Auteur Topic: ervaring met analog switch TS5A3159 ?  (gelezen 1150 keer)

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.962
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
ervaring met analog switch TS5A3159 ?
« Gepost op: 11 februari 2016, 08:53:28 am »
heeft er iemand ervaring met deze "analog SPDT switch"  van TI ?

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/ts5a3159.pdf

Het lijkt me een interessant dingetje dat je kan aansturen met bvb een microcontroller of een ander (max 5V) signaal, om zo een schakelaar te bedienen in een bestaand circuit ...   Normaal gebruik ik daarvoor (voor het overbruggen) een  optocoupler of een  transistor, maar deze lijkt geen polariteit te hebben en nagenoeg geen spanningsval .  Een bij komend voordeel is ook (volgens de datasheet) dat hij eerst de NC pin afschakelt en dan pas (lichtjes vertraagd) de NO pin aan.  om zeker te zijn dat je nooit beide contacten gelijk "on" hebt, bvb als je een H-bridge wil aansturen of zo..

Ik overweeg om er enkele te bestellen en te testen maar wil even polsen of iemand ze aml gebruikt heeft en tevreden is van 't resultaat.

Alvast dank
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline Steam.N

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 9.430
  • Voornaam: Jean
Re: ervaring met analog switch TS5A3159 ?
« Reactie #1 Gepost op: 11 februari 2016, 11:06:55 am »
Klinkt interessant !
Maar kun je dezelfde functie niet met Fetjes realiseren?
Knutselgroeten !  Jean       TP-I (B) & TP-II (DR) - N - DC - Handbediening - Zelfbouw  { Sedelocus - De Feniks - Pira-N's Crossing - Turnhout NEEB - Scrap Yard }

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.962
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: ervaring met analog switch TS5A3159 ?
« Reactie #2 Gepost op: 11 februari 2016, 11:49:14 am »
misschien wel... hoewel ik toch denk dat deze gepolariseerd zijn, nee ??

bij deze zou het in principe niet uit maken of je  naar (-) of naar (+) schakelt.   
Juist daarom is het interessant.

Ik kwam ze tegen toen ik op zoek was naar manieren om de drukknopjes in een mp3 playertje te "bedienen" met Arduino.
Ik dacht dat al deze knopjes naa rmassa zouden schakelen, maar nee, ze schakelen in een "patroon" tussen + en - en elkaar.   Daarom dus .

Je hebt eigenlijk maar 3 schakelaartjes nodig om alle 5 functies te schakelen.

http://www.instructables.com/id/MP3-Interface-for-Arduino-Cheap-and-Easy/
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.784
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: ervaring met analog switch TS5A3159 ?
« Reactie #3 Gepost op: 11 februari 2016, 13:17:44 pm »
Ik heb er geen ervaring mee. Maar functioneel lijkt dit op de CMOS 4066. Dat is overigens een aan/uit schakelaar, en deze is een wisselcontact.

Offline Steam.N

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 9.430
  • Voornaam: Jean
Re: ervaring met analog switch TS5A3159 ?
« Reactie #4 Gepost op: 11 februari 2016, 18:34:09 pm »
Is de maximale stroom niet te beperkt ?
Knutselgroeten !  Jean       TP-I (B) & TP-II (DR) - N - DC - Handbediening - Zelfbouw  { Sedelocus - De Feniks - Pira-N's Crossing - Turnhout NEEB - Scrap Yard }

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 6.721
  • Voornaam: Johan
Re: ervaring met analog switch TS5A3159 ?
« Reactie #5 Gepost op: 11 februari 2016, 19:08:34 pm »
Niet met die, maar wel wat met de CD4051, 4052 en 4053. Voor audio ging dat nog, of voor een multiplexer om voor een A/D te zetten. Als het is voor een logische schakeling is dat te doen.
Expert in non-working solutions.

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.962
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: ervaring met analog switch TS5A3159 ?
« Reactie #6 Gepost op: 11 februari 2016, 19:52:09 pm »
Ik verwacht maar een paar mA te schakelen....
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 6.721
  • Voornaam: Johan
Re: ervaring met analog switch TS5A3159 ?
« Reactie #7 Gepost op: 11 februari 2016, 22:20:17 pm »
Maar een paar mA? Als dat is voor een schakelaar van een MP3 spelertje dan zou ik eerder µA denken. In elk geval dat moet lukken.
Expert in non-working solutions.

Offline Freek

  • Forumlid
  • Berichten: 249
  • Voornaam: Freek
Re: ervaring met analog switch TS5A3159 ?
« Reactie #8 Gepost op: 12 februari 2016, 21:17:53 pm »
Ik heb wel ervaring met gelijkaardige dingetjes van TI, het type nummer dat wij gebruiken ken ik niet van buiten, maar ze doen alle sinds goed hun werk. Wij gebruiken een type dat ook enkel een normal-open contact is. Wij gebruiken zulke dingen om vanuit software een afsluitweerstand op de RS485- of CAN-bus op of af te zetten. Dus ook zeker bruikbaar in uw MP3 speler. Je mag echter niet vergeten om zowel uw MP3 speler als uw microcontroller op dezelfde massa te hangen, anders kan het zijn dat het niet werkt of zelfs brokken maakt. Het te schakelen signaal mag niet groter zijn dan de voedingsspanning van het IC.


Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.962
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: ervaring met analog switch TS5A3159 ?
« Reactie #9 Gepost op: 12 februari 2016, 21:47:45 pm »
Bedankt voor de tips
De spanning is maar 1.5 volt en uiteraard gaan alle massa's samen.

Thnx
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !