Auteur Topic: MSM 168  (gelezen 5338 keer)

Offline geert desc

 • Forumlid
 • Berichten: 652
 • Voornaam: geert
Re: MSM 168t
« Reactie #30 Gepost op: 24 maart 2017, 16:54:37 pm »
Wat ook een rol speelt voor het bestaan van een modeltreinwinkel is het aanbod . Kijk maar naar jocadis vroeger . Een kleine treinwinkel maar dat klanten van over heel België wist aan te trekken . Ik kwam daar nooit met lege handen buiten . De weinig treinwinkels dat vroeger in de regio aanwezig waren hadden treinen ( meestal duurder dan elders ) maar verder niks speciaals . Daarvoor kom je ook je huis niet uit . Een bepaalde loc of wagon kan je gemakkelijk overal bestellen maar een winkelier die iets speciaals bied die trekt nog volk . Als die dan nog een mooi aanbod strooisel , rails , verfjes ... binnen heeft dan koop je meestal wel iets dat je vroeg of laat eens kan gebruiken . Ik stel wel helaas vast dat je heel België mag afrijden om bepaalde zaken te vinden en dan nog ... zo had ik een tijdje geleden evergreen profielen nodig . Na 4 winkels te hebben gedaan waarvan 1 maar een bijna volledig rekje evergreen had en dan nog juist wat ik nodig had was uitverkocht . Ook op een beurs was dat uitverkocht en de enige die het had was maar liefst 2,5 keer duurder dan de rest en op internet .

Offline Thommy

 • Forumlid
 • Berichten: 1.215
  • daxforum.be
 • Voornaam: Thomas
Re: MSM 168
« Reactie #31 Gepost op: 25 maart 2017, 11:06:37 am »
Onze hobby sterft uit door de prijzen van de modellen... een model nu kost te veel voor een jong gastje om te starten. Ikzwelf ben in de hobby gerold door m'n nonkel die media jaren 80 een treinbaan had gemaakt, dubbele ovaal met binnenin een station. Locs/wagons Belgisch van Lima.
M'n 1e treinen zo'n startpakketjes van Lima. Ok, nix speciaals maar wel een mooie aanzet om verder te doen.

Mehano had half jaren 2000 ook startpakketjes vooreen appel en een ei. Maar helaas is dat ook verdwenen waardoor instroom in de hobby op een goedkope manier weg is. Een startpakket van roco/fleischmann/marklin is meestal net buiten de pricerange voor een verjaardag.

En dan komt, waarop m'n neefke heeft afgehaakt, de prijs van losse modellen. Had van z'n ouders een Mehano pakket gekregen voor z'n 12j. Van mij dan deel oude Lima's en sporen. En toen ging hij heel tevreden mee naar een MSMexpo met z'n zakgeld. En viel hij haast omver van de prijzen voor iets Belgisch.

Nu naar mezelf. Ikzelf werk, maar ik heb ook nog andere vaste kosten. Lening/gas-water-elektriciteit/eten/... en heb ook nog een andere geldslurpende hobby.
Dus ik moet shiften wat ik wel en wat ik niet wil/kan kopen voor iedere hobby.

En ik moet zeggen dat ik, net zoals een paar gasten die ik ken in de modeltreinhobby, gruwel van +40€/personenwagon. Als je een trein wilt maken met 5 wagons zit je over de 200€, zonder loc.
Dus veel gerief is 'nieuw' 2de hands gerief. Net zoals m'n Marklin DC trekduw M2 en de TEE-wagons die nog nieuw in doos zitten en waar alles -35€ was.-> ik ga zelden nog naar een winkel.

En wil je dan iets duurders kopen, LSM wagons, moet je snel erbij zijn of ze zijn uit en gaan dan onzinnige prijzen op sites wegens uniek model.

Naar de reactie van x, op de prijs van de inkom voor de MSM expo, die vond dat 15€ veel geld was voor een gepensioneerde... Ik kan het begrijpen. Als je nog minder verdient en moet leven en toch nog iets wil hebben aan de hobby dan is het echt iedere € nog meermaals omdraaien.

Winkels gaan jammergenoeg verdwijnen. Heb ik hier ook gemerkt in Brugge. Ik moet naar Oostende/Tielt/Ingelmunster om überhaupt een treinwinkel te vinden als ik iets echt dringend nodig heb. Evergreen/Slater is gelukkig wel in Brugge vlot verkrijgbaar.

Maar de jeugd terugwinnen... daar zal het wel mee moeten starten om de hobby leefbaar te houden. Ik vrees dat als we moeten vertrouwen op het aantal -16jarigen die starten en echt doordoen met de hobby dat modelbouw snel op een dood spoor zal zitten.
Greetz

Thommy

Offline Peter

 • Forumlid
 • Berichten: 11.918
 • Hou van het Schwarzwald en de baureihe 85
 • Voornaam: Peter
Re: MSM 168
« Reactie #32 Gepost op: 25 maart 2017, 12:03:35 pm »
Dat de prijzen zo hoog zijn is in feite ook de schuld van de modelspoorders zelf. We willen perfekte super gedetaileerde modellen, zowel op de onderzijde als in het rijtuig zelf  (bv. wc's die zelfs niet zichtbaar zijn zonder het model te openen).
De kleinste fout in afmetingen wordt genadeloos (door een aantal) afgestraft op niet enkel Belgische forums.
Dus zijn producenten verplicht om "het perfekte" model te produceren en dat vind dan ook zijn weerslag in de prijs.
En dat allemaal omdat het perfekte model niet bestaat (zelfs niet bij de zeer dure handarbeids modellen)
Maar willen we een stap terug doen?? Ik weet het niet.
Met vriendelijke groeten
Peter

Offline dieselfreak

 • Forumlid
 • Berichten: 1.070
 • Voornaam: Marc
Re: MSM 168
« Reactie #33 Gepost op: 25 maart 2017, 12:51:49 pm »
Perfect verwoord en helemaal mee eens Peter. Tegenwoordig wil men een perfect afgewerkt model aan een mini prijs maar nog liever helemaal gratis, dat is de huidige mentaliteit. En natuurlijk moet het ook een digitaal model zijn mèt sound. Voor mij hoeft dat allemaal niet, ik heb toch geen baan, enkel een vitrinekast en daar ben ik meer dan tevreden mee.
MC

Offline Jurgen

 • Forumlid
 • Berichten: 6.791
  • Fietssporen
 • Voornaam: Jurgen
Re: MSM 168
« Reactie #34 Gepost op: 25 maart 2017, 14:08:23 pm »
(bv. wc's die zelfs niet zichtbaar zijn zonder het model te openen).

Heeft iemand dat ooit echt gezegd? Ik kan me alleen maar reacties herinneren die zeggen dat het niet hoeft.


Detaillering is voor mij belangrijk zolang het zichtbaar is als mijn model op de sporen staat. Al de rest mag van mij gerust van ver erop lijken.
Mvg, Jurgen
De trein, da's altijd een beetje wachten.
Fietssporen, fietsen over oude sporen.

Offline Peter

 • Forumlid
 • Berichten: 11.918
 • Hou van het Schwarzwald en de baureihe 85
 • Voornaam: Peter
Re: MSM 168
« Reactie #35 Gepost op: 25 maart 2017, 14:09:15 pm »
Het wordt al helemaal een erge zaak als je denkt dat het een soort belegging is.
Kreeg van een grote handelaar, waar ik al vele jaren klant ben/was, en die mijn modellen zeer goed kent, een aanbod om alles over te nemen aan 10 à 30 % van de winkelprijs. Dus als je ze niet privaat kan verkopen (zelfs met zeldzame modellen) vergeet het dan maar. :( :( :( :
Mijn modellen zijn gewoon op mijn baan (zelden) gereden, en niet als belegging gekocht.
Wat veel handelaars tegenwoordig wel vergeten is SERVICE
PS: heb de mail speciaal bewaard :o :o
Met vriendelijke groeten
Peter

Offline Jurgen

 • Forumlid
 • Berichten: 6.791
  • Fietssporen
 • Voornaam: Jurgen
Re: MSM 168
« Reactie #36 Gepost op: 25 maart 2017, 14:17:41 pm »
Natuurlijk, je zegt het zelf, het is een handelaar. Die wil er ook winst aan overhouden hé.

Maar beleggen in modelspoor zou ik ook niet echt doen. Ik doe het enkel voor mijn plezier, de rest is bijzaak.

Toch is het wel leuk om te weten wat je verzameling waard is en daarvoor bekijk ik de verschillende veilingen. Niet met de bedoeling om te verkopen, maar gewoon als deel van mijn beleving van de hobby.
Mvg, Jurgen
De trein, da's altijd een beetje wachten.
Fietssporen, fietsen over oude sporen.

Offline krispy

 • Forumlid
 • Berichten: 967
 • Voornaam: kris
Re: MSM 168
« Reactie #37 Gepost op: 25 maart 2017, 19:15:54 pm »
Een verzameling is maar waard wat een ander der voor wil geven , dat is nu spijtig genoeg met alles zo
Iets dat vandaag 1000 euro geveild word kan morgen voor amper een paar honderd weggaan , alles hangt af van de intresse op dienen moment

Ik denk dat we als we allemaal de nieuwprijs rekenen van onze hobby serieus verschieten , bij de meeste onder ons ( de iets ouderen toch al ) staat denk ik wel al een mooie auto op hun hobby kamer , ook ik ben reeds van 1980 bezig met deze hobby , en op die tijd verzameld men wel iets , maar hier is het altijd de bedoeling om mee te rijden , iets voor puur vitrine doe ik niet aan mee ,

En ja hier en daar zal wel iemand eens iets zeer uitzonderlijk hebben , maar krijg het maar verkocht aan veilingssprijzen , meestal wisselt het van eigenaar tegen normaal bedragen , rijk kan je der zeker niet mee worden, daarvoor zijn de meeste oplagen veel te groot , ook deze van lsmodels  onderandere.neem nu der is een tijd geweest dat de messing modellen zeer geleerd waren , tegen woordgebruik is dit ook veel minder , want de meeste van die modellen zijn nl_BE niet gemaakt om te gebruiken  maar enkel  om statisch in vitrinekasten te zetten .vele hebben voeger gekocht met het gedacht , dat gaat later wel .... , maar velen komen nu ook bedrogen uit hoor

Wat ik nu eigenlijk gewoon wil zeggen , het is een hobby geniet ervan , steek er zeker niets in met de gedachte van later kan ik wel eens ... want dan heb je meestal 99.99% pech. In bijna alle gevallen zal men maar een peulschil krijgen van de waarde , zeker bij de opkopers en handelaars , want die moeten er van leven .
MVG
Kispy
Modelbouw Foto-album op flicker
https://flic.kr/s/aHsmTwwZ6m

Offline philippe_007

 • Forumlid
 • Berichten: 2.499
 • Märklin Digitaal - K-spoor - NMBS (Stoom - Diesel)
  • MSC Het Spoor
 • Voornaam: Philippe
Re: MSM 168
« Reactie #38 Gepost op: 25 maart 2017, 21:25:29 pm »
Tja,
50 jaar geleden waren het de kleine handelaars dat hun deuren moesten sluiten voor grootwarenhuizen...
Nu is het de vakhandel dat sluit voor internetwinkels....
En de volgende stap is misschien dat die internet winkels mogen sluiten omdat de fabrikant zelf alles gaat verkopen via het net...
Dit is nu eenmaal de vooruitgang... Of we het willen of niet..

Offline geert desc

 • Forumlid
 • Berichten: 652
 • Voornaam: geert
Re: MSM 168
« Reactie #39 Gepost op: 26 maart 2017, 00:28:41 am »
Dat de prijzen zo hoog zijn is in feite ook de schuld van de modelspoorders zelf. We willen perfekte super gedetaileerde modellen, zowel op de onderzijde als in het rijtuig zelf  (bv. wc's die zelfs niet zichtbaar zijn zonder het model te openen).
De kleinste fout in afmetingen wordt genadeloos (door een aantal) afgestraft op niet enkel Belgische forums.
Dus zijn producenten verplicht om "het perfekte" model te produceren en dat vind dan ook zijn weerslag in de prijs.
En dat allemaal omdat het perfekte model niet bestaat (zelfs niet bij de zeer dure handarbeids modellen)
Maar willen we een stap terug doen?? Ik weet het niet.
Peter , er zijn best ook mooie rijtuigen met toilet voor redelijke prijzen (L rijtuigen van olaerts bv 😉 ) Wat mij betreft zeker voldoende gedetailleerd , zeer mooi en ondertussen aan een promo prijs . Zelfs aan de gewone prijs had ik er al gekocht maar met de promo zijn er al heel wat bijgekomen . Een ware luxe dus . Andere merken hanteren inderdaad soms hogere prijzen voor zelfs minder gedetailleerde rijtuigen . Zou het echt de schuld van de liefhebber zijn dat modelllen duurder worden ? Dan denk ik bv aan de roco 62 , al een behoorlijk oud model dat vroeger voor zo'n 75 € over de toonbank ging . Nu betaal je daarvoor een behoorlijk pak meer al is het binnenste van de loc wel wat gewijzigd maar toch . Persoonlijk hou ik wel van die (bijna) perfecte modellen . Zelfs al moet ik daar wat meer voor betalen maar net zoals vele waarschijnlijk moet ik ook besparen en opletten . Ik moet toegeven dat sommige prijzen voor mij te zot zijn . Meestal gaat het om voor mij te modern materieel . Maar een stokoude Belgische liliput wagon van 15€ heeft evengoed zijn plaats in mijn verzameling als bv een Ree Belgische bakwagon . We wilden als liefhebbers inderdaad betere en fijnere modellen maar een super gedetailleerde onderkant hoeft voor de meeste waarschijnlijk niet . Daarentegen denk ik dat er veel wel bv de 60ers van vbv , 91, 73 van piko .., wel weten te appreciëren . Een stap terug doen ? Een rijtuig van 80€ , goederenwagon van 50€ lijkt me voor de meeste echt wel te veel . Zelfs al kopen sommige toch deze modellen een lagere prijs zou resulteren in meer verkoop denk ik . Persoonlijk vind ik nog altijd dat fouten in afmetingen niet meer kunnen . Het gaat me dan niet om een rijtuig of loc die wat te lang of te kort is want dit valt meestal niet op maar om kleinere onderdelen die gewoon bij de minste afwijking resulteren in een ander uitzicht terwijl voor hetzelfde geld het wel juist kan . Als modelbouwers streven we meestal wel naar het nabootsen van de werkelijkheid . Denk dat onze hobby gewoon iets van onze tijd is . Iets waar we nu van moeten genieten  ;) Een ander probleem zal waarschijnlijk in de toekomst de beschikbare ruimte en hoge huurprijzen zijn die voor vele clubs voor moeilijkheden gaat zorgen . 

Offline Metpetergaathetbeter

 • Forumlid
 • Berichten: 13.395
 • Voornaam: Peter
Re: MSM 168
« Reactie #40 Gepost op: 26 maart 2017, 01:39:47 am »
Geert als eens gedacht hoeveel jij verdiende toen die eerste 62 uitkwam en hoeveel dat nu is,hoeveel had een brood dan gekost en wat betaal je er nu voor ::) :-\ Trouwens dacht ik nog 62 gekocht te hebben voor een 6Otal euro van nu :-\
MSM ab.nr  3002 (maart) abonnee van “OP DE BAAN”(lidnr.2954)1417
Ik had graag gehad dat U las wat ik WEL schreef - U hoeft helemaal niet te lezen wat ik NIET schreef, het bespaart U heel veel moeite !

Offline Thommy

 • Forumlid
 • Berichten: 1.215
  • daxforum.be
 • Voornaam: Thomas
Re: MSM 168
« Reactie #41 Gepost op: 26 maart 2017, 08:37:24 am »
Geert als eens gedacht hoeveel jij verdiende toen die eerste 62 uitkwam en hoeveel dat nu is,hoeveel had een brood dan gekost en wat betaal je er nu voor ::) :-\ Trouwens dacht ik nog 62 gekocht te hebben voor een 6Otal euro van nu :-\

Het leven is ook een pak duurder geworden hé. En dat niet navenant met de prijsstijgingen van alles.
Toen ik begon te werken kostte een gewoon rijhuis, zonder veel kosten enz ergens een 3-4miljoen Bef, dus tussen de 75-100000€. Dag van vandaag kom je met dat bedrag uit op een krot.

Zelfde als elektriciteit,water. Prijzen zijn in de laatste jaren haast verdubbeld. Mijn loon jammergeneg niet  :( misschien van anderen wel en dat ik een uitzondering ben?

Nu, we wijken giga af van waarover het ging eigenlijk...
Het is een mooi nummer. Zelfbouw loc is een mooi artikel.
Greetz

Thommy

Offline Michael

 • Forumlid
 • Berichten: 3.235
 • Voornaam: Michaël
Re: MSM 168
« Reactie #42 Gepost op: 26 maart 2017, 10:19:20 am »
Mijn nr 168 lag afgelopen donderdag op de deurmat.
Mvg,
Michaël

Offline tsjoektsjoek

 • Forumlid
 • Berichten: 209
 • Voornaam: Ton
Re: MSM 168
« Reactie #43 Gepost op: 26 maart 2017, 18:30:50 pm »
Dat is zo Thomas wat denk je van de zorgkosten in Nederland, blijft er weinig over van je salarisje om nog wat uit te geven aan een treintje.


 
 
de sport verloedert
modelspoor verbroedert

Offline MickeyMouse

 • Forumlid
 • Berichten: 433
 • Voornaam: Geert
Re: MSM 168
« Reactie #44 Gepost op: 27 maart 2017, 20:15:45 pm »
Hier nog steeds geen nummer 168 ontvangen.
Zijn er nog?

Geert