Marktplaats: straffe toeren (enfin, helemaal geen toeren eigenlijk)

Gestart door stefanic, 19 maart 2015, 14:48:46 PM

stefanic

Wat ik daar momenteel vaststelde MOET ik gewoon even delen met andere ervaringsdeskundigen met verkoopssites... daar dit zover over de grenzen van alle informaticalogica gaat, dat je denkt dat het een aprilgrap is.

Ik heb op marktplaats.nl een gebruikersnaam 'stefanic'...
Gisteren stel ik vast dat op een zoekertje waar ik op geboden heb, nog biedingen van MIJN gebruikersnaam verschijnen (maar niet door mij editeerbaar)
Paniek! Direct paswoord veranderd, en mailtje naar adverteerder en Marktplaats.

Dit kreeg ik vanochtend als antwoord van Marktplaats:
-----------------
Op Marktplaats zijn gebruikersnamen niet uniek. Aangezien het mogelijk is dat gebruikers dezelfde naam hebben, is het toegestaan om een zelfde gebruikersnaam te gebruiken, mits deze geen inbreuk maakt op een eigendomsrecht.

De adverteerder ziet niet dat dit een andere gebruiker is echter, wanneer de adverteerder contact opneemt met de hoogste bieder zal deze gebruiker het bericht ontvangen.
-----------------
Ik viel bijna van mijn stoel!? Heeft iemand weet van andere sites waar je dient te registreren (fora, weet ik veel wat,...) waar je als gebruiker een usernaam kan kiezen die al bestaat? Ik stelde nu bovendien vast dat je je profielnaam zonder enige beperking kan wijzigen. je kan dus in een biedingenlijst desnoods voorkomen met 2 verschillende namen (want de 'oude' gebruiksnaam bij de oude bieding blijft wel staan).

Ik heb daarnet eens geboden op een aanbieding (lage prijs, in geval ik het zou winnen), en dan mijn gebruikersnaam veranderd (in die van iemand die ook frequent op dergelijke zoekertjes bied, een concurrent dus als het ware) en weer een bieding geplaatst. Geen enkel probleem! Daarna mijn oude gebruikersnaam weer terug veranderd...

Je zou kunnen zeggen: ah ja maar je voordoen als iemand anders mag niet, maar... ik mag toch kiezen welke gebruikersnaam ik kies! Marktplaats zegt het zelf! Als ik de gebruikersnaam van die andere gebruiker nu ook mooi vind... wie mag me tegen houden?

Ok achter die verschillende namen die ik kies zit telkens hetzelfde emailadres maar onzichtbaar, zelfs voor de aanbieder, daar alle emailadressen afgeschermd worden (alles verloopt via een marktplaats-email-systeem). En bovendien... kan je je emailadres ook zonder problemen aanpassen...

Hiermee kan je een concurrent koper toch maar weer sterk in diskrediet brengen...
Eerst goed bieden, en als de verkoper dan zegt ok, wat zeveren en niet betalen etc... zodat die gebruikersnaam een slecht imago krijgt
Enfin, allemaal normaal lijkt dit toch niet dat dit zomaar kan.

A la limite kunnen ALLE gebruikers hun gebruikersnaam veranderen in 'gebruiker', en kun er dan nog maar eens aan uit als verkoper... Ik heb dit ondertussen ook al aan marktplaats omstandig uitgelegd, maar ze snappen er precies niet veel van op de helpdesk...

Hoe achterlijk kan je zijn als programmeur??? Als amateur dynamisch websitebouwer val ik hier alvast van achterover...

Iemand tips om dit in de openbaarheid te brengen? Of maak ik me onterecht zorgen?
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

Metpetergaathetbeter

je nickname veranderen in  Stefaniciseenbetrouwbarekoper dan ben je vast alleen met die nickname  :-\ :)

Metpetergaathetbeter

in principe neem je contact met de bieder door die zijn naam aan te klikken nee -zodoende komt hij bij de juiste stefanic terecht  :-\

marc goovaerts

Dan ben ik iets geruster met e-bay: niet alleen je naam, maar ook je paswoord moeten daar uniek zijn.

centauri167

Persoonlijk neem ik op sites als marktplaats, 2dehands altijd direct contact op met de verkoper en doe nooit aan bieden, op die manier loop je al geen risico op het bovenstaande.

Havoc

Is ook de eerste keer dat ik dat hoor. Ken geen forums waar je dubbele namen mag kiezen.

Maar eigenlijk is het juist een teken van goed programeren! In het echt lopen er ook verschillende rond met dezelfde naam. Je mag dan ook de gebruikersnaam kiezen dis je wil. Niet zoals ik die een 4-tal "namen" heb om op verschillende forums binnen te geraken.

Ze gebruiken misschien email adressen als primaire sleutel en dat is prima want die zijn (in theorie althans) uniek. Aliexpress gebruikt ook je email als login (en er is nog een nummer dat je ook kan gebruiken). Of ze kennen gewoon een unieke sleutel toe bij aanmaken account.

Dus neen, het gaat niet in tegen alle informaticalogica. Denk dat het zelfs van het standpunt van databases gezien een betere oplossing is dan eisen dat de "klant" een unieke sleutel kiest. Is er een DB architect in de zaal?

http://www.kalzumeus.com/2010/06/17/falsehoods-programmers-believe-about-names/
Met vakantie voor onbepaalde duur.

stefanic

Je hebt gelijk Johan. Technisch gezien kan het allemaal met dubbele namen, als je maar ergens een unieke code hebt (emailadres, wat dan ook). Dus TECHNISCH is er niets aan de hand.
Maar als GEBRUIKER wordt het allemaal wel erg verwarrend. Stel:
IK plaats een bod van 100EUR. Ik mail naar de verkoper en vraag wat info, etc. wat over en weer gemail.
Er wordt nog wat geboden, en iemand anders, maar met DEZELFDE gebruikersnaam bied het hoogste bod (en ver boven mijn bovengrens)
De verkoper contacteert mij (op basis van de eerdere mailing), en ik moet zeggen: sorry, maar dat is niet van mij, maar van emand anders met dezelfde gebruikersnaam.

Het is een feit dat er velen op de wereld zijn met dezelfde naam, maar dat kan ook verwarring scheppen, en da's niet altijd aangenaam als je in een verkoopproces zit.

Concreet waar voorbeeld: Ik bel enkele dagen geleden naar 'Jolien' van de zonnepaneleninstallateur, die me een mailtje zond.
Er wordt opgenomen: 'hallo met Jolien van...'
Ik: je zond me net een mailtje, en blablabla
Jolien: 'Ah, dat zal dan van mijn collega Jolien zijn, we zitten hier met 2 Jolienen'...
Hupsakee hele uitleg opnieuw...

Verkoopssites zijn al bron van oplichting ed, en zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen voor betaling en verzending. Als je dan nog potentiele verwarring gaat stichten door dubbele namen toe te laten, al is het dan technisch allemaal in orde...
Dus informaticalogica: OK! Maar common sense: helemaal NIET!

En @centauri167: Ik zal ook mailcontact nemen als er nog geen 'deftige' biedingen zijn, anders bied ik ook. Niets is zo frustrerend om te bieden, en dan daarna te horen dat verkocht wordt aan iemand die via mail bied. Vorige week nog: ik bied via mail (een heel redelijk bod) en krijg 'ja, bied aub via de site, en na het weekend krijgt de hoogstbiedende het'. Ik bied via de site, en dezelfde avond nog 'gereserveerd'. Bleek dat iemand anders later die dag ook via mail bood, en dat bod vond hij prima...
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

Gerolf

Het is vreemd.
Misschien technisch correct dat een gebruikersnaam niet uniek is,
maar de kans op verwarring (en misbruik) is wel heel groot.

Het lijkt mij een reden om niet van die website gebruik te maken. Gelukkig zijn er alternatieven.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

stefanic

Citaat van: Metpetergaathetbeter op 19 maart 2015, 17:08:08 PM
je nickname veranderen in  Stefaniciseenbetrouwbarekoper dan ben je vast alleen met die nickname  :-\ :)
helaas: ik had m'n naam dan maar veranderd in 'zurenborg' (de wijk waar ik woon, in Antwerpen-Belgie... moest toch vrij uniek zijn op een NL site. En hop... vandaag weer een onnozele pippo die mijn gebruikersnaam overneemt. Dit kan geen toeval meer zijn, en is dus puur om verwarring te stichten.
Geen enkele naam is dus gegarandeerd 'uniek' want eender welke idioot kan eender welke naam overnemen.

Wederom mailtje aan Marktplaats, en ik heb nu ook 'officieel' klacht neergelegd via klacht.nl... niet dat ik er veel van verwacht.
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

marc goovaerts


755philippe

Misschien een pattent nemen op je gebruikersnaam.

Mvg

755philippe

bellejt

dan heb je ook een probleem dat die persoon hetzelfde mailadres als jou heeft.Dit is dan gekend als fraude.De gebruikersnaam kan mss wel dezelfde zijn maar denk dat jullie toch een ander mailadres zullen hebben.

stefanic

Citaat van: bellejt op 03 juni 2015, 17:26:42 PM
dan heb je ook een probleem dat die persoon hetzelfde mailadres als jou heeft.Dit is dan gekend als fraude.De gebruikersnaam kan mss wel dezelfde zijn maar denk dat jullie toch een ander mailadres zullen hebben.
Neen de emailadressen zijn natuurlijk verschillend! Dat is de unieke 'key' voor elke gebruiker. Maar email is wel onzichtbaar op Marktplaats, en er wordt met maskerende adressen gewerkt bij contact met een andere gebruiker.
Dus: TECHNISCH is er helemaal niets aan de hand. Alles werkt perfect ed, maar voor de bezoeker kan het toch wel verwarring scheppen:
Stel je de theoretisch perfect mogelijke situatie voor dat op een dag ALLE gebruikers van Marktplaats bv. hun gebruikersnaam veranderen in 'je_suis_charlie' of iets dergelijks. Kan dus perfect hé.

@Marc : Ja jij woont ook in Zurenborg, maar 't zou al moeten lukken dat jij ook op Marktplaats zit EN dan ook nog eens beslist om 'Zurenborg' als gebruikersnaam te nemen EN dan ook nog eens in dezelfde categorie van zoekertjes (neen, geen treintjes) actief zijn met biedingen. Dat idee had ik echter ook met 'Stefanic'...
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

stefanic

Effe Marktplaats.nl testen...

Ik nodig bij deze iedereen, die op Marktplaats.nl zit, om op maandag 8 juni z'n gebruikersnaam eens aan te passen (voor één dag) naar 'gebruiker'.
Marktplaats.nl is 'op de hoogte' ('k heb het op hun facebook-pagina voorgesteld)

Benieuwd of iemand er nog aan uitkan als iedereen 'gebruiker' is (hoewel er technisch dus geen enkel probleem zal zijn...)

Ik heb trouwens ook een klacht via klacht.nl ingediend (niet dat er al één van de vele klachten aan hun adres via die weg werd opgelost).
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

loco

Stefan, Ik vrees dat je geen gelijk gaat krijgen. Marktplaats is geen veilingsite, maar een advertentiesite. Er gelden dus ook geen verkoopsregels  De verkoop gaat door tussen twee personen. Daarin komt marktplaats niet in tussen. Juridisch is dit in orde. Zij bieden alleen een platform aan waar partijen elkaar kunnen vinden. Daarom is er voor hen ook geen probleem als er twee met dezelfde naam rondlopen. Dat is hun zaak niet.
Maar dat neemt niet weg dat het toch een vreemde bedoening is. Het kost hen weinig moeite om een unieke codenaam te genereren of te controleren of een ID al in gebruik is.