Auteur Topic: bistabiele relais  (gelezen 5867 keer)

Offline dieseltje

  • Forumlid
  • Berichten: 320
  • Voornaam: Benny
bistabiele relais
« Gepost op: 12 december 2005, 22:21:01 pm »
Beste Kiss,

Je hebt het gehad over de Viessmann type 5552 als alternatief voor de flip flop schakeling.   Als electronica leek volgend vraagje: kunnen andere (goedkopere) bistabiele relais (bv. omron, takamisawa, etc..) ook dienen, of wat is hiervan het nadeel ??

Dieseltje

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
bistabiele relais
« Reactie #1 Gepost op: 12 december 2005, 22:29:01 pm »
Dieseltje, wat wil je met dit relais, en wat voor wisselaandrijvingen gebruik je?

Wim.
 

Offline dieseltje

  • Forumlid
  • Berichten: 320
  • Voornaam: Benny
bistabiele relais
« Reactie #2 Gepost op: 12 december 2005, 22:58:48 pm »
Voornamelijk Lemaco's, eventueel later ook geheugendraad.

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 159
  • Voornaam: Henk
bistabiele relais
« Reactie #3 Gepost op: 12 december 2005, 23:28:12 pm »
Ik heb zelf goede ervaringen met die takamisawa relais.
Gebruik ze voornamelijk voor geheugendraad wisselmotoren.
Henk
N, DB, IB, Koploper, III-IV
Web: urlwww.funkyrail.nl/url

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
bistabiele relais
« Reactie #4 Gepost op: 13 december 2005, 00:02:01 am »
Voor geheugendraad, volstaat een gewone aan/uit schakelaar, voor de Lemaco is een dubbelpolige omschakelaar genoeg.
Dus waarom de omweg via een bi-stabiele relais.

Wim.
 

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 159
  • Voornaam: Henk
bistabiele relais
« Reactie #5 Gepost op: 13 december 2005, 07:59:41 am »
erg kort door de bocht Wim.
Bij mij worden de geheugendraadaandrijvingen aangestuurd door middel van wisseldecoders (puls) welke een relais omzetten, dit relais verzorgt zowel de stroom door de geheugendraad alswel de polariteit van het hartstuk.
Jouw opmerking is een te beperkt(en daardoor incorrect) antwoord.
Henk
N, DB, IB, Koploper, III-IV
Web: urlwww.funkyrail.nl/url

Offline dieseltje

  • Forumlid
  • Berichten: 320
  • Voornaam: Benny
bistabiele relais
« Reactie #6 Gepost op: 13 december 2005, 08:00:11 am »
Ik vermoed dat in de verdere Kiss shakelingen, als je wat wil gaan automatiseren / beveiligen een gewone schakelaar niet meer volstaat ... ?   Als Kiss met zijn elementaire bouwsteen als flip-flop komt, zal dat wel een bedoeling hebben zeker ?  Of is dit alleen uitgedacht ten behoeve van electromagneten ?  Trouwens, werken de meesten wel met electromagneten, ik denk het niet...

Benny

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 6.258
  • Voornaam: Johan
bistabiele relais
« Reactie #7 Gepost op: 13 december 2005, 10:21:41 am »
Als je met de pulsgever van kiss een bistabiel relais bedient kom je er. Zoals kiss nu staat is het voor de standaard electromagnetische wissels gedacht. Als je in de plaats van de wissel een bistabiel relais zet (je kan een wissel beschouwen als een bistabiel trein relais) en dan aan dat relais je geheugendraad zet ben je klaar.
Expert in non-working solutions.

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
bistabiele relais
« Reactie #8 Gepost op: 14 december 2005, 10:04:46 am »
citaat:
Geplaatst door Funky

erg kort door de bocht Wim.
Bij mij worden de geheugendraadaandrijvingen aangestuurd door middel van wisseldecoders (puls) welke een relais omzetten, dit relais verzorgt zowel de stroom door de geheugendraad alswel de polariteit van het hartstuk.
Jouw opmerking is een te beperkt(en daardoor incorrect) antwoord.



Funky, we hebben het hierover een ANALOOG systeem, meer zeg ik niet.

Wim.
 

Online Gerolf

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 20.177
    • Marche-en-Bières
  • Voornaam: Gerolf
bistabiele relais
« Reactie #9 Gepost op: 14 december 2005, 10:17:08 am »
citaat:
Geplaatst door dieseltjeJe hebt het gehad over de Viessmann type 5552 als alternatief voor de flip flop schakeling.   Als electronica leek volgend vraagje: kunnen andere (goedkopere) bistabiele relais (bv. omron, takamisawa, etc..) ook dienen, of wat is hiervan het nadeel ??
Ik denk dat Pol koos voor de Viessmann omdat die makkelijker aan te sluiten (geen soldeerbout nodig, duidelijke opschriften, ...
Gewone bistabiele relais zijn natuurlijk ook bruikbaar. Wel opletten op de benodigde schakelstroom en -spanning en op de maximale stroom door de schakelcontacten.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Offline Pol De Bard

  • Forumlid
  • Berichten: 161
  • Voornaam: Pol
bistabiele relais
« Reactie #10 Gepost op: 18 december 2005, 08:40:03 am »
Inderdaad, Gerolf, niet te duur, makkelijk aan te sluiten, maar verplicht te gebruiken met de gemeenschappelijke aansluiting van de spoelen aan massa!!!!! Zie ook mijn post in "overwegknipperlichten".
Pol De Bard

poldebard@yahoo.com

Offline Pol De Bard

  • Forumlid
  • Berichten: 161
  • Voornaam: Pol
bistabiele relais
« Reactie #11 Gepost op: 18 december 2005, 08:53:45 am »
En waarom die flipflop, ja, goeie vraag...
Zoals Wim dan weer terecht opmerkt, het gaat hier om een ANALOOG SYSTEEM. We hebben dus geen computer of zo die de boel in de gaten houdt.
De flipflop is het geheugen van elk wissel en kan ook nog op andere plaatsen dienen.
Wij kozen voor de flipflop met normale, enkelspoelige relais omdat zelfs exemplaren die een flinke stroom kunnen schakelen en daarenboven een lange levensduur hebben slechts een paar Euro's kosten. Zo'n flipflop kost ook bijna niks. Idem voor die impulsgever.
En er zijn nog meer redenen waarom we een voorkeur hebben voor die "goede oude" middelen: denkende wissels zijn het denken gauw moe, en eindafschakelingen houden het ook niet zo lang uit als wel wel zouden willen. Bovendien zijn dat vaak bovengrondse aandrijvingen. Wie zijn wissels met motortjes of geheugendraad wil bewegen heeft alleszins een geheugenelement nodig om aan de beveiliging te vertellen in welke stand ze staan, of om tegelijk ook de rijweg te tonen op je bedieningspaneel. Een gewone (om)schakelaar kan zelfs als geheugen dienen...Recht toe, recht aan!
Geen gehannes met schakeltruukjes die weliswaar werken, maar naar onze ervaring niet erg lang foutloos, helaas! In alle fabrikaten, trouwens.

Pol De Bard

poldebard@yahoo.com

Offline Pol De Bard

  • Forumlid
  • Berichten: 161
  • Voornaam: Pol
bistabiele relais
« Reactie #12 Gepost op: 18 december 2005, 08:56:20 am »
Omron en Takamisawa (=Fujitsu) zijn op zich prima merken, en die kleine relaistjes zijn niet al te duur. Wel teer[:(].
Wil je wat flinkere bistabiele, dan wordt de prijs meteen ook flink.
Pol De Bard

poldebard@yahoo.com

Offline n/a

  • Forumlid
  • Berichten: 439
  • Voornaam: onbekend
bistabiele relais
« Reactie #13 Gepost op: 18 december 2005, 21:01:40 pm »
citaat:
Geplaatst door kiss

En waarom die flipflop, ja, goeie vraag...
Zoals Wim dan weer terecht opmerkt, het gaat hier om een ANALOOG SYSTEEM. We hebben dus geen computer of zo die de boel in de gaten houdt.
 Zo'n flipflop kost ook bijna niks. Idem voor die impulsgever.
En er zijn nog meer redenen waarom we een voorkeur hebben voor die "goede oude" middelen: denkende wissels zijn het denken gauw moe, en eindafschakelingen houden het ook niet zo lang uit als wel wel zouden willen. Bovendien zijn dat vaak bovengrondse aandrijvingen. Wie zijn wissels met motortjes of geheugendraad wil bewegen heeft alleszins een geheugenelement nodig om aan de beveiliging te vertellen in welke stand ze staan, of om tegelijk ook de rijweg te tonen op je bedieningspaneel. Een gewone (om)schakelaar kan zelfs als geheugen dienen...Recht toe, recht aan!
Geen gehannes met schakeltruukjes die weliswaar werken, maar naar onze ervaring niet erg lang foutloos, helaas! In alle fabrikaten, trouwens.



Pol, ik kan een heel eind meegaan met je betoog, waarom de flip-flop en de impulsgever.

Maar je ziet een heel erg belangrijk aspect over het hoofd. Namelijk dit, als de eindafschakeling niet werkt, en je geeft zelf aan dat dit helaas nog weleens voorkomt, dan helpt de Flop-flop niet en ook de impulsgever heeft geen effect.

Dus wat je dan hebt, is een juist beeld van de wisselstand op je bedieningspaneel, en eventueel een vrijgave van een of ander beveiliging, maar het wissel is niet omgegaan, door het weigeren, geen contact van de eindafschakeling.

Als je nu zoals ik voorstel, het wel over de eindafschakeling te laten werken, heb je dus altijd het juiste beeld. Dus geen fratsen, gewoon recht toe recht aan.

Wim.
 

Online Gerolf

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 20.177
    • Marche-en-Bières
  • Voornaam: Gerolf
bistabiele relais
« Reactie #14 Gepost op: 18 december 2005, 21:46:23 pm »
Dat is inderdaad een bedenking die ik ook had bij de kiss-bediening: indien je wissel het niet doet, krijgt je bedieningspaneel een verkeerde indicatie.
Een ?chte terugmelding - dus als je wissel zich ook mechanisch in de juiste stand bevindt - is noodzakelijk. Dat is ??n van de redenen waarom ik een eigen systeem ... ach ja, maar dat weten jullie, h? [^]
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw