Auteur Topic: Aan een hobby beginnen of toch niet?  (gelezen 5334 keer)

Offline nieuw

 • Forumlid
 • Berichten: 2
  • geen
 • Voornaam: Johan
Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Gepost op: 07 november 2013, 14:18:55 pm »
Zoals de titel het al zegt ben ik er over aan het na denken om me ook met modeltreinen bezig te gaan houden. De reden dat ik hier op gekomen ben is omdat ik van een oud oom al zijn modelspoor en trein materiaal gekregen heb. Hij is al flink oud en doet er dus niets meer mee en hij denk/dacht dat hij er mij een plezier mee deed omdat ik er als kind altijd erg voor geinteresserd was. Nu was dit natuurlijk de gezonde interesse van een kind voor wat in mijn ogen speelgoed was. Maar ik had en heb er nooit echt diepgaande interesse meer voor getoond. Dus in eerste instantie heb ik alles dozen hier netjes opgeborgen en er niets mee gedaan. Nu het weer wat minder geworden is heb ik afgelopen 2 weekenden wat in de dozen zitten snuffelen en gekeken of ik er iets mee kon beginnen. Ik heb na wat pruntsen een kleine spoorbaan opgebouwd en heb het voor elkaar gekregen hier een trein op te laten rijden. Nu heeft het toch wel mijn interesse gewekt en zit ik er over te denken om het misschien toch echt zelf te gaan houden en er mee aan de slag te gaan. Nu hoef ik in eerste instantie niet veel aan te schaffen er staan hier immers nog een aantal dozen met materiaal maar ik vroeg me af waar ik allemaal aan moet denken als ik er echt mee aan de gang zou willen. Daarom dacht ik laat ik hier bij tips wat schrijven en kijken of er hier liefhebbers zijn die wat kunnen vertellen. Zo heb ik al gekeken op deze website (link) gevonden maar is er nog een site waar meer informatie over allerlei materiaal is. Ik heb hier aardig wat spullen rond liggen maar ik weet helemaal niet waar het allemaal voor dient? Dan had ik een vraagje over het opstellen van het geheel? Ik heb het nu op de grond liggen op een plaat. Maar dit wil mijn vrouw en ik uiteraard zelf ook niet heel de tijd zo rond laten liggen. Dus ben ik opzoek naar een grote tafel of stelling met een plaat er op. Dit laatste vind mijn vrouw geen echte oplossing omdat ze het lelijk vind en dus heeft ze liever een echte tafel. Nu heb ik op de volgende site (link) al een tafel gezien welke je naar wens in grootte kunt uitzoeken. Dit lijkt me wel interessant maar het is natuurlijk de vraag wat voor afmeting ik zou moeten nemen. Ik heb nu een baan liggen van ongeveer 1m bij 80cm maar ik denk dat een tafel wel wat groter moet zijn. Wat is een mooie grote en leggen jullie nog iets over de tafel of leggen jullie alles direct op de tafel? Dan denk ik dat ik zelf ook wel wat zal gaan aanschaffen na verloop van tijd maar ik wil er geen te duren hobby van maken. Ik begrijp dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt maar wat geven jullie zoal uit per maand? Dan nog een laatste vraag zijn er websites waar 2e hands model treinen of spoor materiaal verkocht worden? Want niet alles hoeft voor mij nieuw te zijn als het maar past bij wat ik dan heb. Ik merk dat het inmiddels een heel verhaal geworden is maar ik hoop dat jullie de tijd nemen het te lezen en er even op te antwoorden.

Ow ik heet overigens Johan dus vriendelijke groet en alvast bedank voor jullie tips!

Offline Rangeerduivel

 • Seintjesmod
 • Forumlid
 • Berichten: 5.045
 • Voornaam: Rudy
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #1 Gepost op: 07 november 2013, 14:45:41 pm »
Welkom Johan op dit forum,en proficiat om te kiezen voor de modelspoorhobby!
Op al je vragen ineens antwoorden neemt een dag in beslag...
Er zijn verschillende sites op internet voor tweedehands materieel
E-bay,marktplaats.nl,tweedehands.be enz enz.

Ikzelf volg regelmatig tweedehands.be/verzamelen/modeltrein.Daar heb je ruime keuze en een idee welke prijzen er gehanteerd worden.
Een tip,afbieden indien mogelijk.
Op dit forum zijn ook topics te vinden (okkazieverkoop) en over welke "tafel" je kan gebruiken,een vaste of verplaatsbare(module(s))
Wat je wel moet in 't oog houden,welk materiaal heb je?
3rail = AC (Marklin en ook andere merken) of 2rail = DC (bijna alle andere merken)

Verder stel ik je voor om al je vragen één voor één te stellen in de daarvoor bestemde rubrieken,je zal verrast zijn hoeveel mensen er klaar staan om je met raad en daad bij te staan.

grtn
Rudy ;)


Offline stefanic

 • Forumlid
 • Berichten: 966
  • BeRail
 • Voornaam: Stefan
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #2 Gepost op: 07 november 2013, 15:15:23 pm »
Johan vooreerst welkom op 't forum!

Ik kan je hier al enkele dingen meegeven, maar verder wil ik je suggereren om hier op het forum al eens wat te lezen, en wat te snuisteren op het internet.
Of neem eens contact met een treinenclub in je buurt (gezien je van leuven bent: bv LMTC: zie http://www.lmtc.be/ ). Een halfuurtje praten met enkele begeesterde clubleden kan je veel meer info opleveren dan uren of dagen lezen en typen op een forum.
Of kom eens naar de AMRA-expo dit lang weekend in Wommelgem -> http://amra-modeltreinen.be/

1) materiaal kopen:
- 2dehands: http://www.2dehands.be/hobby/modelbouw-schaalmodellen/modeltrein/
- kapaza: www.kapaza.be (categorie kinderen & baby's -> speelgoed -> zoeken op marklin, trein, lima,...)
- ebay.be ,categorie speelgoed & modelbouw -> modelbouw -> treinen spoor HO (vermoed ik, in jou geval?)
-hoofdstuk 'te koop' op dit forum
en natuurlijk: ga eens naar een treinenbeurs, waar je bij de verkopers ook veel info kan krijgen (naast alle treinjtes natuurlijk)
bv. ATA-beurs in Merksem 27e november, evtl Woluwe shoppingcenter zondag 17 november

Laat wel eens weten wat je precies hebt: Marklin, Lima, Roco,... Want alles is niet zomaar door elkaar te gebruiken (zie ook weer diverse draadjes hier op het forum over de voor en nadelen van elk systeem). Ik vermoed ook wel dat het HO-materiaal zal zijn (de meest courante schaal van treintjes)

2) tafel...
Een gewone tafel is goed voor het prille begin. Ik ben zo ook begonnen, met een eettafel, met daarop een klassieke tafelbescherming (ene zijde viltig, andere zijde mousse vierkantjes, en deze was in groen, dus dat viel al mee). Eens je begint met electrische wissels, seintjes, stroomloos te zetten spoorgedeeltes ed. moet je wel ergens met je draden blijven (want boren door de tafel zal geen optie zijn).
De grootte: eens je het treinenvirus echt te pakken hebt is elke tafel te klein. Je zal dan dus eerder moeten afgaan op 'hoeveel plaats heb ik' en je wensen qua spoorbaan daarop moeten afstellen. Op een tafel van pakweg 2m lang op 1m breed (kijk naar de nodige breedte voor een volledige cirkel) kan je al wel iets doen. Ik heb me jarenlang intens kunnen bezig houden met een tafel van 1mx2.40m. Naast 'treintje rijden' kan je immers ook veel tijd (de meeste tijd...) besteden aan de scenery: huisjes, natuur, ...
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig DB | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

Online Metpetergaathetbeter

 • Forumlid
 • Berichten: 12.377
 • Voornaam: Peter
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #3 Gepost op: 07 november 2013, 15:47:17 pm »
Welkom,

i.p.v. meteen een beurs of een handelaar te bezoeken eens na gaan bij een modelspoorvereniging en daar eens luisteren, handelaars hebben vaak winkeldochters (er bestaan hiervan 2 soorten ; met ene ben je al meer als de andere  ;D ) , bij sommige handelaars zouden ze je al eens iets durven voorstellen dat ze aan niemand anders verkocht krijgen !

Groeten Peter ;)

mocht het je bevalen bij zo'n club dan kun je  lid worden en morgen al rijden, daar bovenop leer en verneem je veel van de clubleden !  :)
 
MSM ab.nr  3002 (maart) abonnee van “OP DE BAAN”(lidnr.2954)1417
Ik had graag gehad dat U las wat ik WEL schreef - U hoeft helemaal niet te lezen wat ik NIET schreef, het bespaart U heel veel moeite !

Offline Gerolf

 • Administrator
 • Forumlid
 • Berichten: 20.385
  • Marche-en-Bières
 • Voornaam: Gerolf
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #4 Gepost op: 08 november 2013, 09:31:07 am »
Welkom, Johan

Als je kiest voor onze hobby kan je op de duur een hoop van je talenten gaan gebruiken, en nieuwe ontdekken:
 Je kan je uitleven in schrijnwerkerij, elektriciteit en elektronica, schilderen, boetseren, knutselen in het algemeen, ...

Voor tweedehandsmateriaal heb je al een hoop bronnen ontdekt, maar ook dit forum kan er één zijn. Hier verblijven ook hobbyisten uit de buurt van Leuven. Het is goed om een club te bezoeken, maar een bezoek bij iemand die thuis aan de slag is kan je ook een stuk wijzer maken.

Tafel? Lijkt me een goed idee om eens iets te proberen, te ontdekken hoe alles in mekaar zit, ...
Hopelijk heb je in je woning een aparte ruimte ter beschikking, waar je zowel een treinbaan kan bouwen als een knutselhoekje kan voorzien.

Je laatste vraag over "hoeveel geven jullie uit" is om begrijpelijke redenen nog niet beantwoord. Ik heb geen idee wat de gemiddelde uitgave van een modelspoorder is, maar ik schat die tussen 1000 en 3000 per jaar.

De tip om niet alles tegelijk te vragen is belangrijk. Eén duidelijk thema (zoals "hoe bouw ik een tafel") heeft meer zin.
Vele antwoorden ga je trouwens al op ons forum vinden. Het kan zijn dat je tussen de antwoorden wat pro's en contra's moet uitfilteren, want modelspoor is nu eenmaal geen exacte wetenschap.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Offline OlivierV

 • Forumlid
 • Berichten: 6.550
 • Scheve Willy
 • Voornaam: Olivier
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #5 Gepost op: 08 november 2013, 12:42:46 pm »
Eveneens een welkom van mijnentwege.

Dat je met modelspoor wil beginnen kan ik enkel toejuichen. Daar het een zoals Gerolf reeds neerschreef "veelzijdige" hobby is.

Een oefenbaantje, dat moet je zeker doen, zelf heb ik er een 2-tal gehad toen ik ermee herbegon. Hierop kan je van alles leren wat betreft eenvoudige elektro en de basics voor landschapsbouw.

De kans is wel groot dat je op dat baantje qua rijden redelijk snel uitgekeken raakt, wat normaal is.

Qua kost denk ik dat Gerolf ook wel juist zit, let wel, eens je aan kopen begint is er soms geen einde meer aan.

Salutaciones
- Verkoper van kwalitatief gezever en ander gelul.
- H0 - 2-rail DCC - Flickr. - Bouw AMSAC Modulebaan

Offline Chrisrail

 • Forumlid
 • Berichten: 1.434
 • http://amsac.be/
 • Voornaam: Chris
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #6 Gepost op: 08 november 2013, 15:09:24 pm »
eens je aan kopen begint is er soms geen einde meer aan.

Zei de man met ervaring ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
http://amsac.be/     
 Ho / DC     NMBS - CFL
zelfbouw { bijlange nog niet werkloos }  { Terug naar start ( u ontvangt geen geld }

Offline nieuw

 • Forumlid
 • Berichten: 2
  • geen
 • Voornaam: Johan
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #7 Gepost op: 08 november 2013, 16:24:02 pm »
Wow allereerst heel erg bedankt voor al jullie reacties! Ik dacht al dat het een lang verhaal was geworden maar ik zit natuurlijk vol met vragen maar dat gaat goed komen. Ben net terug van het werk dus ga hier eens op mijn gemak het forum door lezen. En dan van het weekend kijken wat ik ga doen wat betreft tafel en oefen baan. Ook al jullie antwoorden moet ik nog even rustig lezen want het is ineens veel info maar dat komt goed!

Offline OlivierV

 • Forumlid
 • Berichten: 6.550
 • Scheve Willy
 • Voornaam: Olivier
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #8 Gepost op: 08 november 2013, 20:50:33 pm »
Johan,

Het enige wat ik je nog kan adviseren wanneer je op een forum iets neerschrijft is ervoor zorgen dat je je tekst in paragrafen opdeelt, zo'n brok tekst als je openingspost is niet echt aantrekkelijk om te lezen.

eens je aan kopen begint is er soms geen einde meer aan.

Zei de man met ervaring ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Klopt spijtig genoeg, hopelijk ligt er zondag bij AMRA, niet veel moois om te rapen. :)

Groet,
Olivier
- Verkoper van kwalitatief gezever en ander gelul.
- H0 - 2-rail DCC - Flickr. - Bouw AMSAC Modulebaan

Offline Rangeerduivel

 • Seintjesmod
 • Forumlid
 • Berichten: 5.045
 • Voornaam: Rudy
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #9 Gepost op: 08 november 2013, 21:52:16 pm »
Johan,

Het enige wat ik je nog kan adviseren wanneer je op een forum iets neerschrijft is ervoor zorgen dat je je tekst in paragrafen opdeelt, zo'n brok tekst als je openingspost is niet echt aantrekkelijk om te lezen

Groet,
Olivier

En dan doet dié mens al ne keer zijn best om een paar vragen te stellen.....zeurpiet!  ;D ;D ;D

 ;)

Offline nederbelg

 • Forumlid
 • Berichten: 243
 • Tijdperk IV, NS, Vishaken en blauwe banen
  • http://www.msvleuven.be/
 • Voornaam: dave
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #10 Gepost op: 08 november 2013, 22:06:24 pm »
Hoi,

Er is nog een club in het Leuvense:

http://msvleuven.be

Grt Dave

Offline OlivierV

 • Forumlid
 • Berichten: 6.550
 • Scheve Willy
 • Voornaam: Olivier
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #11 Gepost op: 08 november 2013, 23:09:32 pm »
Johan,

Het enige wat ik je nog kan adviseren wanneer je op een forum iets neerschrijft is ervoor zorgen dat je je tekst in paragrafen opdeelt, zo'n brok tekst als je openingspost is niet echt aantrekkelijk om te lezen.

eens je aan kopen begint is er soms geen einde meer aan.

Zei de man met ervaring ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Klopt spijtig genoeg, hopelijk ligt er zondag bij AMRA niet veel moois om te rapen. :)

Groet,
Olivier
- Verkoper van kwalitatief gezever en ander gelul.
- H0 - 2-rail DCC - Flickr. - Bouw AMSAC Modulebaan

Online Metpetergaathetbeter

 • Forumlid
 • Berichten: 12.377
 • Voornaam: Peter
Re: Aan een hobby beginnen of toch niet?
« Reactie #12 Gepost op: 09 november 2013, 01:19:42 am »
Klopt spijtig genoeg, hopelijk ligt er zondag bij AMRA, niet veel moois om te rapen. :)


je niet bukken kan ook al een oplossing zijn !
Groeten Peter ;)
MSM ab.nr  3002 (maart) abonnee van “OP DE BAAN”(lidnr.2954)1417
Ik had graag gehad dat U las wat ik WEL schreef - U hoeft helemaal niet te lezen wat ik NIET schreef, het bespaart U heel veel moeite !