Auteur Topic: pc voeding  (gelezen 22116 keer)

Offline Havoc

 • Forumlid
 • Berichten: 6.414
 • Voornaam: Johan
Re: pc voeding
« Reactie #60 Gepost op: 14 juli 2017, 17:24:58 pm »
Klopt Klaas, metalen behuizing is best in orde. Een kunststof behuizing is echter een gemakkelijke oplossing. En het is niet omdat je een extra plastic behuizing er rond zet dat het nu plots dubbel geïsoleerd is.
Expert in non-working solutions.

Offline Gerolf

 • Administrator
 • Forumlid
 • Berichten: 20.395
  • Marche-en-Bières
 • Voornaam: Gerolf
Re: pc voeding
« Reactie #61 Gepost op: 16 juli 2017, 00:14:25 am »
Aarding: toch wel straf dat er (zelfs in België) nog zoveel stopcontacten zonder zijn.
  ... maar ik zie het ook vaak als men mij vraagt om "eens naar mijnen elentriek te komen kijken, want gij kent er iets van"  :o
  ... en je wil niet weten wat voor systemen ik al - aangelegd door "gediplomeerde elentriekers" - heb gezien

AREI zou enkel dienen voor het systeem tussen meter en stopcontacten?
In principe natuurlijk wel, maar dan bestaan er nog wel veiligheidsregels voor zelfgebouwde apparaten,
  en die hebben te maken met brandveiligheid (zekeringen en draaddikte, ...) en risico op elektrocutie (isolatie en aarding)
  ... en dan val je terug op informatie van bvb elektuur en andere vakbladen

Goed of slecht, wel te gebruiken of niet, ik ga de 5 pc-voedingen die op Vaerwegh Dok liggen om de leds in de friezen van voldoende eten te voorzien toch niet weg halen.
5 pc voedingen? Zelfs als je enkel de 12V gebruikt is dat meer dan 1 kW aan leds... Heb onlangs de voeding in mijn pc vervangen en die levert 32 A op de 12 V.

Klopt - op mijn aanraden pakweg 500W per 2 bakken - en dat is ruim voldoende, voedingen worden niet heet of zo ...

johan: maar de verzekeringen gaan dan wel eerst kijken waar de verantwoordelijkheden liggen.

De belangrijkste taak van een "expert" is om bij een schadegeval zijn firma zo weinig mogelijk te laten betalen - dus dat is écht geen referentie  ::)

Wat ik vooral wil zeggen: informeer je goed over risico's, wees zo voorzichtig mogelijk, en probeer vooral te begrijpen waarom al die regels bestaan
  ... en staar je dus niet blind op de letter, maar handel doordacht naar de geest van de wet
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Offline patrick smout

 • Forumlid
 • Berichten: 166
 • Voornaam: patrick
Re: pc voeding
« Reactie #62 Gepost op: 16 juli 2017, 08:51:03 am »

Ik ben van mening dat indien je als min of meer leek modelspoor bedrijft en je jezelf bezig moet gaan houden met aarding, normen, SELF, PELV enz. je verkeerd bezig bent.

Gr, Ben.

Helemaal akkoord Ben en net omwille van die reden adviseer ik aan leken om  een gekeurde speelgoed trafo te kopen. 100 % veilig wordt het nooit en er zal altijd een restrisico zijn maar door toepassing van de geldende normen voor een bepaalde toepassing wordt het risico op minder goede afloop alvast met een factor X verlaagd.

Mvg,

 Patrick

Offline efl045

 • Forumlid
 • Berichten: 1.019
 • Voornaam: Franky
Re: pc voeding
« Reactie #63 Gepost op: 16 juli 2017, 10:15:26 am »
AREI zou enkel dienen voor het systeem tussen meter en stopcontacten?
Ik heb het hier een tijdje op zijn beloop gelaten want 'discussieren' over iets dat al in een reglement is vervat lijkt mij compleet zinloos, maar 't is natuurlijk interessant om te lezen wat sommigen allemaal kunnen verzinnen, vooral die welke niet gehinderd zijn door enige voorkennis ...
En dit is inderdaad wel het strafste, het AREI zou enkel dienen tussen meter en stopcontacten...kan diegene die dit verzint dan ook eens aanduiden waar het stuk 'speelgoed' zit tussen de meter en de stopcontacten, want laat dat duidelijk zijn (en dat is het voor iedereen die kan lezen) speelgoed wordt wel degelijk beschreven in het AREI. Of is dat enkel bladvulling, want het telt toch niet... Voelt iemand zich geroepen om in het AREI een stukje te schrijven over bloemschikken of duivenmelken? Dat mag er dan ook allemaal in hé...
Leuk dat je op vandaag rustig thuis achter je PC zowat alles kunt horen waar je vroeger voor naar de toog moest op café, daar zijn het ook al altijd allemaal specialisten geweest ;-) 

En andere goeie vond ik ook dat ik zelf ook hogere spanningen gebruik dan volgens het AREI toegelaten zijn. Ik had nooit verwacht dat wat ik doe de norm is en alles wat in het AREI staat doet vervallen, zoveel invloed heb ik echt niet :-) Wel ervaring om met installaties op 36kV en vermogen van 1000MW te werken...een gewone kerncentrale ;-)
Er is toch een hemelsbreed verschil tussen iets adviseren aan een leek (en dat blijkt uit de vraagstelling) en wat je als geroutineerd elektrieker zelf doet? 't Is toch niet omdat je de wet (hier en daar) overtreed dat je iedereen moet adviseren dat ook te doen? Denk je nu echt dat alle politieagenten die verkeersovertredingen vaststellen zelf nog nooit te hard gereden hebben?
Ik blijf er bij dat een gerenomeerd tijdschrift nooit zou mogen adviseren om een PC voeding te gebruiken op een modelbaan omdat het wettelijk verboden is, en daar had ik het over en niet over al de rest die er al bij gesleurd is.
Mvg,
Franky

Offline Klaas Zondervan

 • Forumlid
 • Berichten: 5.564
  • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
 • Voornaam: Klaas
Re: pc voeding
« Reactie #64 Gepost op: 16 juli 2017, 13:50:47 pm »
In dit verband is het jammer dat de complete tekst van het AREI nergens op het internet is te vinden. Je vind wel uittreksels en fragmenten, en dan voornamelijk op de websites van firma's die zich bezighouden met keuringen. Ik zie ook nergens expliciet dat het AREI ook over aangesloten apparaten gaat.
De Nederlandse NEN1010 gaat uitdrukkelijk alleen over de vaste installaties, voor de aangesloten apparaten bestaan andere normen.

Offline gardevil

 • Forumlid
 • Berichten: 1.301
 • Dive ever work never
  • Gardevil's webstek
 • Voornaam: Frank
Re: pc voeding
« Reactie #65 Gepost op: 16 juli 2017, 15:21:41 pm »
In dit verband is het jammer dat de complete tekst van het AREI nergens op het internet is te vinden. Je vind wel uittreksels en fragmenten, en dan voornamelijk op de websites van firma's die zich bezighouden met keuringen. Ik zie ook nergens expliciet dat het AREI ook over aangesloten apparaten gaat.
De Nederlandse NEN1010 gaat uitdrukkelijk alleen over de vaste installaties, voor de aangesloten apparaten bestaan andere normen.

Klaas het AREI zoals verschenen in het staatsblad (België) http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/loi_a.pl?language=nl&caller=list&cn=1981031030&la=n&fromtab=wet&sql=dt=%27koninklijk%20besluit%27&tri=dd+as+rank&rech=1&numero=1
gelijkstroom - MR Direct - Koploper - TP V - VI NMBS H0

Offline rgp

 • Forumlid
 • Berichten: 1.536
 • Voornaam: Roland
Re: pc voeding
« Reactie #66 Gepost op: 16 juli 2017, 21:54:55 pm »
h
Hallo,

Na twee blz heb ik het opgegeven; mijn maag begon te draaien.

Blijkbaar is een DEGELIJKE elektrische installatie te duur, maar een nieuwe lok van 300 euro is geen probleem.

Het AREI kun je vinden op internet en ook - op papier- kopen, mss even hard zoeken als de wi nkel waar je het goedkoopst een lok kunt kopen.

De wet is duidelijk (als men niet moedwillig blind is): huiselijke installaties van voor 1974 waar sindsdien NIETS aan veranderd zijn, hoeven idd geen aarding te hebben.  Concreet als je aan de installatie van 1960 een extra stopcontact zet, moet HEEL je installatie aan de huidige normen voldoen (dus overal aarding, ....)

@Michiel: thuis doe je wat je wilt.  Hopelijk overkomt je niets en indien wel ben je dan konsekwent: geen uitkering van je verzekering, mutualiteit, ....

Aan de meesten zou ik zeggen: koop eens een boek "elektriciteit voor nerds".  Heel leerrijk.

Roland

Offline bumper

 • Forumlid
 • Berichten: 275
 • Voornaam: ludo
Re: pc voeding
« Reactie #67 Gepost op: 22 augustus 2017, 14:04:07 pm »
Beste allemaal,

Zoals beloofd ben ik hier terug met de informatie die ik verzameld heb aangaande het onderwerp van dit draadje.
Voor de goede orde gaat het om mijn specifiek geval en ieder moet voor zich uitmaken in hoeverre deze info voor hem van toepassing is.
Ik formuleerde mijn geval als volgt : Ik heb de voeding uit mijn afgedankte pc gehaald, en heb die gebruikt om een aantal elektronische schakelingen die ik zelf gebouwd heb, te voorzien van stroom. Deze schakelingen zullen op hun beurt een aantal componenten op mijn modelbaan laten werken.
Vraag 1: Mag dat of mag dat niet ?
Vraag 2: Wat als het fout loopt ?
Ik ging, door bemiddeling van mijn verzekeringsmakelaar, naar het hoofkantoor van mijn verzekering om daar een expert te spreken.
Vraag 1: wij kunnen U niet verbieden om thuis te knutselen en te experimenteren. In dat opzicht mag het.
Vraag 2: Als het fout loopt en er is lichamelijke schade aan derden, zal uw familiale verzekering tussen beide komen, en er is geen specifieke uitsluiting. Wat materiele schade aan derden betreft, kon ik geen sluitend antwoord krijgen omdat dit veel meer opzoekwerk vergde en niet meer kosteloos kon. Let wel op dat een familiale verzekering gelimiteerd is in uitkering, en dat alle meerkosten ten mijne laste zijn. Wat betreft de brandverzekering is het duidelijk : als er een oorzakelijk verband is tussen het ontstaan van de brand en mijn gerecupereerde pc voeding, dan zal ik geen vergoeding ontvangen omdat er in mijn polis een clausule staat dat "schade veroorzaakt door een verkeerd en onoordeelkundig gebruik van de verzekerde goederen is uitgesloten". De verzekeraar oordeelt dus dat een pc voeding ontworpen is voor een pc en als dusdanig ook moet gebruikt worden.
Ik contacteerde ook mijn advocaat met dezelfde uitleg en vragen en met de voorwaarde dat het gratis moet zijn.
Zijn advies was het volgende :
Vraag 1: niemand kan U verbieden om op uwe hobbyzolder te knutselen en allerhande toestellen in elkaar te steken. Dus in dit opzicht mag het.
Vraag 2: als het fout gaat en er is schade aan derden, dan kunt U gerechtelijk vervolgt worden. Het is dan aan de rechter om te oordelen hoe ver uw verantwoordelijkheid rijkt, en de overeenkomstige strafmaat te bepalen.
Ik sprak ook met een gepensioneerd diensthoofd van een keuringsfirma.
Vraag 1: men kan U niet verbieden om zelf een elektrisch toestel voor eigen gebruik in elkaar te knutselen. In dat opzicht mag het dus.
Vraag 2: Ik heb dit geval nog nooit meegemaakt. Maar om dat juist te weten moet eerst de technische specificatie van dat toestel opgemaakt worden. Hoe is het samengesteld, waar wordt het gebruikt, waarvoor wordt het gebruikt, hoe wordt het gebruikt, enz.
Dan pas kun je zeggen aan welke specificaties er moet voldaan worden. Omdat ook ter sprake is gekomen stelde ik de vraag" is dat dan speelgoed" ? Als ik mijn pc via een interface een aantal functies laat uitvoeren op mijn modelbaan, wordt hij dan speelgoed of blijft het een pc ? Als ik bijvoorbeeld een strijkijzer gebruik om een speciaal effect te creëren op mijn modelbaan, wordt dat dan speelgoed of blijft het een strijkijzer ? Moeilijk te zeggen, maar U kunt het ook anders benaderen. Stel dat de specificatie van uw toestel onder speelgoed valt, dat zit je fout en mag het niet gebruikt worden en wordt je daar ook op afgerekend. Stel dat uw toestel niet onder speelgoed valt, dan zal het mogelijk aan strengere of minder strenge reglementering onderworpen zijn. Maar in de meeste gevallen kun je met zelfbouw van gerecupereerde onderdelen niet de vereiste normering halen en zit je dus ook fout en wordt je daar voor verantwoordelijk gesteld.
Ik denk dat we in ons geval eerder de vraag moeten stellen "Wat als" in plaats van "Mag dat".
Ik heb ook nog getracht om een antwoord te krijgen op de vragen hoe dat zit in clubverband, hoe dat zit als je info hierover op het internet zet, of hoe dat zit als je info hierover publiceert in boeken of tijdschriften. Maar voor gratis advies ging dat veel te ver en kan ik er dus ook niets over zeggen. Misschien voelt iemand anders zich geroepen.

Groeten.
Ludo.
 

Offline Havoc

 • Forumlid
 • Berichten: 6.414
 • Voornaam: Johan
Re: pc voeding
« Reactie #68 Gepost op: 22 augustus 2017, 22:44:26 pm »
Bedankt om de moeite ten nemen dit na te vragen. Komt dus neer op het gebruikelijke antwoord van een verzekeringsmaapschappij: we zeggen niet dat het niet mag, maar we gaan wel bewijzen dat het jouw fout is zodat we niet betalen.
Expert in non-working solutions.

Ben

 • Gast
Re: pc voeding
« Reactie #69 Gepost op: 23 augustus 2017, 06:45:48 am »
Helder verhaal wat we natuurlijk allemaal al wisten. Nette DC voeding kopen dus.

Gr, Ben.

Offline dani

 • Forumlid
 • Berichten: 5.879
 • Game over. Insert coin.
 • Voornaam: Dani
Re: pc voeding
« Reactie #70 Gepost op: 23 augustus 2017, 11:17:56 am »
voor wat je de dag van vandaag nog betaalt voor een propere en gereglementeerde voeding...    kan je eigenlijk het risico niet lopen.

Maar ik durf zelf ook wel eens de "regels" wat verbuigen voor testen en zo.
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline bumper

 • Forumlid
 • Berichten: 275
 • Voornaam: ludo
Re: pc voeding
« Reactie #71 Gepost op: 23 augustus 2017, 13:18:03 pm »
Ben,
Ik hoop dat het niet waar is wat je zegt, want ik wist het niet, en dan ben ik blijkbaar de enige, en sta met de billen bloot of hoe zeggen ze dat.
Het gaat bij mij ook nog om iets anders. Het is nog een goed werkend onderdeel en nog niet zo oud. In plaats van het weg te werpen en de afvalberg nog wat groter te maken wil ik het een tweede leven geven. En dat het mogelijk wat meer kost, naar realistische maatstaven wel te verstaan, maakt mij niet uit. Ik zal zowiezo moeten betalen voor het wegwerken van al dat afval, dan liever zo dan via de belastingen. En zo heb ik er tenminste nog het plezier van, want ik doe niets liever dan zo van die eenvoudige elektronische schakelingen in elkaar te steken om mijn modelbaan te automatiseren. Ik weet wel dat zoiets voor weinig of geen geld te koop is, maar ik hanteer een ander principe. Trouwens mijn modelbaan is voor zoverre ook volgens dat principe opgebouwd. Gans het onderstel en alle railondersteuningen en klimspiralen zijn bijna volledig met herbruikbaar materiaal opgebouwd. Ook de sporen zijn voor het grootste deel hergebruik. Lange na niet zo mooi dan hier op het forum te zien is, en ook wat meer werk, maar even efficiënt. En eens de zijkant ertegen zie je er niets meer van. Ik had evengoed alles kunnen kopen en de achterwanden, schabben, zijkanten en bodems van afgedankte kasten naar het containerpark kunnen brengen, mogelijk tegen de economie, maar het geeft mij wel veel voldoening.
Dus mijn vraag aan de specialisten : wat moet ik doen om dat op een correcte manier te realiseren ? Of is het effectief wegwerpen.

Dank en groeten.
Ludo
 

Offline Michiel

 • Forumlid
 • Berichten: 9.808
 • Niets is verkeerd, zolang het maar plezeert
  • Brussel-Luxemburg anno 1920
 • Voornaam: Michiel
Re: pc voeding
« Reactie #72 Gepost op: 23 augustus 2017, 13:49:05 pm »
Ludo, alle specialisten zeggen dus: wat je op zolder doet is jouw ding, en het mag.

Ik vermoed dat je met zekeringen werkt, het veilig houdt voor derden, en dat je je baan (en dus ook de voeding) niet onbeheerd aan laat staan. Is er wat mis met de voeding, ben je er onmiddellijk bij. Geen probleem dus. Gewoon doen, en al de rest is bangmakerij, parapluus en paranoia.  ;)  (mijn mening, geen wet, en ben geen specialist)
groetjes, Michiel ...een modelbaan bouwend: het station Brussel-Luxemburg in 1:160, een paar videos.
TPIe - Belgische Staatsspoorwegen - DCC(Lenz) - Koploper - N(1:160) - code55(Peco) - zelfbouwer(50%)

Offline dani

 • Forumlid
 • Berichten: 5.879
 • Game over. Insert coin.
 • Voornaam: Dani
Re: pc voeding
« Reactie #73 Gepost op: 23 augustus 2017, 13:50:13 pm »
Ludo,

Als je een PC voeding op een veilige manier wil hergebruiken, dan moet je aan een aantal dingen denken :

* zorg dat niemand met handen, vingers of andere lichaamsdelen aan onderdelen kan komen die onder netspanning staan
* zorg dat nergens op de "laagspanningszijde" een netspanning kan aanwezig zijn  (bij schakelende voedingen is die kans heel groot)
* zorg dat er een korstluitbeveilinging in of achter je voeding zit
* probeer de stroom te beperken per kring
* zorg dat je voor het bekabelen van de voeding of je baan de correcte draaddiktes gebruikt
* zorg dat je rookmelding in de ruimte hebt
* voor bepaalde (oudere  AT ) voedingen moet je een permanente 5V belasting  gebruiken om de stabilisatie te garanderen. zoek dat even op¨
* Ga er voorzichtig, verstandig en volwassen mee om en zorg dat je voeding voldoende koeling / luchgtstroom krijgt
* gebruik je gezond verstand en lees even wat "spelregels" (bvb AREI) door als info
* zorg dat je in geval van problemsn SNEL en zonder risico de voeding kan uitschakelen en/ of fysiek verwijderen
* gebruik de dingen waarvoor ze berekend en ontworpen zijn, ga geen "speciallekes" proberen en blijf binnen de technische specificaties
* onthoud in elk geval dat de (brand)verzekering je misschien NIET zal dekken in geval van schade.  Je neemt eigen risico

Als je zelf al zegt dat je graag circuits bouwt en experimenteert en recupereert, dan zal je ook wel de nodige dosis gezond boerenvestand (niet genatief bedoeld) hebben om te weten wat kan en niet kan.


Hopelijk heb je iets aan mijn  "huisregeltjes"  die ik zelf ook zo veel mogelijk respecteer als ik iets hergebruik of zelf bouw.

Zo heb ik bijvoorbeeld een  auto-batterij-lader van 8A in gebruik als voeding van een lier die dient om mijn treinlift van pakweg 40 kilo op en neer te bewegen.  (maar wel ind e originele behuizing met de originele bedrading en aansluitingen)

En verder heb ik ook een PC-kast  met daarin een 4-tal voedingen gemaakt, die zullen gaan dienen voor scenery, verlichting, servo's, wissels en dergelijke...    Alles geaard,  bekabeld met voldoende dikke draden en van zekeringen voorzien

QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Ben

 • Gast
Re: pc voeding
« Reactie #74 Gepost op: 23 augustus 2017, 17:08:09 pm »
Ben,
Ik hoop dat het niet waar is wat je zegt, want ik wist het niet, en dan ben ik blijkbaar de enige, en sta met de billen bloot of hoe zeggen ze dat.


Of je de enige bent weet ik niet. Ieder geval geef je aan een leek te zijn dus is het niet zo raar.

Doe wat Dani zegt, is al een aardige opsomming van zaken die van belang zijn. Verder blijf ik bij mijn advies.

Gr, Ben.