Nieuws:

Nu in MSM 244 PRAKTIJK: Een kasteeltje uit Forex * Een diorama uit de mouw schudden: een tutorial door Evan Daes

Hoofdmenu

eindejaarsfeestjes

Gestart door Huugooke, 07 december 2012, 17:26:50 PM

Huugooke

In het item "idiote discussie" gaat het over het "afschaffen" van Zwarte Piet.
Soms maakt men zich ten onrechte druk over dingen, zonder de juiste achtergrond van sommige tradities te kennen.
Zo is Sinterklaas ook gebaseerd op een oude Germaanse traditie om rond deze tijd offergaven ( de cadeaus) te brengen aan de oppergod Wodan: niet toevallig een oude man met een lange witte baard!
Ook weer bij de christianisatie van onze streken werd die traditie handig in de schoenen van een vacante heilige geschoven: Sint Nicolaas. Die had volgens de vertellingen toch in zijn thuisstad Myra, een aantal meisjes van de schande gered door hen anoniem een bruidsschat te schenken!
Voor zijn helper zijn ook geen sluitende verklaringen. De meest aannemelijke is de verwijzing naar de schouw: in de 19de eeuw werden jongetjes als schouwveger door de schouwen gestuurd met een stok om het roet los te kloppen. Dat ze daar tamelijk zwart uit te voorschijn kwamen lijkt me redelijk.
Die Kerstman is trouwens ook een Sinterklaas: Santa; Santaclaus....
Zijn oorspronkelijke kostuum is een bruine paterspij, versierd met het altijd groene hulst. Pas in de jaren dertig kreeg hij dank zij een frisdrankfabrikant zijn rode jas.
Zoals altijd zijn er mensen die zich in de media interessant willen maken door een probleem te zoeken waar er geen is. Die Zwarte Piet discussie duikt elk jaar weer op.

Huugooke

...en dan die speculaas figuurtjes!
Heb je die oude vormen als eens goed bekeken? Met wat fantasie herken je een middeleeuwse edele heer en dame.
Dat zijn de graaf en gravin van halfvasten!
Rond de periode van halfvasten verwachte de toenmalige burggraaf van Antwerpen (16 de eeuw?) een scheepslading kruiden uit het Oosten. Toen die aankwamen wist hij niet goed wat te doen met die kruiden en liet er een koek mee bakken die hij gratis uitdeelde, kwestie van promotie! Later werd in de vorm de graaf en zijn eega afgebeeld.
Dat deze gewoonte verschoof naar de periode van sinterklaas is wel een hele verplaatsing! In Antwerpen sprak men vroeger trouwens van "Sinte Greef". Het uitdelen van die koek zal er wel iets mee te maken hebben.
De naam speculaas zou van "speculum" komen, latijn voor spiegel; weer een verwijzing naar de Sint die alles ziet, maar ook naar de vormen, die immers "gespiegeld" zijn.

argilla

Hugo,
die Germaanse traditie die jij beschrijft is in wezen een feest met Druiden die onder een gigantische eikeboom de winterwende vierden. Zoals men het ook deed in Stonehenge deed. Later zoals jij aanhaalt is dit "verchristelijkt". In het Noorden nu nog het feest van het licht.

Verder    ;) ;) ;)
argilla
H0, On30, 1/29, Gn15

Huugooke

Klopt, moest Keltisch zijn en niet Germaans.
Wodan is van de Germanen.
Als de druïden-orde nu maar niet gekwetst is vanwege het misbruik dat heden ten dage gemaakt wordt van "hun" maretak! ;)