Ronald's nieuwe American Civil War layout in H0

Gestart door Ronald, 13 juni 2012, 13:05:07 PM

Ronald

#15
Vanmorgen naar Martin gereden in Borne. Na aangelomen te zijn eerst even een bakkie koffie gedaan en toen raps aan het werk. De bedoeling was om de voor- en zijkanten in de fineer te zetten. Hij had nog een lap eikenfineer over die genoeg zou moeten zijn voor mijn beide modulebakken. Eerst dus de stukken op maat gezaagd waarbij Martin allerlei mooie zaagmachine's en trucjes heeft om dit dunne spul mooi op maat te maken.

Eerst een zijkant:



Ingesmeerd met lijm (Bisontix), evenals de nakzijkant zelf. Daarna legt Martin er 4 latjes op:



Waarom? Kijk maar:





Zo strijk je de fineer er mooi vlak op. NA het aandrukken kan het eigenlijk vrijwel direct met een frees rum in vorm gebracht worden:



En daarna met een schuurblokje mooi afgewerkt worden. De randen zijn nu vrijwel strak:



Hier liggen beide bakken al mooi bij elkaar op de werkbank, voorzien van fineer en al geschuurd door mij:



Daarna gaan de bakken de spuitcabine in. Martin werkt ze nog even bij op de laatste oneffenheden:



En dan zijn ze klaar voor het beitsen:



Let op de tekst op het T-shirt, geheel toepasselijk ;) De beits noemt Martin spuit-veeg beits. He? Simpel eigenlijk; je brengt het ruim op met de kwast en veegt het overtollige er met een stuk papier weer af. Hierdoor "smeer" je de kleur van de beits mooi in de fineer.
Hier liggen beide bakjes dan ook gebroederlijk te wachten op de laatste behandeling; de lak:



De baas in actie:



En hier na 2x lak en ruim 1 uur droogtijd:



Daarna was het ook al bijna einde werkdag en ben ik weer naar huis gereden. Ze daar nog even aal elkaar gekoppeld met het uiteindelijke resultaat:



Ik ben erg tevreden. De lak is mooi mat en geeft de bakjes een mooi authentiek uiterlijk. En ben er dan ook dik tevreden mee.

Martin, heel erg bedankt voor jullie gastvrijheid, de lekkere koffie en het mooie eindresultaat. Klasse kerel!!!  :) ;)

Ronald

Vanavond de achtergronden de eerste keer in de blauwe kleur gezet. Ik gebruik daar de Flexa 1009 die ook op Lake Louisa RR zit. Heb het na licht opgeschuurd te hebben opgezet met een rollertje. Dat is nu bijna droog en dan kan morgen of zaterdag de 2e laag er op. Er moet nog wel her en der een klein gaatje of oneffenheid glad gemaakt worden voor die tijd.

De bakjes op zijn kant:



Even aan elkaar in de lengte:



En van boven:



Mijn zoon had als idee om met koper zelf hoekbeslag te maken net als op een oude koffer. Bij hem op het werk stond daar nog een mooi plaatje voor klaar maar die bleek vandaag te zwaar beschadigd om wat mee te kunnen. Moet eens kijken hoe dat te doen.

Later!

Steam.N

Ziet er zeer propertjes uit !
Nu kun je aan de slag.  Benieuwd ...
Knutselgroeten !  Jean       TP-I (B) & TP-II (DR) - N - DC - Handbediening - Zelfbouw  { Sedelocus - De Feniks - Pira-N's Crossing - Turnhout NEEB - Scrap Yard }

Ronald

Ik ook ;)

Het idee dat ik heb is niet nieuw zoals ik al gezegd had. Ik had al eerder op Eurospoor maar daarvoor al in Luxemburg een baan gezien waarin een aantal scenes wisselden door ze om te draaien. Deze baan dus:

- http://www.eurospoor.demon.nl/highlights2010/highlights-014.html

Bron: www.eurospoor.nl

De baan is gebouwd door een Franse club genaamd "Club de Modélisme de Draveil" en al diverse malen geëxposeerd. Maar er is ook nog een Engelsman die een gelijksoortig idee had (misschien dat de Fransen bij hem gekeken hebben want zijn idee dateert al van 2000). Die Engelsman is Iain Rice en is een soort specialist in kleine baantjes en oplossingen daarvoor. Hij heeft in 2000 een boek uitgebracht dat "small, smart and practical track plans" heet. In dit boek staan diverse mogelijkheden voor kleine baantjes waarvan ik zoals U weet een groot liefhebber ben. Dat boek ooit gekocht hebbende kreeg ik opeens een goed idee afgelopen week. Omdat ik nog steeds worstel met welke schaal en thema te gebruiken wil ik nu eens iets (voor mij) spectaculairs doen:

- een 2-thema-schaal-modelbaan. In het Engels een "2-theme / gauge layout"

Wat?! Oke, 2 thema's, 2 schalen. Dat is wat ik van plan ben. Maar eerst even wat de beste man bedoelde, ik wil dat even verduidelijken met 2 scans uit het boek:





Op de eerste pagina staat "The generic jigsaw". Vrij vertaald "de generieke (=eigen aan de soort) puzzel. Wat hij daarmee bedoeld is dat op een normale baan de scenery e.d. een vast gegeven is en dat je daarin het materieel kunt wisselen (b.v. verschillende tijdperken). Zijn idee gaat echter een stap verder; hij creëert een baan waarin je verschillende zo niet alle scenery kunt verwisselen als geheel of als delen. Een soort legpuzzel dus. Met dit idee zou je verschillende tijperken kunnen maken maar ook verschillende onderwerpen binnen 1 (module)baan.

Een stap verder gaat hij met de "Unmodulated modules"; hierin vervangt hij 1 of meerdere modules van een modulebaan door anderen die een verschillend thema hebben of tijdperk. Ook kan hier het sporenverloop heel anders zijn dan op de voorganger. Echter wilde ik zover niet gaan, tenslotte heb ik 2 modules die ik toch niet ga verwisselen en dus een vast gegeven zijn.

Dus terug naar het eerste voorbeeld; de legpuzzel. Een snel schetsje op het werk ziet er zo uit (eigenlijk ziet 't er helemaal niet uit ;)):



Boven het thema in 1:87, beneden in 1:55. Boven Union (Noord) en beneden Confederate (Zuid). Het is maar een voorbeeld waarin niks precies zeker is maar zoiets zal het worden. Ik moet dat eerst even goed uittekenen. Aan de zichtkant op beide voorbeelden wil ik het geheel uitneembaar hebben, aan de andere kant zullen het denk ik meerdere delen zijn.

Thema's:

- Noord; in 1:87 een artillerie stelling die bevoorraad wordt plus een station waar de voorraden voor een komende slag afgeleverd gaan worden. Als voorbeeld neem ik hierbij "Stoneman's Station" van de baan van Bernard Kempinski:

----- -----

- Zuid; in 1:55 een station met watertoren en loods met een campement van Confederates. Dit zal een tentenkamp aan de voorzijde worden met aan de achterkant 1 of 2 karren getrokken met paarden die gewonden aanleveren van een slag die gaande is. Als voorbeeld neem ik hier een deel van de H0 baan van Thom Radice genaamd "Big Shanty":

----- -----

Hoe ga ik dit uitvoeren? Ik denk er aan om voor elke module een aantal mdf plaatjes te nemen van 3 a 4 mm dik en die aan elkaar te maken d.m.v.  spijkers. Daarop het plan tekenen met de verschillende stukken (dus de puzzelstukken) en dabn uitzagen. Zo zullen de delen altijd binnen elkaar passen. Wat niet uitneembaar wordt komt vast te zitten, wat wel uitneembaar wordt krijgt de verschillende onderwerpen op zich. Ook dat zit al in mijn hoofd maar dat zal uit moeten rijpen tijdens de bouw van de modules.

Zo, ik hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel en wil.  :) ;)

Later!

Ronald

Zo, vrije dagen. Vandaag de achtergrondjes gedaan. Eerst opgeschuurd, geplamuurd en weer glad gemaakt.
Na de plamuur:





De eerst )kleine) bak na de laag blauw, opgebracht met een lakroller:



De grote bak wordt hier geschuurd met 400 waterproof om het mooi glad te krijgen:



En in de blauwe kleur:



Als dit droog is zal ik de randjes afplakken waar nodig en die bijwerken.

Later!

Ronald

Vandaag de bestelde spulletjes van Perry Miniatures binnengekregen uit Engeland. Donderdagavond bericht dat het op de post was, vandaag binnen. Dat noem ik snel!

Een aantal tenten in verschillende formaten, 2 kanonnen met evrschillend personeel, 3 generaals waaronder Lee en wat vaten:







Eens kijken wat we hier mee kunnen. Oh ja, het is 28 mm, dus ongeveer 1:55 :)

Ronald

Heb vanmiddag al wel wat zitten tekenen..... een tijd terug had Karst een gelijk idee als ik dat had; een soort extended scenery. Daarmee laat je de scenery doorlopen voorbij de voorfries:





Er komt dus een soort plaat onderop te liggen in beide modules die en een gebogen voorkant hebben en waarop dan het geheel gebouwd wordt.
Later vanmiddag op mijn werk bedacht ik dat 't ook wel een idee is om niet met een soort pasblok te werken maar dat je de hele basis er deels uit kunt schuiven om zo de diverse scenery delen te kunnen vervangen. Kan met bv lade mechanieken maar ook met iets simpelers als een geleider van hout die zorgt dat de plaat er recht uitgetrokken kan worden.

Het zal duidelijker worden als ik ermee aan de slag ga!

Ronald

Zo, vanmorgen weer wat Vallejo verfjes meegenomen uit Arnhem. Vanmiddag 2 stuks kanonpersoneel in de zwarte Vallejo grondverf gezet:



Later meer!

Ronald

En vanavond maar eens een eerste ronde gedaan om de basis er op te zetten. Ik moet er weer even in komen en daarmee ging de 2e beter als de 1e. Resultaat na ruim een uur werk:






Hierna komt de 2e ronde en dan de washes.

Ik ga natuurlijk niet alle figuren zo in beeld brengen. Als de techniek gezien is weten jullie hoe het in zijn werk gaat en zullen de sets batchgewijs geverfd worden in de komende tijd.

Later!

Ronald

Vanavond eerst net voor het donker de eerste 2 tenten in de zwarte grondverf gezet:



En met wit. Later worden ze nog bijgewerkt, ook op de diepte van de zwarte naden:



En de beide figuren met een bruine wash van Vallejo:





Bijna klaar!

Ronald

Praktisch klaar met de drybrush gedaan. Zie alleen dat het koper nog even geaccentueerd moet worden en dan zijn ze klaar:





Later!

Ronald

En de tentjes; ruw wit met een wash van zwart:



En gebrushed met wit, zo zien ze er al een stuk meer uit als een goed gebruikte tent:



Later!

Ronald

#27
Vandaag een bouwdag met de maten van Team Mitropa gehad. Wanda heeft intussen een tekening cq mock-up gemaakt van het Lacy hotel dat bij Big Shanty heeft gestaan. Dit hotel heeft ook een rol gespeeld bij de achtervolging van de General locomotief.

Zo moet het er uit gaan zienzou het geweest kunnen zijn:



Bron Bernard Kempinski

Niemand weet precies hoe het er uit heeft gezien, er zijn geen foto's e.d. van bewaard gebleven. Deze leek ons echter de mooiste. Ook in het volgende filmpje is het te zien op +/- 5 min 20 sec, dit staat op de ACW baan van Thom Radice uit de USA:

- http://www.youtube.com/watch?v=9B5A-AgRGxU

En dit is wat Wanda er van wil gaan maken. Nog niet helemaal perfect maar al goed in de richting:





Verhoudingen kloppen aardig denken we. De voordeuren worden nog iets lager en er moet een platform voor (opstap). Verder moet het hele middelste deel wat dieper worden.

Later meer!

Gerolf

Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Ronald

Dank je Gerolf.

Zo, we gaan weer door. Na alle shows is er nu weer tijd om door te bouwen aan de ACW baan. Vandaag begonnen met het onderstel, hiervoor heb ik de poten van Cornfield Yard gebruikt. Het eerste deel (de brede module) zit precies als onder CY in elkaar, de 2e is aangepast omdat die bak korter is als van CY:



U ziet, wij hebben een peutertje in huis ;D ;) Hier een overzicht van de bakken met e.e.a. op zijn plek om te proberen:



Het Lacy hotel moet iets hoger staan, vandaar het blauwe bakje er onder. Dat is nog wel te hoog maar geeft een idee.

Ik heb de baan van de Amerikaan Thom Radice als voorbeeld gebruikt. Uit een video op Youtube heb ik de situatie bestudeerd van Big Shanty om die over te zetten naar mijn bakken. Helemaal kom ik er niet mee weg, simpelweg omdat hij het veel uitgerekter maken kon vanwege zijn ruimte. Die heb ik niet dus moet ik selectief comprimeren zoals dat zo mooi heet. In plaats van de 3 doorlopende sporen kan ik er maar 2 kwijt. Om wat variatie te krijgen wil ik er een 3e doodlopend spoor naast leggen. Dat was er wss niet in die jaren maar dat is dan weer deel van de artistieke vrijheid van een modelbouwer. Ik wil wel het totaalbeeld kloppend hebben maar het mag in detail afwijken. Ook voorkom ik hiermee dat ik het werk van een ander 1 op 1 ta te kopiëren.

De loods die er staat met de watertoren moet ik omdraaien omdat het anders niet kan. Verder komt het tentenkamp aan de voorzijde zoals ook bij hem. Rects komt het hotel te staan op een licht oplopend landschap.

De delen apart; links:



En rechts:



Zo, het basisidee ligt er. Nu een plan de campagne maken; verlichting bestellen, hout, onderdelen etc.

Later!