Modelspoor, praktijk > Modelspoor-elektronica met microcontrollers

Projectje: spoorwegovergang (Busch) aansturen dmv Arduino

(1/3) > >>

GeM:
Ik heb me nooit echt verdiept in microcontrollers, het was me veel te ingewikkeld, en ik ken helaas ook niets van electronica, totdat ik iemand op de club even moest bijstaan met zijn examen voor een ledsturing met een microcontroller, die dingen leken gewoon in C geprogrammeerd! Aangezien ik enkele jaren beroepsmatig in C geprogrammeerd heb, was de interesse snel gewekt. Ik kocht me een Arduino starterskit en had al snel een projectje gevonden voor onze clubbaan: aansturing van een spoorwegovergang. We hadden de mastjes van Busch gekocht, maar het primitieve sturingkje dat daarbij geleverd wordt, voldeed niet aan de verwachtingen. Enerzijds moest je bij de aansluiting een keuze maken of je de rode ofwel de gele (witte) leds liet knipperen (of je moet natuurlijk extra electronica voorzien met een relais ofzo zodat je wel kan wisselen tussen de 2), en anderzijds was de knipperfrequentie verre van perfect. Ook het 'fading' effect van de gloeilampen ontbreekt.
Een voorbeeldje vind je hier: http://www.youtube.com/watch?v=4KI6D9bqzB4

De bedoeling is om met de Arduino een aansturing van de leds in de mastjes te maken, en deze uit te breiden met het geluid van een typische Belgische spoorwegbel.
Er werd van start gegaan op een breadboardje met een eerste schakeling met 3 leds, een schakelaar (om de bezetmelding te simuleren), en een speakertje, in afwachting van een degelijke 'sound' oplossing (een afgedankt mp-3spelertje is al onderweg).
Het geluid van de bel hebben we geript uit een youtube filmpje van de overweg te Morstel.

Zo ziet de proefschakeling er momenteel uit:


Ik probeer een filmpje te maken van het huidige effect.
Wat rest er nog te doen :
 * fading van de leds zonder gebruik van delays
 * enkele kleine schoonheidsfoutjes eruit halen om mooiere transities te verkrijgen tussen de rode en gele led
 * rippen van de MP3-speler en besturen via de micocontroller
 * eventueel nog potmetertjes voorzien ipv de vaste weerstanden zodat de maximum intensiteit van de leds kan bijgeregeld worden
 

dani:
ik ben benieuwd naar het resultaat.    Zelf ben ik al een poosje bezig met Arduino en  sturing  van wissels en dergelijke op de baan, en weet dat je mooie dingen kan doen met die controllertjes.

Volgens wat ik hier nu zie op je figuur, kan het zelfs nog vele malen kleiner , met een ATTiny85.  Die heeft 6 pinnen beschikbaar voor INPUT, OUTPUT en ook PWM op enkele daarvan.  Precies wat je nodig hebt voor dit sturinkje.     Even zoeken naar  "shrinkify arduino"  levert dit op :

http://www.youtube.com/watch?v=30rPt802n1k

http://forum.arduino.cc/index.php?topic=130806.0

Je gebruikt een Arduino Uno of andere als  "host programmer" voor de ATTiny.   Ik heb er een host printje voor gemaakt, heb het zelf al uitgeprobeerd en het werkt echt wel goed !   Een lading ATT85's ligt thuis te wachten op hun programma.

Of je kan ook een  "blote"  ATMega168, 328 of andere controllerchip los kopen en met een stuk of 3 extra componentjes een "barebone"  Arduino print maken, eens je je defnitieve schema hebt.  Ook dat heb ik al met succes geprobeerd.    Het zijn echt heel  "flexibele" dingen.       Ik denk dat ik nu commentaar ga krijgen  "dat kan je met PIC controllers ook", en ik heb nooit beweerd dat dat niet zo is, maar ik heb daar geen ervaring mee.   Volgens mij zijn die evenwaardig, maar ja, je bent nu toch al op de arduino weg, nietwaar.Succes met de verdere werken, ik blijf dit topicje volgen en kijk uit naar het filmpje.

GeM:
Alvast bedankt voor de handige tip ivm de ATTTiny, dat ga ik zeker verder bekijken, het is inderdaad een goedkoop alternatief voor een volledig development board!
Ik heb dit WE ook 2 UNO-clones besteld, voor 13,5€/stuk vond ik dat best een aardige prijs.

Hier het filmpje met het resultaat van de huidige sturing (V4):
http://youtu.be/2w6FGfO7tow


Edit: filmpje op youtube geplaatst

GeM:
Inmiddels werd de aansturing van de witte led geherprogrammeerd, de delays werden volledig overboord gegooid zodat sneller kan gereageerd worden op de bezetmelding. Ook de timings werden aangepast voor mooiere fading en overgangen. Bij de overgang van rood naar wit werd een extra wachttijd ingebouwd. De fading van de rode leds is nog helemaal niet naar believen en zal dus ook grondig worden aangepakt.
Het softwarematig opvangen van het eventueel 'bibberen' (debouncen) van de bezetmelding werd overboord gegooid en wordt nu volledig opgevangen door de transistor die over de bezetmelding staat.

De tussentijds stand van zaken (V5): http://youtu.be/9DFhh9gK4jo

De werken aan de mp3-speler (die zal gebruikt worden voor het belgeluid) zijn ook aangevat. Deze werd gedemonteerd, voorzien van een SD-card met het geluid van de bel en werkt prima. Rest nog een aparte voeding ervoor te voorzien (3.3V) mbh een voltage regulator, en een geschikte manier te vinden om het geluid te dempen, want dat is nog veel te hard. Ook voor de aansturing moet nog een oplossing gezocht worden, de mp3 speler laten starten door de voeding te schakelen is geen optie, aangezien deze pas 3sec na aanschakelen het geluid begint te spelen. Een mogelijke oplossing is om de speaker aan/uit te schakelen? Hiervoor moet nog wat verder onderzocht worden... (mijn electronica-buddy is momenteel op vakantie  :()

De 'bel' (het opgenomen geluid is niet van de beste kwaliteit, in 't echt klinkt het een stuk beter): http://youtu.be/EQLAaPpWzQY

Edit: filmpje bel toegevoegd

dani:
Dat ziet er al prima uit.
voor de mp3 zou je een optocouplertje parallel over de play/pause knop kunnen solderen...

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie