Auteur Topic: Smalspoordagen te Leiden - 29/30 september  (gelezen 839 keer)

Offline renstimpie

 • Forumlid
 • Berichten: 1.104
  • Kleine Mensjes - Grote Treinen
 • Voornaam: Tim
Smalspoordagen te Leiden - 29/30 september
« Gepost op: 16 juli 2018, 19:44:29 pm »
Even het bericht van Peter Sonius op het beneluxforum gekopieerd:

Smalspoormodelbouwdagen 29 en 30 september a.s

Voor de 19e keer vinden in het laatste weekend van september, zaterdag 29 en zondag 30 september a.s., de smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden plaats.
Binnen in het museum en in de rijtuigenloods staan modelbanen opgesteld. Buiten rijden extra veel treinen. Met het toegangskaartje van 10 euro kun je de gehele dag de modelbanen bewonderen en ook onbeperkt meerijden met de stoom- en dieseltreinen of onder begeleiding rondkijken in de werkplaats en remise. Kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen 8 euro. Jongere kinderen mogen voor niets mee. Je auto kun je gratis parkeren op het parkeerterrein voor het museum. Dit concept is uniek in Nederland. De kwaliteit van de getoonde modelbanen is hoog. De ambiance met de geur van antieke stoom- en dieseltreinen is uniek. Het is altijd een gezellig en laagdrempelig evenement. Vragen staat vrij en de kunst afkijken wordt hier juist gewaardeerd. Je kunt hier zowel binnen als buiten inspiratie opdoen. Je vindt het museum aan de Jan Pellenbargweg 1 te Valkenburg (ZH) bij Leiden. Het museum is beide dagen geopend van 10.30 – 17.00 uur.
Interesse om deel te nemen? Er is nog beperkt plaats. Stuur dan een mail naar het museum. Er wordt dan contact met je opgenomen.

Deelnemers (onder voorbehoud) en de stand per 10 juli 2018. We verwachten nog enige inzendingen.

Primeurs:

Gerbrand Haans (NL)  brengt “Drüben” mee in H0e. Een overslag van hout ergens in Duitsland.
Jaco Vroom (NL) komt met “Sainte Ellisaire” in H0e. We keren terug naar de Elzas in Frankrijk in de jaren 50-60. Wijngaarden, een typisch stadje uit de streek en een klein station van de CFD. Dit spoorbedrijf verzorgt met stoom, diesel en railbussen het lokale vervoer.
Robert van der Burg (NL)  brengt “Densha” mee. Een modelbaan naar Japanse impressie. Het diorama heeft twee geautomatiseerde pendels met een lokaalspoor en een elektrische tram. Op beide lijnen rijden diverse Japanse rijtuigen die in het echt ook op smalspoor rijden. Respectievelijk 1067 mm en 1372 mm (Tokio Gate).
Huub Reijnders (NL) heeft een fascinatie voor kleine modelbanen met veel rangeermogelijkheden waarbij hij inspiratie haalt van de website van Carl Arendt. Een vakantie in Limburg bracht hem op het idee van cementindustrie in Vijlen in 0e
Gerard van Santen (NL) komt met een nieuwe modelbaan “Combe Halt” in 009  Combe Halt is een kleine halte aan een Britse museumlijn. De inspiratie voor Combe Halt komt vooral van de Lynton and Barnstaple Railway in Devon, zonder een exacte kopie te zijn.

Voor het eerst in Nederland:

Helmut Heinert (D) brengt “Lütgeoog” mee in 1:32. Romantisch smalspoor op een imaginair Duits Waddeneiland met een lijntje die van de haven naar het dorp rijdt.
MSC Het Spoor (B) komt met “Carrière de Canal” in 1:32. Een industriële smalspooraansluiting aan het kanaal. De locomotief rijdt van en naar de Carrière.
Donald en Val Sybley (B)  komen met de “Rotbacherwaldbahn” in H0m. Een verzonnen elektrische tramweg ergens in Duitsland.
Siem de Jong (NL)  neemt een smalspoorbaantje in H0f mee. Hij neemt ons mee naar de DDR in tijdperk III. (Na de tweede wereldoorlog tot circa 1970. De stoomtrein verdwijnt en elektrische en dieseltreinen zijn sterk in opkomst).
Hans Poscher (D) heeft een diorama in 1:87 gemaakt van een klein plaatsje met een dag- en nachtsimulatie, de woningen zijn voorzien van gedetailleerde inrichtingen en de binnenverlichting wordt geregeld in- en uitgeschakeld. Er zijn bewegende arbeiders in actie en – als je goed kijkt – zie je een kat die op zoek is naar voedsel in een afvalemmer. Een draaiorgel speelt er lustig op los. Op het normaalspoor staat een locomotief met een dieplader gereed voor vertrek. Hij heeft brengt ook materiaal mee voor de verkoop.

Voor het eerst te gast in Valkenburg:

GrootSpoorGroep (NL) Op LGB rails rijden Nederlandse treinen (geen smalspoor) in een Nederlands landschap. Station Valkenburg (L) is door hen nagebouwd. Verder vindt u een oer-Hollandse draaiende molen en een werkende draaischijf op deze pendelbaan.
Spoor 2 Club – de Feldbahnvrienden (NL) laten hun LGB veldspoortreinen rijden op een grote modulebaan.

Klassiekers die nog een keer naar Valkenburg komen:

Paul Dirkzwager Scale Production (NL) brengt bouwpakketten mee van diverse smalspoorlocomotieven, lorries en wagons in 0e. Daarnaast neemt hij een modelbaan mee van een vormloods met droogrekken voor de baksteenindustrie. Daarnaast werkt hij aan de bouw van het markante stationsgebouw van Stoomtrein Katwijk Leiden en de “groene bakken” trein die de passagiers naar de remise rijdt.
ModelspoorGroep Valkenswaard (NL) brengt het diorama “Veldhoven 1935” mee met een schaalgrootte variërend van 1:50 tot 1:160. Dit diorama past perfect in de sfeer van het museum zelf. We gaan terug naar 1935 toen er nog een stoomtram van Eindhoven over Veldhoven naar Reuzel reed.
Henk Wust (NL) neemt samen met Jan van Mourik “Punta Maria” mee. Net als bij Veldhoven 1935 een knap staaltje werken in perspectief met een vleugje Cinque Terra, een tikkeltje Dolomieten en nog even nagenieten van die heerlijke vakantie in Italië. Hier varieert de schaalgrootte van 1:43 naar 1:87.
Henk van Ierland (NL) demonstreert hoe je met een klein budget met oude H0 onderstellen en houten latjes Amerikaans smalspoor in 0n30 (1:48) kunt bouwen.
René Paul, Aaike Benz van de Berg, Jack Vingerling en André Kemper (NL) brengen “Standard Oil Fields”, een Amerikaanse rondrijbaan in H0n3 (1:87), mee met veel rangeermogelijkheden met als thema de ruwe oliewinning en het transport daarvan. Er staat  een bewegende boortoren en ja knikker op de modelbaan die digitaal wordt bediend is voorzien van geluid.
Lucien Eijdems (NL) “Mijnbouwbaantje; Zweifelstall” H0e Duitse smalspoorlijn; Diverse schaalmodellen in 0e. Deze fanatieke modelbouwer is van alle markten thuis en laat u kennismaken met zijn nieuwe zelfbouwcreaties.
Ted Polet (NL)  “Creag Dhubh Summit” 009  Deze modelbouwveteraan en  vrijwilliger bij het museum brengt zijn mini-layout, eindpunt van een bergtram in Schotland, mee.
Marco Balk (NL) van ModelSpoor Vrienden Hoekse Waard komen met  “Niemendahl” een H0e digitale modelbaan. Naast hun modelbaan worden demonstaties modelbanen gegeven.
Jaap Vriend (NL) geeft demonstraties in modelbouwen met foam en styreen en het maken van bomen en struiken. U kunt bij hem ook materialen aanschaffen.

Zeker de moeite om eens langs te gaan!
www.msc-hetspoor.bewww.mobexpo.be
14 en 15 september   Tentoonstelling MSC HET SPOOR - Parking Zwijgershoek.  van 10 tot 18u
3 december 2019 - Dag van de modelbouw bij MSC Het Spoor vanaf 19u
Volgende MOBEXPO:  18 en 19 april 2020

Offline sdz1976

 • Forumbaan
 • Forumlid
 • Berichten: 1.953
 • ho -hoe- on30- 1
  • www.ovmv.be
 • Voornaam: samuel
Re: Smalspoordagen te Leiden - 29/30 september
« Reactie #1 Gepost op: 16 juli 2018, 22:43:21 pm »
Zeer leuke show, waar we verleden jaar te gast waren met Gianova.

Gaan er vast en zeker nog eens staan, want de sfeer is er uniek.

Grtz,

Samuel.
www.ovmv.be
Creatieve mensen hebben geen rommel,
ze hebben overal ideeen liggen.
ho- hoe- on30- 1

Offline renstimpie

 • Forumlid
 • Berichten: 1.104
  • Kleine Mensjes - Grote Treinen
 • Voornaam: Tim
Re: Smalspoordagen te Leiden - 29/30 september
« Reactie #2 Gepost op: 22 augustus 2018, 21:09:48 pm »
Wij nemen deel met de baan van Geert Robbrecht:

Carriére du Canal 1 by Tim Somers, on Flickr
www.msc-hetspoor.bewww.mobexpo.be
14 en 15 september   Tentoonstelling MSC HET SPOOR - Parking Zwijgershoek.  van 10 tot 18u
3 december 2019 - Dag van de modelbouw bij MSC Het Spoor vanaf 19u
Volgende MOBEXPO:  18 en 19 april 2020

Offline renstimpie

 • Forumlid
 • Berichten: 1.104
  • Kleine Mensjes - Grote Treinen
 • Voornaam: Tim
Re: Smalspoordagen te Leiden - 29/30 september
« Reactie #3 Gepost op: 30 augustus 2018, 23:36:08 pm »
Op vraag van Peter Sonius even het aangepaste overzicht met deelnemers voor de  Smalspoormodelbouwdagen 29 en 30 september


Primeurs:

Vincent de Bode (NL) met “De Graafstroom”, een fictieve spoorlijn langs “De Alblas” Hier rijdt het zelfbedachte smalspoorlijntje de Zuid Hollandsche Tram Maatschappij. Het is 1947. Deze modelbouwer heeft alles zelfgebouwd in fine scale in 1:87. In dit geval is het Kaapspoor van 1066 mm in schaal exact 12,6 mm. De wel heel kleine flenzen zijn ook exact op schaal. De locomotieven hebben compensatie, de rijtuigen zijn geveerd. Voor de koppelingen is gekozen voor Altered Alex Jacksonkoppelingen van 0,2 staaldraad. Alle huizen zijn zelf gebouwd en maken deel uit van de geschiedenis van familie de Bode. Een tjalk “vaart” over het water. Kortom: hoge modelbouwkunst waar jaren aan is gewerkt. Bij ons de primeur!

graafstroom 9 stoomtram en tjalk by Tim Somers, on Flickr

Gerbrand Haans (NL)  brengt ‘Drüben’ mee in H0e. Een overslag van hout ergens in Duitsland.

Jaco Vroom (NL)  komt met ‘Sainte Ellisaire’ in H0e. We keren terug naar de Elzas in Frankrijk in de jaren 50-60. Wijngaarden, een typisch stadje uit de streek en een klein station van de CFD. Dit spoorbedrijf verzorgt met stoom, diesel en railbussen het lokale vervoer.

Robert van der Burg (NL)  brengt ‘Densha’ mee. Een modelbaan naar Japans voorbeeld. Het diorama heeft twee geautomatiseerde pendels met een lokaalspoor en een elektrische tram. Op beide lijnen rijden diverse Japanse rijtuigen die in het echt ook op smalspoor rijden. Respectievelijk 1067 mm en 1372 mm (Tokio Gate).

Huub Reijnders (NL)  heeft een fascinatie voor kleine modelbanen met veel rangeermogelijkheden waarbij hij inspiratie haalt van de website van Carl Arendt. Een vakantie in Limburg bracht hem op het idee van een industrie met veel rangeerbewegingen in Vijlen (L) in 0e

Gerard van Santen (NL) komt met een nieuwe modelbaan ‘Combe Halt’ in 009  Combe Halt is een kleine halte aan een Britse museumlijn. De inspiratie voor Combe Halt komt vooral van de Lynton and Barnstaple Railway in Devon, zonder een exacte kopie te zijn.b

Bas Vrij van Modelspoor MaasWaal (NL) komt voor het eerst met ‘Depot Druten’ in schaal S zoals het in augustus 1933 was. De modelbaan is bijna klaar en wordt voor het eerst aan het publiek getoond. Naast deze baan worden demonstraties modelbouwen verzorgd, zodat ook hier op de vingers gekeken kan worden.

Fons van Doorn (NL) brengt een hele kleine module mee in schaal Z. Met een vergrootglas zijn de details te bewonderen. Hij heeft het historische station van het dorp Castricum nagebouwd met een T Fordje in die schaal. Heel bijzonder

Rob Reinders (NL) komt Hartzenplatz-Gutenstuben in H0e gemaakt in de voormalige gereedschapskoffer van vader Ab die al meer dan 40 jaar een gewaarde vrijwilliger is bij Stoomtrein Katwijk Leiden.


Voor het eerst in te zien in Nederland en/of Katwijk:


Helmut Heinert (D) brengt ‘Lütgeoog’ mee in 1:32. Romantisch smalspoor op een imaginair Duits Waddeneiland met een lijntje die van de haven naar het dorp rijdt.

Hans Poscher (D) heeft een diorama in 1:87 gemaakt van een klein plaatsje met een dag- en nachtsimulatie, de woningen zijn voorzien van gedetailleerde inrichtingen en de binnenverlichting wordt geregeld in- en uitgeschakeld. Er zijn bewegende arbeiders in actie en – als je goed kijkt – zie je een kat die op zoek is naar voedsel in een afvalemmer. Een draaiorgel speelt er lustig op los. Op het normaalspoor staat een locomotief met een dieplader gereed voor vertrek. Hij heeft brengt ook materiaal mee voor de verkoop.

Jürgen Heinritz (D) brengt zijn kleine 0e baantje ‘Es fährt ein Zug nach Nirgendwo’ mee. Op deze baan rijdt ‘onze’ Silvolde in 1:43.

MSC Het Spoor (B) komt met ‘Carrière de Canal’ in 1:32. Een industriële smalspooraansluiting aan  het kanaal. De locomotief rijdt van en naar de Carrière.

Donald en Val Sybley (B)  komen met de ‘Rotbacherwaldbahn’ in H0m. Een verzonnen elektrische tramweg ergens in Duitsland.

Siem de Jong (NL)  neemt een smalspoorbaantje in H0f mee. Hij neemt ons mee naar de DDR in tijdperk III. (Na de tweede wereldoorlog tot circa 1970. De stoomtrein verdwijnt en elektrische en dieseltreinen zijn sterk in opkomst).

GrootSpoorGroep (NL) Op LGB rails rijden Nederlandse treinen (geen smalpoor) in een Nederlands landschap. Station Valkenburg (L) is door hen nagebouwd. Verder vindt u een oer-Hollandse draaiende molen en een werkende draaischijf op deze pendelbaan.

Spoor 2 Club – de Feldbahnvrienden (NL) laten hun LGB veldspoortreinen rijden op een grote modulebaan.

André Jonkers (NL) heeft ‘Eindpunt’ gebouwd in 0e. Deze modelspoorbaan stelt een Nederlands stadje voor, gelegen aan een rivier. De brug is verouderd en zwak, zodat de tramtreinen niet meer over de brug mogen. Er is een ter plaatse een provisorisch eindpunt ingericht. Eigenlijk rijdt de trein alleen nog hier vanwege de brandstoffenhandel bij het eindpunt. Deze wordt nog regelmatig per spoor bevoorraad. Pure nostalgie en perfect passend in het thema van ons museum.

Voornse Modelspoor Vereniging (NL) Zij brengen hun Spijkenissebrug van de RTM (1:87).

Indra Setia Permana (Indonesië) met Tatar Sunda (Nm) die hij samen bouwde met Irin Kusnadi. Deze baan is recent overgevlogen vanuit Indonesië vanwege de Pasar Malam bij Stoomtrein Katwijk Leiden. Er is een nauwe samenwerking ontstaan tussen Stoomtrein Katwijk Leiden en de Indonesische ambassade om twee stoomlocomotieven, die dienst hebben gedaan in de plantages, naar Nederland terug te halen om ze te restaureren in de eigen werkplaats.


Al eerder te gast geweest in Katwijk, maar we zien ze graag terug:


Paul Dirkzwager Scale Production (NL) brengt bouwpakketten mee van diverse smalspoorlocomotieven, lorries en wagons in 0e. Daarnaast neemt hij een modelbaan mee van een vormloods met droogrekken voor de baksteenindustrie. Daarnaast werkt hij aan de bouw (1:43) van het markante stationsgebouw van Stoomtrein Katwijk Leiden en de ‘groene bankentrein’ die de passagiers naar de remise rijdt.

ModelspoorGroep Valkenswaard (NL) brengt het diorama ‘Veldhoven 1935’ mee met een schaalgrootte variërend van 1:50 tot 1:160. Dit diorama past perfect in de sfeer van het museum zelf. We gaan terug naar 1935 toen er nog een stoomtram van Eindhoven over Veldhoven naar Reuzel reed.

Henk Wust (NL) neemt samen met Jan van Mourik ‘Punta Maria’ mee. Net als bij Veldhoven 1935 een knap staaltje werken in perspectief met een vleugje Cinque Terra, een tikkeltje Dolomieten en nog even nagenieten van die heerlijke vakantie in Italië. Ook hier varieert de schaalgrootte van 1:43 naar 1:87.

Henk van Ierland (NL) demonstreert hoe je met een klein budget met oude H0 onderstellen en houten latjes Amerikaans smalspoor in 0n30 (1:48) kunt bouwen.

Theo Schrijver (NL) met een module South Creek Warf in H0n3. Hij verzorgt in dit weekend ook demo’s kitbashing in H0

Gosse v.d. Velden geeft een demo in het bouwen van bruggen en gebouwen in 0n30

René Paul, Aaike Benz van de Berg, Jack Vingerling en André Kemper (NL) brengen ‘Standard Oil Fields’, een Amerikaanse rondrijbaan in H0n3 (1:87), mee met veel rangeermogelijkheden met als thema de ruwe oliewinning en het transport daarvan. Er staat  een bewegende boortoren en ja-knikker op de modelbaan die digitaal wordt bediend is voorzien van geluid.

Lucien Eijdems (NL) ‘Mijnbouwbaantje; Zweifelstall’ H0e Duitse smalspoorlijn; Diverse schaalmodellen in 0e. Deze fanatieke modelbouwer is van alle markten thuis en laat u kennismaken met zijn nieuwe zelfbouwcreaties in zowel H0e als 0e.

Ted Polet (NL)  ‘Creag Dhubh Summit’ 009. Deze modelbouwveteraan en  vrijwilliger bij het museum brengt zijn mini-layout, eindpunt van een bergtram in Schotland, mee.

Marco Balk (NL) van ModelSpoor Vrienden Hoekse Waard komen met  ‘Niemendahl’ een H0e digitale modelbaan. Naast hun modelbaan worden ook demonstaties modelbouwen gegeven.

Jaap Vriend (NL) geeft demonstraties in modelbouwen met foam en styreen en het maken van bomen en struiken. U kunt bij hem ook materialen aanschaffen.

Marco Hendiks (NL) brengt diverse modellen mee die zelf zijn gebouwd in schaal 1:22,5 (LGB)

Denny Jansen (NL) bracht twee jaar geleden een bijzondere mini H0n3 pizza-layout mee. Het modelbouwen staat even op een wat lager pitje wegens gezinsuitbreiding. Hij brengt deze keer een kleine collectie blikken speelgoedtreinen mee met zowel opwind als werkende live-steammodellen. Zo’n 100 jaar geleden werd hiermee het spelen met miniatuurtreinen populair. Het is interessant om te zien hoe deze hobby is ontwikkeld tot minutieus gedetailleerde en gedigitaliseerde modellen die voorzien van zijn geluid.


Verkoopstands:


De organisatie van deze beurs kiest er voor alleen modelbouwers toe te laten. Er zijn slechts een beperkt aantal verkoopstands aanwezig die alleen specifiek smalspoormateriaal verkopen.

Sven van der Hart [] ontwikkelt, ontwerpt, en bouwt modellen in 1:87 met precisie en liefde. Tevens verkoopt hij rijtuigen, motoren, draaistellen, Greenwich koppelingen en ander “fijn” materiaal.

Paul Dirkzwager [] brengt zijn 0e materiaal mee.

Harry en Ria Eker van Smalspoor Nederland [] zijn ook weer aanwezig. In hun stand vind je (bijna) alles op het gebied van de smalspoormodelbouw.

Hans Poscher brengt ook materiaal mee voor de verkoop. Zijn website is []

Bij Jaap Vriend kunt u scenerymaterialen aanschaffen en ook zelfgebouwde bomen kopen of bestellen.


Demonstraties:


Leden van de modelbouwgroep Rijn en Gouwe demonstreren modellen van stoommachines m.b.v. luchtdruk. Kinderen worden uitgedaagd om door zelf te pompen met een fietspomp een stoommachine in beweging te krijgen.


www.msc-hetspoor.bewww.mobexpo.be
14 en 15 september   Tentoonstelling MSC HET SPOOR - Parking Zwijgershoek.  van 10 tot 18u
3 december 2019 - Dag van de modelbouw bij MSC Het Spoor vanaf 19u
Volgende MOBEXPO:  18 en 19 april 2020

Offline renstimpie

 • Forumlid
 • Berichten: 1.104
  • Kleine Mensjes - Grote Treinen
 • Voornaam: Tim
Re: Smalspoordagen te Leiden - 29/30 september
« Reactie #4 Gepost op: 29 september 2018, 23:07:48 pm »
Untitled by Tim Somers, on Flickr

Untitled by Tim Somers, on Flickr

Untitled by Tim Somers, on Flickr

Untitled by Tim Somers, on Flickr

Untitled by Tim Somers, on Flickr

Untitled by Tim Somers, on Flickrwww.msc-hetspoor.bewww.mobexpo.be
14 en 15 september   Tentoonstelling MSC HET SPOOR - Parking Zwijgershoek.  van 10 tot 18u
3 december 2019 - Dag van de modelbouw bij MSC Het Spoor vanaf 19u
Volgende MOBEXPO:  18 en 19 april 2020

Offline SuSke

 • Forumlid
 • Berichten: 6.309
 • Gelukkig voor mij zit de laatste gek nog niet vast
  • MTD - Edegem
 • Voornaam: Frans
Re: Smalspoordagen te Leiden - 29/30 september
« Reactie #5 Gepost op: 30 september 2018, 20:33:52 pm »
Vandaag ondanks de druk van een baantje dat af moet toch even langs Katwijk gereden en er samen met Luc (ModelbaanH0) een toffe middag gehad.

foto's zijn te vinden op de gekende site: https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/albums/72157701674589294
Frans - 2R digitaal (tpIII-IV Belgisch - TPV&VI de vrije markt) en wat eigenaardigheidjes :-)
lid van MTD treinenclub vzw Edegem - www.mtdtreinenclub.be - Tentoonstelling MODELSPOOR 2019 - Hangar 27, Edegem op 19 & 20 Oktober 2019
De trein rijdt nooit op tijd, maar altijd op sporen.

Offline JeanR

 • Forumlid
 • Berichten: 26
 • Voornaam: Jan
Re: Smalspoordagen te Leiden - 29/30 september
« Reactie #6 Gepost op: 01 oktober 2018, 23:02:35 pm »
Mooie foto's Frans.

Grt. Jan.

Offline renstimpie

 • Forumlid
 • Berichten: 1.104
  • Kleine Mensjes - Grote Treinen
 • Voornaam: Tim
Re: Smalspoordagen te Leiden - 29/30 september
« Reactie #7 Gepost op: 28 oktober 2018, 17:05:20 pm »
www.msc-hetspoor.bewww.mobexpo.be
14 en 15 september   Tentoonstelling MSC HET SPOOR - Parking Zwijgershoek.  van 10 tot 18u
3 december 2019 - Dag van de modelbouw bij MSC Het Spoor vanaf 19u
Volgende MOBEXPO:  18 en 19 april 2020