) van Viessmann en LDT toch ook nog op een verantwoorde manier gebruiken.

grtjs,
Saskia

Offline Geert

  • Forumlid
  • Berichten: 1.612
    • Homepage
  • Voornaam: Geert
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #25 Gepost op: 06 februari 2019, 14:52:46 pm »
Saskia,

ik zal er is eentje voor jou inéénsolderen, ik wacht enkel nog op de opto's. Kan jij deze testen op 2rail...

Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet In/Output

Offline stoomlokje

  • Forumlid
  • Berichten: 527
  • Voornaam: saskia
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #26 Gepost op: 06 februari 2019, 14:57:46 pm »
Geert ,
ik twijfel niet aan de werking , want die schakeling is exact  dat wat Wim Ros ( RoSoft ) , ook toepast op zijn s88SD16- schakelingen.

grtjs,
Saskia

Offline Geert

  • Forumlid
  • Berichten: 1.612
    • Homepage
  • Voornaam: Geert
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #27 Gepost op: 06 februari 2019, 15:32:12 pm »
Het principe bestaat al heel lang, enkel de gebruikte onderdelen zijn anders.

Het nadeel bij dit principe is dat je 1,4V spanning kwijt bent. Ik heb dat opgelost door andere dioden te gebruiken en er spanning over te meten. Nu ben ik maar 0,4V spanning kwijt. Staat hier beschreven. (Zal niet lukken voor Piet zijn bibberhandjes  ;) )

Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet In/Output

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.270
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #28 Gepost op: 06 februari 2019, 16:10:28 pm »
Die 1,4V spanningsval is hier niet te vermijden omdat de infraroodleds in de optocouplers 1,2V nodig hebben.

Offline Geert

  • Forumlid
  • Berichten: 1.612
    • Homepage
  • Voornaam: Geert
Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
« Reactie #29 Gepost op: 06 februari 2019, 16:44:27 pm »
Ik kreeg al de vraag of die gaatjes door de strokenprint geboord moesten worden. Dat kan, maar beter is koper weg booren. In deze link van Peter (Peterdoethetbeter PeterC)  staat het beter uitgelegd.

Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet In/Output