beste methode..........

Gestart door bollen neus, 10 november 2012, 13:07:07 PM

bollen neus

Voor een projectje waar ik aan begonnen ben is het de bedoeling om 2 locomotieven merk ROCO DC analoog aan elkaar te koppelen voor dubbel tractie dus, beide bezitten de motoren en zouden door stroomdoorvoerende koppeling van Viessmann 5071 (4 draden dus) verbonden worden. De vraag is , indien ik de "brug" wil vervangen zou ik dan beter werken met decoders , wel of niet met geluid? Of gewoon analoog doorverbindingen maken zodat de eerste loc de stroom opneemt voor de beide motoren te voeden en de tweede loc de stroom voorziet voor de verlichtingen (deze gaan dus wel vervangen worden door LED )
"brug" bedoel ik dus het zwarte stekkertje met de 6 pinnen aan die bij analoge functie standaard steeds voorzien zijn bij ROCO.
Ben geen vree goeien electrieker maar zou toch willen proberen om dit tot een goed eind te brengen.
Alle suggesties zijn welkom. ;)

Huugooke

Dat zijn wel wat vragen door elkaar: wil je decoders met geluid, zonder geluid, analoog rijden?
Decoders kunnen ingesteld worden dat ze op dezelfde manier reageren. De motoren (en de overbrenging) van de loc's moeten wel dezelfde karakteristieken hebben; als je ze dan hetzelfde adres geeft rijden ze samen. Een elektrische koppeling is dan niet nodig.
Twee motoren op één decoder is geen goed idee vanwege de belasting. Of je moet een zware decoder nemen, bijvoorbeeld één voor spoor I (als je die in de loc kan krijgen.)
De LED lampjes verbruiken niet zo veel, je kan ze samen aansluiten, maar zijn er genoeg contacten in die koppeling?
Die elektrische verbinding heeft ook analoog weinig zin. De rijrichting en lichten gaan toch automatisch juist zijn?
De enige zin die ik zie voor die elektrische koppeling is de veel betere stroomafname.

railtravelmanager

mooi projectje, had je graag willen tips geven maar ik heb geen kaas gegeten van elentriek nog minder dan jij  :) groeten van die andere Nohab en Ludmilla fan van over twatere  :)
met kleine & grote treintjes rijden toch zo fijn
lid MTD treinenclub Edegem
MTD Vaerwegh Dock staat op Modelspoor Expo !

bollen neus

#3
Hugo, als een mens veel vragen stelt zou hij ook veel antwoorden kunnen ontvangen, tja alé voor zover het antwoord dan.

Wat ik ondertussen zelf heb geprobeerd, ;)
ANALOOG de 2 zwarte stekkers uit de platines houden, 6 pinnen zitten er is. Dan beginnen zoeken naar de verbindingen met 2 draden voor de bevoorrading stroom motor, dan eventueel een brug maken, 2 draden ook verbinden naar 4 polige doorvoerende koppelingen, dus zowel voor loc 1  als 2 heb je dus 2 draden nodig voor de motoren. Dan de verbindingen zoeken om LED te laten oplichten. Voor en achteruit rijden wel wisselen van kleur warm wit/rood. Deze 2 draden ook verbinden met de 2 overgebleven draden van de stekker. (koppeling sorry) Misschien wel gebruik maken van een sperdiode? Dan de nodige weerstandjes per LED en solderen. De stroomvoorziening wordt in dit geval enkel door locomotief 2 verzorgt voor de verlichtingen.

Dan DIGITAAL zover ben ik al dat het gewoon 2 decoders is om te kopen en inplaatsen, dan heb je geen stroomdoorvoerende koppelingen nodig.Instellen per locomotief op juiste adres (indien dit niet juist is mogen jullie altijd corrigeren hoor)

Als laatste DIGITAAL met sound, dat zal er misschien in de toekomst wel van komen als ik er wat meer kaas van heb gegeten. Dat is voor mij nog wat te vroeg, beter wachten tot aanbouw van baan dan kunnen we nog beslissen (denk ik?)

Je ziet met wat zelf opzoekwerk te verrichten en wat uitproberen wordt een mens ook wat slimmer hé? Verschiet van mezelf want van electriek daar ken ik niet veel van.

Huugooke

Nu heb IK een paar vragen Eric :)
Ik snap namelijk niet waarom je die loc's analoog wil "uitbenen". Als die met een gewone koppeling aan elkaar hangen zonder ergens bruggen te verwijderen rijden die toch ook netjes samen, en de lichten wisselen toch ook?

bollen neus

Simpel, als de eerste locomotief op dood gedeelte komt aan station vallen beide locomotieven stil echter met één voordeel de tweede locomotief bezorgd de eerste nog steeds van stroom om de lichten te laten branden.Dus zoals het in het echt ook is mijn gedacht. ;)

Huugooke

#6
Ahah! Dan volstaat het om enkel de stroomvoorziening door te geven!
In het geval van een ROCO moet je dan alleen maar de draadjes die van de sleepcontacten (aan de wielen) komen, via die stroomvoerende koppeling aan de andere loc door te geven. Die 8-polige stekker mag je gerust laten zitten.
Wel de linkse met de linkse en de rechtse met de rechtse doorverbinden.
Duidelijk uitgelegd of moet ik een foto sturen? Heb er juist één open liggen.


bollen neus

Als ge de stekker laat zitten blijven ze echter beide rijden, maar duidelijk is het zeker. Ik bezie het als digitaal-analoog knutselen maar meer moet dat ook niet zijn, ze kunnen van mij part ook apart rijden. Ze zijn "apart" genoeg te noemen de NOHAB modellen hier. ;)

Huugooke

Dus: de eerste loc komt op dood spoor en valt stil, de tweede moet mee stilvallen maar alle lichten moeten blijven branden?

bollen neus

Citaat van: bollen neus op 12 november 2012, 17:36:06 PM
Simpel, als de eerste locomotief op dood gedeelte komt aan station vallen beide locomotieven stil echter met één voordeel de tweede locomotief bezorgd de eerste nog steeds van stroom om de lichten te laten branden.Dus zoals het in het echt ook is mijn gedacht. ;)

Hugo, denk dat het antwoord hier duidelijk genoeg reeds is vernoemd? ;)

Huugooke

Lichten aansluiten op de stroomafnemers van de tweede en motor(en) op de stroomafnemers van de eerste?

En nu ik toch de specialist hier heb: branden die drie koplampen altijd tegelijk?


bollen neus

PM verstuurd voor meer uitleg lampen.  :)

Huugooke

bedankt Eric!
Nog eens over nagedacht over hoe je dat bovenstaand probleem kan oplossen zonder veel gefoefel.
Mijn bovenstaande oplossing is volgens mij de juiste; maar hoe los je dat op?
De motoren isoleren en met elkaar doorverbinden via die koppeling. Dat aansluiten op de draden van de stroomafnemers van de eerste loc (draden van de print losmaken!).
De aansluitingen waar de draden van de stroomafnemers zaten doorverbinden met de aansluitingen van de tweede loc (via de koppeling.
Zou moeten werken!
Het "opvangen" van de contacten van de motoren zou je kunnen oplossen door de printbaan op die plaats weg te krabben

bollen neus

We zijn er nog steeds mee bezig hoor, geen nieuws is altijd goed nieuws hé? :) Met andere woorden, ik ben wel met verschillende modellen tegerlijkertijd bezig en dagelijks ben ik er ook niet mee bezig, moet er ook gelukkig niet van leven hé? ;) Maar met tijd en boterhammen gaat het wel lukken, het eerste veel meer dan het tweede. Wel ben ik ervoor aan het zorgen dat alles gemakkelijk te verwijderen is als ik dus later er een stekker wil insteken voor digitaaal en zo geen beschadigingen nalaat.

Johnnytrein

"Maar met tijd en boterhammen " Vergeet niet ook uw keel nat te houden dat is ook heel belangrijk.
groetjes Johnny

oh lord, help me to shut my big mouth, until I know what im talking about