Auteur Topic: Peco wissel probleempje  (gelezen 1078 keer)

Offline robboxxx

  • Forumlid
  • Berichten: 52
  • Ontspoort in Maastricht
  • Voornaam: Rob
Peco wissel probleempje
« Gepost op: 23 september 2018, 18:53:38 pm »
Hallo allen
Ik heb in het verleden verschillende Peco mainline smalspoor wissels ingebouwd en die hadden allen aan de onderzijde een metalen draad die naar het puntstuk ging om dit de juiste stroom toevoer te geven. Ook hadden ze aan de onderzijde twee draadbruggen die men kon doorknippen om zo het puntstuk te isoleren.

 Nu heb ik een  paar nieuwe small radius wissels en die hebben die voorzieningen niet! Toch zijn het geen zogenaamde insulfrogs. Heeft peco iets veranderd en heb ik dat gemist? Moet ik deze voorzieningen nu zelf aanbrengen?

Heeft iemand dit ook al ervaren?

Met groet,
Rob

Offline Herwig

  • Forumlid
  • Berichten: 2.034
  • Voornaam: Herwig
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #1 Gepost op: 24 september 2018, 11:12:03 am »
00-9/H0e code 80 ?        SL-E495/496 ?

Geen Insul-, geen Electrofrog meer,  maar reeds Unifrog met een andere bedrading ?
De small-radius ST-U405/406 was reeds Unifrog.

Offline robboxxx

  • Forumlid
  • Berichten: 52
  • Ontspoort in Maastricht
  • Voornaam: Rob
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #2 Gepost op: 24 september 2018, 18:58:00 pm »
Op de verpakking staat electrofrog.

Offline robboxxx

  • Forumlid
  • Berichten: 52
  • Ontspoort in Maastricht
  • Voornaam: Rob
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #3 Gepost op: 24 september 2018, 19:13:00 pm »


Bijgevoegd een foto van de voor en achterzijde.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.270
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #4 Gepost op: 24 september 2018, 21:05:55 pm »
Bij zo'n wissel zit normaal een handleiding. Staat daar niks in? En je vroegere wissels, waren dat ook Electrofrogs, zelfde artikelnummer?
Bij een Electrofrog wordt het puntstuk geschakeld door de tongen.

Offline robboxxx

  • Forumlid
  • Berichten: 52
  • Ontspoort in Maastricht
  • Voornaam: Rob
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #5 Gepost op: 24 september 2018, 21:51:52 pm »
Klopt. Maar je kon twee draadbruggen doorknippen waardoor het puntstuk werd geïsoleerd. Vervolgens kon je het puntstuk voeden via de aanwezige draad. Polariseren dus. Bij deze electrofrogs zijn de draadbruggen niet aanwezig en ontbreekt de draad naar het puntstuk. De gebruiksaanwijzing helpt niet echt.

Offline Martin Welberg

  • Forumlid
  • Berichten: 3.199
  • Fucknuttdeluxe
    • Martin Welberg Scenic Studios
  • Voornaam: Martin
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #6 Gepost op: 24 september 2018, 22:03:56 pm »
Volgens mij polariseer je het gehele middendeel tegenwoordig, punt en tongen. Zou het wel voor de zekerheid effe door piepen.

Offline robboxxx

  • Forumlid
  • Berichten: 52
  • Ontspoort in Maastricht
  • Voornaam: Rob
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #7 Gepost op: 26 september 2018, 20:52:24 pm »
Ik ga het uitzoeken. Bedankt.

Offline robboxxx

  • Forumlid
  • Berichten: 52
  • Ontspoort in Maastricht
  • Voornaam: Rob
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #8 Gepost op: 28 september 2018, 20:53:32 pm »
Je had gelijk Martin. Bij deze versie is de aanliggende tong de puntstuk voeder. Het spoor dat aanligt is dus “live” en het andere dood. Dus geen aparte puntstuk voeding meer nodig. Ik weet niet of dit een verbetering is, wel makkelijker.

Offline stoomlokje

  • Forumlid
  • Berichten: 527
  • Voornaam: saskia
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #9 Gepost op: 29 september 2018, 02:33:02 am »
wel gemakkelijker , zeker geen verbetering , want als er vuil komt tussen uw aanliggend spoor krijg je slechte contacten.
Beter is om deze wisseltongen van een appart draadje te voorzien en met een polariteitsschakeling met de wissel mee te laten schakelen.

Grtjs,
Saskia

Offline robboxxx

  • Forumlid
  • Berichten: 52
  • Ontspoort in Maastricht
  • Voornaam: Rob
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #10 Gepost op: 29 september 2018, 17:12:51 pm »
Klopt maar dan moet je rails voor het puntstuk door slijpen om het puntstuk te isoleren van de rest. Vroeger was er een voorziening aan de onderzijde. Nu niet meer.

Offline INFO

  • Forumlid
  • Berichten: 2.702
    • http://www.rosoft.info
  • Voornaam: Wim
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #11 Gepost op: 29 september 2018, 17:37:39 pm »
Volgens mij moet je de rail uiteinden van het puntstuk nog steeds isoleren, en kun je het puntstuk nog steeds via een extern relais van de juiste polariteit voorzien. Dat door knippen of doorzagen heb ik nog nooit begrepen, en dus ook nog nooit gedaan met mijn Peco electrofrog wissels. En heb daarmee of daardoor nog nooit een probleem ondervonden. Voorlopig liggen er 38 stuks in de baan, en we zijn nog niet klaar.

Groetjes
Alleen de waarheid ligt in het midden.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.270
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #12 Gepost op: 29 september 2018, 19:15:14 pm »
Dat door knippen of doorzagen heb ik nog nooit begrepen, en dus ook nog nooit gedaan met mijn Peco electrofrog wissels.
De gedachte daarachter is dat de afliggende tong een andere polariteit heeft dan de doorgaande spoorstaaf. "Theoretisch" kan een passerend wiel daar kortsluiting maken. De ruimte is echter zo groot dat dat praktisch niet kan gebeuren. Een andere gedachte erachter is dat je dan twee plekken krijgt waar de polariteit wordt omgeschakeld, bij de tongpunten en door het toegevoegde relais. Het toegevoegde relais moet dan op het juiste moment schakelen, anders krijg je alsnog kortsluiting.

Offline INFO

  • Forumlid
  • Berichten: 2.702
    • http://www.rosoft.info
  • Voornaam: Wim
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #13 Gepost op: 30 september 2018, 18:03:32 pm »
Klaas, die theorie weet ik en ken ik. Als je gebruik maakt van de Peco aandrijving en polarisatie schakelaar, komt dit nooit voor. En wordt er altijd op het juiste moment geschakeld.

Decoders met 1 relais moet in de middenstand het relais omzetten, dat doen ze allemaal.
De RoSoft ServoSwitch met 2 relais zet de polariteit tijdens het schakelen uit (relais contacten spanningsloos) en na het omzetten trekt het juiste relais weer aan en zet de juiste polariteit op de wisseltong en het puntstuk, als backup aansluiting.

Groetjes
Alleen de waarheid ligt in het midden.

Offline robboxxx

  • Forumlid
  • Berichten: 52
  • Ontspoort in Maastricht
  • Voornaam: Rob
Re: Peco wissel probleempje
« Reactie #14 Gepost op: 01 oktober 2018, 21:42:55 pm »
Ik gebruik de cobalt aandrijvingen. Die hebben een schakelvoorzieng voor het puntstuk. Werkt vlekkeloos. Ik denk dat ik ze toch maar  ga doorzagen