Auteur Topic: toy-tec  (gelezen 1654 keer)

Offline janieburton

  • Forumlid
  • Berichten: 2.828
  • Voornaam: Janie
toy-tec
« Gepost op: 03 september 2018, 03:04:30 am »
https://toy-tec.de/

Heeft iemand hier ervaring mee?

Alles door elkaar lijkt mij te mooi om waar te zijn.
 

Online SuSke

  • Forumlid
  • Berichten: 6.090
  • Gelukkig voor mij zit de laatste gek nog niet vast
    • MTD - Edegem
  • Voornaam: Frans
Re: toy-tec
« Reactie #1 Gepost op: 03 september 2018, 11:09:12 am »
...
Alles door elkaar lijkt mij te mooi om waar te zijn.

Als je bedoeld op het door elkaar rijden met analoog en digitaal, dan is het mogelijk.
Er zijn nu reeds al een aantal systemen die dat toelaten, maar dan wel allemaal "blok-georiƫnteerd".
Doe je het niet blok-georiƫnteerd dan heb je sowieso problemen met de voeding van je machines.
Dus echt gemengd is het niet, je kan geen digitale loc in dubbeltractie zetten met een analoge.

Voor het gezamelijk rijden van 2R en 3R verwijs ik graag naar andere draadjes (hier en op BNLS-forum)

Ik vind de sterke kant van dit systeem zijn modulaire opbouw met een uniforme aansluiting. Daar zitten mogelijheden in en dan voornamelijk richting ombouw van een bestaande baan.
Frans - 2R digitaal (tpIII-IV Belgisch - TPV&VI de vrije markt) en wat eigenaardigheidjes :-)
lid van MTD treinenclub vzw Edegem - www.mtdtreinenclub.be - Tentoonstelling MODELSPOOR 2019 - Hangar 27, Edegem op 19 & 20 Oktober 2019
De trein rijdt nooit op tijd, maar altijd op sporen.

Offline janieburton

  • Forumlid
  • Berichten: 2.828
  • Voornaam: Janie
Re: toy-tec
« Reactie #2 Gepost op: 06 september 2018, 03:31:16 am »

Heb hun een e-mail gestuurd met de vraag of hun "handleiding" in het Engels verkrijgbaar is, maar die is enkel in het Duits.( en ik begrijp Duits niet). Ze stelden wel voor om op basis van mijn sporenplan een " analyse" te maken en mij een "offerte" te maken wat ik zou nodig hebben. Heb momenteel geen baan.

Begrijp niet waarom ze die handleiding niet vertalen naar het Engels, het zou toch voor veel meer mensen begrijpelijker zijn. In eerste instantie zou dit het "ideale" systeem kunnen zijn.

Heeft iemand ooit deze mensen en hun firma op een beurs in Duitsland gezien en "hun" systeem zien werken?
 

Offline Peter

  • Forumlid
  • Berichten: 11.128
  • Voornaam: Peter
Re: toy-tec
« Reactie #3 Gepost op: 06 september 2018, 10:01:26 am »
Als je goed kijkt op hun website staat er oa. het onderstaande:

ANALOG und DIGITAL gemischt:
durch 2-polige Isolierungen an den Blockgrenzen.

Dit betekend volgens mij dat ze bedoelen met beide systemen gelijktijdig te kunnen rijden MAAR in aparte blokken, en dat
is heel wat anders dan beide systemen gelijktijdig in hetzelfde blok laten rijden.
Maar ja, ik ben dan ook geen elektronica specialist  ;)
Met vriendelijke groeten

Peter

Offline efl045

  • Forumlid
  • Berichten: 1.024
  • Voornaam: Franky
Re: toy-tec
« Reactie #4 Gepost op: 06 september 2018, 10:10:19 am »
Als je op een vrij eenvoudige en goedkope manier gemengd wil rijden kom je er ook met Koploper en 2 relais per blok, 1 om om te schakelen van 2-rail naar 3-rail en 1  om om te schakelen van digitaal naar analoog.
Aangezien Koploper gebaseerd is op een tabel waarin staat waar elke lok is en waar die naar toe rijdt kun je met logische acties (toch als je Koploper een beetje kent) die relais aansturen zodat elke loc altijd de gepaste stroomsoort aangeboden krijgt.
Ik had zo een proefbaantje tot ik alles afgebroken heb voor een (ook al) experimenteel 0-baantje, maar nu de 0 bevlieging weer over is ben ik van plan om weer zo een gemengd h0 baantje te bouwen om mijn bonte collectie h0 treinen nog eens te laten rijden, en dan weer alles door elkaar.
Er zal dan wel een verslagje volgen.
Mvg,
Franky

Offline janieburton

  • Forumlid
  • Berichten: 2.828
  • Voornaam: Janie
Re: toy-tec
« Reactie #5 Gepost op: 06 september 2018, 13:48:50 pm »
Dacht dat er geen "updates" van Koploper volgeden.

Koploper is toch voor 3 rail?
 

Offline efl045

  • Forumlid
  • Berichten: 1.024
  • Voornaam: Franky
Re: toy-tec
« Reactie #6 Gepost op: 06 september 2018, 14:07:53 pm »
Koploper is toch voor 3 rail?
? Met Koploper kun je zelfs de lampjes in je kerstboom aansturen :-)
En waarvoor zouden die updates dan wel moeten dienen, al wat tot hiertoe werkt blijft toch werken?
Mvg,
Franky

Online SuSke

  • Forumlid
  • Berichten: 6.090
  • Gelukkig voor mij zit de laatste gek nog niet vast
    • MTD - Edegem
  • Voornaam: Frans
Re: toy-tec
« Reactie #7 Gepost op: 06 september 2018, 14:21:19 pm »
Dacht dat er geen "updates" van Koploper volgeden.

Koploper is toch voor 3 rail?

Sinds Paul zich terug getrokken heeft uit het actieve Koploper gebeuren zijn er nog verschillende up-grades gebeurd door Paul. Zoveel zelfs dat hij al een aantalnieuwe releases heeft uitgebracht. Meestal gaat het wel over "bug-solving" an "fine-tuning", hij blijft er in die zin wel bij betrokken maar doet geen actieve ontwikkelingen meer voor "nieuwe" systemen en "nieuwe" protocollen.
"Dood" is Koploper dus in geen geval, en zoals Franky aangeeft, alle vorige edities werken en blijven werken.

Je hebt altijd met gelijk welk stroomvoorzieningssysteem (2-rail of 3-rail) kunnen werken met Koploper.
Frans - 2R digitaal (tpIII-IV Belgisch - TPV&VI de vrije markt) en wat eigenaardigheidjes :-)
lid van MTD treinenclub vzw Edegem - www.mtdtreinenclub.be - Tentoonstelling MODELSPOOR 2019 - Hangar 27, Edegem op 19 & 20 Oktober 2019
De trein rijdt nooit op tijd, maar altijd op sporen.

Offline janieburton

  • Forumlid
  • Berichten: 2.828
  • Voornaam: Janie
Re: toy-tec
« Reactie #8 Gepost op: 06 september 2018, 14:49:43 pm »
Hoe gebeurt de detectie van een trein met koploper?
 

Offline efl045

  • Forumlid
  • Berichten: 1.024
  • Voornaam: Franky
Re: toy-tec
« Reactie #9 Gepost op: 06 september 2018, 15:10:36 pm »
En 'k was het bijna vergeten, je hebt natuurlijk ook een centrale nodig die door Koploper kan bestuurd worden...
Detectie van een trein gebeurt dus zoals in ieder digitaal systeem, met terugmelders,  't zij via een centrale, 't zij rechtstreeks door een PC.
Maar als dat je allemaal nog niet duidelijk is zal gemengd rijden met Koploper of om het even wat vast wel te hoog gegrepen zijn vrees ik.
Sorry dat ik je hiermee 'overval', maar door je interesse in gemengd rijden dacht ik dat je van digitaal rijden in 't algemeen beter op de hoogte was.
Terug naar Toy-Tec en vergeet wat ik gezegd heb.
Mvg,
Franky

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.268
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: toy-tec
« Reactie #10 Gepost op: 06 september 2018, 16:51:50 pm »
Met Koploper alleen kun je niet zonder meer gemengd analoog en digitaal rijden. Daar is nog wat hardware bij nodig. B.v. het systeem Dinamo, ontwikkeld door Leon van Perlo en in de markt gezet door PICommIT
Zo te zien is Dinamo iets soortgelijks als toy-tec.

Online SuSke

  • Forumlid
  • Berichten: 6.090
  • Gelukkig voor mij zit de laatste gek nog niet vast
    • MTD - Edegem
  • Voornaam: Frans
Re: toy-tec
« Reactie #11 Gepost op: 06 september 2018, 16:56:48 pm »
of  het systeem gepromoot door HCC-Modelspoor
Frans - 2R digitaal (tpIII-IV Belgisch - TPV&VI de vrije markt) en wat eigenaardigheidjes :-)
lid van MTD treinenclub vzw Edegem - www.mtdtreinenclub.be - Tentoonstelling MODELSPOOR 2019 - Hangar 27, Edegem op 19 & 20 Oktober 2019
De trein rijdt nooit op tijd, maar altijd op sporen.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.268
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: toy-tec
« Reactie #12 Gepost op: 06 september 2018, 17:03:29 pm »
Als ik het goed heb vindt Dinamo zijn oorsprong in de HCC modelspoorgroep.

Offline efl045

  • Forumlid
  • Berichten: 1.024
  • Voornaam: Franky
Re: toy-tec
« Reactie #13 Gepost op: 06 september 2018, 17:43:13 pm »
Met Koploper alleen kun je niet zonder meer gemengd analoog en digitaal rijden. Daar is nog wat hardware bij nodig. B.v. het systeem Dinamo, ontwikkeld door Leon van Perlo en in de markt gezet door PICommIT
Zo te zien is Dinamo iets soortgelijks als toy-tec.
Bij werkt het in ieder geval wel zonder extra hardware, op een paar relais per blok na, door het gebruik van logische acties in Koploper.
Ik reed jaren geleden al analoog met Koploper, zelfs gemengd AC en DC en daar tussenin ook digitaal 2 en 3 rail.
Nooit iets in de aard van Dynamo gebruikt...
Maar zoals ik al zei, 't is niet voor iedereen... Jani kan er maar beter van af zien.
Mvg,
Franky

Offline efl045

  • Forumlid
  • Berichten: 1.024
  • Voornaam: Franky
Re: toy-tec
« Reactie #14 Gepost op: 11 september 2018, 08:53:24 am »
Jani, ik heb begrepen uit je PBs dat je een deel van je locomotieven niet kunt ombouwen naar digitaal en een deel wel is omgebouwd en je toch alles wil laten rijden. En vooral, dat je niet wilt experimenteren met gemixte systemen, want dan zal je er vast en zeker alleen voor staan, op veel hulp moet je dan niet rekenen.
Ik denk dat er veel in je geval zijn, daarom dat ik antwoord op het forum en niet per PB.

Ik zie enkele eenvoudige oplossingen.

Ten eerste een minder goede, met alles analoog rijden, dat kan perfect met gedigitaliseerde machines.

Of 2 banen in 1 aanleggen waarbij de analoge in het analoge gedeelte blijven en de digitale in het digitale. Vergelijk het met een mix van elektrische locs die zonder draad niet kunnen rijden of een mix van smalspoor en normaalspoor.
Vergeet het idee (dat ten andere ook heel weinig realistisch is) dat alle treinen overal moeten kunnen komen en je probleem is opgelost.

Of bouw 2 compleet aparte modelbanen, elk in zijn stijl, want vermoedelijk zijn de locs die niet om te bouwen zijn veel ouder dan die welke wel al omgebouwd zijn, dat komt dan misschien zelfs beter uit, een analoog baantje voor het oude spul, een digitale baan voor het nieuwere materiaal.

Mogelijkheden genoeg denk ik toch.
Mvg,
Franky