Zelfbouw V36 locomotief (+ Klein diorama)

Gestart door Steven123, 13 augustus 2012, 22:23:46 PM

Steven123



Hallo allemaal,
Mijn naam is Steven, ik kom regelmatig terecht op dit forum als ik naar informatie zoek op het internet en heb me dan nu ook geregistreerd.

Ik heb enkel modeltreinen op schaal 'HO' van M?rklin, dus wat doe ik dan hier tussen de grotere schalen?!
Wel als kind kon ik uren zitten kijken naar de afbeeldingen in de catalogen van M?rklin,  en steeds opnieuw was ik gefascineerd door de V36 ontwikkeld voor spoor 1.  Waarschijnlijk moet ik hier niemand meer vertellen dat die spullen zogoed als onbetaalbaar zijn voor de man/jongen in de straat,

catalogen M?rklin


Dus een jaar of 2 geleden kreeg ik het gekke idee om dan maar mijn eigen artikelen te maken en zonder een hoop geld uit te geven toch te kunnen genieten van deze schaal.  Het was echter een ambitieus plan dat door gebrek aan tijd op het schab terechtkwam, <u>gedoemd om nooit afgewerkt te worden</u>.  In het algemeen kwam om eerlijk te zijn de volledige 'HO treinhobby' even tot stilstand; op kot, schoolwerk, gebrek aan tijd...

Nu onlangs kreeg ik terug jeukende handen, de drang om te knutselen; een virus dat ik ergens in de kleuterklas opliep.
Ik begon weer wat rond te goooglen naar inspirerende treinbaan-foto's, bladerde wat door die oude catalogen en ... daar stond die V36 weer afgebeeld!

Ik begon de rommel van het schab te nemen, opzoek naar dat vergeten houten ding en besloot om het project nieuw leven in te blazen.
Ondanks het feit dat ik nog steeds een druk leven leid, ga ik het toch proberen af te werken, we zien wel hoever we raken :)


Genoeg getypt hierboven, even ter zake komen:
Het doel is de V36 in hout na te bouwen voor spoor-1 (1/32), ik heb gekozen voor hout om de ??nvoudige reden dat ik enkel over houtmachines beschik, en slechts in beperkte mate metaal kan bewerken.
De locomotief zal aangedreven worden met een elektrische motor en ??n of andere vertraging (tandwielen of (tand)riem, overige details moet ik nog bepalen).
Hoogstwaarschijnlijk zal ik hem afstandsbestuurd maken omdat ik daarvoor materiaal heb liggen, en op die manier kan hij eventueel in de toekomst op banen rijden zonder te storen.(onafhankelijk van transfo)
Ik heb momenteel helemaal niets van spoor-1 materiaal, dus ook geen rails; deze zal ik beginnen maken wanneer de loc klaar is.

De constructie bestaat dus voornamelijk uit plaatmateriaal zoals MDF en triplex. Verder zullen details gemaakt worden uit plastic- en metaalresten.  De locomotief zal nooit de kwaliteit hebben van een fabrieks-model zoals die van bv M?rklin, maar ik bezie het eerder als plezierig project waarbij ik tracht om de boel niet perfect maar 'geloofwaardig' te maken.

Hieronder zie je nog de houtconstructie, naar het einde toe is het de bedoeling alles strak af te werken. De stootbuffers, bel en cilinders heb ik op m'n (hout)draaibank gedraaid in beukenhout. De luchtrooster heb ik gemaakt in van die 'bankkaart-plastiek' van 1mm.

In deze staat stond hij bijna 2 jaar op het schab:



Intussen heeft hij al een grondlaag gekregen. Nog een detail dat ik deze morgen heb gemaakt is de lader in transparante plastic, was in feite wat meer gepruts dan ik dacht.



Ik heb lang zitten denken hoe ik het dak zou maken, mijn eerste plan was enkele laagjes fineer verlijmen in de gebogen vorm, maar ik had niet meer genoeg fineer :D, dus ben ik beginnen prutsen het verwarmen van plastic dat ik na meerdere pogingen heb opgegeven. Uiteindelijk vond ik nog een plaatje aluminium en heb ik in MDF een malletje gemaakt voor de juiste kromming van het dak.
Hieronder zie je het aluminium resultaat (lichtjes opgeschuurd voor het spuiten van de primer grondlaag)



Hieronder zie je nog de mal in MDF (heb ik geschuurd uit een stuk afval van waterbestendig MDF, vandaar de groene kleur...)
Het dak zelf heeft hier reeds een grondlaag gekregen.



Vandaag heb ik nog een details gemaakt in oa 'staaldraad' waarmee ik handgrepen en dergelijk heb gebogen.
De nagels/bouten heb ik proberen na te bootsen met druppeltjes houtlijm.
Op het einde van de dag geef ik de hele boel een fijn spuitlaagje primer, zodat op termijn alles in de grondlaag staat voordat de kleurlaag wordt aangebracht.



Momenteel ziet hij er zo uit, heb nog wel wat werk maar het project is toch al wat gevorderd.



Hier de achterkant, die mommenteel nog redelijk wat details mist.



Buiten meer details aanbrengen is de ??n van de volgende stappen het maken van de onderbouw; dus de wielen en aandrijving.
Ik heb geen metaaldraaibank, dus ik zal de wielen in plaatmateriaal draaien en slijtvast afwerken.
Het zal zeker een uitdaging zijn om 6 exact dezelfde wielen te draaien op een houtdraaibank, maar het zal wel goed komen denk ik.

Ik zal foto's proberen te posten vanaf ik weer wat verder sta, al kan het mogelijk een tijdje duren.
Bedankt voor het lezen,
Iedereen veel rij- & bouwplezier!
Zelfbouw Loc's:      Goedkoop kan (soms) ook

Dirky

de kunstenaars zijn duidelijk de wereld nog niet uit! [:)][:p]

Mooi werk Steven!!!! Doe zo voort![;)]

conducteur

Originele aanpak en mooi resultaat tot nu toe! doe zo voort!
Rian 2-Rail DCC NMBS TPIII
Grote Modeltreinruilbeurs Blankenberge Pasen 2016
Zaal Forum

Gerolf

Welkom op ons forum, Steven [;)]
Mooi project, en erg knap gedaan tot nu toe. Dat laddertje lijkt me wat grof gebouwd, maar die klinknagels zijn dan weer prima geslaagd [8D]
Ik hoop dat je met het onderstel en de aandrijving niet teveel problemen krijgt. Zoeken naar een defecte tweedehandse V36?
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Steam.N

Originele aanpak, en prachtig resultaat, Steven!
Welkom op dit forum.
Knutselgroeten !  Jean       TP-I (B) & TP-II (DR) - N - DC - Handbediening - Zelfbouw  { Sedelocus - De Feniks - Pira-N's Crossing - Turnhout NEEB - Scrap Yard }

doomslu

Zeer strak resultaat! [:p]

Originele aanpak, daar houden we van. [;)]
Welkom!
luc    * MODEL RAILROADING IS FUN *

Michiel

Ik treed de reacties helemaal bij, origineel en bewonderswaardig. Ik ben verrast hoe strak en glad je alles krijgt met hout. Vakmanschap! Vooral blijven posten!
groetjes, Michiel ...een modelbaan bouwend: het station Brussel-Luxemburg in 1:160, en een paar videos.
TPIe - Belgische Staatsspoorwegen - DCC(Lenz) - Koploper - N(1:160) - code55(Peco) - zelfbouwer(50%)

Havoc

Als je niet gezegd had dat dit in hout is zou je het niet zeggen. Eenmaal de verf erover is dat geen punt meer. (als je even tijd hebt, corrigeer de IMG-tags even, dan staan je foto's er weer)

Je bent niet de enige die met hout werkt: http://www.mylargescale.com/Features/BuildersLogs/tabid/66/EntryId/18/Build-the-Pennsylvania-Railroad-P-5a-Modified.aspx
Met vakantie voor onbepaalde duur.

Steven123

Hartelijk dank voor de reacties allemaal  :D
Het is alweer een tijdje geleden omwille van tijdsgebrek, maar ik heb er deze week toch wat aan kunnen verder werken. Ik heb geprobeerd om nog zoveel mogelijk details toe te voegen.  Er ontbreken nog wel heel wat prutskes, maar toch even een update posten.

Citaat van: Gerolf op 14 augustus 2012, 00:02:21 AM
... Dat laddertje lijkt me wat grof gebouwd, maar die klinknagels zijn dan weer prima geslaagd [8D]
Ik hoop dat je met het onderstel en de aandrijving niet teveel problemen krijgt. Zoeken naar een defecte tweedehandse V36?
Ja klopt, het laddertje is gemaakt uit 1mm plastic, wat inderdaad te dik is voor deze schaal.  Ik zou graag willen voorkomen dat de loc supergevoelig zou worden voor schade (door normaal gebruik/verplaatsingen), waardoor ik hier en daar afwijk wat dikte betreft. Als het me op termijn gaat storen ga ik hem wel opnieuw maken in een ander materiaal.

Het onderstel (de wielen) hebben me al wel enigsinds doen zweten, vooral het feit dat de loc 'spaak'-wielen heeft maakt het lastig om ze zelf te maken.  Het draaiwerk is intussen achter de rug, maar die spaken daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik zou willen voorkomen om kosten te maken, zodat de loc volledig uit afval en resten is gemaakt. Beetje vreemd om het zo te stellen, maar daar komt het uiteindelijk wel op neer  :D  Maar over het onderstel dus meer in een volgende update.



Om te beginnen heb ik eerst snel iets in elkaar geknutseld uit wat plaatmateriaalresten om de loc op te monteren tijdens de bouw.   Hoe meer details je toevoegd, hoe meer je namelijk moet uitkijken waar je je vingers zet  :)



Ik heb er een hoek van 45° ingestoken omdat ik op die manier het meest efficiënt aan de loc kan prutsen, door de neus 180° te draaien kan ik aan de andere kant werken.  Het is zo één van die stomme dingen waar je uiteindelijk veel plezier en gemak aan hebt.  De zijstukken zijn langs de onderkant gevezen.  De staander gebruik ik nu ook voor het spuitwerk, waardoor ik ook makkelijker aan de onderkant kan spuiten.



De nieuwe details heb ik voornamelijk gemaakt uit plastic-plaatjes; zo van die horizontale plastic lamellen die je voor het venster kan open/toe draaien...


Verder zijn alle handvaten gemaakt uit staaldraad, gebogen met een fijn tangetje.
Hier en daar ook plastic buisjes gebruikt in alle maten en kleuren, en ook fijne ijzer/koper draadjes.



Ik heb enkel bij de 'lange horizontale handgreep-stang' aan foto's gedacht, de stang zelf is uit staaldraad, de afstandhouders heb ik uit wat fijn koperdraad gemaakt.



De koperdraadjes plooi ik rond de stang, en dan draai ik deze strak aan zodat goed vast komen te zitten.



Staaldraad kan je zogoed als niet solderen, wat goed uitkomt aangezien ik de stang en afstandhouders niet in elkaar wil doen smelten.  Ik voeg wat solduur toe aan de koperdraadjes waardoor ze één geheel worden en hun vorm behouden.
(Ik zeg al heel mijn leven solderen met 'solduur', maar ik kreeg eens de opmerking dat het 'soldeer' moet zijn, dus kies maar zelf wat je wil horen  :D).



Daarna nog even bijknippen, gaatjes boren in de kap en de stangen zijn klaar om te monteren.



Voor de dakhaken heb ik eerst enkele plastic reepjes gesneden (2), en daarna deze verhit en rond een metaal boortje (1) heen gewikkeld.  Na afkoeling verstijft het terug en blijft het dan zo staan.  Dan schuur ik er een puntje aan (3), en snij ik de schuur-braam weg met een fijn mesje (4). Tenslotte nog wat inkorten (5) en verder opkuisen met slispapier (...fijn schuurpapier).  Daarna monteren op het dak van de dieselmotor.



Daarnet nog even bij zonsondergang een laagje primer voorzien, ik zit nog wel met wat oneffenheden hier en daar maar ga ik nog proberen weg te werken.


In het midden van de koplampen heb ik reeds gaatjes geboord, deze lopen door in de houten wanden waardoor ik na de kleurlaag makkelijk gele 3mm-LED's kan monteren.  Ik ga geel nemen omdat dat volgens mij een realistischer beeld zal geven dan witte LED's.  Er zitten ook een aantal machines in m'n 'referentie-folder' die nog 2 rode lampen hebben voor- en achteraan, mogelijk ga ik die ook nog toevoegen; hoe meer lichtjes hoe vrolijker een mens wordt nietwaar?  ::)






En nog langs de achterkant.



Ik heb de v36 ook in schaal h0, en ik ben echt tevreden dat ik nu iets kan maken op schaal 1 (of L), door de grotere afmetingen voelt het meteen imposanter aan dan het kleine lokje. Al heeft het beiden z'n charmes natuurlijk  :D


Er moet nog wel enkele zaken gebeuren;
-Details op het machinisten-dak, toeters enzo
-De bel had ik 2jaar geleden al gemaakt op de draaibank, deze ga ik wat fijner opnieuw maken
-De koppelingen (haken, enz) moet ik nog toevoegen
-Nog een hoop klinknagels (was ik even vergeten)
-Nog wat spulletjes hier en daar.
-Nog wat opkuisen, primer

Zo, dat was het weer voorlopig!
Bedankt voor het lezen,
Iedereen veel rij- & bouwplezier!
Zelfbouw Loc's:      Goedkoop kan (soms) ook

Dirky

Kunstenaar!  :) Respect... Hoed af!

Cozzy

Ik heb dit draadje eerder gemist maar heb het met veel plezier doorgelezen!
Het resultaat tot nog toe is ontzettend knap en rijkelijk voorzien van details.
De manier van bouwen en de gebruikte materialen vind ik verbluffend, echt hoedje af!!
Doe vooral voort, je hebt een mooi project!

Succes!
Tom
Modelspoorgroeten! 
Ailleurs-Niverance  |  Modelspoorblog

Gerolf

Zoals al eerder gezegd: bijzonder mooi. De vele details zijn erg knap gemaakt  8)
Wat je lampen betreft: ik zou ipv geel toch voor warmwit gaan.
Extra rode lampen? hangt af van het tijdperk. Vroeger werd er een rode schijf voor de witte lampen geschoven.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

stefanic

Ik heb net ook je draadje voor de eerste keer doorlezen. Fantastisch mooi!
Eén ding stoorde me wat: de buffers! Al de rest is zo fijn gedetailleerd, en dan komen de buffers wat lomp over.
Kijk eens hier: http://www.asoa.de/spur1pro_zurue-loks.htm
-> mooi afgewerkte verende buffers voor 15EUR (HEGOB)
-> koppelhaakjes 17EUR (DINGLER) maar die vind je ook wel goedkoper, van Marklin zelf
Maar 't kan natuurlijk dat je echt alles zelf scratch-build wil maken...
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

Steven123

Bedankt voor de reacties,

Citaat van: Gerolf op 16 september 2012, 08:17:24 AM
... Wat je lampen betreft: ik zou ipv geel toch voor warmwit gaan.
Extra rode lampen? hangt af van het tijdperk. Vroeger werd er een rode schijf voor de witte lampen geschoven.

Dat van die rode schijf wist ik niet, ik baseer me inderdaad op foto's van verschillende tijdperken, er zijn toch wel veel verschillen door de tijd heen wat het uiterlijk betreft.   Dan zou ik eventueel ook een rood ledje kunnen voorzien in de koplamp zelf (afhankelijk van de rijrichting dan rood of wit aanschakelen).

Ik ga er dan toch maar witte ledjes insteken zoals je zei, gaat inderdaad veel beter zijn. Ik ben van plan er een transparant plastic rond schijfje in te lijmen, waarvan ik de achterkant zal opschuren. Hierdoor zou het licht van het ledje diffuus verspreid worden doorheen het schijfje (als die manier werkt) M'n andere idee was een stukje plastic met daarachter kalkpapier.

Citaat van: stefanic op 16 september 2012, 08:41:44 AM
... Eén ding stoorde me wat: de buffers! Al de rest is zo fijn gedetailleerd, en dan komen de buffers wat lomp over.
Kijk eens hier: ...     ...Maar 't kan natuurlijk dat je echt alles zelf scratch-build wil maken...

Bedankt voor de link, zeker interessante spulletjes, maar ik heb voorlopig beslist om geen geld meer in de treinhobby te steken, het is namelijk niet m'n enige hobby en ik moet toch wel degelijk uitkijken waar m'n euro's naar toe gaan, aangezien ik ze makkelijker uitgeef dan ontvang.

De buffers dateren ook van 2 jaar geleden, ik neem aan dat je het vooral dan over de dikte hebt van de bufferplaten? Ik had ze in hout gedraaid, maar ik durfde niet dunner te gaan omdat het anders zou gaan breken...

Ik had er inmiddels mee leren leven eigenlijk, maar ik wil toch de moeite doen om het wat bij te werken. Heb hier tussen m'n rommel iets beter gevonden voor die bufferplaten, het lastigste werk is het wegnemen van de bestaande schijfjes, aangezien de hele buffer uit 1 stuk gemaakt is.

Ik ga hier nog wat prutsen  :)
Zelfbouw Loc's:      Goedkoop kan (soms) ook

Havoc

Wat een verandering vergeleken met de vorige reeks foto's. Ziet er goed uit voor mij. Misschien eens een foto vanop wat grotere afstand, in "macro" valt het een en ander sneller op.

Citeerik moet toch wel degelijk uitkijken waar m'n euro's naar toe gaan, aangezien ik ze makkelijker uitgeef dan ontvang.

Je ben niet alleen met dat probleem!
Met vakantie voor onbepaalde duur.