Auteur Topic: Roco transfo 10725  (gelezen 14015 keer)

Offline Peter

  • Forumlid
  • Berichten: 11.424
  • Voornaam: Peter
Roco transfo 10725
« Gepost op: 01 november 2012, 14:26:25 pm »
Op vrij korte tijd na elkaar is het de tweede keer dat een Roco wisselstroomtranformator (ref. 10725) de geest geeft.
Deze en ook de vorige een paar manden geleden waren afkomstig uit een digitale beginset (deze hier uit een set met de baureihe 64, de vorige uit de begindoos met de TEE)

Zou het kunnen dat Roco mindere kwaliteit is zo'n sets steekt, want tot gisteren funktioneerdedeze laatste normaal en is en was er geen kortsluiting op de stroomkring. >:( >:( >:(
Hou van het Schwarzwald

Met vriendelijke groeten
Peter

Offline PietB

  • Forumlid
  • Berichten: 5.101
  • Voornaam: Pieter
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #1 Gepost op: 01 november 2012, 14:31:01 pm »
Hallo Peter,
als je op dat type googled dan zie je behoorlijk wat klachten.
Hij is 50Watt heb je al eens opgeteld wat je totaal verbruik op de baan is?
Misschien zit daar de "oplossing" van het6 probleem.

grt Pieter.

Offline Peter

  • Forumlid
  • Berichten: 11.424
  • Voornaam: Peter
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #2 Gepost op: 01 november 2012, 14:40:59 pm »
De transfo werd enkel gebruikt voor de bediening van de signalen (met Led's), wissels(geen verbruik al je niet schakeld) en een twintigtal led verlichtingen (lantaarns)
Trouwens volgens Roco is deze beveiligd tegen overbelasting en kortsluitingen.
Mijn Titan transfo's heb ik al jaaaaaaaaren en die funtioneren nog altijd perfekt.
Hou van het Schwarzwald

Met vriendelijke groeten
Peter

Offline PietB

  • Forumlid
  • Berichten: 5.101
  • Voornaam: Pieter
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #3 Gepost op: 01 november 2012, 14:46:18 pm »
Trouwens volgens Roco is deze beveiligd tegen overbelasting en kortsluitingen.
En dan toch zoveel klachten...........dat geeft te denken, Peter.

grt Pieter.

Offline jossebe2000

  • Forumlid
  • Berichten: 96
  • Voornaam: onbekend
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #4 Gepost op: 01 november 2012, 14:52:02 pm »
Dag
 mijn transformatoren ROCO (10 stucks, ref. 10725) draaien zonder problemen op onze modules 0 voor tractie
A+
Etienne J.
le portail du zero
http://www.leportailduzero.org

Offline ysbeer

  • Forumlid
  • Berichten: 5.057
  • Voornaam: wim
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #5 Gepost op: 01 november 2012, 17:09:53 pm »
Is hij verbrand of gewoon niks meer er uit.
Ik zou even naar de beveiling kijken,dat is de meest primitieve die je kan voorstellen,overbruggen en geen kortsluiting maken of en zekering bijbouwen.
wim
IMGhttp://i29.photobucket.com/albums/c280/ysbeer/kleinlokje.jpg/IMG
NU NIEUWE FOTOS OP http://s29.photobucket.com/albums/c280/ysbeer/
Kijk ook eens naar de baan van mijn zoon: http://www.mijn-rhb.com/Sertig/sertig_nl_foto.htm

Offline jacques timmermans

  • Forumlid
  • Berichten: 488
  • Voornaam: Jacques
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #6 Gepost op: 01 november 2012, 17:22:29 pm »
Peter,

Meet eens de netspanning. Als deze nogal boven de tolerantie van de transformator ligt, kan het voorkomen dat door een te hoge primaire stroom de thermische veiligheid aanspreekt. Zelfs bij nullast of een minimale belasting kan de thermische veiligheid van een transformator door een te grote inwendige temperatuur en of te hoge magnetische verliezen in werking treden. In de regel zijn deze bij goedkopere transformatoren zgn. "wegwerp zaken" niet te resetten (autoreset van de thermische veiligheid - meestal een bimetaal) waardoor de ziel van de transformator het simpelweg begeeft.

Jacques Timmermans

Offline Peter

  • Forumlid
  • Berichten: 11.424
  • Voornaam: Peter
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #7 Gepost op: 01 november 2012, 18:18:53 pm »
Heb geen voltmeter. Blijkbaar hebben andere transfo's (2x Titan) en 1x Trix (allen enkel wisselstroom uitgang) geen problemen, net zo min als onze huishoudtoestelen + TV enz.

De vorige defekte heb ik open gezaagd maar daar is niets aan te resetten. De huidige transfo heeft net zo min een resetknop aan de buitenzijde, en om die transfo te openen heb ik weer een zaag nodig. Waarborg heb ik niet meer (-3 jaar oud) Ik zeg het nog: die Roco transfo's zijn brol. (goedkoop ) maar een goede Titan (bv de 218) kost ongeveer 100 euro :(
Hou van het Schwarzwald

Met vriendelijke groeten
Peter

Huugooke

  • Gast
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #8 Gepost op: 01 november 2012, 19:15:21 pm »
Als je even buiten de modelspoorzone gaat kijken, Peter, heb je een 100VA transfo voor tussen 20 en 40 euro, afhankelijk van de uitvoering.
Een voorbeeld: een LED transfo van 60VA voor €24.
Een belangrijk punt is de veiligheid natuurlijk. Misschien kunnen de deskundigen terzake hier even toelichten waarop men moet letten.

Het feit dat je die moet open zagen brengt ze in een bepaalde veiligheidsklasse, zo belet men dat er aan geknoeid wordt!


Offline Peter

  • Forumlid
  • Berichten: 11.424
  • Voornaam: Peter
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #9 Gepost op: 03 november 2012, 10:45:07 am »
Gisteren regelmatig de netspanning gemeten met een geleende voltmeter, en de spanning blijft 225 volt 
Hou van het Schwarzwald

Met vriendelijke groeten
Peter

Online Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.538
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #10 Gepost op: 03 november 2012, 10:58:16 am »
Meet eens de netspanning. Als deze nogal boven de tolerantie van de transformator ligt, kan het voorkomen dat door een te hoge primaire stroom de thermische veiligheid aanspreekt.
Nee, dat kan niet. De thermische beveiliging van deze transfo's zit altijd in de secundaire. Die is inderdaad auto-reset, dat is een wettelijke verplichting.
Desondanks kan zo'n reset natuurlijk weigeren.

@Peter: als je die transfo tegen je oor houdt, hoor je hem dan brommen?

Offline Peter

  • Forumlid
  • Berichten: 11.424
  • Voornaam: Peter
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #11 Gepost op: 03 november 2012, 11:18:55 am »
Geen gebrom (zelfs niet in mijn hoofd ;D)
Hou van het Schwarzwald

Met vriendelijke groeten
Peter

Online Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.538
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #12 Gepost op: 03 november 2012, 11:28:54 am »
Als hij niet meer bromt, dan heeft de primaire wikkeling het begeven.
Ik zie bij google afbeeldingen wel dat er twee verschillende uitvoeringen van deze trafo zijn.

Offline Peter

  • Forumlid
  • Berichten: 11.424
  • Voornaam: Peter
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #13 Gepost op: 03 november 2012, 12:21:16 pm »
Het is het model met die vier afgeschuinde zijden en vast in de transfo bevestigde draden
Hou van het Schwarzwald

Met vriendelijke groeten
Peter

Offline just4fun

  • Forumlid
  • Berichten: 1.224
    • Boureguatte
  • Voornaam: Paul
Re: Roco transfo 10725
« Reactie #14 Gepost op: 03 november 2012, 13:12:47 pm »
Als ik het goed heb is dat een transfootje met 16VAC aan de uitgang?
Ik zou naar de ene of andere elektronicaboer gaan en daar een soortgelijke transfo aanschaffen met een smeltveiligheidje (en houder daarvoor) aanschaffen.
Mits een beetje soldeerwerk heb je een eigen gebouwd en bedrijfszeker ding gemaakt en ben je volgens mij goedkoper gesteld dan de merkgebonden transfo's.
Paul