Nieuws:

Nu in MSM 247 CLUB: Op bezoek bij de AMRA

Hoofdmenu

minimum radius

Gestart door crabbcharles, 06 november 2013, 14:55:51 PM

crabbcharles

Hello,
Het forum afgezocht maar niets te vinden over een minimum radius in spoor N, wel tafels van 70x100cm en 300x90cm m.a.w een radius van 35 en 45cm. Op een andere plaats zag ik R3 en R4 maar geen schaal bij vermeld. Wat is de mening van het forum betreffende de radius (cm) waarbij  lange locs en wagons ook nog lekker lopen?

Michiel

Om technisch geen problemen te hebben met lange rijtuigen en locs met complexe asconfiguraties en lastige voorlopers, zijn bogen onder 200mm straal echt te vermijden. vb Fleischmann R1 heeft een straal van 192mm. In deze bocht durven sommige lange rijtuigen of locomotiven wel eens uit de rails te wippen (meestal op plaasten met wissel, overgang van helling of ander "obstakel"). Met bogen boven de 200mm zijn er beduidend minder problemen.

Maar zelfs met bogen van 200mm en meer moet je opletten voor situaties met bruukse boog-tegenboog-overgangen. Koppelingen krijgen er een stevige snok, en durven er rijtuigen te doen kantelen. Steeds een rijtuiglengte recht ertussen. Ook in een helling (vb een helix) geeft een krappe bocht extra wrijving, waardoor die regel van 3% niet helemaal opgaat. En vooral wanneer je met lange slepen denkt te rijden, is 2% tot 2,5% echt wel een maximum.

En estetisch, voor een spoor in zicht, probeer je ze zo ruim mogelijk te maken. Een sleep lange rijtuigen door een bocht van 200mm is echt geen zicht. Uit zicht maakt het natuurlijk niet veel uit.
groetjes, Michiel ...een modelbaan bouwend: het station Brussel-Luxemburg in 1:160, en een paar videos.
TPIe - Belgische Staatsspoorwegen - DCC(Lenz) - Koploper - N(1:160) - code55(Peco) - zelfbouwer(50%)