Auteur Topic: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren  (gelezen 2703 keer)

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.769
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Gepost op: 21 november 2016, 15:00:33 pm »
Ik kwam deze tegen op eBay :

http://www.benl.ebay.be/itm/191793006894?_trksid=p2057872.m2749.l2648&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Lijkt me heel handig als je iets hebt dat 360 graden moet kunnen draaien en toch contactjes doorvoeren.
Ik denk bvb aan het bouwen van een functionele kraan of een zelfbouw draaischijf....

Ik wou het amar even mee geven, misschien is iemand er naar op zoek.
Ik weet dat ze in verschillende diameters, afmetingen, draaddiktes en aantallen contacten bestaan.

Gewoon zoeken op  "slip ring"


QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline loebaske

  • Forumlid
  • Berichten: 8.290
  • www.miaa.be
  • Voornaam: eric
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #1 Gepost op: 21 november 2016, 15:29:26 pm »

Leuk ding, weet meteen geen toepassing, misschien toch maar in huis halen...

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 1.039
  • Voornaam: philippe
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #2 Gepost op: 21 november 2016, 16:05:23 pm »
Lijkt me zeer interssant. Vorig jaar de kraan van Faller wat omgebouwd en verlichting in geplaatst. Het enig probleem was dat ik de kraan niet 360° kon draaien omdat anders de draden getorst worden na vele omwentelingen.
Bedankt voor de tip. Ga dit onmiddellijk bestellen.
Mvg

755philippe

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.769
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #3 Gepost op: 21 november 2016, 17:16:56 pm »
wel, daarom wou ik het delen, omdat ik ook al gelijkaardige dingetjes in de pipeline heb...  en ik heb er een paar besteld om te testen.
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline Cozzy

  • Forumlid
  • Berichten: 522
    • ailleurs-niverance
  • Voornaam: Tom
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #4 Gepost op: 21 november 2016, 17:37:25 pm »
Thanks for sharing mate! :)
Modelspoorgroeten! 
Ailleurs-Niverance  |  Modelspoorblog

Offline PietB

  • Forumlid
  • Berichten: 4.888
  • Voornaam: Pieter
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #5 Gepost op: 21 november 2016, 17:50:41 pm »
Mooi voor mijn 'ophaalbrug' om de stroomvoorziening en de bezet meldingen door te kunnen laten lopen.
Die hoeven wel geen 360 graden rond maar ik heb dan ook geen lussen van draden.

Dank voor de tip.
grt Piet.

Offline stoomlokje

  • Forumlid
  • Berichten: 557
  • Voornaam: saskia
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #6 Gepost op: 21 november 2016, 18:50:21 pm »
Dany

Bedankt voor de info, heb er ogenblikkelijk ook enkele besteld.
Kan voor vele doeleinden gebruikt worden , want 2A per draad is al wat .

Offline PeterC

  • Forumlid
  • Berichten: 3.357
    • JAL pagina
  • Voornaam: Peter
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #7 Gepost op: 21 november 2016, 19:15:22 pm »
Dani,

Als je nog zo dergelijke 'eigenaardigheden' tegen komt, hou je dan vooral niet in om ze te delen.
Een idee voor een segmentdraaischijf staat door dat probleem al heel lang op een laag pitje.  Het vuur is nu weer aangestoken  ;)
Bedankt om de link (en het idee) te delen!
Groetjes, Peter


Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.769
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #8 Gepost op: 29 november 2016, 14:13:04 pm »
vandaag pakje ontvangen en ik heb toch de indruk dat ze  geen 2A bij 250V gaan doorvoeren, zominuscuul dunne draadjes van 30 AWG !!!   beetje teleurstellend.
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline Snobby Crash

  • Forumlid
  • Berichten: 850
  • Voornaam: geert
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #9 Gepost op: 29 november 2016, 19:12:05 pm »
Ook menig kermisbouwer in model zal hier veel mee kunnen doen !

Mooi Dani !

Offline Dreha

  • Forumlid
  • Berichten: 266
  • Voornaam: Harald
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #10 Gepost op: 29 november 2016, 19:27:40 pm »
Draadjes geven bij 2A dan ineens ook licht  ;D

Offline jean-luc

  • Forumlid
  • Berichten: 506
  • Voornaam: Jean-Luc
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #11 Gepost op: 30 november 2016, 09:27:18 am »
In de productinformatie lees ik:
- Outside dia: 12.5mm
 - Flange dia.: 24mm

Wat wordt daar mee bedoeld? Hoe groot is het dingetje werkelijk?

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.769
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #12 Gepost op: 30 november 2016, 09:42:32 am »
De afmetingen kloppen...
De diametervan het centraal stuk is inderdaad 12,5 mm  en is 11 mm hoog
De flens met de 3bevestiginsgaatjes is diameter 24mm en is 1,2mm dik
Het rond draaiend asje waar de 6 draadjes doorgevoerd worden is 4mm in diameter en ligt vlak met de bovenkant van de centrale cilinder.
Aan de flens kant zitten de draadjes in 2 groepjes van 3.

Het is echt wel "decoderdraad" van 0,14mm²  dus zeker niet geschikt voor 250V, laat staan voor 2A !
Anderzijds wel prima voor het doorvoeren van stroom voor LEDjes of mini motortjes.
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline eddy

  • Forumlid
  • Berichten: 1.310
  • Voornaam: eddy
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #13 Gepost op: 30 november 2016, 12:55:06 pm »
Dat is toch gemakkelijk zelf te maken.Een schijf van printplaat,waarop ge banen etst of freest.Onderkant fosforbronsslepers ertegen,bovenkant doorboren en daar de draad doorsteken en op de koperen baan solderen.
[/img]


[/img]

groeten eddy

Offline loebaske

  • Forumlid
  • Berichten: 8.290
  • www.miaa.be
  • Voornaam: eric
Re: 360 graden draaien en toch 6 contacten doorvoeren
« Reactie #14 Gepost op: 30 november 2016, 13:10:06 pm »

Volledig met je eens Eddy, maar voor die prijs kan je het niet zelf maken denk ik ....